Powiedz coś po czesku!

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2018-01-01
- 2018-01-01
Książka Jacka Balucha, Powiedz coś po czesku!, należy do gatunku literackiego humoru [...] Skomponowana na kształt quasi-słownika, łączy popularyzacje wiedzy filologicznej z zabawa poetycką, uczy i bawi.[...]
Kup Powiedz coś po czesku! w ulubionej księgarni
Oceny książki Powiedz coś po czesku!
23 użytkowników ma tytuł Powiedz coś po czesku! na półkach głównych- Chcę przeczytać 12
- Varia 1
- CZ . 1
- Przeczytane 2022 1
- 2019 1
- E-Book 1
- Literatura czeska 1
- Do kupienia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powiedz coś po czesku!
Największe książkowe rozczarowanie tego roku. Chyba nigdy tyle nie ślizgałam się wzrokiem po tekście, co w tej książce. Tytuł sugerował humor, lekkość, tymczasem to książka naszpikowana głównie faktami historycznymi i składająca się z zupełnie przypadkowych haseł niby tworzących słownik. Do tego napisana językiem zrozumiałym może dla lingwistów, ale nie dla przeciętnego zjadacza chleba. Przykłady?
- Czesi, którzy w swoim języku ojczystym mają fonologiczny iloczas, „słyszą” prozodyczne właściwości języka niemieckiego.
- Dotąd udawało mi się utrzymywać charakterystyczny dla prozodii języka
czeskiego tok daktyliczno-trocheiczny, w kolejnych wersach trzeba go było odwrócić na trocheiczno-daktyliczny.
- ...żeby rymujące się dystychy (a właściwie paralelne hemistychy) były pod tym względem absolutnie jednolite.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrocza to książka, którą przeczytałem z prawdziwą przyjemnością. Trochę leksykon, trochę przewodnik po meandrach języka czeskiego. Bardzo przystępnie podana wiedza odnośnie słowotwórstwa, pochodzenia czeskich powiedzonek, wymowy słów, problemów związanych z pracą nad stworzeniem dobrego przekładu na język polski. Jakże łatwo uwierzyć we własne umiejętności lingwistyczne; oba języki tylko na pozór wydają się podobne, co wielokrotnie kończy się zabawnymi nieporozumieniami.
W zakresie tłumaczeń Pan Jacek Baluch był niewątpliwym ekspertem, czytałem m. in. „Historię Partii Umiarkowanego Postępu (w Granicach Prawa)” właśnie w jego przekładzie. Najciekawsze hasło w książce ? Jak poprawnie przetłumaczyć na czeski słynną „Lokomotywę” Juliana Tuwima; w tym rozdziale doskonale ukazano z jakimi trudnościami zderza się tłumacz. Nie bez przyczyny mówi się o przekładach: „Piękne nie są wierne, wierne nie są piękne”. A wszystko podane w lekkiej i humorystycznej formie. Wielka szkoda, że była to ostatnia publikacja w dorobku Autora.
Urocza to książka, którą przeczytałem z prawdziwą przyjemnością. Trochę leksykon, trochę przewodnik po meandrach języka czeskiego. Bardzo przystępnie podana wiedza odnośnie słowotwórstwa, pochodzenia czeskich powiedzonek, wymowy słów, problemów związanych z pracą nad stworzeniem dobrego przekładu na język polski. Jakże łatwo uwierzyć we własne umiejętności lingwistyczne;...