Okładka książki Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności autora Paulina Polko, Roman Polko, 9788328336308
Paulina PolkoRoman Polko Wydawnictwo: Onepress reportaż
reportaż
e-book
2018-07-01
2018-07-01

Kup Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności

Zbyt prawicowe poglądy

Zbyt prawicowe poglądy

O ile cenię autora jako żołnierza, o tyle z książką miałem duży problem, do tego stopnia, że myślałem o rezygnacji z jej przeczytania.

Ale do rzeczy: na samym początku autorzy (książka pisana z żoną) biorą się za obalanie 10 mitów dotyczących zmian klimatycznych. Nie wchodząc w szczegóły, zainteresowani sięgną do źródła, treść książki podważa najważniejsze ustalenia na temat zmian klimatycznych podparte pracami ośrodków badawczych na całym świecie i całkowicie zgodnymi ze stanem aktualnej wiedzy naukowej. Nie mogłem uwierzyć własnym oczom, ponieważ wyglądało to jak kontent najbardziej szurskich kont w social mediach. Autorzy po każdym rozdziale podają źródła, z których korzystali, żeby pokazać, jak solidny research wykonali. Odnośnie klimatu źródłem wiedzy autorów była strona www.friendsofscience.org .

Friends of Science (FoS) to organizacja z siedzibą w Kanadzie, która sprzeciwia się konsensusowi naukowemu na temat zmian klimatycznych. Mimo swojej nazwy, nie jest instytucją naukową, lecz think-tankiem o charakterze ideologicznym i lobbystycznym.

📌 Najważniejsze fakty o FoS:

Nie prowadzi własnych badań naukowych — publikuje interpretacje cudzych danych lub selektywne zestawienia.

Finansowanie: przynajmniej do 2012 roku otrzymywała środki od sektora energetycznego (głównie przemysłu paliw kopalnych w Albercie.
Brak recenzji naukowej: żadne z ich dokumentów nie przeszły peer-review.

Promuje pogląd, że zmiany klimatu są naturalnym cyklem i że polityki ograniczające emisje CO₂ są niepotrzebne lub szkodliwe.

Jak powiedzieć czymś takim traktować poważnie autorów?

Jednocześnie pod koniec książki dowiadujemy się, jakież to straszne rzeczy nam zagrażają w związku ze... zmianami klimatu...

Ciekawe, fajne, w sam raz na spacer z psem. Książka nieco się zdezaktualizowała, ale i tak przewrotnie uzmysławia, że prawdziwym zagrożeniem może być kierowca, raczej niż islamski terorysta

128 użytkowników ma tytuł Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności

Roman Polko
Roman Polko
Generał dywizji Wojska Polskiego, oficer dyplomowany wojsk powietrznodesantowych i sił specjalnych. Doktor nauk wojskowych w specjalności kierowanie organizacją. W 1981 roku rozpoczął służbę w Wojsku Polskim, podczas której dowodził 6 batalionem desantowo-szturmowym, 18 batalionem desantowo-szturmowym oraz Wojskową Formacją Specjalną GROM. Członek Rady Patronackiej Instytutu Jagiellońskiego. 7 września 2006 został zastępcą szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego, od 8 sierpnia 2007 do 19 listopada 2007 p.o. szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego. 25 lipca 2008 podał się do dymisji ze stanowiska zastępcy szefa Biura. Dymisja została przyjęta. W 2005 roku została wydana książka "Gromowładny", będąca wywiadem-rzeką Magdaleny Łukaszewicz z Romanem Polko. W 2008 roku została wydana książka "Armia. Instrukcja obsługi", będąca wywiadem-rzeką Pauliny Bolibrzuch z Romanem Polko.

Okładka książki Przesuń granice Leszek Cichy, Marek Kamiński
Przesuń granice Leszek Cichy, Marek Kamiński
Okładka książki Donald Trump. Przedsiębiorca i polityk Piotr Napierała, Łukasz Tomys
Donald Trump. Przedsiębiorca i polityk Piotr Napierała, Łukasz Tomys
Okładka książki Chinlandia Roman Konik, Damian Leszczyński
Chinlandia Roman Konik, Damian Leszczyński
Okładka książki Polscy szpiedzy Arkadiusz Biedrzycki, Sławomir Koper
Polscy szpiedzy Arkadiusz Biedrzycki, Sławomir Koper

Cytaty z książki Bezpiecznie już było. Jak żyć w świecie sieci, terrorystów i ciągłej niepewności