Bomba zegarowa

Okładka książki Bomba zegarowa autora Jonathan Kellerman, 8372459983
Okładka książki Bomba zegarowa
Jonathan Kellerman Wydawnictwo: Amber Cykl: Alex Delaware (tom 5) Seria: Srebrna Seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Alex Delaware (tom 5)
Srebrna Seria
Time Bomb
1996-01-01
1996-01-01
Paweł Cłapak

Kup Bomba zegarowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bomba zegarowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bomba zegarowa

Zbyt obszerne opisy, kluczenie między wątkami, dużo zbędnych postaci, a wszystko tylko po to by na zakończenie zaserwować odklejone od reszty zdarzenia. Nie widzę w tym większego sensu. Jedynym plusem tej książki są dialogi. Dawno nie czytałam tak realistycznych wymian zdań między bohaterami. Cała reszta pozostawia wiele do życzenia. Przede wszystkim strasznie się wynudziłam. Mimo ciekawego motywu autor jakimś cudem zawsze zdoła mnie zmęczyć. Niestety seria nie zestarzała się dobrze.

Sądzę , że miłośników gatunku zainteresuje fakt , że powieść ten napisano w 1990-ym roku . Dlaczego uważam , że to istotna informacja ? Bo przez trzydzieści lat wiele się zmieniło w pisaniu kryminałów , czy jak kto woli thrillerów . Ten w klimacie przypomina dzieła Patricka Quentin'a czy Francisa Durbridge'a i należy zaliczyć go do ligi klasyków XX wieku . Ówczesny czytelnik oczekiwał wtedy od pisarza ciekawej historii , intelektualnych dialogów bez wulgaryzmów , scen pozbawionych tak teraz modnego naturalizmu . Czytając tę książkę należy o tym pamiętać . To taka powieść "z myszką" i przeczytałem ją z przyjemnością , natomiast miłośnicy wyprutych flaków , zboczeńców wszelkiej maści i gnającej do przodu akcji będą zawiedzeni . Nie te klimaty .

Troszkę mi się dłużyło i w zasadzie to nie do końca wszystko było dla mnie zrozumiałe i wyjaśnione do końca. Nie polubiłam Lindy i brakowało mi Robin. Na szczęście pojawił się Milo więc historia była znośna. Ostatni rozdział dosc otwarty. Można się domyślać z kim Alex był ale ja osobiście nie lubię czegoś takiego.

460 użytkowników ma tytuł Bomba zegarowa na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Bomba zegarowa na półkach dodatkowych

Jonathan Kellerman
Jonathan Kellerman
Jeden z najsławniejszych na świecie twórców thrillerów psychologicznych. Jeden z najpopularniejszych pisarzy świata, laureat nagród Edgara Allana Poe i Anthony Award, zasłynął przetłumaczonymi na 24 języki i sprzedanymi w ponad 37 000 000 egzemplarzy wstrząsającymi thrillerami psychologicznymi z tym samym bohaterem, psychologiem dziecięcym Aleksem Delaware, m.in.: Oczy do wynajęcia, W obronie własnej, Doktor Śmierć, Ciało i krew, Album morderstw, Z zimną krwią, Terapia, Pokrętny umysł, Klub spiskowców, Unik i Nad krawędzią. Taki sam sukces odniosła powieść napisana wspólnie z żoną Faye napisał Podwójne zabójstwo i Miasta zbrodni. Wykorzystując naukową wiedzę o ludzkiej psychice, Kellerman - psycholog i profesor pediatrii, a zarazem niezwykle utalentowany pisarz - stworzył wiele fascynujących postaci literackich, zaliczanych do najciekawszych we współczesnej prozie amerykańskiej.

Okładka książki Thriller. Antologia opowiadań sensacyjnych mistrzów gatunku Ted Bell, Steve Berry, Grant Blackwood, Lee Child, Lincoln Child, Michael Collins, David Dun, Heather Graham, James Grippando, Denise Hamilton, Raelynn Hillhouse, Gregg Hurwitz, Alex Kava, Joseph Andrew Konrath, John Lescroart, Robert Liparulo, David Liss, Eric van Lustbader, Gayle Lynds, Chris Mooney, David Morrell, Katherine Neville, Daniel Palmer, Michael Palmer, James Patterson, Douglas Preston, Christopher Reich, Christopher Rice, James Rollins, M. J. Rose, James Siegel, Brad Thor, M. Diane Vogt, F. Paul Wilson

Cytaty z książki Bomba zegarowa

Jonathan Kellerman Bomba zegarowa Zobacz więcej