Kosmiczna rekrutacja

Okładka książki Kosmiczna rekrutacja autora Tim Peake, 9788367014304
Okładka książki Kosmiczna rekrutacja
Tim Peake Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece popularnonaukowa
popularnonaukowa
The Astronaut Selection Test Book: Do You Have What it Takes for Space?
2021-10-27
2021-10-27
Katarzyna Nowakowska

Kup Kosmiczna rekrutacja w ulubionej księgarnii

Kosmiczna rekrutacja

Oceny książki Kosmiczna rekrutacja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kosmiczna rekrutacja

Mnóstwo testów i informacji jak wiele przygotowań przechodzą przyszli kosmonauci. Mnie najbardziej uradowały zagadki logiczne, kiedyś bywały w magazynach krzyżówkowych, potem znikły.

Książka ta trochę mnie zmyliła i niestety nie była typową książka do poczytania wspomnień astronauty z przygód w kosmosie. Niemniej, to naprawdę ciekawa pozycja. Przede wszystkim składa się z 4 etapów, z jakimi przyjdzie się mierzyć przyszłym astronautom chcącym wstąpić w szeregi ESA. Autor bardzo dokładnie omawia poszczególne części selekcji kandydatów oraz bardzo obszernie przedstawia przykładowe zadania i testy z jakimi przyjdzie im się mierzyć. Nie da się nawet określić, jak długo zajmie lektura "Kosmicznej rekrutacji", ponieważ ilość zadań naprawdę jest ogromna i niektóre wymagają sporego nakładu czasowego. Jeśli chcecie przelecieć przez książkę Peake'a w jeden wieczór, nic bardziej mylnego. Wielką zaletą Jets, że owe testy przydadzą się każdemu - szczególnie do pobudzenia myślenia, wzmocnienia logiki, a nawet intuicji językowej. Autor naprawdę omówił rekrutacje od A do Z. Dodatkowo znajdziemy wkładki ze zdjęciami przybliżające zajęcia praktyczne astronautów, np. program NEEMO, a także kilka wywiadów z ludźmi, którzy przebywali przez kilka miesięcy w ośrodkach zamkniętych w Rosji, przygotowując się do misji Mars500. No właśnie - informacji technicznych czy merytorycznych z astronautyki tu raczej nie znajdziecie. Ta książka nie jest kompendium wiedzy o podstawach bycia astronautą, a raczej przewodnikiem w jaką wiedzę się wyposażyć i jakie cechy mieć, by w czasie rekrutacji mieć szansę na spełnienie swojego marzenia. Nie okłamujmy się zresztą, chociaż książka wygląda jakby celowała w podstawkowiczów, tak naprawdę nie oczekiwałabym dzieciaków rozwiązujących te testy. Wiele z nich można przerobić na zabawy z dzieckiem, jednak jako taka, książka raczej jest dla starszego czytelnika.

Niemniej, to świetna pozycja, nietuzinkowa i potrzebna. Może pomóc wielu przyszłym badaczom gwiazd odkryć swoją drogę i odpowiednio się przygotować.

1938

Wiem teraz, że astronautą nie zostanę. Pomijam moje kulejące zdrowie, ale z fizyką zawsze był problem. Teoria w porządku, a zadania...klops. Natomiast astronautą musi być jednocześnie mechanikiem, medykiem, biologiem i sprawnym giętkim gimnastykiem. Książka zawiera testy dla przyszłych członków załogi statku kosmicznego. Napisana z nutą humoru jest skarbnicą wiedzy. Choćby z ciekawości warto. Polecam.

130 użytkowników ma tytuł Kosmiczna rekrutacja na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Kosmiczna rekrutacja na półkach dodatkowych

Tim Peake
Tim Peake
Tim Peake – pilot i astronauta Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) pochodzący z Wielkiej Brytanii. W 2016 roku ukończył misję Principia, w trakcie której przez pół roku pracował na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej Ekspedycji 46/47. Od lat jest ambasadorem brytyjskiej nauki i kariery w przestrzeni kosmicznej. Bardzo chętnie udziela się w mediach społecznościowych i uczestniczy w spotkaniach, promując naukę i inżynierię wśród uczniów szkół.

Fantastyczne zwierzęta. Cuda natury Natural History Museum
Fantastyczne zwierzęta. Cuda natury
Natural History Museum
Harry Potter w formie encyklopedii przyrodniczo-magicznej. Kompendium magicznych zwierząt uniwersum HP i nie tylko. Dla wszystkich zagorzałych fanów HP. Duży format. Wyrazisty duży druk. Wspaniały gatunek papieru. Cudowna oprawa , szkoda tylko, że miękka . Najróżniejsze fotografie eksponatów, zwierząt itp. Piękne ilustracje kolorowe i czarno-białe , należące do pracy zbiorowej artystów plastyków. Książeczka będzie cudownym prezentem nawet dla dorosłego , który kolekcjonuje wszystkie części HP . Kompendium jest połączeniem nauki i magii / zwierzęta prawdziwe i magiczne/. Opracowanie powstało na podstawie zbiorów muzealnych na wystawie w Londynie z 2020 roku w Muzeum Historii Naturalnej. Do powstania pracy przyczynili się przede wszystkim pracownicy muzeum, naukowcy, badacze, propagatorzy wiedzy, obrońcy natury, przyrodnicy. W opracowaniu zawarły się tematy takie jak: przedmowa, fantastyczne zwierzęta w muzeum, mity i legendy, przyrodnik odkrywca, zwierzęta w ukryciu, ciekawe zachowania, niezrozumiane zwierzęta, zagrożone gatunki, ratowanie natury. Zwierzęta , których opisy znajdziemy w tym albumie należą do istniejących gatunków, wymarłych lub będące obiektem wierzeń ludzkich dawno temu. Te ostatnie zostały ujęte w ramach publikacji pt. ,,Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć ’’. Poza tymi z HP dodatkowo doszły jeszcze gatunki z legend i mitów. Edycja jest wypieszczona, kunsztowna i estetyczna. Prawdziwe cudo! To jest dopiero magia! Wszystko robi ogromne wrażenie. Polecam! Szczególnie na prezenty gwiazdkowe. Nadaje się dla starszych dzieci i młodzieży.
Anka - awatar Anka
oceniła na81 rok temu
Niedostosowani. Dlaczego ewolucja nie nadąża Adam Hart
Niedostosowani. Dlaczego ewolucja nie nadąża
Adam Hart
Trudno inaczej ocenić książki popularnonaukowe jak rewelacyjne, szczególnie gdy sięga się po temat, którym się interesujesz. Książka Adama Harta wzbogaciła moją wiedzę na temat współczesnego człowieka. Udziela odpowiedzi m.in. dlaczego tyjemy. Niedawno przeczytałem książkę „My, skrajnie otyli”, w której autorka zawarła przyczyny, ale przede wszystkim skutki otyłości. Wszystko przez pewien gen, który pomagał nam w gromadzeniu tłuszczu. Był wręcz niezbędny, bo za jedzeniem trzeba było nieźle się nachodzić, nie tak jak teraz i stąd dzisiejsze problemy. Człowiek współczesny ukształtowany jakieś 150-200 tys. lat temu. Neolit zabezpieczył nam większą ilość pożywienia czego skutkiem, był przyrost liczby ludności. Miało to miejsce raptem około 10 tys. lat temu. Ewolucja nie zdążyła się dostosować do osiągnięć neolitu, a od 200 lat mamy już erę przemysłu i początki antropocenu. Podobnie jak stres, który na początku raczej pomagał w utrzymaniu się przy życiu, kiedy naokoło grasowały m.in. tygrysy szablozębne — wyginęły na początku neolitu. Ciekawy rozdział dotyczył flory bakteryjnej, o której mówi się coraz częściej wobec współczesnego sposobu produkcji żywności. Rola flory bakteryjnej jest raczej powszechnie znana, ale dla mnie ciekawą informacją była wzmianka w książce, że ogromny wpływ na florę bakteryjną ma sposób, w jaki przychodzimy na świat. „Wyniki wielkoskalowych badań epidemiologicznych nad wzorcami rozkładu występowania chorób wskazują na związek między porodem przez cesarskie cięcie a wzrostem ryzyka zachorowań na choroby autoimmunologicznych oraz na alergię i astmę” (s. 130). Dobrze działa na florę bakteryjną także wspólne spanie w jednym łóżku. Osobny rozdział autor poświęca naszym uzależnieniom, które łączą się także otyłością jak i bezpieczeństwem na drogach. Po prostu nasze mózgi zostały tak ukształtowane, że gonimy za dopaminą, a współczesny świat stworzył wiele pokus, które są na wyciągnięcie ręki. Dodatkowym walorem książki jest bogata bibliografia i przystępny język. Polecam
Dariusz Karbowiak - awatar Dariusz Karbowiak
Tajemne życie seksualne kobiet w średniowieczu Rosalie Gilbert
Tajemne życie seksualne kobiet w średniowieczu
Rosalie Gilbert
To nie jest książka naukowa ani nawet popularnonaukowa lecz publicystyczna. W związku z czym autorka pozwoliła sobie na wyrażanie, częste, swych opinii. Trzeba brać to pod uwagę przy wyborze lektury. Co więcej autorka jest singielką, wielbicielką kotów, wina, czekolady i jedzenia. Wnioskuję z lektury. Nie jest to zła pozycja. Ma nawet bibliografię i czasami odwołuje się do źródeł. Dostarczy podstawowej wiedzy o aspekcie żeńskiej (i nieco też męskiej) seksualności począwszy od wieku IX do XVI. Pewnie wielu się zdziwi, że pomimo chrześcijańskiej "manii antyseksualnej" i tak życie znalazło swą drogę. Naginając, łamiąc bądź ignorując szereg przepisów - w czym uczestniczyli też duchowni. Mamy tutaj antykoncepcję, aborcję, dilda, seks lesbijski, hemafrodytyzm, prostytucję, aborcję. Przy okazji sam lepiej zrozumiałem znaczenie poszczególnych elementów rytuału "małżeńskiego". Miały przede wszystkim uchronić związek przed zerwaniem, a kobietę przed wykorzystaniem i porzuceniem. Nawet poprawnie wypowiedziana formułka w momencie zaręczyn miała kluczowe znaczenie. Książeczka może też nauczyć pokory. Wszyscy eksperci tamtej ery uważali się za ludzi światłych, posiadających wiedzę mającą podstawy naukowe. Dzisiaj z wielu ich poglądów możemy się śmiać (antykoncepcja ołowiem?). To oznacza, że nasz obecny stan wiedzy też kiedyś zostanie uznany (w niektórych aspektach) za absurdalny zatem samokrytyka i ostrożność w ferowaniu wyrokami jest czymś co najmniej mile widzianym. :)
Telamon - awatar Telamon
W umyśle mordercy. Tajemnice mózgów psychopatów Dean A. Haycock
W umyśle mordercy. Tajemnice mózgów psychopatów
Dean A. Haycock
Czy zastanawiało Was kiedyś to, skąd tak naprawdę biorą się mordercy? Ci psychopatyczni, seryjni? Co dzieje się w ich głowach? Skąd rodzą się takie chore wizje? Ponieważ zazwyczaj sięgając po książki, sięgam po kryminały lub kryminały psychologiczne ostatnimi czasy właśnie zaczęłam zastanawiać się poniekąd nad tymi pytaniami. Przecież człowiek nie może urodzić się zły … chyba. Dlatego też, widząc zapowiedź tej książki, która miała mi wiele na ten temat wyjaśnić, przybliżyć trochę informacji - postanowiłam po prostu po nią sięgnąć. Sięgnąć i sprawdzić czy rozwieje wszystkie moje pytania i domysły. Ale czy się to udało ? Psychopatyczni przestępcy przyprawiają o ciarki, ale ich świat jest zarazem fascynujący. Czytamy o nich w prasie, oglądamy ich czyny w filmach i serialach kryminalnych, odnajdujemy ich historie w książkach. Wiemy, że robią koszmarne, przerażające rzeczy. Są zdolni mordować, okradać, torturować i gwałcić, a wszystko to bez krzty empatii czy wyrzutów sumienia. Słuchając o tym wszystkim, zadajemy sobie pytanie: „Jak człowiek może być aż tak zły?”. Odpowiedzi często może nam udzielić nauka. Z najnowszych badań w zakresie psychopatologii wynika, że na świecie żyje prawie 70 milionów psychopatów! Oznacza to, że na sto dorosłych osób jedna przejawia psychopatyczne skłonności. Zdecydowana większość psychopatów funkcjonuje w naszym otoczeniu, odnosząc sukcesy w biznesie, medycynie czy wojskowości. Okazuje się, że mogą nimi być nawet nasi bliscy – członkowie rodziny, przyjaciele, współpracownicy, a my nie zdajemy sobie z tego sprawy. To dlatego, że psychopaci są osobami bardzo inteligentnymi, które świetnie potrafią odgrywać współczucie i manipulować nawet doświadczonymi psychologami. Ale czy każdy psychopata musi być od razu mordercą lub gwałcicielem? Uznawany za jednego z najwybitniejszych specjalistów w dziedzinie neurobiologii dr Dean A. Haycock specjalizuje się w zagadnieniach związanych ze zdrowiem psychicznym. Na kartach swojej książki próbuje objaśnić nam właśnie w przystępny dla nas sposób, skomplikowane procesy jakie zachodzą w mózgu takiej osoby. Dean A. Haycock w swojej publikacji serwuje nam naprawdę interesujące fakty dotyczące mózgów psychopatów. A wszystko to potwierdzone przeróżnymi badaniami oraz napisane przystępnym dla nas językiem. Wszystko w tej książce jest dopracowane, dość ciekawie przedstawione oraz zawiera wiele przeróżnych ciekawostek. Autor już na samym początku swojej książki zwraca uwagę na fakt, że nasza wiedza na temat mózgu ludzkiego, pomimo głębokiego rozwoju tej dziedziny jest niestety nadal słaba. Co prawda dużo już wiemy, ale jednak nie jest to jeszcze wystarczające. Dlatego też w swojej książce autor przytacza dużą liczbę badań i eksperymentów, które mają przybliżyć nas choć trochę do poznania prawdy o psychopatycznych mordercach. Pisarz swoją książkę podzielił na jedenaście rozdziałów w których temat ten bardziej zagłębia, podaje nam przeróżne przykłady dokładając do tego kilka naprawdę ciekawych ilustracji. Pomimo dość trudnego w odbiorze tematu publikację Pana Dean’a czytało mi się niezmiernie przyjemnie, szybko i z wielkim zainteresowaniem. Książka mimo swojego naukowego oraz (nie ukrywajmy) ciężkiego charakteru napisana jest zrozumiałym dla nas językiem, a autor nie boi się tutaj poruszać kontrowersyjnych tematów. Książka dostarcza nam wiele rzeczowych informacji oraz skłania do zastanowienia się nad ludzką naturą. Szczerze polecam sięgnąć po tę publikację i dowiedzieć się czegoś naprawdę ciekawego na temat mózgu ludzkiego i psychopatycznej natury, która w nim siedzi. Naprawdę warto!
Anna Szymczak - awatar Anna Szymczak

Cytaty z książki Kosmiczna rekrutacja

Dodaj cytat z książki Kosmiczna rekrutacja

Ciekawostki historyczne