Uwierz w miłość, Calineczko

Okładka książki Uwierz w miłość, Calineczko autora Natalia Sońska, 9788379760237
Okładka książki Uwierz w miłość, Calineczko
Natalia Sońska Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Zakopiańska (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Zakopiańska (tom 3)
2018-10-31
2018-10-31

Kup Uwierz w miłość, Calineczko w ulubionej księgarnii

Uwierz w miłość, Calineczko

Oceny książki Uwierz w miłość, Calineczko

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uwierz w miłość, Calineczko

Książkę przeczytałam jako "lekturę" w ramach DKK. Okołoświateczny klimat z miłością w tle nie należy do moich ulubionych. Jednak szczerze przyznam, że czytałam z przyjemnością, chociaż była przewidywalna przyszłość bohaterów. Jeżeli ktoś lubi takie historie, polecam.
Za to opisy górskich szlaków, życia codziennego mieszkańców Zakopanego i przywiązania do rodzinnych stron - dla mnie bardzo na plus.

Kolejna, jeszcze świąteczna lekturka. Tym razem przenosimy się do Zakopanego.
Maja 30 letnia agentka nieruchomości mieszka ze swoją ciocią. Wychowana w bidulu, bo matka ją porzuciła tylko od cioci doświadczyła prawdziwej miłości. Książka w sumie o perypetiach Maji. O jej przyjaźni, pracy i rozterkach miłosnych. I tak w gruncie rzeczy to ona mnie okropnie wkurzała, momentami taka ciepła klucha, że miałabym nią ochotę potrząsnąć. I gdyby nie to, oraz gdyby wyciąć ten romansowy wątek, to książka byłaby świetna. Bo rzecz dzieje się w górach i widać, że autorka wie o czym pisze. Cudownie opisywała Zakopane, wyprawy przyjaciół w Tatry, oddawała klimat jaki panuje w schroniskach. A najbardziej urzekły mnie opisy o samych góralach, a właściwie 2 góralkach, cioci i jej sąsiadki Anieli. Ich mądrość życiowa, zaradność, to twarde baby są.
O ich przygotowaniach do świąt - niemal czułam zapach gotowanych potraw.
No i święta w górach, zazdrościłam aż tego śniegu i mrozu..
Także książka fajna, ale trzeba ją trochę okroić 🤣

Kolejna, jeszcze świąteczna lekturka. Tym razem przenosimy się do Zakopanego.

Ta seria to chyba najpiękniejsze historię nie tylko historie ludzi, ale również historię życia na Podhalu. Historia Mai i Wojtka początkowo wręcz odrzucająca od siebie pokazuje że najważniejsze to szczera rozmowa, bo nigdy nie możemy wiedzieć jaka historia kryje się w drugim człowieku. Polecam

1430 użytkowników ma tytuł Uwierz w miłość, Calineczko na półkach głównych
389 użytkowników ma tytuł Uwierz w miłość, Calineczko na półkach dodatkowych

Natalia Sońska
Pisarka i prawniczka. Jest romantyczką i niepoprawną optymistką, a jednocześnie twardo stąpa po ziemi – pracując w kancelarii adwokackiej, spełnia się zawodowo, ale to pisanie jest jej największą motywacją i pasją, stanowi nieodłączny element jej życia. Jako kobieta wie, czego oczekuje od siebie samej i sukcesywnie dąży do postawionych celów. Tworzy powieści obyczajowe z bogatą paletą emocji – inspirowane życiem, jednym przypadkowo zasłyszanym zdaniem czy zaobserwowaną gdzieś na ulicy sytuacją. W swoich książkach opisuje historie, które mogą przytrafić się każdemu z nas; przede wszystkim jednak, najważniejsze dla Natalii jest, by swoją twórczością dać czytelniczkom chwile wytchnienia. Charakterystyczny styl i umiejętność kreowania bohaterów, którzy od początku wzbudzają sympatię, pozwalają czytelniczkom zanurzyć się w ciepłej, otulającej historii z miłością w tle. Uwielbia podróże i góry, które karmią jej twórczą naturę. Często podąża ścieżkami swoich bohaterów, odwiedzając miejsca akcji z własnych książek. Ciepła, rodzinna, czasami nieśmiała, ponad wszystko ceni sobie relacje z innymi ludźmi. Miłośniczka tańca i włoskiej kuchni. Uwielbia piec i gotować, a przepisami chętnie dzieli się z czytelniczkami.

Randka pod jemiołą Agnieszka Olejnik
Randka pod jemiołą
Agnieszka Olejnik
Do tej książki podchodziłam z sympatią, bo świąteczny tytuł na świąteczny okres, ale z tego samego powodu nie miałam też wysokich oczekiwań. Po samym wstępie się wciągnęłam, bo pomyślałam, że jest on trochę o mnie, o perfekcjonizmie i spełnianiu cudzych oczekiwań. Właśnie doczytałam za jednym zamachem ostatnich 200 stron i choć myślałam, że będzie to wyzwaniem, nie zorientowałam się, jak szybko mi zleciał czas. Książka bardzo mi się podobała. Rozgrzała mnie od środka dokładnie tak samo jak zimowa herbata w dużym kubku. Choć przez czas czytania mogłam poczuć się, jakbym naprawdę miała dużą, głośną, wspierającą się i kochającą rodzinę. Przyznam, że ta książka ma elementy fantastyczne jak mili ludzie, zaskakująco pozytywne zbiegi okoliczności - choć może one są fantastyczne tylko z mojej perspektywy. Daję od siebie 8,5: pół odejmuję za różne lapsusy w warstwie językowej, punkt za pewną nienaturalność w moim odczuciu - moim zdaniem niedomyślność głównej bohaterki była sztucznawa, zachowanie innych bohaterów trochę przerysowane, wyjaskrawione w tym dobrym świetle, choć może odbieram je z takim dystansem, jaki czułabym, gdybym pojawiła się nagle na Święta w głośnej, pełnej miłości rodzinie. Czasem też język bohaterów wydawał mi się zbyt przerysowany. Mimo tych elementów zaznaczyłam sobie karteczkami masę złotych myśli i przenikliwych cytatów, które chciałabym zabrać z sobą na przyszłość. Bardzo się cieszę, że trafiłam na tę książkę, bo dzięki niej się wzruszałam i śmiałam i było mi trochę lepiej i milej w te Święta. Moje podsumowanie dla mnie na zaś: Joasia ma dużą, głośną rodzinę i swoją cichą, sztywną rodzinę z mężem Kamilem. Uczy w szkole angielskiego, ale ma powoli dość reform, skarżących się rodziców i napastującego ją szefa. Dodatkowo Kamil ją zdradza, a w zasadzie "zdradza" swoją kochankę z własną żoną. Asia ma się wynieść z jego mieszkania. Zamieszkuje z panią Rozalią i jej kozą Nostrą w małym domku. Z pomocą finansową sióstr i szwagierek (czy coś takiego) odremontowują chałupinkę i przeżywają miłe przygody. Asia zmienia swoje życie o 180 stopni, rzuca pracę nauczycielki, zakłada ogródek i zaczyna pracować w rodzinnej firmie jako projektantka ogródków. Dochodzi w tym czasie do siebie po zdradzie męża i spiskuje z pewnym Maćkiem, żeby wywołać zazdrość w jego byłej dziewczynie, choć para zakochuje się w sobie, ale przez oczywiste niedomyślenia się nie domyślają się, że chodzi im faktycznie o siebie. Jest też Iga, która cały czas przekręca słowa - dość dziwne. Joasia jest szczęśliwa, umie żyć sama, choć nie musi, bo jednak jest z Maćkiem po tym, jak ona jako wirus i on jako bakteria się pocałowali oraz jak on znokautował ją drzwiami. Cudowne!
mruffka - awatar mruffka
oceniła na93 miesiące temu
Siedem cudów Agata Przybyłek
Siedem cudów
Agata Przybyłek
Bohaterowie to osoby bardzo różne – zarówno pod względem wieku, jak i doświadczeń – ale wszystkich łączy pragnienie zrozumienia siebie i innych. Każdy z nich nosi w sercu jakiś ból lub tajemnicę, z którą musi się zmierzyć. Autorka z ogromną wrażliwością pokazuje ich wewnętrzne rozterki i to, jak powoli dojrzewają do zmian. Postacie są prawdziwe, z krwi i kości . Mają swoje słabości, ale też ogromną siłę, by iść dalej mimo trudności. Ich historie przeplatają się w sposób naturalny, tworząc mozaikę ludzkich emocji i doświadczeń. Akcja książki rozwija się spokojnie, ale wciąga już od pierwszych stron. Przybyłek prowadzi czytelnika przez kolejne wydarzenia z delikatnością i realizmem, nie uciekając od trudnych tematów, takich jak przemijanie, samotność czy utrata bliskich. Mimo że nie brakuje wzruszających momentów, w powieści jest też wiele ciepła i nadziei. Każdy „cud” opisany w historii niesie ze sobą przesłanie, które skłania do refleksji nad własnym życiem i tym, jak często nie dostrzegamy małych, codziennych cudów wokół siebie. Styl Agaty Przybyłek jest lekki, naturalny i bardzo emocjonalny. Autorka potrafi pisać w sposób, który jednocześnie wzrusza i daje ukojenie, dzięki czemu książkę czyta się z przyjemnością i zaangażowaniem. Powieść podzielona jest na rozdziały z perspektywy każdego z bohaterów dzięki czemu nie musimy się zastanawiać kto w danym momencie jest narratorem. Ponad to zaznaczony jest czas kiedy dzieje się dane zdarzenie. Trochę bawiło mnie w niektórych momentach dziecinne zachowanie bohaterów i takie trochę ich niezdecydowanie. Jednakże nie można ich nie polubić. Szkoda jednak, że zakończenie nie do końca mnie usatysfakcjonowało ponieważ nie końca poznałam losy wszystkich bohaterów. Okładka „Siedmiu cudów” idealnie oddaje klimat powieści. Jest subtelna, nastrojowa i przyciągająca wzrok, zachęca, by sięgnąć po tę historię. To piękna, refleksyjna książka, która na długo zostaje w pamięci i sercu czytelnika.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
Co jeszcze mogę dla ciebie zrobić? Natalia Sońska
Co jeszcze mogę dla ciebie zrobić?
Natalia Sońska
„Co mogę dla Ciebie zrobić ” to drugi tom serii Jagodowa Miłość. 🫐 Cała seria składa się z 5 tomów. Zaczęłam czytać 2 tom zachęcona pierwszą książką „Cała przyjemność po mojej stronie”. Byłam ciekawa jak dalej potoczą się losy bohaterów. 😉 W drugiej części widzimy wzloty i upadki w związku Tomasza i Jagody. Przed Jagodą trudny czas, przygotowuje się do rozwodu ze swoim mężem Łukaszem. Pomaga jej w tym prawnik Teodor Leszczyński (oczywiście polecony przez Tomasza). Mam wrażenie, że w tej części mamy więcej opisów niż samej akcji. Bywa momentami lekko nudnawo. Nadal podtrzymuję zarzut że Tomasz i Jagoda zachowują się bardziej jak nastolatkowie niż dwoje doświadczonych przez życie ludzi. Problemy są niepotrzebnie rozdmuchiwanie. Można się bez problemu dogadać. Trochę niepotrzebnego dramatyzowania się wkradło w tej części. Co może zaskakiwać , Tomasz zdecydowanie bardziej przeżywa i szuka oparcia w przyjacielu i niestety butelce whisky.🥃 Pierwsza część otrzymała 8/10 gwiazdek druga niestety już 6/10. Zbyt powolna akcja, zbyt dużo dramy, adwokat niby ideał, a nie przewidział zachowania Łukasza w sądzie. Do tego przekracza relacje między adwokatem a swoją klientką. Przede mną jeszcze trzy kolejne części. Zobaczymy czy autorka ma jakiś ciekawy pomysł na ciąg dalszy tej historii. Te książki będą idealne na zły nastrój. Nie są zbyt wymagające, takie dla odprężenia po trudnym dniu.☀ IG @zmowaksiazkowa
Zmowaksiazkowa - awatar Zmowaksiazkowa
oceniła na62 lata temu
Pierwsza miłość Natasza Socha
Pierwsza miłość
Natasza Socha Agnieszka Krawczyk Katarzyna Berenika Miszczuk Agnieszka Lingas-Łoniewska Karolina Wilczyńska Agnieszka Lis Gabriela Gargaś Agata Przybyłek Natalia Sońska Joanna Szarańska Robert Kornacki Lidia Liszewska
Wydawnictwo Czwarta Strona przygotowało piękny zestaw opowiadań w jednym zbiorku. Spotykamy tu autorów znanych i lubianych. Tematem opowiadań jest pierwsza miłość. Autorami są między innymi Gabriela Gargaś , Agnieszka Krawczyk, Agata Przybyłek, Natalia Sońska, Karolina Wilczyńska, Agnieszka Lis, Natasza Socha i inni. Opowiadań jest naprawdę dużo i są one stosunkowo krótkie. Bardzo dobra forma do czytania w przelocie, szczególnie w środkach komunikacji miejskiej, w kolejce do lekarza itp. Akurat zdąży się przeczytać i zapomnieć, ale zakończenie się poznało. Jedno czy dwa z nich pozostaną na dłużej w pamięci. Opowiadania są o bardzo różnej tematyce , choć dotyczą pierwszej miłości. Jedne zakończenia są szczęśliwe, drugie nie. Niektóre opowiadania są czytane nawet z łezką w oku. Występuje sporo emocji. Czasami są to pierwsze zauroczenia, wspomnienia pierwszej prawdziwej miłości, zdrady, rozstania, powroty, pierwsza miłość zapoczątkowana w komunikacji miejskiej jak opowiadanie,, Tramwaj zwany pożądaniem’’, miłości do dziecka, do żony, wakacyjna miłość, uczucie z portalu randkowego, nieszczęśliwa miłość. Największe wrażenie zrobiło na mnie opowiadanie,, Pierwsza randka’’ Agaty Przybyłek. Tego opowiadania na pewno długo nie zapomnę, może dla tego ,że dotyczyła poważnego tematu jak praca wolontariuszki w hospicjum dla osób starszych. Młoda dziewczyna z własnej i nieprzymuszonej woli dotrzymywała towarzystwa pensjonariuszom, starała się rozweselić ich rozmowami. Tkwiła na straży już dosyć długo , bo od szkoły średniej, potem na studiach. Widziała w tym wszystkim głęboki sens, żeby pomagać. Właśnie tu pierwsza głęboka miłość dotyczyła jednego z jej podopiecznych do własnej żony. Przepiękne ,wzruszające opowiadanie i optymistyczne z jednego powodu. Z takiego, że poznajemy ludzi , którzy chcą pomagać innym, nie boją się tego, podczas gdy inni hospicja omijają szerokim łukiem nawet na ulicy. Często przechodzą na drugą stronę. Piękna postawa młodej dziewczyny potrafi podtrzymać na duchu. Każdy znajdzie w zbiorze coś dla siebie. Warto przeczytać. Poznać lepiej autorów i ich styl, jeżeli się wcześniej nie czytało żadnej z ich książek. Potem dobrać sobie większą objętościowo lekturę ulubionego autora ,jeżeli dla kogoś opowiadania akurat są za krótkie. Miłego czytania!
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu
Do Wigilii się zagoi Agnieszka Błażyńska
Do Wigilii się zagoi
Agnieszka Błażyńska
Finka powraca z Londynu do Polski. W samolocie skupia swoją uwagę na dość ciekawie wyglądającym mężczyźnie, artystka nie może się powstrzymać i robi mężczyźnie zdjęcie. Przygotowując się do wernisażu, pokazuje swojej koleżance Martynie zdjęcia, jakie planuje wystawić i trafia na zdjęcie tajemniczego mężczyzny. Martyna długo nie myśląc, biegnie przyjaciółce na pomoc i próbuje odnaleźć jegomościa za pomocą mediów społecznościowych, niestety nie jest w nich biegła, więc, zamiast udostępnić zdjęcie dla przyjaciół, udostępnianie dla wszystkich. Zdjęcie mężczyzny staje się jednym wielkim memem, na skalę światową, jednakże cel został osiągnięty, gdyż Finka poznała imię swojego modela-Rafał. Rafał powraca do Polski, kilka dni po jego powrocie dowiaduje się, że zyskał sławę i stał się viralem. Kontaktuje się z fotografką w celu wyjaśnienia całej sytuacji. Krótka znajomość okazuje się być bardzo owocna. Finka dostała zlecenie na koncert bożonarodzeniowy i zaproponowała Rafałowi współpracę, ponieważ chłopak dobrze sobie radził z mappingiem. Oczywiście mężczyzna zgodził się na współpracę, to również idealna okazja, by zemścić się na Fince za zostanie memem w Internecie. Czy Rafał posunie się do zemsty? Czy z tej znajomości mogą pojawić się kolejne bonusy? Szczerze nie wiem, co mogę Wam powiedzieć o tej książce. Z jednej strony bardzo przyjemnie się jej słuchało, humor bohaterów był momentami zabawny, sam zamysł na fabułę był ciekawy, ale… No właśnie sam tytuł książki zasugerował, że będzie to świąteczna opowieść, a święta zostały potraktowane bardzo po macoszemu, prócz koncertu bożonarodzeniowego i wigilii nie było prawie nic o świętach, liczyłam, że po tej książce klimat świąteczny wręcz we mnie uderzy, a tak nie było. Jeśli poszukujecie lekkiej i przyjemnej książki z delikatnym nawiązaniem świątecznym, to jak najbardziej możecie po nią sięgnąć, ale nie oczekujcie na zbyt wielką magię świąt.
Nanka_czyta Nanka_czyta - awatar Nanka_czyta Nanka_czyta
oceniła na71 rok temu
Pejzaż z Aniołem Magdalena Kordel
Pejzaż z Aniołem
Magdalena Kordel
Ada to kobieta poraniona stratą i chłodem rodzinnego domu. Jej życie to jedna wielka ciągła walka. W końcu zostaje popchnięta przez można by to nazwać zbieg okoliczności do zmiany w swoim życiu. Ucieczka w góry brzmi jak desperacki manewr, a jednak powstaje z tego coś magicznego. W Malowniczem Ada spotyka ludzi, którzy nie znają jej dawnych ran, więc mogą dostrzec w niej coś więcej niż tylko cień bólu. Madeleine u której wylądowała nasza bohaterka to osoba o ogromnym sercu. W jej domu znajdzie się miejsce dla każdego kto tego potrzebuje. Kobieta nie dopytuje ani nie wymaga wytłumaczenia po prostu jest i czeka na odpowiedni moment by mogła pomóc. Wraz z mieszkańcami miasteczka tworzy ciepłą, choć nieidealną gromadę, dzięki której Ada powoli zaczyna oddychać inaczej: głębiej, spokojniej, z iskierką nadziei. Pojawiają się tutaj również inni bohaterowie, których historie przeplatają się z naszą główną bohaterką. Akcja idzie swoim trybem bez zbędnego przyśpieszenia czy zbytniego naciągania. Z pozoru zwyczajne sceny codzienności nabierają ciężaru emocjonalnego: wspólne spotkania, rozmowy, drobne gesty. Ada zderza się z przeszłością, która wciąż próbuje ją dogonić, ale miejsce, do którego trafia, okazuje się nie tyle ucieczką, co przestrzenią dojrzewania do odważnych decyzji. Choć w tle miga delikatny wątek uczuciowy, prawdziwa siła historii tkwi w procesie leczenia serca i w odkrywaniu, że samotność można oswoić. Autorka pisze ciepło i intuicyjnie, wszystko jest ze sobą spójne i dobrze przemyślane. Atmosfera tej książki jest zbudowana w sposób perfekcyjny. To ciepła i spokojna powieść o leczeniu serca i znajdowaniu nadziei po trudnych doświadczeniach. Styl Magdaleny Kordel jest prosty, lekki i pełen emocji, dzięki czemu łatwo wczuć się w historię i polubić bohaterów. W książce dominuje atmosfera otulenia, zimowej magii i ludzkiej życzliwości. Okładka, utrzymana w zimowym klimacie, dobrze oddaje nastrojowy, delikatny charakter tej historii. Mimo iż jest to 5 tom serii bez problemu można odnaleźć się w historii bez czytania wcześniejszych. To lektura, która daje ukojenie i zostawia czytelnika z poczuciem, że dobro potrafi wrócić, nawet jeśli droga do niego bywa długa.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
Ta jedna miłość Dorota Milli
Ta jedna miłość
Dorota Milli
📖 42 "Ta jedna miłość" – Tom 4 ponad 500 stron 🙂 To kolejna urzekająca opowieść z serii Marzenia do spełnienia. Tym razem jesteśmy świadkami trudnej walki z otyłością ale i ze złymi nawykami, przyzwyczajeniami i słabościami. Florka mieszka w Londynie - to rewelacyjna dziewczyna, świetna przyjaciółka, która najlepiej czuję się w zaciszu domowym, w bezpiecznym towarzystwie kanapy i zapasów słodyczy, co ją gubi a w efekcie burzy poczucie wartości. Ogólnie jest uzależniona od czekolady. Na szczęście Florka ma przyjaciółki, a ich relacja oparta jest na uczciwości i pomocy. I właśnie przyjaciółki fundują Florce zimowe wczasy pielęgnacyjne w Mrzeżynie. Florka na wczasach wpada w wir treningów, wysiłku, ważenia, mierzenia i trafia pod skrzydła przystojnego i wysportowanego trenera. Trener jest wymagający, tylko i wyłącznie dla jej dobra wyżywa się na biednej Florce. Florka jest jedyna na tym turnusie tak znaczącą nadwagą i dlatego padają pod jej adresem złośliwości... Jednak ta zakompleksiona dziewczyna jest bardzo zabawna, zadziorna ale inteligentna. Jej riposty są trafne i dowcipne 🙂 To poruszająca opowieść o przyjaźni, samoodkryciu i poszukiwaniu prawdziwej miłości. Fajne jest to, że ta książka zawiera wiele cennych i motywacyjnych rad dla dbających o zdrowe żywienie i sylwetkę, oraz stare legendy nadbałtyckie 🙂 Podziwiam autorkę za znajomość Londynu, jego topografię, historię i ciekawe miejsca.
Małgorzata Opalińska - awatar Małgorzata Opalińska
oceniła na81 rok temu
Pokój kołysanek Natasza Socha
Pokój kołysanek
Natasza Socha
„Pokój kołysanek” Nataszy Sochy to opowieść, która otula niczym ciepły koc w zimowy wieczór, a jednocześnie zostawia głęboki ślad w sercu. Autorka, z właściwą sobie delikatnością i empatią, prowadzi czytelnika przez historię starszego mężczyzny, Joachima, który jako wolontariusz w szpitalu przytula wcześniaki – dzieci bez rodziców, bez ciepła, bez bliskości. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że Joachim nie tylko oddaje ciepło swojego ciała, ale i własnego życia – każdego dnia opowiada maleństwom kawałki swojej przeszłości. Jego wspomnienia przeplatają się z teraźniejszością i powoli odsłaniają historię miłości niespełnionej, wyborów, które zabolały bardziej niż przewidywał, i tęsknoty, która nigdy go nie opuściła. To nie tylko wzruszająca opowieść o starości, ale przede wszystkim o dojrzewaniu do miłości, do odpowiedzialności i do wybaczenia – również samemu sobie. Każda strona tej książki przesiąknięta jest melancholią, ale też dziwnym, cichym rodzajem nadziei. Socha nie moralizuje, nie osądza. Daje czytelnikowi historię, w której może się przeglądać – bez względu na wiek czy doświadczenia. Mamy tu też czuły portret relacji międzypokoleniowych – subtelny, autentyczny i pełen zrozumienia. Joachim nie jest bohaterem bez skazy, ale właśnie dzięki temu jest tak bardzo ludzki i prawdziwy. „Pokój kołysanek” zachwyca także językiem – oszczędnym, ale pełnym znaczeń, pełnym zatrzymania i refleksji. To książka idealna na świąteczny czas, lecz nie jest to cukierkowa opowieść. Raczej przypomnienie, że cuda naprawdę się zdarzają – czasem nie w formie prezentu, lecz w postaci drugiej szansy, cichego przebaczenia czy niespodziewanej bliskości. Zdecydowanie polecam – to historia, która zostaje z czytelnikiem na długo.
Ladyinred13 - awatar Ladyinred13

Cytaty z książki Uwierz w miłość, Calineczko