Virion. Adept

- fantasy, science fiction
- Imperium Achai (tom 3)
- 2019-05-15
- 2019-05-15
"Jesteś taki sam jak ona. Kompletnie nieprzewidywalny".
Virion po raz kolejny staje twarzą w twarz z przeznaczeniem. Przeznaczenie, w osobie Horecha, nie poderżnęło mu jednak gardła, a jedynie zażądało wódki. Stary Szermierz Natchniony zobaczył w młodym uciekinierze coś, co wyrwało go z pijackiego marazmu. To samo zobaczył w przebudzonej Niki.
Droga młodego Viriona do zostania "Tym Virionem" właśnie się rozpoczęła.
Taida, Luna, Anai, Kila - żadne z nich nie przeczuwa, że wszystkie ich plany, wszelkie zaszczyty i poniżenia jakie teraz są ich udziałem, zostaną obrócone w proch. Z taką samą łatwością, z jaką Szermierz Natchniony strząśnie z ostrza kroplę krwi. Ich krwi.
Zawsze spodziewaj się niespodziewanego. Tylko wtedy masz szansę przeżyć. Niewielką, ale jednak szansę.
Kup Virion. Adept w ulubionej księgarni
Oceny książki Virion. Adept
3357 użytkowników ma tytuł Virion. Adept na półkach głównych- Przeczytane 2 721
- 2019 54
- Fantastyka 35
- Fantasy 29
- 2021 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Virion. Adept
(3-7/26) Kiedy w 2017 pan Ziemiański wydał Viriona stwierdziłem że poczekam aż skończy pisać całość, nie myślałem że saga o Szermierzu Natchnionym rozbuduje się do takich rozmiarów! :D
Teraz w 2026, po wydaniu ostatniej części postanowiłem zrealizować projekt pt. "VIRION". Zacząłem od 4 pierwszych części roboczo nazwanych cyklem Imperium Achai w sumie ponad 2200stron fantastycznej przygody :)
Jest to co lubię u Autora dowcip, świetne odniesienie do współczesności oraz ludzkich przywar okraszone dynamiczną, nie nudząca się akcją a także bywa że zaskakującymi zwrotami akcji, jedziemy dalej, póki co mocne 8!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz w 2026, po wydaniu ostatniej części postanowiłem zrealizować projekt pt. "VIRION". Zacząłem od 4 pierwszych części roboczo nazwanych cyklem Imperium Achai w sumie ponad 2200stron...
III tom wg mnie najciekawszy, po dwóch "rozkręcających" się opowieściach akcja ruszyła do przodu, spiski i zmierzanie do nieuchronnej konfrontacji - jak to u Ziemiańskiego, czekam na końcówkę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo bardzo dobrych pierwszych dwóch tomach tu niestety czytelnik dostaje obuchem po głowie. Nie wiem, czy zwyczajnie nie było pomysłu na akcję, czy trzeba było na siłę zmieścić dodatkowy tom ale wygląda to tak, jakby wstawiono do fabuły jakiś niby-spajający blok a potem to, co po nim oddarto i napisano jeszcze raz w zupełnie inny sposób. Co tu się dzieje! To już nie są dziury i niekonsekwencje fabularne, tylko brak ze dwóch tomów wyjaśniających a jeszcze lepiej brak końcowych części poprzedniego cyklu i początkowych kolejnego. Nad innymi mankamentami czy zaletami nawet nie ma co się zatrzymywać, bo i co to zmieni?
Właściwie tylko imiona zostały z poprzednich części, za to całość zaczęła bardzo mocno (jak dla mnie, za bardzo - już to czytałem) zbliżać się charakterem do tego, co pamiętam z innych cykli autora.
Po bardzo dobrych pierwszych dwóch tomach tu niestety czytelnik dostaje obuchem po głowie. Nie wiem, czy zwyczajnie nie było pomysłu na akcję, czy trzeba było na siłę zmieścić dodatkowy tom ale wygląda to tak, jakby wstawiono do fabuły jakiś niby-spajający blok a potem to, co po nim oddarto i napisano jeszcze raz w zupełnie inny sposób. Co tu się dzieje! To już nie są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to jest wspaniałe. Kocham Achaję, kochałam od początku, i ta przygoda trwa. Bardzo się cieszę, że wciąż powstają nowe części, i że jest tyle odsłon uniwersum. Ziemiański jest mistrzem, nie znam drugiej osoby, który pisze tak dobrze, i tak dobrze by mi to siedziało. Kocham jego poczucie humoru, to przede wszystkim, wulgaryzmy, podejście do seksualności, miłości, życia, relacji międzyludzkich, polityki. Bo to jest niby o czasach okołośredniowiecznych, a wcale nie, to jest jak najbardziej o dzisiaj, tylko środki wykonawcze się zmieniły. Wspaniali bohaterowie, silne kobiety. Rzadko mi się zdarza zaśmiać na głos jak czytam książkę, praktycznie nigdy, a z Virionkiem to mi się zdarza często. Książka nie ma w zasadzie słabych punktów, ani w logice, ani w fabule jako takiej. Ciekawość czytelnicza towarzyszyła mi od samego początku do końca. Nawet poboczne wątki są szalenie interesujące. Dialogi to majstersztyk, tak właśnie sobie wyobrażam, że rozmawiają ze sobą ludzie, ci prości, i ci wysoko postawieni. Umysł idealny, że mi wymyśla takie piękne bajki dla dorosłych, dziękuję, Panie Ziemiański <3
Wyzwanie czytelnicze LC listopad 2025: Przeczytam książkę polskiego autora lub autorki wydaną po 2000 roku (6)
Jakie to jest wspaniałe. Kocham Achaję, kochałam od początku, i ta przygoda trwa. Bardzo się cieszę, że wciąż powstają nowe części, i że jest tyle odsłon uniwersum. Ziemiański jest mistrzem, nie znam drugiej osoby, który pisze tak dobrze, i tak dobrze by mi to siedziało. Kocham jego poczucie humoru, to przede wszystkim, wulgaryzmy, podejście do seksualności, miłości, życia,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba w końcu wkręciłam się w tę serię. Wprawdzie miałam od niej prawie roczną przerwę, ale to nie przeszkodziło mi dobrze się bawić. Kilkukrotnie zdarzyło mi się w niektórych sytuacjach parsknąć śmiechem. W końcu czuję, że związałam się z tymi bohaterami - Virionem, Niki, Kilą, a nawet Horechem. Choć nie odczułam większych emocji przy lekturze, to jestem ciekawa, co wydarzy się dalej. Oczywiście, mam wrażenie, że niektóre sprawy idą bohaterom trochę za łatwo, ale to nie przeszkodziło mi przyjemnie spędzić czas przy czytaniu tej pozycji.
Chyba w końcu wkręciłam się w tę serię. Wprawdzie miałam od niej prawie roczną przerwę, ale to nie przeszkodziło mi dobrze się bawić. Kilkukrotnie zdarzyło mi się w niektórych sytuacjach parsknąć śmiechem. W końcu czuję, że związałam się z tymi bohaterami - Virionem, Niki, Kilą, a nawet Horechem. Choć nie odczułam większych emocji przy lekturze, to jestem ciekawa, co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, lekka książka do przeczytania w wolną sobote. Historie głównych bohaterów: Viriona, Taidy i Luny były ciekawe i wciągające. Jestem ciekaw co dzieje sie dalej wiec w wolnej chwili sięgnę po kolejny tom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlus za to, że w porownaniu do poprzednich części brak przedłużających sie nudnych momentów, lecz minus za to ze w książce jest coraz mniej fantazy. Niki sprowadzona do roli zdolnej wojowniczki... Za malo magi w tym tomie. Mimo to nadaj bardzo dobrze sie czyta i jest to świetna pozycja dla fanów fantastyki (mimo niewykorzystanego do konca potencjalu).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra część, fajnie się czyta. Akcja jest wartka i dynamiczna. Ciekawie zbudowana jest cała historia miasteczka w którym przebywają bohaterowie. Dobrze się czyta, serdecznie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadal jest dobrze. Świetna historia. Zawsze żal przerywać słuchanie.
Nadal jest dobrze. Świetna historia. Zawsze żal przerywać słuchanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie coś się ruszyło, opowieść zaczęła mnie interesować. Ciekawe co będzie dalej.