Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody

Okładka książki Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody autora Hector Garcia, Francesc Miralles, 9788324048441
Okładka książki Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody
Hector GarciaFrancesc Miralles Wydawnictwo: Znak Literanova reportaż
reportaż
Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody
2018-05-09
2018-05-09
Monika Skowron

Kup Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody

„Legenda głosi, że cesarz Shennong odkrył dobrodziejstwa herbaty w 2737 roku przed naszą erą.
Cesarz drzemał pod krzakiem, podczas gdy w czarce u jego boku wrzała woda, którą zwykł popijać, by oczyścić ciało i umysł. Zawiał wiatr, zerwał z krzewu kilka liści, które błądziły aż wpadły do naczynia. I tak narodziła się pierwsza w historii filiżanka herbaty.” (s. 192.)
(…) Najbardziej cenione czarki do ceremonii picia herbaty mają nieregularne kształty, na niektórych tu i tam widnieją złote kreski, które znaczą drobne usterki na ceramice. Tym samym zamiast ukrywać, podkreślają szkody, które naczynie ucierpiało, przekazywane z rąk do rąk, od starodawnych właścicieli do dziś. Asymetria i nieprawidłowości otwierają możliwości rozwoju. Perfekcja dławi wyobraźnię”.
Donald Keene Profesor literatury japońskiej Uniwersytetu Columbia (s.193.)

Hector Garcia, Francesc Miralles, Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody, przekł. Monika Skowron, Znak litera nova, Kraków 2018.

Po tak sformułowanym opisie, sięgającym aż do 2737 roku, Czytelnikowi nie pozostaje nic innego,
jak zaopatrzyć się w najlepszą możliwą herbatę,
czarkę z uszczerbkiem,
by niespiesznie odkrywać tekst
zrodzony w lasach Hakone,
miejscowości w prefekturze Kanagawa.

Przewodnikami prowadzącymi Czytelnika w głąb lasu będą: psycholog, doktor biologii i filozof (niezłe połączenie profesji),
i żadnego myśliwego!!!

Dodatkowe atrakcje to:
• spanie na podłodze
• i poranek z widokiem na górę Fudżi.

Wtedy cały ciężar stresu,
jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znika,
przestają działać telefony komórkowe
i ogarnia nas błogi, niczym nie zakłócony, spokój ducha.

W takiej tonacji napisana jest Shinrin Yoku.
Warto mieć ją pod ręką,
a jeszcze lepiej przyswoić zasady obcowania z naturą jako rzeczą podstawową i niezbędną do życia w XXI w.

10/10

(…)...

wiedza o sztuce kąpieli leśnych, o rodowodzie tego nurtu i metodach oraz technikach ich zazywania. dla mnie teman bardzo na topie.

Lekka pop-książeczka ze świetnymi zdjęciami. Szybko się czyta, jest absolutnie dla każdego. Szkoda, że do badań brak konkretnych przypisów, ale skoro ma być to książka dla każdego, to taka forma jest przyswajalna. Może zwróci uwagę przeciętnego człowieka na korzyści wynikające z kąpieli leśnych. Mówić można przecież dużo na ten temat, ale warto też znać argumenty, których ta książka dostarcza. Dla spragnionych wiedzy polecam wykłady dr Katarzyny Simonienko na YT. Książka może być dobrym wstępem do tematu.
Plus za wyjaśnienie kilku japońskich pojęć. To też może być przyczynek do dalszych poszukiwań.

349 użytkowników ma tytuł Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody

Francesc Miralles Shinrin Yoku. Japońska sztuka czerpania mocy z przyrody Zobacz więcej