Kobiety na monetach

- historia
- 1988-01-01
- 1988-01-01
Opis wizerunków kobiet na monetach, począwszy od starożytnej Grecji, Rzymu, poprzez europejskie monety czasów nowożytnych, carskiej Rosji oraz XIX i XX wieku. Osobny rozdział poświęcony jest polskim kobietom na monetach.
Kup Kobiety na monetach w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobiety na monetach
Przeczytałem owe dzieło późnego PRL (1988),tylko ze względu na rozdział dotyczący monet II RP. Znalazłem tutaj aż 4 strony niesamowitej wręcz erudycji autora. Otóż dowiedziałem się, że na REWERSIE monety głowa kobiety (polonia) znajduje się źle umieszczona data bicia. Taka malutka, że hoho. To nic, że data jest naprawdę dobrze widoczna, a orzeł w koronie to ogromny, wielki i silny symbol naszego państwa.
Wizerunek przepięknie wykonany przez wybitnego artystę dwudziestolecia międzywojennego- Antoniego Madeyskiego .
Ręce opadają ponieważ Pan, zdaje się doktor habilitowany, czy nawet profesor UJ- nie zna różnicy między AWERSEM a REWERSEM monety...
Każdy ma prawo do swojego zdania. Wiem, że szanowny profesor nie żyje i o osobach zmarłych nie powinno się mówić (pisać) źle. Jednak w przypadku tej pseudo naukowej książki same przekleństwa cisną się na usta- jak można nie rozpoznać charakterystycznej i pięknie wiązanej JEDNEJ chusty z początku 20 wieku?
Twierdzić, że na monecie przedstawiającej wizerunek kobiety ( swoją drogą pani naprawdę istniejącej- Janiny Morstinowej) są trzy chusty zawiązane nie wiadomo po co.
Garść bzdur i jadu zawartego w tej książce pozwala mi stwierdzić jednoznacznie- omijajcie to dzieło wybitnego doktora (docenta?) czasów PRL szerokim łukiem.
Być może teraz gusta są inne, kanon piękna nie taki. Minęło wszakże ponad 30 lat od wydania książki, którą mam w ręku.A może jednak.... Poczytajcie, oceńcie sami....