Amiens 1918

2019-03-01

Kup Amiens 1918 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Amiens 1918

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amiens 1918

I WŚ nie leży w centrum moich historycznych zainteresowań więc nie wiem o niej zbyt wiele. I min. dlatego sięgnąłem po tą książkę. Czytało mi się ją bardzo dobrze.

W interesujący sposób opisuje jedną z największych bitew z ostatniego roku wojny. I to z obu stron choć więcej uwagi poświęca raczej aliantom. Zawiera wiele szczegółów tej bitwy jak choćby samotny rajd czołgu "Musical Box" na dalekie niemieckie zaplecze frontu. Bardzo przejrzyście jest opisany 8 sierpnia czyli początek ofensywy w porannej mgle i całkowite zaskoczenie Niemców. Współdziałanie lub ich brak alianckiej artylerii, piechoty, czołgów i lotnictwa. Zaskakująco to przypomina swoim zaawansowaniem kolejną wojnę światową. Przyznam, że to było dla mnie nowością.

Sporo uwagi jest też poświęcone czołgom, ich roli, taktyce i współpracy z innymi rodzajami wojsk po stronie alianckiej i "panikę czołgową" po stronie niemieckiej. Także spadek morale po stronie tych drugich, brak rezerw strategicznych aliantów itd. Osobny rozdział jest o zmaganiach lotnictwa, zwłaszcza alianckiego jakie wywalczyło panowanie w powietrzu nad polem bitwy.

Polecam tą książkę zwłaszczcza fanom Wielkiej Wojny, wojsk kanadyjskich i autralijskich i początkami wojsk pancernych,

Pracę p. Ławrynowicza oceniam bardzo pozytywnie. Dlaczego? Powodów jest wiele. Książka faktycznie jest dla mniej i więcej zaawansowanych czytelników. Seria Bellony nie jest naukowym opracowaniem bitew, zapewne każda z nich ma grube tomiska jak nie tomy z wnikliwą analizą. Autor musiał zbalansować tekst do grupy popularno-naukowej, choć po bibliografii bardziej pasuje do tej drugiej. Pozycja zawiera nie tylko suche dane techniczne pojazdów ( wszak to była bitwa o dużym nasyceniu bronii pancernej) ale przedstawia problemy z użyciem tej broni i zawiera tzw. czynnik ludzki – czyli po prostu jakie były uwarunkowania pracy i obsługi czołgów, a tym bardzo ważnym czynniku często zapominają inni autorzy. Opis tak szerokiej bitwy został przedstawiony bardzo plastycznie dzięki dodaniu m.in. wspomnień jej uczestników. To bardzo przybliża realia, gładko się czyta aniżeli podanie suchych danych taktycznych a jest to wynikiem wnikliwej wiedzy Autora. Opis bitwy prowadzonej na ziemii i w powietrzu jest przedstawiony wnikliwie ale przejżyście. Podobnie jak analiza i końcowe wnioski. Jedynym mankamentem są mapy, ale to zapewne nie wina Autora. Reasumując bardzo wszystkim Cztelnikom polecam tą pozycje.

Bitwa pod Amiens jest potocznie określana jako "najczarniejszy dzień w historii Niemiec". Nie bez przyczyny, gdyż trwająca zaledwie 3-dniowa bitwa, zaowocowała przełamaniem frontu, czy też poddawaniem się całych jednostek niemieckich. Jednak taki opis jest totalnym uproszczeniem, gdyż wojna trwała już czwarty rok i Brytyjczykom, jak i Francuzom również się udzielała. Można to poznać, gdyż autor zrobił porównanie nastrojów obu stron konfliktu. Podobnie jak krótki opis historii rozwoju brytyjskiej broni pancernej. Ma to znaczenie, podobnie jak bitność wojsk kanadyjskich i australijskich w tej bitwie. Co ciekawe w tej bitwie miał też swój udział (przypadkowy) rajd czołgu na tyłach wrogu. W przyszłości takie zagony pancerne będą stanowiły o klęsce Niemiec, ale w przyszłej wojnie.

69 użytkowników ma tytuł Amiens 1918 na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Amiens 1918 na półkach dodatkowych