Przychodzę nie w porę

Okładka książki Przychodzę nie w porę autora Ewelina Dyda, 9788328051133
Okładka książki Przychodzę nie w porę
Ewelina Dyda Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Detektyw Jakub Rau (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Detektyw Jakub Rau (tom 2)
2018-04-18
2018-04-18

Kup Przychodzę nie w porę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przychodzę nie w porę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przychodzę nie w porę

„Przychodzę nie w porę” autorstwa Pani Eweliny Dydy to połączenie mrocznego kryminału z powieścią obyczajową. Jest to drugi tom z komisarzem Jakubem Rauą, którego spokój w Tarnobrzegu przerywa odkrycie ciała młodej kobiety, bestialsko okaleczonej. Kolejne zbrodnie szybko ujawniają działanie bezwzględnego sprawcy polującego na następne ofiary. Raua, zmagający się z własnymi demonami i trudnym charakterem, zostaje nieoficjalnie poproszony o pomoc przez miejscowego komisarza prowadzącego śledztwo.

Jakub wyraża zgodę na udział w dochodzeniu prowadzonym w atmosferze narastającej paniki, wśród milczenia i nieufności mieszkańców, którzy ukrywają sekrety mogące mieć związek z morderstwami. Każdy nowy trop — od śladów na miejscu zbrodni po strzępy informacji wydobywane z niechętnych świadków — odsłania kolejne warstwy lokalnych patologii, przemocy i krzywd zamiatanych pod dywan.
Śledczy musi zmierzyć się zarówno z okrutnym przeciwnikiem, jak i własnymi ograniczeniami, a im bliżej prawdy się znajduje, tym bardziej oczywiste staje się, że zbrodnie mają głębsze, osobiste podłoże.

Problematyka powieści dotyka traumy i jej długotrwałych konsekwencji, społecznego przyzwolenia na milczenie, trudnych relacji, samotności i wyobcowania, a także pytania o to, jak łatwo krzywda przeradza się w spiralę przemocy oraz dlaczego prawda w małych społecznościach często „przychodzi nie w porę”.

Tarnobrzeg, stanowiący tło powieści, to miasto, w którym mieszka sama autorka, co nadaje historii bardziej realny i autentyczny wymiar.

Nie wiem dlaczego w opisie jest kryminał skoro z kryminałem łączy jedynie obecność mordercy i prywatny detektyw więcej jest narzekania na miasto Tarnobrzeg, opisów spożywania alkoholu przez głównego bohatera i garść wątków pobocznych. Co do głównego wątku jest on taki nijaki, że w zasadzie sam toczy się bez żadnego udziału żadnego bohatera. Wątki poboczne są w pewnym momencie wygaszone bez żadnego słowa wyjaśnienia i w sumie nie wiadomo po co się czytało o tym wszystkim. Sam główny bohater to unikat z jakim się spotkałem w książce bo w sumie bez niego akcji by wyglądała dokładnie tak samo bo nie ma kompletnie udziału w części kryminalnej, ot typ jest detektywem, chodzi po barach, pije wódkę, brakuje mu kasy, narzeka na miasto, "prowadzi śledztwo", i ma dziwną sytuację mieszkaniową. Strata czasu na czytanie.

Coś pięknego, przeczytalam jednym tchem! Błagam, chce więcej! A te komentarza co są to uważam za stek bzdur. Ale to nie na temat. Wszystko jest perfekcyjnie, to że fabuła opiera się na prawdziwym mieście to mega pomysł. Utknie mi ta książka na długi czas w głowie. Dziękuję!

250 użytkowników ma tytuł Przychodzę nie w porę na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Przychodzę nie w porę na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Przychodzę nie w porę

Ewelina Dyda Przychodzę nie w porę Zobacz więcej
Ewelina Dyda Przychodzę nie w porę Zobacz więcej