Dziewczęta z Auschwitz

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2018-01-24
- 2018-01-24
Są to przejmujące wspomnienia kobiet, które przeżyły piekło niemieckiego obozu zagłady Auschwitz. Autorka rozmawiała z każdą z bohaterek i spisała ich przeżycia z perspektywy siedemdziesięciu kilku lat. Każda historia jest inna. Oto niektóre z nich.
Alina Dąbrowska w obozie spędziła dwa i pół roku. Była poddawana eksperymentom Mengele.
Leokadia Rowińska do obozu trafiła w trzecim miesiącu ciąży. Wspomina, jak okrutnie traktowane były kobiety oczekujące potomstwa. Ireneusz Antoni, bo takie imię nadała swojemu synkowi, stał się najmłodszą ofiarą Marszu Śmierci. Pochowała go w pudełku po makaronie.
Zofia Wareluk urodziła się w Auschwitz. Swoją smutną historię opowiada na podstawie wspomnień matki. Przedstawia dokumenty i relacje odnalezionej po latach położnej, która odebrała poród.
Urszula Koperska do obozu trafiła jako dziecko. Opowiada o głodzie, tęsknocie i strachu. Jej wspomnienia to historia każdego dziecka w Auschwitz. W baraku, w którym się znajdowała, więzień artysta, malował dzieciom na ścianie obrazki, które przetrwały do dziś.
Sabina Nawara w obozie przeżyła trzy i pół roku. Starała się pomagać innym więźniom. Zdobywała dodatkowe pożywienie dla siebie i koleżanek z baraku.
Książkę wzbogacają zdjęcia ze zbiorów rodzinnych kobiet z okresu zanim trafiły do obozu oraz ilustracje z archiwum Muzeum w Auschwitz, m.in. fotografie wykonane przez esesmana z albumu znalezionego przez więźniarkę Lili Jacob.
Kup Dziewczęta z Auschwitz w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Dziewczęta z Auschwitz
3423 użytkowników ma tytuł Dziewczęta z Auschwitz na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 691
- Przeczytane 1 690
- 2018 87
- 2019 69
- Historia 25
- 2020 21
- 2020 18

Opinie i dyskusje o książce Dziewczęta z Auschwitz
Kolejna ważna książka opisująca zbrodnie hitlerowców. Bardzo przejmująca - kobiety, które przeżyły pobyt w Oświęcimiu opowiadają swoje losy - tragiczne, bolesne, których nie da się zapomnieć nawet po osiemdziesięciu latach oraz swoje powojenne życie, które mogłoby być szczęśliwe, gdyby nie wspomnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest świadectwem i literackim hołdem dla młodych kobiet, które przeżyły piekło Auschwitz. Winnik pokazuje nie tylko okrucieństwo obozu, ale przede wszystkim siłę ludzkiego ducha i solidarność, która pozwalała przetrwać.
Narracja jest niezwykle sugestywna – autorka operuje emocjami subtelnie, bez nadmiernego patosu. Każda postać ma swoją historię i motywację, co sprawia, że dramatyczne wydarzenia stają się jeszcze bardziej przejmujące.
Choć książka nie ma dynamicznej akcji w stylu thrillerów, napięcie jest tu obecne przez cały czas – w oczekiwaniu, co przyniesie kolejny dzień, jakie wybory będą musiały podjąć bohaterki.
Momentami opisy mogą być trudne do czytania ze względu na okrucieństwo wydarzeń, ale są to opisy niezbędne, by zrozumieć rzeczywistość obozową.
„Dziewczęta z Auschwitz” to lektura wymagająca emocjonalnie, która zostaje w pamięci i skłania do refleksji nad historią i człowieczeństwem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarracja jest niezwykle sugestywna – autorka operuje emocjami subtelnie, bez nadmiernego patosu. Każda postać ma swoją historię i motywację, co...
Relacje kobiet, które przeżyły piekło w obozie koncentracyjnym Auschwitz- Birkenau. Kolejna obowiązkowa lektura dla każdego kto chce jak najwięcej dowiedzieć się o życiu kobiet w niewoli.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna ciekawa lektura obozowa z perspektywy dwunastu kobiet, które przetrwały Auschwitz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dziewczęta z Auschwitz" Sylwii Winnik to dowód na to, że historii o tragedii wojny nigdy nie jest zbyt wiele. Trzeba powtarzać wciąż i wciąż, jak okrutny "ludzie.ludziom zgotowali los".
Żebyśmy byli czujni,
żebyśmy mieli świadomość, że rzeczy niewyobrażalne mogą się dziać, gdy zapanuje nienawiść,
żebyśmy rozumieli, jak kruche jest ludzkie życie
i pamiętali, że zło potrafi opanować "zwykłych ludzi".
W tej książce autorka zebrała historię kilkunastu kobiet, które przeżyły obóz koncentracyjny w Auschwitz.
Barbara Doniecka trafiła do obozu jako dziesięciolatka. Najmocniej poruszyło mnie jej wspomnienie o tym, jak z żalu na koi obok zmarła pięcioletnią Helenka. Pani Barbara zostawia jej aniołka za każdym razem, gdy wracała do obozu na rocznicę. Mam córkę w tym wieku. Serce mi pęka na samą myśl o cierpieniu każdego dziecka odseparowanego siłą od rodziców i skazanego na straszne, obozowe warunki i tak naprawdę na smierc... Bo przecież tylko nieliczni przeżyli...
Leokadia Rowińska do obozu trafiła w 3 miesiącu ciąży. Nie było dla niej taryfy ulgowej. Synka urodziła podczas Marszu Śmierci. Nie zaplakał ani razu... Pochowała go w pudełku po makaronie w jednej z wsi. Ludzie latami zanosiło tam światełka i kwiaty. Z kolei Zofia Wareluk urodziła się w obozie, a swoją historię opowiada bazując na wspomnieniach mamy.
Walentyna Nikodem opowiada o bestialskim traktowaniu więźniarek i o tym, jak doprowadziła do egzekucji jednej z najokrutniejszych esesmanek.
To tylko niektóre historie. Każda z nich przepełniona jest okrucieństwem, żalem i wolą życia.
Jestem im wdzięczna, że te wyjątkowe kobiety zechciały o tym opowiedzieć, a Sylwii Winnik, że ich wysłuchała. Czas ucieka nieuchronnie i coraz mniej osób, które mogą dać świadectwo tamtych straszny h wydarzeń jest wśród nas...Naszym obowiązkiem jest pamiętać.
#książka #literaturaobozowa #bookstagrampl
#polskibookstagram
#bookscomunity #recenzja #czytam #przeczytane
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻebyśmy byli czujni,
żebyśmy rozumieli, jak kruche jest ludzkie życie
i pamiętali, że zło...
Książa która maną poruszyła.
Płacz i zgrzytanie zębów, że tak ludzie robili innym ludziom.
Książa która maną poruszyła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPłacz i zgrzytanie zębów, że tak ludzie robili innym ludziom.
„Dziewczęta z Auschwitz” to przejmująca i głęboko poruszająca książka, w której Sylwia Winnik oddaje głos kobietom, które przeżyły piekło obozu. Czyta się ją z ogromnymi emocjami – czasem ze łzami, czasem z niedowierzaniem. To zbiór prawdziwych historii, które nie pozwalają na dystans, bo każda z nich trafia prosto w serce.
Książka nie tylko dokumentuje realia obozowego życia z kobiecej perspektywy, ale też przypomina o sile, godności i woli przetrwania. Mimo bardzo trudnej tematyki, styl autorki pozwala czytać płynnie – choć z bólem. Polecam wszystkim, którzy interesują się historią Auschwitz i szukają książki, która nie tylko przekazuje fakty, ale też budzi współczucie i głębsze zrozumienie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie tylko dokumentuje realia obozowego...
Książka "Dziewczęta z Auschwitz" stanowi bardzo rzetelny i wstrząsający reportaż o kobietach, które jako młode dziewczęta trafiły do piekła na ziemi jakimi były niemieckie obozy koncentracyjne, część bohaterek miała bowiem za sobą pobyt także w innych obozach.
Każdy rozdział to historia jednej Ocalałej Polki.
Relacje bohaterek są bardzo wstrząsające i brutalne.
Kobiety opisują swoje życie przed aresztowaniem i pojechaniem do obozu, ten etap życia jest najczęściej sielski, pełen miłości rodzinnej i spokojnego życia, choć w cieniu wojny.
Potem niestety następuje opis dramatycznego i pełnego brutalności pobytu w obozach zagłady (czasem więcej niż jednym, gdyż były przenoszone).
Młode dziewczęta są tam poniżane, bite, katowane, cierpią z powodu głodu, insektów i braków higienicznych, a także ciężkiej, wyczerpującej pracy.
Opisy są bardzo realistyczne i drastyczne.
Rozdziały pełne są zdjęć bohaterek, z różnych okresów życia, zarówno przed wojną, jak i w obozie oraz już na wolności, w czasach współczesnych. Są również skany dokumentów.
Książka jest bardzo wciągająca, nie nudzi, pozwala dostrzec okropieństwa obozów Zagłady z punktu widzenia jednostek, które przeżyły to piekło.
Niewielkimi promykami w tej drastycznej rzeczywistości są okruchy dobra z rąk innych więźniów: podzielenie się chlebem, który w takim miejscu był na wagę złota, czy załatwienie tzw. lżejszej pracy.
Książkę bardzo polecam, stanowi rzetelne źródło wiedzy o realnych warunkach życia w obozie, zamiast niektórych "romansowych" i romantyzowanych fikcyjnych książek o tej tematyce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy rozdział to historia jednej Ocalałej Polki.
Relacje bohaterek są bardzo wstrząsające i brutalne.
Kobiety...
Niesamowicie napisany pomnik historyczny. Bardzo rzetelny reportaż dotyczący życia i śmierci w obozie zagłady Auschwitz - Birkenau. Czytanie tej książki to lekcja pokory - pośród codziennych drobnych kłopotów musimy mieć świadomość, że gdzieś na świecie żyją nadal ludzie, którzy przeżyli pobyt w obozie koncentracyjnym. Mam nadzieję, że pamięć o tych ludziach nigdy nie zaniknie. Książka jest napisana w sposób wiarygodny, bez żadnego patosu i romantyzowania tego momentu w dziejach historii. Nie brakuje na rynku wydawniczym książek o miłości nazisty i Żydówki, są to opowieści szkodliwe tworzone tylko dla potrzeb marketingowych. W tym przypadku mamy coś zgoła innego, przede wszystkim czuć, że autorka reportażu szanuje kobiety, z którymi rozmawia i nie zależy jej na wzbudzeniu kontrowersji. Bardzo dobrze czytało się tę książkę, więc autorka marketingowego "Tatuażysty z Auschwitz" powinna brać przykład od pani Sylwii Winnik. Razi mnie, że dużo książek o tej tematyce powstaje tak naprawdę na szybko i byle jak, byle tylko pieniądze się zgadzały. Zapomina się o prawdzie i uczciwości w tym wszystkim. Cieszę się więc, że było mi dane przeczytać "Dziewczęta z Auschwitz" i że autorka książki nie robi sobie jaj z czytelników, tylko spokojnie wszystko opisuje. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko uwierzyć w to, że ludzie stworzyli innym ludziom takie piekło na ziemi. Wstrząsający tytuł, ale trzeba pamiętać.