Apartament w Paryżu

- A Paris Apartment
- 2018-01-17
- 2018-01-17
- Urszula Gardner
Przechodząc przez próg zamkniętych od lat drzwi, postawisz pierwszy krok... w przeszłość.
Służbowy wyjazd do Paryża to dla specjalizującej się w meblarstwie April szansa na ucieczkę od życia małżeńskiego, nad którym zawisła groźba dramatycznego końca. W nietkniętym przez siedemdziesiąt lat apartamencie kobieta odnajduje niezwykłej wartości zbiór eksponatów. Jednak tym, co najbardziej przykuwa jej uwagę, jest kryjąca się za nimi historia tajemniczej właścicielki mieszkania. Pobyt w Paryżu daje April okazję do odkrycia sekretów kurtyzany z czasów belle époque, a także rozliczenia się z własną przeszłością i stawienia czoła teraźniejszości.
Kup Apartament w Paryżu w ulubionej księgarni
Oceny książki Apartament w Paryżu
501 użytkowników ma tytuł Apartament w Paryżu na półkach głównych- Przeczytane 266
- 2018 16
- 2019 8
- 2020 3
- 2020 2
- Obyczajowe 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Apartament w Paryżu
Książka zainspirowana prawdziwym zdarzeniem, które miało miejsce w 2010 roku, gdy po śmierci właścicielki odkryto apartament w Paryżu, który pozostawał zamknięty przez ok. 70 lat. Wcześniej należał do znanej damy do towarzystwa i bywalczyni salonów Marty de Florian. W swojej powieści autorka przedstawia historię rzeczoznawczyni z domu aukcyjnego Sotheby's dokonującej inwentaryzacji niezwykle ciekawego, pełnego historii i tajemnic wyposażenia apartamentu oraz zmagającej się z życiowymi zawirowaniami, April Vogt. Przeplata ją scenami z życia Marty, pełnego blichtru, dekadencji i zbytku okresu belle epoque, gdy w Paryżu królowały Folies Bergère, Moulin Rouge, literackie salony i kluby. Życie Marty obfitowało w dramatyczne przeżycia, romanse ze znanymi pisarzami, malarzami i postaciami z paryskiego półświatka. I ta część powieści, barwna, pełna historycznych szczegółów podobała mi się najbardziej. Perypetie współczesnej bohaterki charakterystyczne dla amerykańskich filmów obyczajowych lżejszego gatunku, lekkie, ale niebanalne. Ciekawa i wciągająca lektura dla oderwania od codzienności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku trochę mnie irytowała bohaterka i to, że non stop pojawiały się wyrazy w cudzysłowie. Ale po kilkunastu stronach historia mnie po prostu wciągnęła i przepadłam. Zwłaszcza retrospekcje były ciekawe, ale pozostałe rozdziały też nie odbiegały od reszty.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Świetna książka! Oczarowała mnie całkowicie i przez tydzień, z przyjemnością towarzyszyłam głównym bohaterkom, bo są dwie.
Wszystko dzieje się obecnie; szybko i chaotycznie - pasując do April.
2. Marta - to bohaterka, która przenosi nas w przeszłość. Jej historia zaczyna się 20 lipca 1898 roku. Poznajemy tu dawny Paryż i takie sławy, jak Giovanni Boldini, Emil Zola, Wiktor Hugo, Marcel Proust i inni. Mamy możliwość wejść w codzienność artystycznego świata i poznać go od drugiej strony. Historia jest opowiadana za pomocą wpisów dziennika, które prowadziła Marta. Dzienniki trafiają do April, która je czyta. Celem ostatecznym jest zorganizowanie aukcji. I powiem Wam, że jest to tak kulminacyjny moment w książce, że aż się popłakałam.
Pani Gable pisze cudownie, więc na pewno sięgnę po jej inne powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1. April - licytatorka mebli, która ucieka od problemów małżeńskich z NY do Paryża.Tam zaczyna się jej niezwykła przygoda wśród antyków. Towarzyszy jej Luc, typowo francuski prawnik.
Wszystko dzieje się obecnie; szybko i chaotycznie - pasując do...
Ciekawie było odkrywać wydarzenia z przeszłości, okazuje się, że książka jest w sporej części oparta na faktach. Szukałam obrazów, które są w niej opisane, sprawdzałam powiązania paryskiej socjety, miało to swój urok. Nawet wówczas, gdy dowiadywałam się, w których punktach to już fantazja autorki ;)
Zdecydowanie lepiej mi się czytało fragmenty pamiętników Marty niż same roztrząsania April. Ten wątek współczesny był poprowadzony przyciężkawo, chociaż - nie ukrywam - momentami przykuwał uwagę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie lepiej mi się czytało fragmenty pamiętników Marty niż same...
Książka która daje odczuć atmosferę dawnego Paryża. Bardzo dobrze napisana ,pełen relaks w czytaniu. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony świat teraz:: sztuka, aukcje, eleganckie starocie i ich proweniencja😉 to ważne wątki, przy tym Paryż, knajpki, romans a z drugiej "zakurzone i przypudrowane dymem" dzieje pewnej rodziny, jej tajemnice przeszłości - to cała składanka tej powieści. Raczej niewymagająca lektura ale warto😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii bardzo przeciętna pozycja, męczyłam ją jakieś 3 miesiące - nie była na tyle ciekawa, aby zachęcała do szybkiego przeczytania, ani na tyle nudna, aby ją porzucić w połowie :).
Powieść prowadzona jest dwutorowo: teraźniejszość odnosi się do postaci April - amerykańskiej pracownicy domu akcyjnego, która ocenia dzieła sztuki, meble itp. Jedno ze zleceń otrzymuje w Paryżu, gdzie wkracza do zamkniętego od 70 lat apartamentu, pełnego pięknych eksponatów, kryjących za sobą historię jej zmarłej właścicielki Marty de Florian.
I tu pojawia się drugi wątek, przedstawiający historię Marty na podstawie pamiętników odnalezionych w jej aprtamencie.
Motyw Marty jest ciekawy, ale przedstawiony dość płasko. Należy tu docenić pracę autorki włożoną w reaserch, ponieważ jest cała rzesza historycznych postaci, nawiązania do rzeczywistych dzieł sztuki i prawdziwych wydarzeń, ale brakuje polotu w przedstawieniu tej historii.
Motyw April pokręcony, dorzucone rozterki małżeńskie, romans w Paryżu, rodzinna przeszłość, choroba matki, Za dużo tego i nie wiadomo po co, bo żaden z tych wątków nie jest ciekawie rozwinięty.
Sama końcówka również rozczarowuje swoją pokrętnością.
Generalnie nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść prowadzona jest dwutorowo: teraźniejszość odnosi się do postaci April - amerykańskiej pracownicy domu akcyjnego, która ocenia dzieła sztuki, meble itp. Jedno ze zleceń otrzymuje...
Książka idealna na wiosenny spacer i chwilę wytchnienia na ławce w parku!
Lekka, porywająca historia, którą czyta się jednym tchem.
Zaskakuje do ostatniego akapitu!
Książka idealna na wiosenny spacer i chwilę wytchnienia na ławce w parku!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, porywająca historia, którą czyta się jednym tchem.
Zaskakuje do ostatniego akapitu!
Lekka, przyjemna, zaczyna się jednym, głównym wątkiem, lecz później pojawiają się kolejne i robi się ciekawie :-) w tle elementy historii malarstwa, dzieł sztuki, przeplatane pamiętnikami z dawnych lat oraz urokliwe opisy paryskich uliczek ... Dość składnie wszystko połączone w jedną całość :-) Polecam :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria biegnie tu dwutorowo. Przeszłość jest ciekawsza niż teraźniejszość. Akcja rozkręca się powoli, liczne dłużyzny, opisy męczyły mnie niesamowicie. Po nich nastąpił spektakularny finał, z zadziwiająco poplątanymi wątkami, faktami. Po co?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczyłam na wakacyjną, lekką pozycję. Powieść ani nie porusza, nie rozstrzyga istotnych kwestii, ani nie porywa tokiem narracji.