50 zwierząt, które zmieniły bieg historii

Okładka książki 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii autorstwa Eric Chaline
Eric Chaline Wydawnictwo: Alma-Press Seria: 50 Najsłynniejszych historia
historia
50 Najsłynniejszych
2017-10-17
2017-10-17
9788370206840
Jerzy J. Malinowski
Zwierzęta są tak wszechobecne, występują w otaczającym nas świecie tak powszechnie, że rzadko zastanawiamy się nad tym, jak ogromny wpływ wywierają na nasze życie codzienne. Jedne trzymamy w domach, innych używamy do transportu, hodujemy je dla mięsa, dostarczają nam materiału na ubrania.

50 zwierząt, które zmieniły bieg historii to pięknie ilustrowana książka, w której znajdziemy

fascynujące opowieści o zwierzętach dużych i małych. Te opisane w niej odegrały ważną rolę w ewolucji człowieka i współczesnego społeczeństwa, choć pozostają na marginesie historii. Znajdziemy tu konia, który był wykorzystywany na polu bitwy już od IV wieku i pomógł Mongołom podbić znaczącą część świata, ale także jedwabnika, który przez 5500 lat dawał człowiekowi włókno na ubrania i przyczynił się do rozwoju handlu pomiędzy Chinami a Europą na słynnym Jedwabnym Szlaku.

Kup 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii

OPINIE i DYSKUSJE o książce 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii

Ciężko mi stwierdzić dla jakiej grupy wiekowej przeznaczona jest ta książka, bowiem formą, licznymi zdjęciami i ilustracjami oraz uproszczeniem wielu informacji przypomina pozycję dla dzieci, równocześnie znajdują się w niej takie kwiatki jak niepotrzebna nikomu wzmianka o niejakiej Brigitte Bardot zatytułowana "Seksbomba".
Formuła książki wymusiła skompresowanie opisów zwierząt, niestety znajdując miejsce na liczne półprawdy czy dawno obalone teorie. Ah, i niedomówienia, jak w przypadku podania liczby śmierci spowodowanych wirusem H1N1, nie precyzując w żaden sposób czy dotyczy ona świń czy ludzi 😆

Formuła książki wymusiła skompresowanie opisów...

Przeczytać i podać dalej.

Napisana w sposób zajmujący, ale uciążliwie drobnym drukiem przy źle dobranej czcionce - zwykły arial aż się prosi w tym wypadku. Przebogata w wiedzę, ale w bibliografi zaledwie 46 pozycji, co przy ogromie i wszechstronności informacji zawartych w książce pozwala wysnuć wniosek, że napisana została na podstawie źródeł internetowych, zapewne i przede wszystkim wikipedii, więc ostrożność w dawaniu wiary wkazana. Przebogata w ilustracje, ale opis tychże żenujący.

Obecność niektórych zwierząt może zastanawiać, nie mniej autor ze wszech sił stara się uzasadnić swój wybór. Ciekawa jest kolejność omawianych zwierząt, pozornie chaotyczna, ale w rzeczywistości uporządkowana. Irytujące niestety autoprzypisy.

Generalnie wartościowa publikacja, ale... ciągle jest jakieś 'ale'.

Przeczytać i podać dalej.

Oprócz zwierząt udomowionych są tu całkiem zaskakujące, nieoczywiste historie zwierząt o których nie pomyślelibyśmy, że zmieniły ludzki świat.

79 użytkowników ma tytuł 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii na półkach dodatkowych

Nieudacznicy, rozpustnicy, szaleńcy. Przemilczane fakty o wielkich Polakach Andrzej Zieliński
Nieudacznicy, rozpustnicy, szaleńcy. Przemilczane fakty o wielkich Polakach
Andrzej Zieliński
Przeczytać i podać dalej. Pretensjonalny, tabloidowy tytuł.a potem festiwal wszystkiego co moralnie naganne a warstwom wyższym nieobce. Mnogość sensacyjek, plotek, zapewne również faktów historycznych. Zieliński obrązawia w sposób bezpardonowy polskich bohaterów, od pierwszych Piastów zaczynając, a na Piłsudskim kończąc (na Tuska i Kaczyńskiego jeszcze nie pora). Powołuje się przy tym na (wreszcie) szeroko dostępny materiał źródłowy oraz liczne współczesne, krytyczne opracowania. I tu jest deska drzewniana a wniej sęk: weryfikacja wiarygodności źródeł, im bardziej w głąb czasów sięgać, tym bardziej trudna - sam autor pastwi się nad Długoszem. Historia oparta na źródłach pisanych na zawsze pozostanie ocieniona podejrzeniem nierzetelności. Zieliński swoje wersje 'faktów' przedstawia w większości z niezachwianą pewnością, ale czy w historii mozna być czegoś absolutnie pewnym? Choć Molenda 'Mity polskie' uczynił z większym smakiem, powściągliowścią i merytoryczną analizą, to jednak 'Nieudacznicy...' wciągają zarówno za sprawą lekkości pióra jak i chwytliwości przedstawionego materiału. Można przyjąć książkę bezkrytycznie i szokować w towarzystwie zapamiętanymi wyjątkami, można potraktować jako punkt wyjścia do głębszych studiów nad historią, można wreszcie potraktować lekturę jako zabawną przygodę i pozostawić za sobą. Wszystko można.
Allmighty Eternally - awatar Allmighty Eternally
Powiesić, wybebeszyć i poćwiartować czyli historia egzekucji Jonathan J. Moore
Powiesić, wybebeszyć i poćwiartować czyli historia egzekucji
Jonathan J. Moore
Jak sama okładka wskazuje znaleźć można tutaj informacje dotyczące sposobów torturowania i zabijania winnych (ale często i niewinnych) na przestrzeni dziejów. Każdy rozdział to inna tortura lub rodzaj zadawania śmierci, a ich opisy są zaskakująco obrazowe. Nie ukrywam, że “Powiesić, wybebeszyć i poćwiartować” to naprawdę ciekawa pozycja ukazująca okrucieństwo rodzaju ludzkiego, które ciągnie się w zasadzie od zawsze. Zaskakująca jest pomysłowość człowieka i jego ogromna brutalność, która została nieco stłumiona tak naprawdę niedawno (a nie oszukujmy się nadal jest jej pełno w świecie). Normalna osoby nawet się nad tym na co dzień nie zastanawia, nie myśli co ktoś potrafi zrobić bliźniemu w imię prawa, religii, poglądów czy czegokolwiek innego, co wydaje się być ważne. I o ile teraz i te kilkadziesiąt lat wstecz można było liczyć na jakiś osąd przez wymiar prawa, jakieś logiczne podejście do winy lub niewinności, to przed wiekami panowała tak naprawdę całkowita samowolka. Pozwala to też uświadomić w jak na ten moment bezpiecznym kraju żyjemy i że warto o to dbać i walczyć. Książka ma wiele rycin, obrazów i zdjęć, które dodają wiarygodności całej treści, są poparciem dla zebranych tam informacji. Nie są jakieś przerażające, ale pozwalają wejrzeć w historię egzekucji. Wydaje mi się, po tej lekturze, że żadne zwierzę nie jest tak okrutne i pomysłowe w tym okrucieństwie jak człowiek. Książkę polecam, bo czasem dobrze uświadomić sobie i przypomnieć, jak było kiedyś i jaki bywa rodzaj ludzki. Instagram: czaro.marownik
Czaromarownik - awatar Czaromarownik
Babilońskie zaklęcia magiczne Krystyna Łyczkowska
Babilońskie zaklęcia magiczne
Krystyna Łyczkowska
Babilońskie lisioły magiczne . „Babilońskie zaklęcia magiczne” to niewielka książeczka, która przyciąga już samą swoją nazwą. Któż nie pragnie rzucić małej klątwy po akadyjsku? To spełnienie zapalonych lisich historyków oraz czarowników. . Dzięki Wydawnictwu Dialog rzucanie zaklęć jest o wiele łatwiejsze. Bierzecie do ręki książeczkę, czytacie i po sprawie. W oryginale było gorzej. Zaklęcia zapisywano na płytach kamiennych, tabliczkach glinianych i – choć najrzadziej – na drewnianych. Wyobraźcie to sobie! Wracacie do nory, a Wasza lisica pomyliła tabliczkę glinianą z zaklęciem z garnkiem i macie gadający obiad, domagający się niepodległości oraz własnych praw, brrr. Albo jeszcze gorzej, idziecie rzucić zaklęcie na wrednego sąsiada, ale macie zapisaną formułkę na kamiennej płycie. Jeden zły ruch i to będzie Wasza płyta nagrobna. Nikogo to zresztą nie zdziwi, gdyż zła magia, czyli szkodząca innym ludziom, była zakazana, a nawet karana śmiercią. Praktykowano (legalnie) jedynie białą magię. Jeśli więc kamienna stela kogoś zabiła, podczas próby rzucania zaklęć złej magii, to znaczy, że bogowie czuwali i delikwentowi się należało. . Bogowie pomagali także przy egzorcyzmach, więc jeśli zachorowaliście, to powinniście się spodziewać odwiedzin lekarza oraz kapłana *Lisioł patrzy, jak jakiś dziwny człowiek tańczy wokół jego łóżka, wzniecając tumany kurzu*. Tak, demony zamieszkiwały odległe dzikie ostępy oraz miejsca brudne – na przykład najniższą półkę w lodówce. Pewnie dlatego demony tak lubiły przeskakiwać na ludzi. . Prócz egzorcyzmów w książce znajdziecie także zaklęcia mające ukoić płaczące dziecko, pomóc przywrócić potencje, zaradzić bólowi zęba czy też sprawić, że odpowiednia osoba się w Was zakocha. Wszystkie rodzaje zaklęć zostały odpowiednio posortowane i opatrzone krótkim wstępem, dzięki czemu wiemy, co w ogóle czytamy – większość zaklęć to po prostu kosmos! Jazda bez trzymanki i podejrzenie kapłanów o tworzenie w oparach wspomagaczy. Z drugiej strony, jest to naprawdę ciekawe. Uruchamia wyobraźnię – to tak jakbyście musnęli te odległe czasy łapką i przez krótką chwilę poczuli na sobie wzrok Marduka, ciepło jego uśmiechu, kojący dotyk rąk… I bum, znowu zaraza!
Lisiołczyta - awatar Lisiołczyta
oceniła na82 lata temu
Na zawsze w lodzie. Śladami tragicznej wyprawy Johna Franklina John Geiger
Na zawsze w lodzie. Śladami tragicznej wyprawy Johna Franklina
John Geiger Owen Beattie
Wizja wyprawy Johna Franklina oraz Francisa Croziera, przedstawiona w znanej powieści „Terror” Dana Simmonsa jest jedynie jednym z wielu spojrzeń na tragiczną historię, która rozegrała się na arktycznych wodach w XIX wieku. Odkrycia wraków HMS „Erebus” i HMS „Terror” rzuciły nowe światło na te wydarzenia, które przez dziesięciolecia pozostawały owiane tajemnicą. I o tym właśnie jest ta książka. W 2014 roku zespół badawczy, podążając za wskazówkami historycznymi i legendami, odnalazł wrak „Erebusa” na głębokości 11 metrów, co zaskoczyło wielu ekspertów, gdyż znajdował się on znacznie dalej na południe od wcześniej ustalonej lokalizacji. Dwa lata później, w 2016 roku, odkryto „Terrora” w Zatoce Wyspy Króla Williama, w znakomitym stanie zachowania, co dało naukowcom niepowtarzalną okazję do zbadania nie tylko okrętów, ale również losów ich załóg. Badania nad szczątkami odnalezionymi w lodzie ujawniły nie tylko trudne warunki, w jakich żyli i umierali marynarze, ale także ich ostateczne losy, które były jeszcze bardziej dramatyczne niż dotychczas sądzono. Oprócz odnalezienia ciał mężczyzn niebywale dobrze zakonserwowanych i piorunująco sugestywnie oddających dramatyzm misji, jakiej się podjęli, przeprowadzono również sekcje zwłok, które ujawniły przyczyny śmierci wielu członków załogi. Niektóre z tych informacji wstrząsnęły opinią publiczną, ukazując brutalne realia przetrwania w ekstremalnych warunkach arktycznych. Dzięki tym odkryciom historia Franklina i jego załogi przestała być jedynie legendą, a stała się rzeczywistością pełną cierpienia, odwagi i tragicznych wyborów. Publikacje dotyczące tych odkryć, szczegółowe analizy, przyciągnęły uwagę nie tylko badaczy, ale także szerokiego grona czytelników, pragnących poznać prawdę o jednej z najbardziej zagadkowych ekspedycji w historii. Prócz niepodważalnego waloru informacyjnego, jaki niesie za sobą niniejszy tytuł, autorzy oddają hołd uczestnikom tej wyprawy, podkreślając ich poświęcenie i zaangażowanie w naukowe badania. To nie tylko historia eksploracji, ale także refleksja nad losem ludzi, którzy ryzykowali życie dla postępu naukowego.
Joanie - awatar Joanie
Tajemne życie seksualne kobiet w średniowieczu Rosalie Gilbert
Tajemne życie seksualne kobiet w średniowieczu
Rosalie Gilbert
To nie jest książka naukowa ani nawet popularnonaukowa lecz publicystyczna. W związku z czym autorka pozwoliła sobie na wyrażanie, częste, swych opinii. Trzeba brać to pod uwagę przy wyborze lektury. Co więcej autorka jest singielką, wielbicielką kotów, wina, czekolady i jedzenia. Wnioskuję z lektury. Nie jest to zła pozycja. Ma nawet bibliografię i czasami odwołuje się do źródeł. Dostarczy podstawowej wiedzy o aspekcie żeńskiej (i nieco też męskiej) seksualności począwszy od wieku IX do XVI. Pewnie wielu się zdziwi, że pomimo chrześcijańskiej "manii antyseksualnej" i tak życie znalazło swą drogę. Naginając, łamiąc bądź ignorując szereg przepisów - w czym uczestniczyli też duchowni. Mamy tutaj antykoncepcję, aborcję, dilda, seks lesbijski, hemafrodytyzm, prostytucję, aborcję. Przy okazji sam lepiej zrozumiałem znaczenie poszczególnych elementów rytuału "małżeńskiego". Miały przede wszystkim uchronić związek przed zerwaniem, a kobietę przed wykorzystaniem i porzuceniem. Nawet poprawnie wypowiedziana formułka w momencie zaręczyn miała kluczowe znaczenie. Książeczka może też nauczyć pokory. Wszyscy eksperci tamtej ery uważali się za ludzi światłych, posiadających wiedzę mającą podstawy naukowe. Dzisiaj z wielu ich poglądów możemy się śmiać (antykoncepcja ołowiem?). To oznacza, że nasz obecny stan wiedzy też kiedyś zostanie uznany (w niektórych aspektach) za absurdalny zatem samokrytyka i ostrożność w ferowaniu wyrokami jest czymś co najmniej mile widzianym. :)
Telamon - awatar Telamon
ocenił na67 dni temu
Procesy czarownic w Polsce w XVII i XVIII wieku Bohdan Baranowski
Procesy czarownic w Polsce w XVII i XVIII wieku
Bohdan Baranowski
Książkę polecam, by uświadomić sobie jak głupie podążanie za większością może doprowadzić do tragedii wielu ludzi. Dowiemy się z niej, jak to się wszystko zaczęło, skąd ten strach przed czarownicami, kto i dlaczego został posądzony o czary, jak przebiegał proces i dlaczego oskarżone czarownice obciążały paraniem się czarami inne kobiety, gotując im ten sam los. A co najważniejsze, książka przedstawia nam jak bardzo było zacofane społeczeństwo w XVII i XVIII wieku. Nawet umysłowe elity były ociemniałe i nie potrafiły same pomyśleć, tylko ślepo kroczyły za głupią wizją społeczeństwa. Autor pokazuje nam jak bardzo bezpodstawne były oskarżenia o czary i jak bardzo ludzie w te oskarżenia wierzyli. Co kolwiek byś nie zrobił - jeb na stos. Nawet procesy sądowe nie miały najmniejszego sensu, bo nieważne jak one przebiegały, wyrok był tylko jeden. Czytając tę książkę nasunęła mi się refleksja, że pomimo upłytu setek lat, społeczeństwo nadal jest głupie i ociemniałe. Wtedy za zrobienie zwykłej herbaty posądzano o czary, teraz za kupienie gry ze świata Harego Pottera czyni z nas homofobów czy transfobów. Tępota ludzka się nie zmieniła, zmieniły się tylko czasy. Warto przeczytać by choć trochę ruszyć mózgiem, by nie wieszać psów na profeszorze języka polskiego, za to, że powiedział "pies zdechł", by nie zarzucać zwykłym ludziom antysemityzmu, homofobii, transfobii, rasizmu i innych wyssanych z dupy oszczerstw, które tak naprawdę zostały wymyślone przez ludzi, którzy o nie oskarżają. Tak samo jak czarownice zostały wymyślone przez społeczeństwo tamtych czasów, by móc bez konsekwencji spalić kogoś na stosie. Zaczynało się od tego samego, a skończyło się na straszliwej śmierci tysięcy niewinnych kobiet.
niemaniemena - awatar niemaniemena
oceniła na83 miesiące temu

Cytaty z książki 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii

Nie zjem ostrygi. Potrawa musi być martwa. Nie chora. Nie ranna. Martwa. (Woody Allen, s. 171).

Eric Chaline 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii Zobacz więcej

SKARABEUSZ, rzecz. Święty żuk starożytnych Egipcjan, spokrewniony z naszym gnojarkiem. Miał symbolizować nieśmiertelność, co świadczy, że Bóg wiedział, dlaczego obdarza go taką wyjątkową świętością. Jego zwyczaj składania swoich jaj w kulce gnoju warto polecić uwadze duchowieństwa, a może pewnego dnia będzie ono cieszyło się naszym równie wielkim szacunkiem. (Ambrose Bierce, s. 191).

Rozwiń
Eric Chaline 50 zwierząt, które zmieniły bieg historii Zobacz więcej