Elevation

- angielski
- 9781982102319
- Inne
Set in the fictional town of Castle Rock, Maine
The latest from legendary master storyteller Stephen King, a riveting, extraordinarily eerie, and moving story about a man whose mysterious affliction brings a small town together—a timely, upbeat tale about finding common ground despite deep-rooted differences.
Although Scott Carey doesn’t look any different, he’s been steadily losing weight. There are a couple of other odd things, too. He weighs the same in his clothes and out of them, no matter how heavy they are. Scott doesn’t want to be poked and prodded. He mostly just wants someone else to know, and he trusts Doctor Bob Ellis.
In the small town of Castle Rock, the setting of many of King’s most iconic stories, Scott is engaged in a low grade—but escalating—battle with the lesbians next door whose dog regularly drops his business on Scott’s lawn. One of the women is friendly; the other, cold as ice. Both are trying to launch a new restaurant, but the people of Castle Rock want no part of a gay married couple, and the place is in trouble. When Scott finally understands the prejudices they face–including his own—he tries to help. Unlikely alliances, the annual foot race, and the mystery of Scott’s affliction bring out the best in people who have indulged the worst in themselves and others.
From Stephen King, our “most precious renewable resource, like Shakespeare in the malleability of his work” (The Guardian),Elevation is an antidote to our divisive culture, as gloriously joyful (with a twinge of deep sadness) as “It’s a Wonderful Life.”
Kup Elevation w ulubionej księgarni
- King 49
- 2020 48
- 2021 47

OPINIE i DYSKUSJE o książce Elevation
Jestem jeszcze w szoku. To nie King którego znamy!
Nie wiem tylko dlaczego ktoś ją wsadził do horrorów, dla mnie to obyczajowa z nutką fantastyki.
Ale polecam.
Jestem jeszcze w szoku. To nie King którego znamy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez zbędnych opisów, bez na siłę rozciąganej akcji, krótko i na temat. Książka na raz do kawy.
Ale polecam.
Horror? Nie, to fantastyka i to słaba. Książka krótka i słabo zakończona.
Horror? Nie, to fantastyka i to słaba. Książka krótka i słabo zakończona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajgorsza książka Stephena Kinga
Najgorsza książka Stephena Kinga
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUniesienie to lekka, krótka powieść i bardzo dobre pierwsze spotkanie z autorem. Czyta się ją szybko i przyjemnie, ale pod prostą historią kryje się sporo smutku i refleksji o samotności, akceptacji i człowieczeństwie. Niewielka objętość, a zostawia po sobie cichy ślad.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiem szczerze, że nawet się wzruszyłam. Krótka opowieść na jeden wieczór.
Powiem szczerze, że nawet się wzruszyłam. Krótka opowieść na jeden wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny temat to taka bajka, ale na tyle ciekawa, że zaczęłam się zastanawiać, czy ja bym tak chciała, chociaż przez kilka chwil? I tutaj zdania były podzielone. Moja bardziej racjonalna strona nie chciała, a ta, co ma jeszcze trochę z dziecka, chciała jak najbardziej :). Nie bardzo usatysfakcjonowało mnie zakończenie, myślałam, że będzie bardziej happy endowskie, broń boże nie jakieś łzawe, ale takie bardziej wytłumaczalne.
Jest to bardzo krótka historia, raptem 176 stron, a mimo to King poruszył w niej nie tylko problem tracenia na wadze głównego bohatera. Ale też na przykład zagadnienie przekraczania swoich ograniczeń. Zwłaszcza tych ciasnomyślowych.
Główny temat to taka bajka, ale na tyle ciekawa, że zaczęłam się zastanawiać, czy ja bym tak chciała, chociaż przez kilka chwil? I tutaj zdania były podzielone. Moja bardziej racjonalna strona nie chciała, a ta, co ma jeszcze trochę z dziecka, chciała jak najbardziej :). Nie bardzo usatysfakcjonowało mnie zakończenie, myślałam, że będzie bardziej happy endowskie, broń boże...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety słabo. King jest geniuszem ale tutaj chyba miał gorszy czas. Krótka i kiedy mogłoby się coś zacząć dziać kończy się. Naciągana ale czytałam gorsze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest specyficzna. Zadziwia mnie to, ze została książka roku w kategorii horror. To jakby mnie, mola książkowego mianować kulturysta roku ;). Jest to krótka ale ciekawa opowieść z morałem. Jestem fanem twórczości Kinga więc styl pisania jak zwykle oceniam wysoko. Szkoda tylko, że opowieść jest tak krótka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBędąc z wami szczerym, ciężko mi stwierdzić czy polecam wam uniesienie, w książce czuć poglądy polityczne Kinga ( anty Trumpowe) i o ile w innych jego działach, było to ukazane dyskretnie, ze smakiem, tak tu, jest to zdecydowanie niesmaczne. Bohaterowie, napisani są znośnie, opisy jak zwykle na dobrym poziomie.
W tej noweli King zabiera nas do swojego ukochanego miasteczka Castlewick znanego z powieści – Cujo, sklepik z marzeniami, mroczna połowa.
Scott Carey zauważa że traci na wadze, choć jego wygląd się nie zmienia, na początku wydaje się to być fajne, bo kto by nie chciał móc jeść tyle ile się chce i nic przy tym nie tyć? Lecz z czasem utrata wagi przyspiesza, a co się stanie gdy dojdzie do zera?
Mówiąc szczerze, zupełny średniak, jeżeli macie ochotę na łagodna historię i prosta historię to mogę ją wam polecić. Ale zdecydowanie nie jest to dobra książka na początek przygody z mistrzem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej noweli King zabiera nas do swojego ukochanego miasteczka...