Apartament w Paryżu

Urszula Gardner

Kup Apartament w Paryżu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Apartament w Paryżu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Apartament w Paryżu

Książka zainspirowana prawdziwym zdarzeniem, które miało miejsce w 2010 roku, gdy po śmierci właścicielki odkryto apartament w Paryżu, który pozostawał zamknięty przez ok. 70 lat. Wcześniej należał do znanej damy do towarzystwa i bywalczyni salonów Marty de Florian. W swojej powieści autorka przedstawia historię rzeczoznawczyni z domu aukcyjnego Sotheby's dokonującej inwentaryzacji niezwykle ciekawego, pełnego historii i tajemnic wyposażenia apartamentu oraz zmagającej się z życiowymi zawirowaniami, April Vogt. Przeplata ją scenami z życia Marty, pełnego blichtru, dekadencji i zbytku okresu belle epoque, gdy w Paryżu królowały Folies Bergère, Moulin Rouge, literackie salony i kluby. Życie Marty obfitowało w dramatyczne przeżycia, romanse ze znanymi pisarzami, malarzami i postaciami z paryskiego półświatka. I ta część powieści, barwna, pełna historycznych szczegółów podobała mi się najbardziej. Perypetie współczesnej bohaterki charakterystyczne dla amerykańskich filmów obyczajowych lżejszego gatunku, lekkie, ale niebanalne. Ciekawa i wciągająca lektura dla oderwania od codzienności.

Na początku trochę mnie irytowała bohaterka i to, że non stop pojawiały się wyrazy w cudzysłowie. Ale po kilkunastu stronach historia mnie po prostu wciągnęła i przepadłam. Zwłaszcza retrospekcje były ciekawe, ale pozostałe rozdziały też nie odbiegały od reszty.
Polecam.

Polecam.

Świetna książka! Oczarowała mnie całkowicie i przez tydzień, z przyjemnością towarzyszyłam głównym bohaterkom, bo są dwie.
1. April - licytatorka mebli, która ucieka od problemów małżeńskich z NY do Paryża.Tam zaczyna się jej niezwykła przygoda wśród antyków. Towarzyszy jej Luc, typowo francuski prawnik.
Wszystko dzieje się obecnie; szybko i chaotycznie - pasując do April.
2. Marta - to bohaterka, która przenosi nas w przeszłość. Jej historia zaczyna się 20 lipca 1898 roku. Poznajemy tu dawny Paryż i takie sławy, jak Giovanni Boldini, Emil Zola, Wiktor Hugo, Marcel Proust i inni. Mamy możliwość wejść w codzienność artystycznego świata i poznać go od drugiej strony. Historia jest opowiadana za pomocą wpisów dziennika, które prowadziła Marta. Dzienniki trafiają do April, która je czyta. Celem ostatecznym jest zorganizowanie aukcji. I powiem Wam, że jest to tak kulminacyjny moment w książce, że aż się popłakałam.
Pani Gable pisze cudownie, więc na pewno sięgnę po jej inne powieści.

Wszystko dzieje się obecnie; szybko i chaotycznie - pasując do...

501 użytkowników ma tytuł Apartament w Paryżu na półkach głównych
99 użytkowników ma tytuł Apartament w Paryżu na półkach dodatkowych