50 zwierząt, które zmieniły bieg historii

- 2017-10-17
- 2017-10-17
- 9788370206840
- Jerzy J. Malinowski
Zwierzęta są tak wszechobecne, występują w otaczającym nas świecie tak powszechnie, że rzadko zastanawiamy się nad tym, jak ogromny wpływ wywierają na nasze życie codzienne. Jedne trzymamy w domach, innych używamy do transportu, hodujemy je dla mięsa, dostarczają nam materiału na ubrania.
50 zwierząt, które zmieniły bieg historii to pięknie ilustrowana książka, w której znajdziemy
fascynujące opowieści o zwierzętach dużych i małych. Te opisane w niej odegrały ważną rolę w ewolucji człowieka i współczesnego społeczeństwa, choć pozostają na marginesie historii. Znajdziemy tu konia, który był wykorzystywany na polu bitwy już od IV wieku i pomógł Mongołom podbić znaczącą część świata, ale także jedwabnika, który przez 5500 lat dawał człowiekowi włókno na ubrania i przyczynił się do rozwoju handlu pomiędzy Chinami a Europą na słynnym Jedwabnym Szlaku.
Kup 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii
79 użytkowników ma tytuł 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii na półkach głównych- Chcę przeczytać 62
- Zwierzęta 5
- Historia 3
- Popularnonaukowe 2
- Archeologia 1
- UMCS 1
- O zwierzętach 1
- * dostępność - do sprawdzenia (ebook) 1
Cytaty z książki 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii
Nie zjem ostrygi. Potrawa musi być martwa. Nie chora. Nie ranna. Martwa. (Woody Allen, s. 171).
SKARABEUSZ, rzecz. Święty żuk starożytnych Egipcjan, spokrewniony z naszym gnojarkiem. Miał symbolizować nieśmiertelność, co świadczy, że Bó...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii
Ciężko mi stwierdzić dla jakiej grupy wiekowej przeznaczona jest ta książka, bowiem formą, licznymi zdjęciami i ilustracjami oraz uproszczeniem wielu informacji przypomina pozycję dla dzieci, równocześnie znajdują się w niej takie kwiatki jak niepotrzebna nikomu wzmianka o niejakiej Brigitte Bardot zatytułowana "Seksbomba".
Formuła książki wymusiła skompresowanie opisów zwierząt, niestety znajdując miejsce na liczne półprawdy czy dawno obalone teorie. Ah, i niedomówienia, jak w przypadku podania liczby śmierci spowodowanych wirusem H1N1, nie precyzując w żaden sposób czy dotyczy ona świń czy ludzi 😆
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFormuła książki wymusiła skompresowanie opisów...
Przeczytać i podać dalej.
Napisana w sposób zajmujący, ale uciążliwie drobnym drukiem przy źle dobranej czcionce - zwykły arial aż się prosi w tym wypadku. Przebogata w wiedzę, ale w bibliografi zaledwie 46 pozycji, co przy ogromie i wszechstronności informacji zawartych w książce pozwala wysnuć wniosek, że napisana została na podstawie źródeł internetowych, zapewne i przede wszystkim wikipedii, więc ostrożność w dawaniu wiary wkazana. Przebogata w ilustracje, ale opis tychże żenujący.
Obecność niektórych zwierząt może zastanawiać, nie mniej autor ze wszech sił stara się uzasadnić swój wybór. Ciekawa jest kolejność omawianych zwierząt, pozornie chaotyczna, ale w rzeczywistości uporządkowana. Irytujące niestety autoprzypisy.
Generalnie wartościowa publikacja, ale... ciągle jest jakieś 'ale'.
Przeczytać i podać dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana w sposób zajmujący, ale uciążliwie drobnym drukiem przy źle dobranej czcionce - zwykły arial aż się prosi w tym wypadku. Przebogata w wiedzę, ale w bibliografi zaledwie 46 pozycji, co przy ogromie i wszechstronności informacji zawartych w książce pozwala wysnuć wniosek, że napisana została na podstawie źródeł internetowych, zapewne i...
Oprócz zwierząt udomowionych są tu całkiem zaskakujące, nieoczywiste historie zwierząt o których nie pomyślelibyśmy, że zmieniły ludzki świat.