Singielka w Londynie

- literatura obyczajowa, romans
- Singielka w Londynie (tom 1)
- 2018-05-09
- 2018-05-09
Ewa decyduje się na wyjazd do Londynu, w którym czeka na nią przyjaciółka, aby podjąć pracę i nawiązać nowe znajomości. Rezolutna i śmiała Polka w nowym, nieznanym środowisku traci pewność siebie, czuje się zagubiona i z zadziwiającą łatwością – ale i wdziękiem – wpada w kolejne tarapaty. Za każdym razem udaje jej się jednak wyjść z nich obronną ręką.
Ewa musi na nowo zdefiniować samą siebie i swoje oczekiwania, znaleźć własne miejsce w obcym mieście. Bohaterka poznaje mieszkańców Londynu, szuka pracy, miłości, odkrywa też nieznane dotąd fascynujące smaki życia – a wszystko to z uśmiechem, entuzjazmem, wiarą w siebie i otwartością na to, co przyniesie przyszłość.
„Singielka w Londynie” to ciepła i zabawna opowieść o tym, że wszelkie przeciwności losu warto pokonywać z uśmiechem.
Kup Singielka w Londynie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Singielka w Londynie
Marta Matulewicz napisała lekką historie o perypetiach świeżo upieczonej absolwentki filologii angielskiej, która rzuca wszystko i wylatuje (na rok) do Londynu w poszukiwaniu szczęścia, księcia i pracy. Ewa jest urodzonym pechowcem. Już od wizyty na lotnisku przed wylotem zaczyna prześladować ją pech, który jej towarzyszy prawie każdego dnia. Na szczęście ma oddaną przyjaciółkę Zosię. obie dziewczyny przyjaźnią się od dawna, a teraz dzielą mieszkanie. Autorka przechwyciła coś, co mnie osobiście zaintrygowało. Nigdy nie byłem w Londynie, nie przechadzałem się ulicami tego pięknego miasta. A dzięki tej książce miałem szansę na odbycie wirtualnej wycieczki i "zobaczenia" wielu ciekawych miejsc. Marta Matulewicz pięknie przeplata opowieść o mieście, z życiem mieszkańców. Jedyne, czego mogę się przyczepić to zbyt szybkie zaangażowanie Ewy i Oliviera, ale może ja się nie znam i jestem nieczuły na szybko rozwijające się miłości? Doskonała lektura na poprawę humoru. Na szczęście będzie kontynuacja powieści, co przyjąłem z ulgą, gdyż historia kończy się "w polu". Czyta się świetnie i jest to idealna lektura na wakacyjny relaks. Marta Matulewicz włada lekko piórem, czyta się szybko, a sama akcja jak to u pechowca jest zabawna. Serdecznie polecam.
Oceny książki Singielka w Londynie
486 użytkowników ma tytuł Singielka w Londynie na półkach głównych- Przeczytane 310
- 2019 16
- 2018 13
- Przeczytane w 2019 8
- 2020 8
- 2020 4
Cytaty z książki Singielka w Londynie
On nie jest wart głodówki, co innego nowa sukienka (...).
O, koleżanko, czyżby pierwsze oznaki tęsknoty?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Singielka w Londynie
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiało być śmiesznie ale nie do końca się to autorce udało.
Miało być śmiesznie ale nie do końca się to autorce udało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna humoru powieść, której bohaterką jest młoda Polka Ewa. Absolwentka filologii angielskiej szuka swego miejsca w Londynie. Autorka z humorem pokazuje zmagania Ewy z codziennymi problemami i poszukiwaniem szczęścia. Lekka, można czytać dla relaksu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria o niczym. Przerwałam czytanie w połowie książki z nudów- nic się tam nie dzieje. Infantylne dialogi wskazywałby, że jest to historia o 10-latkach, a nie o młodych kobietach. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ewa decyduje się na wyjazd do Londynu. Rezolutna i śmiała Półka w nowym,nieznanym środowisku z zadziwiająca łatwością-ale i wdziękiem- wpada w kolejne tarapaty . Jak dać sobie radę ? Czy znajdzie pracę w obcym mieście?"
Oj tak Ewa da sobie radę🤭 i to z jakim rozmachem😁. Książka jest nafaszerowana takimi zdarzeniami ,że czytając o jej losach zasmiewalam się momentami do łez🤣
Przytoczę jedna sytuację bo nie mogę się wręcz powstrzymać🙈(niech mi autorka wybaczy)
Komentarz Ewy dotyczący głośnych igraszek sąsiad
..."Muzyki nie ,ale z mieszkania dochodzą takie odgłosy jak na Discovery Channel podczas filmu o kopulacji słoni."
Cóż ja mogę dodać ,jeśli lubicie czytać i " mieć na twarzy uśmiech jak banan 🍌"zapraszam do lektury!
Ps. Droga autorko,kolejne części zamówione.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj tak Ewa da sobie radę🤭 i to z jakim rozmachem😁. Książka jest nafaszerowana takimi zdarzeniami ,że czytając o jej losach zasmiewalam się momentami do...
Komiczna książka, śmiałam się z przygód bohaterki, ale i nie raz jej współczułam tych wszystkich perypetii. Zdecydowanie lektura na poprawę humoru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo taka książka, którą szybko i łatwo się czyta. Czasem człowiek się zaśmieje, a czasem popatrzy z politowaniem na siebie- naprawdę, to miało być zabawne?
Takie to lekkie, na dojazd do pracy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historia Ewy, młodej dziewczyny, która po studiach, a konkretnie anglistyce, wyrusza do Londynu. Razem z przyjaciółką Zosią, próbuje dorosłego życia, popełnia gafy i się zakochuje.
Takie to lekkie, na dojazd do pracy.
Prosta, trochę momentami infantylna opowieść, ale świetnie nadaje się do czytania w pociągu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię serii gdzie coś się zaczyna i urywa - tak ciach i kupcie sobie kolejną książkę brrr ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna postanawia rozpocząć nową przygodę w Londynie - no cóż autorka próbuje zachęcić nas niby nutą zabawną, niby urokiem miasta, a mamy przede wszystkim perypetie damsko- męskie. Lekka lektura ... jak nic na kolejne części nie trafię, bo i specjalnie szukać nie będę.
Czy tylko mnie irytowały dialogi???
Czy tylko mnie irytowały dialogi???