Powaby totalitaryzmu. Zarys historii intelektualnej komunizmu i faszyzmu

- historia
- PROMOHISTORIA - Histmag.org
- 2018-10-15
- 2018-10-15
- historia faszyzm komunizm historia faszyzmu historia komunizmu faszyzm włoski nazizm niemiecki komuniści faszyści naziści filozofia idee denazyfikacja dekomunizacja Hitler Stalin Mussolini Lenin
Dwudziestowieczne totalitaryzmy – komunizm i faszyzm – doprowadziły do śmierci milionów ludzi. Mimo tego przyciągały one do siebie wyznawców, uwiedzionych wizjami, które za nimi stały. Mateusz Kuryła w swoim eseju pokazuje, czym intelektualistów na całym świecie skusiły totalne ideologie.
Choć obydwie idee były sobie wrogie i znajdowały się na skrajach politycznej sceny, wiele je też łączyło. Opierały się bowiem na masach skupionych wokół przywódców, popierały przemoc i radykalną przemianę otaczającej rzeczywistości. Były też odpowiedzią na nowoczesność, która niszczyła „stary” świat. Totalna ideologia była ucieczką i oparciem, tworzyła jednak wiele pułapek, w które wpadali jej wyznawcy.
Komunizm, stworzony z robotniczego buntu, pod maską wyzwolenia ludu krył radykalizm „zawodowych rewolucjonistów”, którzy stworzyli i wzmacniali nowe imperium: Związek Radziecki. Choć w pewnym momencie był bardzo żywotny, zgnił wraz z blokiem wschodnim, jako martwa ideologia w którą nie wierzyła większość członków partii. W przeciwieństwie do niego, faszyzm i nazizm zniszczyła klęska Hitlera w II wojnie światowej. Bunt przeciwko Oświeceniu oraz pochwała czynu i siły doprowadziły do największej hekatomby w dziejach ludzkości, której skutki wciąż odczuwamy.
„Powaby totalitaryzmu” to rozumiejąca analiza okoliczności, w których narodziły się totalitarne ideologie oraz intelektualna historia ich rozwoju i upadku, aż do denazyfikacji i dekomunizacji. Autor pokazuje, w jaki sposób uwiodły one masy przypominając tym samym, jak groźnym zjawiskiem były.
Dodaj cytat z książki Powaby totalitaryzmu. Zarys historii intelektualnej komunizmu i faszyzmu
Dodaj cytat
Bardzo ciekawie napisana, rzeczowa "pigułka" zawierająca najważniejsze informacje, podana w zestawie z szeroką bibliografią, do której z pewnością warto się odnieść celem poszerzenia wiedzy.
Pokaż mimo toWyimkowa, jednakże jak każda z prób musi oprzeć się o właściwą sobie selekcję materiału i perspektywicznie oglądu przedmiotu rozważań. Nie barak autorowi chęci do sięgnięcia w głąb nurtów rodzących totalitaryzmy, ich zaplecza intelektualnego i ideowego. Forma eseju sprzyja estetyce czyczania, treść jest przystępna i zrozumiała. Pogląd subiektywizuje sposób opisu i koleje refleksji, lecz ciężko ustrzec się podobnym tendencjom na wzór Wojny Peloponeskiej Tukidydesa...
Wyimkowa, jednakże jak każda z prób musi oprzeć się o właściwą sobie selekcję materiału i perspektywicznie oglądu przedmiotu rozważań. Nie barak autorowi chęci do sięgnięcia w głąb nurtów rodzących totalitaryzmy, ich zaplecza intelektualnego i ideowego. Forma eseju sprzyja estetyce czyczania, treść jest przystępna i zrozumiała. Pogląd subiektywizuje sposób opisu i koleje...
więcej Pokaż mimo toKsiążka ma formę eseju, nie jest gruba, stąd temat nie jest dogłębnie zanalizowany, ale książka jest ciekawa i warta przeczytania.