Rywalizacja totalna. Wojny za kulisami F1

- 2017-10-11
- 2017-10-11
- 2016-11-03
- Bartosz Sałbut
Kulisy wielkiego biznesu F1.
Przyłożył rękę do 20 mistrzowskich tytułów – zarówno kierowców, jak i konstruktorów. Szybko piął się po szczeblach kariery w Williamsie, w Benettonie udanie współpracował z Schumacherem, razem z Niemcem budując potęgę Ferrari w latach 1996–2006, by wreszcie niespodziewanie triumfować z własnym zespołem Brawn GP w 2009 roku.
Teraz – już jako dyrektor zarządzający F1 – Ross Brawn dzieli się z czytelnikami swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem. Opowiada, w jaki sposób Michael Schumacher zyskiwał przewagę nad rywalami i jakie były kulisy jego odejścia z Benettona. Wyjaśnia, dlaczego Fernando Alonso jest lepszy od Sebastiana Vettela, który miliarder próbował przejąć Hondę i dlaczego Red Bull nie zdołał powtórzyć wyczynu Ferrari.
Dzięki Rywalizacji totalnej dowiesz się, jak wiele detali decyduje o końcowym sukcesie w Formule 1. To pouczająca opowieść o najważniejszych ludziach tego sportu, zakulisowych gierkach, sztuce wywiadowczej i interpretowaniu regulaminu na swoją korzyść. To także praktyczny poradnik dla menadżerów i właścicieli firm, którzy chcą osiągnąć sukces w swojej branży.
Kulisy wielkiego biznesu F1.
Formuła 1, jakiej nie znałeś. Historia prawdziwa, choć nie zawsze piękna.
Kup Rywalizacja totalna. Wojny za kulisami F1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Rywalizacja totalna. Wojny za kulisami F1
533 użytkowników ma tytuł Rywalizacja totalna. Wojny za kulisami F1 na półkach głównych- Przeczytane 340
- Sport 9
- Formuła 1 8
- 2018 8
- 2019 7
- 2022 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rywalizacja totalna. Wojny za kulisami F1
Dziwi mnie, ile osób ocenia tę książkę niżej, z pewnym dystansem. Dla mnie to jedna z najlepszych pozycji, jakie kiedykolwiek powstały o Formule 1. Nie jest to jednak książka lekka czy rozrywkowa – i to chyba sprawia, że część czytelników się od niej odbija.
Czytałam ją kilka lat temu i pamiętam, że momentami była trudna, wymagająca skupienia. Ale im więcej stron miałam za sobą, tym bardziej doceniałam, jak ogromną wartość wnosi. To nie jest opowieść o wyścigach i punktach – to książka o tym, co dzieje się za kulisami F1, o decyzjach, strategiach, napięciach, odpowiedzialności i przywództwie.
Właśnie pod tym kątem jest absolutnie wyjątkowa. Niewiele książek sportowych daje aż tak szczegółowy i głęboki wgląd w funkcjonowanie zespołów, mechanizmy sukcesu (i porażki),oraz to, jak wielką rolę odgrywa myślenie strategiczne i zarządzanie w świecie wyścigów. Większość publikacji o F1 jest prostsza, lżejsza, bardziej skupiona na kierowcach czy sezonach. Tu dostajemy coś zupełnie innego – bardziej analitycznego, poważniejszego, ale też dzięki temu o wiele bardziej wartościowego.
To książka, która może naprawdę poszerzyć perspektywę każdego fana F1. Nawet jeśli nie jest napisana w sposób łatwy i przystępny, zdecydowanie warto się z nią zmierzyć. Zostaje w głowie na długo i uczy patrzeć na ten sport w zupełnie inny sposób – bardziej świadomie, głębiej, z większym zrozumieniem dla tego, co naprawdę decyduje o zwycięstwach i porażkach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam ją kilka lat temu i pamiętam, że momentami była trudna, wymagająca skupienia. Ale im więcej stron miałam za...
Bardzo ciekawy punkt spojrzenia na F1. Brak tu przereklamowanych ciekawostek, dużo szczegółów technicznych i strategicznych, których nie przeczytamy w biografiach kierowców. Rzetelna książka poprowadzona w bardzo przystępny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka , nie tylko dla ludzi zainteresowanych formułą 1. Oczywiście F1 jest tu niejako głównym tematem, zainteresowani znajdą sporo ciekawych informacji o tym jak to wygląda za kulisami, z punktu widzenia całych sztabów ludzi stojących za kierowcami. Pokazuje, że F1 to sport wybitnie drużynowy, mający w składzie tłum ludzi. Ale głównym tematem rozmowy jest sposób zarządzania ludźmi, budowania relacji w dążeniu do wspólnego celu. Drugim najważniejszym tłem jest "Sztuka wojenna" Sun Tzu. Rozmówcy rozkładają jej poszczególne fragmenty na czynniki pierwsze i pokazują jak można przełożyć to dzieło sprzed setek lat na nasze realia. Z tej książki można wynieść masę wiedzy na temat jak być dobrym liderem, co jest ważne we współpracy, jak budować relacje z ludźmi. Jest też sporo jak pokonać przeciwnika posuwając się do granic moralności, wykorzystując sztuczki, a jednocześnie z szacunkiem i bez okazywania pogardy. Książkę polecam wszystkim nawet jeśli ktoś nie jest zainteresowany formułą czy choćby zarządzaniem ludźmi, ponieważ sami często bardziej świadomie lub mniej jesteśmy zarządzani przez innych.
Bardzo dobra książka , nie tylko dla ludzi zainteresowanych formułą 1. Oczywiście F1 jest tu niejako głównym tematem, zainteresowani znajdą sporo ciekawych informacji o tym jak to wygląda za kulisami, z punktu widzenia całych sztabów ludzi stojących za kierowcami. Pokazuje, że F1 to sport wybitnie drużynowy, mający w składzie tłum ludzi. Ale głównym tematem rozmowy jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli kogoś interesuje F1 i aspekty zarządzania zespołem F1 oraz pozakulisowe rozgrywki to można przeczytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś innego niż biografia kolejnego kierowcy F1. Forma rozmowy między dwoma specjalistami od zarządzania teamem, którzy przy okazji pokazują, że sam wyścig to jedynie wisienka na torcie pracy wielu setek ludzi zaangażowanych w projekt. Czasem trafi się kilka okrągłych zdań, które niewiele wnoszą, ale w większości jest to ciekawe spojrzenie na zagadnienia filozofii zarządzania z odwołaniami m.in. do dzieł i wydarzeń historycznych.
Coś innego niż biografia kolejnego kierowcy F1. Forma rozmowy między dwoma specjalistami od zarządzania teamem, którzy przy okazji pokazują, że sam wyścig to jedynie wisienka na torcie pracy wielu setek ludzi zaangażowanych w projekt. Czasem trafi się kilka okrągłych zdań, które niewiele wnoszą, ale w większości jest to ciekawe spojrzenie na zagadnienia filozofii...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka dla tych, którzy chcą poznać Formułę 1 bardziej od strony zarządzania i ekonomii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNatomiast jeśli ktoś szuka bardziej technicznych źródeł wiedzy, to moim zdaniem lepszym wyborem będą książki Mikołaja Sokoła lub Adriana Newey'a.
Rewelacyjna książka której tłem jest F1 a głównym bohaterem Ross Brawn - opowiadający o swoich złotych zasadach oraz różnych historiach tego emocjonującego sportu. Do książki podchodziłem sceptycznie, nie do końca zdawałem sobie sprawę jak bardzo będzie ona o zarządzaniu (zagadnieniach liderskich, planowaniu etc.) co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Jest też oczywiście sporo o samej F1 - co zaciekawi głównie osoby które dotąd z tematem nie miały zbytnio do czynienia.
Zdecydowanie to pozycja dla osób które interesują się tym sportem jako biznesem i przywództwem. Jest też sporo zagadnieniami technicznych ale próżno szukać tutaj podsumowań jak ze sportowych periodyków i tabelek z wynikami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewiele konkretów za to dużo ogólników i porównań do historii. Rozumiem że strategia w formule 1 ma ogromne znaczenie ale nie widzę sensu odnoszenia się do wojen napoleońskich czy starożytnych chińskich podręczników o strategii. Nie trafiły do mnie te metafory podobnie jak formą wywiadu która nie przedstawia sobą wiele merytoryki a właśnie taką luźną rozmowę. Jeśli ktoś szuka kompendium wiedzy o F1 to zdecydowanie nie polecam
Niewiele konkretów za to dużo ogólników i porównań do historii. Rozumiem że strategia w formule 1 ma ogromne znaczenie ale nie widzę sensu odnoszenia się do wojen napoleońskich czy starożytnych chińskich podręczników o strategii. Nie trafiły do mnie te metafory podobnie jak formą wywiadu która nie przedstawia sobą wiele merytoryki a właśnie taką luźną rozmowę. Jeśli ktoś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka reklamuje się jako pozycja, która otworzy przed nami świat rozgrywek zakulisowych świata F1. Niestety, jest to książka o strategii i różnych do niej podejściach opartych luźno na przykładach z padoków. Wydaje mi się, że Adam Parr (prowadzący wywiad) potrzebował kolejnej publikacji w ramach swojej działalności naukowej - zdecydowanie często przytaczał w książce fragmenty o swojej pracy doktoranckiej oraz o "Sztuce Wojny", na której zresztą oparł swoją pracę doktorancką...
Okładka wprowadza czytelnika w błąd w zakresie tego, o czym faktycznie jest zawarta w niej treść, a to bardzo nieuczciwe podejście do klienta. Z tego powodu oceniam tylko fakty o "wojnach za kulisami F1", a tych było zbyt mało na całą książkę. Nie polecam osobom, które chcą po prostu dowiedzieć się czegoś o F1 :)
Książka reklamuje się jako pozycja, która otworzy przed nami świat rozgrywek zakulisowych świata F1. Niestety, jest to książka o strategii i różnych do niej podejściach opartych luźno na przykładach z padoków. Wydaje mi się, że Adam Parr (prowadzący wywiad) potrzebował kolejnej publikacji w ramach swojej działalności naukowej - zdecydowanie często przytaczał w książce...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem, czego spodziewałam się po tej pozycji, ale raczej do mnie nie przemówiła. Mam na koncie już kilka pozycji ze świata F1, w których o wiele więcej było zakulisowych zagrywek i konkretnych informacji. Tu mamy rozmowę ni to o strategii ni to o życiu jednej z największych postaci tego sportu, jednak nie jest to ani biografia, ani typowa książka motywacyjna. Niestety nie trafia też do mnie pojęcie wojny i stosowanych porównań oraz w kółko powtarzanych sloganów o ważności strategii, innowacji, technologii ze zdecydowanie zbyt małą ilością konkretnych przykładów.
Nie wiem, czego spodziewałam się po tej pozycji, ale raczej do mnie nie przemówiła. Mam na koncie już kilka pozycji ze świata F1, w których o wiele więcej było zakulisowych zagrywek i konkretnych informacji. Tu mamy rozmowę ni to o strategii ni to o życiu jednej z największych postaci tego sportu, jednak nie jest to ani biografia, ani typowa książka motywacyjna. Niestety...