Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci

Okładka książki Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci autorstwa Maja Chmiel
Maja Chmiel Wydawnictwo: Psychoskok opowieści dla młodszych dzieci
opowieści dla młodszych dzieci
2018-05-23
2018-05-23
9788381191746
Maja Chmiel przenosi swoich czytelników do magicznego świata mówiących ludzkim głosem zwierząt, zabawek i bajkowych stworków. Opowieści z pewnością rozbawią najmłodszych i pobudzą ich wyobraźnię. Każde z opowiadań ukazuje inny, niezwykle trudny problem – wykluczenia z grupy rówieśniczej z powodu niepełnosprawności lub nieuleczalnej choroby. Bohaterami opowieści są zwierzęta mające nietypowy kolor, ludziki niemogące sprostać codziennym czynnościom oraz niepełnosprawne i chore dzieci. Wszyscy oni mają jednak kochających rodziców, którzy starają się im wytłumaczyć, że nie są gorsi od swoich kolegów i koleżanek oraz próbują dostrzec zalety ich „inności”. Książka Mai Chmiel nie jest przeznaczona wyłącznie dla dzieci. Ich odbiorcami powinni być również rodzice, bo to do nich autorka kieruje słowa po każdej bajce. Daje wskazówki, w jaki sposób mówić pociechom o niepełnosprawności, tolerancji, jak rozmawiać z nimi, żeby zrozumiały to, co niekiedy tak trudno pojąć nawet dorosłemu człowiekowi.

Patronat medialny nad książką objęli: Poligon Domowy, Molinka Książkowa, Kulturalne rozmowy, Recenzje Agi, Halmanowa, W szponach literek

Kup Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci

Opowiadania są przepiękne i warto nad nimi przystanąć, zastanowić się i przemyśleć na spokojnie. W ciekawy sposób poruszają kwestię niepełnosprawności, inności, tolerancji i jest to jedna z tych książek, które z przyjemnością przekazałabym dziecku.

Nie podoba mi się natomiast ta moralizatorska otoczka do opowiadań w przypadku pierwszego z nich całkowicie zniszczyła mi radochę z samego opowiadania, potem już sprawiła, że straciłam zainteresowanie. Morał? Owszem, jestem jak najbardziej za, uwielbiam takie motywy, ale nie znoszę, kiedy autor próbuje wyjaśnić i objaśnić coś, co powinniśmy sami analizować.

Książka w nietypowy sposób podchodząca do problemu tolerancji oraz akceptacji – wartości, które w pędzie codziennego życia, zostają zatracone.
Na podstawie bajek, opowiadań, można w bardzo dobry sposób wytłumaczyć dzieciom tym starszym i młodszym czym jest niepełnosprawność. Z jakimi problemami borykają się chorzy ludzie oraz jak należy ich traktować. Mimo obrazowej i bajkowej formy, książka skierowana jest również do dorosłych, którym powinna ona ułatwić rozmowę z dzieckiem na ten temat. Książka uczy tolerancji, szacunku i wsparcia. To bardzo ciekawa i pouczająca publikacja.

Ze wzruszeniem i pełnym zaangażowaniem przeczytaliśmy z synami najnowszą książkę Mai Chmiel. Rzadko zdarza się, by jakaś pozycja zaabsorbowała naszą trójkę w całości, bo każdy z nas szuka w opowieściach zupełnie czegoś innego. Tutaj było inaczej. Cieszę się, że ta książka powstała. Jeszcze przyjemniej, że patronuję jej medialnie. Z dumą. Miałam okazję, by porozmawiać z synami o ważnych tematach, o problemach nas otaczających, o inności, tolerancji, estymie i etyce. O wartościach, które z każdym dniem naszej rzeczywistości gdzieś się zacierają, gdzieś ulatują, odpływają w ferworze codzienności. Z przykrością stwierdzam, że nawet w szkołach rzadko się dyskutuje o tych kwestiach, albo i wcale. To przykre, bo świat zatapia się coraz bardziej w wirtualnych realiach, ustępując miejsca sztuczności. A kiedy mamy konwersować o tym, co istotne, jak nie za młodu. Moich synów nie dzieli jakaś specjalna przepaść wiekowa (3 lata),ale widzę pewne różnice w przyswajaniu wiedzy. Nawet nastolatkowie czasami nie umieją racjonalnie podejść do pewnych spraw.

Autorka ujęła w pięciu interesujących opowieściach światy i sposób spostrzegania rzeczywistości przez osoby niepełnosprawne, chore, których ułomności ujawniają się w różny sposób, ale nie jest to powód, by je marginalizować. To różne postaci. Stworki wymyślone, żyjące we własnym świecie. Dziewczynka, która szukała prawdziwej przyjaźni. A nawet zwierzęta spersonifikowane na potrzeby sugestywnej, osobliwej historii z mądrym morałem i ważnym przesłaniem. W tych historiach nie ma żadnej pompatyczności, czy sztuczności. Ich prosty język skłania, by podsunąć je dzieciom, by mogły same, bądź wspólnie z nami czytać i wyciągać z nich to, co relatywne.

Warto pochylić się nad tą pozycją. Niewielkich rozmiarów opowieści skłaniają przede wszystkim dorosłych do głębszych refleksji i są znakomitym pretekstem do tego, by nawet dzieci dyskutowały między sobą o jej aspektach. Pod każdą z historii jest podsumowanie i słowo do rodziców. Znakomita do wspólnych konwersacji, czy rozważań na temat inności, która nas otacza, o niepotrzebnych uprzedzeniach i właściwym zachowaniu. Szczerze polecam!

38 użytkowników ma tytuł Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci na półkach dodatkowych

Maja Chmiel
Maja Chmiel
Maja Chmiel zadebiutowała powieścią "Sięgając marzeń" poruszającą ważne aspekty życia z dużą dozą humoru. W tym samym roku wychodzi kolejna powieść autorki "Zespół Downa... Trudniejsze życie, piękniejszy świat " - przepiękna i bardzo osobista historia o chłopcu z Zespołem Downa oparta na faktach.

Miko smok i dziewczynka Magdalena Kiermaszek
Miko smok i dziewczynka
Magdalena Kiermaszek
Zapraszam Was do magicznej wyobraźni Nieustraszonego Miko, który w swoim wyjątkowym umyśle wykreował smoka imieniem Błyskin. Zielonego, połyskującego złotem z lśniącymi oczami, ostrymi pazurami i dużym ogonem. Umysł dziecka jest kopalnią niesamowitej wyobraźni. Czy potrafisz zamienić drewnianą jaszczurkę w buchającego ogniem smoka? Czy potrafisz, jednym mrugnięciem oka przenieść się do innej krainy, znajdującej się tuż pod łóżkiem?. . „Z wyobraźnią już tak jest: niby należy do ciebie, ale zawsze zaskakuje. Nikt tego nie rozumie. Po prostu się nią ciesz”. I wtedy w życiu Miko pojawia się ktoś nowy ... to Emi maleńka siostrzyczka, która w pewnym momencie skupia na sobie całą uwagę rodziców, co bardzo smuci Miko. I wtedy Błyskin ma dziwny plan ... chce sprawić aby Emi „rozpłynęła się w powietrzu”. Czy ten plan to myśli Miko i jego wyobraźnia? Gdzie kończy się granica dziecięcego umysłu?. . Miko postanowił zaufać swojemu przyjacielowi i zdecydował się na „usunięcie” Emi ze swego życia, tak aby był ważny on jeden dla swoich rodziców. Musiał wykonać trzy ważne zadania, aby magia mogła zadziałać. -odszukanie płaczu Emi ukrytego w wodnych liliach (magia kwiatów). - wróżka z kryształowym (zimnym) sercem - jak można zdobyć jej uśmiech i po co? -tajemnicza zabawka dla Emi! To pomoc czy trucizna?. . Kompas, gwizdek i zatyczki do uszu - mają wiele wspólnego z powyższymi zadaniami. I pytanie co zrobi Miko i jak się zachowa Smok. Ale najważniejsze co z Emi i rodzicami. Na te wszystkie pytania sami musicie odszukać odpowiedzi czytając tą niesamowicie cudowna opowieść. Do tego dochodzą bajecznie piękne zdjęcia, które pobudzą Waszą wyobraźnię i sprawią dużo, dużo radości. Polecam 10 na 10 🌟.
Bożenka Wykurz - awatar Bożenka Wykurz
Cała prawda o starych ludziach Elina Ellis
Cała prawda o starych ludziach
Elina Ellis
Na samym początku warto zastanowić się, kim według nas są starzy ludzie. W zależności od tego, w jakim wieku będzie osoba, której zada się to pytanie, odpowiedź może naprawdę zaskoczyć. Dla kilkulatka stara może być nawet jego najukochańsza mamusia, a co dopiero babcia lub dziadek. Nie wspominam nawet o prababci czy pradziadku... Książka "Cała prawda o starych ludziach", której autorką jest Elina Ellis, pokazuje, że starsze osoby nie muszą być nudne, a życie, jakie prowadzą może dostarczać wielu niesamowitych wrażeń. Świadczy o tym już sama okładka przedstawiająca babcię i dziadka skaczących na trampolinie wraz ze swoim wnuczkiem oraz z psem. Po ich minach nietrudno rozpoznać, że zabawa sprawia im mnóstwo radości. Nawet zwierzak wygląda, jakby się cieszył. Początek jest dość wymowny: Moi dziadkowie są n a p r a w d ę starzy. Mają pomarszczone twarze, niewiele włosów i dziwaczne zęby. Dalej znajdujemy skonfrontowanie niektórych opinii dotyczących starych ludzi z doświadczeniami małego bohatera przedstawionego na okładce. Wśród tych wyobrażeń jest m.in. takie, że osoby te wcale nie są zabawne. Za to są powolne i niezdarne, a do tego nie lubią przygód. Weryfikacja tych twierdzeń jest zobrazowana bardzo wymownymi, a do tego zabawnymi ilustracjami, które w dobitny sposób dementują niesłuszne uogólnienia i opinie. Niewiele tekstu zdecydowanie rekompensują rysunki, które pozostawiają swobodę co do interpretacji przedstawianych scen. Tę publikację możemy wykorzystać do rozmów z dziećmi na temat starzenia się, ale również daje ona okazję, by wytłumaczyć, że nie wszystkie informacje, z którymi się spotykamy są wiarygodne - zależą od osobistych doświadczeń i obserwacji, ale nie dotyczą wszystkich bez wyjątku. To, że czyiś dziadkowie wydają się starzy i nudni, może być tylko pozorne, ponieważ często nie znamy ich na tyle dobrze, by móc to zweryfikować. Ta książka w wyraźny sposób pokazuje, że szczęśliwym można być w każdym wieku! "Cała prawda o starych ludziach" to entuzjastyczna, pełna pozytywnej energii i barwnych ilustracji książka, w której starsi ludzie są pokazani z tej znacznie ciekawszej perspektywy ;)
Paulina - awatar Paulina
oceniła na103 lata temu
Gustaw Gloom i Czarny Porywacz Adam-Troy Castro
Gustaw Gloom i Czarny Porywacz
Adam-Troy Castro
Bajka do chapsnięcia na raz. Zabawny, wciągający, intrygujący, ale niepozbawiony dreszczyku grozy horror dla dzieci (ale dla tych starszych, które lubię duszki, wampirki i lekkie powiewy grozy=)) Fernie Jak (tak, tak – "Jak" to nazwisko ;)) przeprowadza się z rodziną do uroczego, różowego (a dokładnie: łososiowego) domu na osiedlu Słoneczne Tarasy. Vis-a-vis nowego domku rodziny Jaków stoi mroczna, dziwaczna, niepokojąca rezydencja. I właśnie w niej znika niesforny kot Harrington Jaków. Fernie postanawia odnaleźć niesfornego sierściucha. Ale nie będzie to proste. Dziwne domiszcze skrywa bowiem wiele tajemnic, pułapek i niebezpieczeństw, które tylko czyhają na dziesięcioletnie, odważne i pełne wyobraźni dziewczynki. Ale obok czających się (dosłownie) w cieniu niebezpieczeństw Farnie znajduje także coś pięknego – przyjaźń =) Bajka, w której cienie żyją własnym życiem i zamieszkują stare domiszcze. Podszyte nutką grozy komiczne perypetie, zabawne miejsca (biblioteka nigdy nienapisanych książek, sala nigdy niewymyślonych rzeźb i pomieszczenie, w którym zasiedzieli się nie-ludzie i nie-cienie),oraz ciekawe kreacje postaci (dziesięcioletnia Fernie uwielbiająca straszydła wszelakie, pan Jak dopatrujący się na każdym kroku niebezpieczeństwa, Gustaw – smutny chłopczyk o dobrym sercu). Bardzo ciekawa i przyjemna historia. Przemyślana, intrygująca i zabawna. "Porywanie ludzi i rzucanie ich do dziury bez dna, aby uczynić ich niewolnikami Lorda Obsydiana było oczywiście straszne, jednak obiecywanie komuś naleśników, których wcale nie miało się zamiaru smażyć, stanowiło zupełnie nowy wymiar okrucieństwa". Frajda przy czytaniu gwarantowana, ale i krztyna zadumy nad potęgą przyjaźni, miłości i nad stwierdzeniem, że koty nie zawsze można skusić dziamdziakami ;) http://tylkoskonczerozdzial.blogspot.com/2018/05/gustaw-gloom-i-czarny-porywacz-adam.html
TylkoSkończęRozdział - awatar TylkoSkończęRozdział
Dziewczynki latają wysoko Raquel Diaz Reguera
Dziewczynki latają wysoko
Raquel Diaz Reguera
Prześliczna, mądra książeczka , skierowana głównie do dziewczynek. Na przykładzie trzech dziewcząt Amelii, Heleny i Martyny autor ukazuje ,jak wielki mogą mieć talent i jak szybko można go zaprzepaścić. Amelia, najmniejsza z klasy, znikomej wagi ,marzy o tym ,by zostać pilotem samolotu. Helena jest typowym molem książkowym, milczkiem, chce w przyszłości stać się pisarką. Martyna z natury bardziej korpulentna; lecz nie przeszkadza jej to w szybkim bieganiu po schodach ,uczy się na skrzypaczkę. Musi być wybitna. Dziewczynki wierzą w to, wspierają się wzajemnie. Unoszą się na niewidzialnych skrzydłach za pomocą ,,pana- CHCIEĆ TO MÓC''. Dziewczynki z natury są bardziej wrażliwe od chłopców, łatwiej je zranić. I właśnie pojawia się też druga podstępna osoba ,o niecnych zamiarach ,, pan- NIE UDA CI SIĘ'', wprowadzając całkowity zamęt w ich głowach. Chodzi o urodę zewnętrzną. Tak się utarło ,że dziewczyna super powinna być wysoka i szczupła w typie modelki, z idealną twarzą bez okularów itp... Poza tym dziewczynki ciągle rywalizują bezskutecznie z chłopcami o to, że niby są dużo słabsze, mniej odważne i wszystko robią gorzej od nich. I takie stereotypy w społeczeństwie doprowadzają do tego, że dziewczynki stają się rozchwiane emocjonalnie i niepewne siebie. Amelia rezygnuje już ze swych marzeń o pilocie, pozostawia to chłopcom . Myśli już o stewardesie. Martyna podświadomie robi wszystko ,by tylko zeszczupleć, porzucając lekcje skrzypiec. A bohaterki z pierwszych opowiadań Helenki zamieniają się postaciami w męskich bohaterów. Co dalej stanie się z dziewczynkami ? Czy ich marzenia są jeszcze do spełnienia? Czy może mają zbyt wygórowane ambicje? Jaką rolę odegra w ich życiu nowo napotkana koleżanka Emilka? Przeczytajcie, a dowiecie się wszystkiego. Ilustracje piękne i bardzo wymowne dopełniają treści opowiadania. Osobiście polecam lekturę nie tylko dziewczynkom, chłopcom też. A dorosłym pozostaje mi życzyć, żeby wspierali swoje pociechy, utwierdzali w ich marzeniach i nigdy nie przekonywali dziewczynek , że chłopcy tylko mogą wszystko. Dziewczynki też. Nie ma bowiem rzeczy niemożliwych.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci

(...) może będzie łatwiej zrozumieć, wytłumaczyć, przekazać i przede wszystkim samemu sobie odpowiedzieć reflektując się w zaciszu własnego sumienia...

Rozwiń
Maja Chmiel Wyjątkowi są wśród nas. Zbiór opowiadań z przesłaniami dla rodziców i dzieci Zobacz więcej

(...) łatwiej będzie zrozumieć oraz przekazać i wytłumaczyć małemu jeszcze człowieczkowi ważne sprawy, wpajając tym samym wartości życia...

A my, dorośli, czy jesteśmy w stanie popatrzeć czasami na „inność” przez pryzmat choroby, która manipuluje życiem tych wyjątkowych osób? Czy staramy się ich poznać, zrozumieć, pomóc wywołać uśmiech na twarzy i radość w oczach? Czy chcemy dostrzec niepowtarzalność, która nas otacza i nie pytając o zgodę, wtapia się w naszą codzienność? Czy w pewnych sytuacjach potrafimy popatrzeć na życie oczyma dziecięcej wyobraźni?

Rozwiń