Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!

Okładka książki Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź! autora Karolina Cwalina-Stępniak, 9788328326989
Okładka książki Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!
Karolina Cwalina-Stępniak Wydawnictwo: Sensus poradniki
poradniki
2017-09-12
2017-09-12

Kup Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź! w ulubionej księgarnii

Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!

Oceny książki Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!

Książka miała dobre założenia i motywujący tytuł, ale niestety treść była dla mnie zbyt powierzchowna i powtarzalna. Brakowało konkretnych, praktycznych wskazówek, które naprawdę pomogłyby w działaniu.

Sięgnęłam po nią po latach dzięki losowaniu mojego TBR ze słoika. Jakoś wcześniej nie mogłam jej dokończyć. Czy żałuję, że ją przeczytałam? Nie do końca, była... w porządku.
Ten poradnik jest przede wszystkim dla tych, którzy czują się zagubieni, nie wiedzą dokąd zmierzają, lub po prostu szukają inspiracji do zmian. Wszystko za sprawą ćwiczeń, które pomogą wyklarować, które sfery życia wymagają uwagi i do jakiego miejsca w życiu dążymy.
U mnie akurat wiele rzeczy było już jasnych. Fajnie mi się wykonywało te ćwiczenia i czytało odpowiedzi sprzed tylu lat, bo akurat je wykonałam. Zmieniło się wszystko kolosalnie i to w dodatku na lepsze. Gdybym przeczytała ją od razu te kilka lat temu to myślę, że spodobałaby mi się ta książka.
( Jest sporo o życiu prywatnym autorki, która jest coachem, więc na podstawie jej historii może to być dla kogoś inspirujące)
Co z niej wyciągnęłam? Mapy marzeń! Kiedyś je robiłam, a teraz będę na bieżąco je aktualizować – co prawda, ja w wersji online, a nie tradycyjnie z wycinaniem z gazet, jak sugeruje autorka. Niezależnie od formy, idea jest bardzo motywująca. To działa jak afirmacje, a wiadomo to co do siebie przyciągasz takim się staje.

Oh, torpeda przynajmniej dla mnie jako czytelniczki. Mam dużo wspólnego z autorką i myślę, że byłby flow podczas rozmowy :D ciekawa pozycja dla zgubionych kobiet po 20 roku zycia, nie mających wsparcia, a szukającego go! Polecam zrobić sobie notatki chociażby wizualne, graficzne żeby wszystko spamiętać. Zdrowie, samoocena, pewność siebie i na końcu praca i osiąganie sukcesu! Do dzieła
Nie masz - działaj
Nie narzekaj, idź do przodu!

393 użytkowników ma tytuł Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź! na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź! na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!

Okładka książki Jak zarobić pierwszy milion. Biznes od A do Z Karolina Cwalina-Stępniak, Marta Lech - Maciejewska
Okładka książki Sexy zaczyna się w głowie. Samoakceptacja, samoświadomość, seksualność Karolina Cwalina-Stępniak, Paulina Klepacz
Okładka książki #girlstalk. Dziewczyny, rozmowy, życie Karolina Cwalina-Stępniak, Paulina Klepacz
Karolina Cwalina-Stępniak
Karolina Cwalina-Stępniak
Professional Certified Coach w ICF - PCC ICF oraz Family Coach. Przepracowała już ponad 2300 godzin z Klientami. Posiada certyfikat potwierdzajaący ukończenie treningu „ Coaching Prowokatywny”, prowadzonego przez Jaapa Hollandera, akredytowanego przez Instytut Komunikacji Prowokatywnej PROVOCARE. Absolwentka Wydziału Prawa oraz Studiów Podyplomowych „Coaching Profesjonalny” na Akademii Leona Koźmińskiego a także „The Art and Science of Coaching” na Erickson International College akredytowanego w Polsce przez Wszechnicę Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ukończyła szkolenie “ Psychologia dla Coachów” (Wszechnica UJ),a także kurs Family Coaching pod okiem Marylin Atkinson, założycielki Erickson International College oraz propagatorki coachingu na całym świecie. Członek International Coach Federation (ICF). Specjalizuje się w obszarach zarządzania oraz organizacji czasem. Założycielka firmy szkoleniowo – coachingowej oraz autorka programu dla kobiet „Sexy zaczyna się w głowie”, który oferuje szeroki program warsztatowo - szkoleniowy. Na swoim koncie posiada wiele sukcesów w pracy zarówno z jednostkami indywidualnymi jak i podczas przeprowadzonych warsztatów motywacyjnych, eventów w wielu firmach oraz wystąpieniach publicznych. Występuje często w mediach jako specjalista z zakresu rozwoju osobistego oraz pisze na różnorodnych portalach biznesowych oraz lifestylowych swoje felietony eksperckie. Stałe teksty: Business Insider Polska, Inn Poland, Sukces Pisany Szminką. Autorka książek: “Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj/ Działaj/ Nie marudź” oraz “#GIRLSTALK Dziewczyny, Rozmowy, Życie” , która ma swoja premierę 17.10.2018. SPECJALISTA W PORADNI PSYCHOTERAPEUTYCZNO - COACHINGOWEJ INNER- GARDEN www.inner-garden.pl Wykładowca na Studiach Podyplomowych “ Coaching w biznesie” na Politechnice Białostockiej. CEO Platformy Internetowej: www.wszystkozaczynasiewglowie.pl www.karolinacwalina.pl

Luz. I tak nie będę idealna Tatiana Mindewicz-Puacz
Luz. I tak nie będę idealna
Tatiana Mindewicz-Puacz
🌸 ”ʟᴜᴢ ɪ ᴛᴀᴋ ɴɪᴇ ʙęᴅę ɪᴅᴇᴀʟɴᴀ” ᴛᴀᴛɪᴀɴᴀ ᴍɪɴᴅᴇᴡɪᴄᴢ-ᴘᴜᴀᴄᴢ 🌸 •• „Robię wszystko, co mogę… a i tak czuję, że to za mało”. •• ▪️𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪️ To moje drugie spotkanie z twórczością autorki. I jej najnowsza publikacja „Luz i tak nie będę idealna” to jak dla mnie kolejny poradnik, który zostanie ze mną już na zawsze. Tatiana jak nikt inny potrafi przemówić do człowieka. Nie narzuca swoich racji, tylko z umiejętnością przekazuje nam pewne aspekty, nad którymi musimy trochę pomyśleć, by odkryć to co jest dla nas najlepsze. 🤍 „Luz i tak nie będę idealna” to poradnik, który w głównej mierze skupia się na czasach dzieciństwa. Autorka uświadamia jak pewne rzeczy z naszej młodości wpływają na zachowanie. Nieprzepracowane traumy i złe doświadczenia ciągną się za nami latami, sprawiając, że nasze reakcje często są zbyt przesadzone w niektórych sytuacjach. Porusza wiele ważnych tematów, takich jak szantaż emocjonalny, który często stosowali na nas nasi rodzice, chcąc wymusić pewne zachowania. A później jak się okazuje zaczynamy stosować podobne zagrywki na swoich dzieciach czy bliskich. Tatiana uświadamia, że trzeba wrzucić na LUZ. Zająć się sobą i swoim życiem. Napisana jest prostym, przystępnym językiem co sprawia, że łatwo można chłonąc wiedzę. Ale to właśnie w prostocie tkwi siła i w chęci zmienienia czegoś w naszym życiu. Nawyki kształtują twoje samopoczucie, a ono jest filtrem, przez który doświadczasz swoje życia. Autorka dzieli się swoim doświadczeniem, tym samym starając się wpłynąć na nas i pomóc nam dostrzec co możemy zmienić, by żyło się lepiej. Nauczone żyć przeświadczeniem, że my kobiety musimy być idealne. W każdym aspekcie naszego życia: idealna matka, żona, spełniająca wszystkie zachcianki innych. Musimy być szczupłe, piękne, dobrze zorganizowane. To tylko stereotypy, które ciągną się za każdą z nas, a przecież najważniejsze co my same myślimy o sobie. Nie warto gnać na tłumem. Wiem, że ta książka będzie mi już towarzyszyć całe życie. Będę z niej często korzystać i czerpać inspiracje, by jak najlepiej zadbać o swój umysł i spokój ducha 🤍 Polecam Wam Kochane kobiety sięgnąć po tę pozycje, bo przecież LUZ I TAK NIE BĘDZIEMY IDEALNE ✨💋
Goszaczyta - awatar Goszaczyta
oceniła na88 miesięcy temu
Być szczęśliwym na Alasce Rafael Santandreu
Być szczęśliwym na Alasce
Rafael Santandreu
Silny umysł odporny na życiową niepogodę - myślisz, że to niemożliwe? To jak najszybciej przeczytaj tą książkę i zmień perspektywę myślenia! Treść opiera się na psychologii poznawczej, o której wiem wiele, albo i jeszcze więcej, więc nie jest dla mnie odkryciem. Jednak miło czasami powraca się do źródeł wiedzy, zarazem przypomniawszy sobie jak niektóre teorie są ważne, a jeszcze ważniejsze jest wprowadzenie ich w życie. Ja akurat już od dawna używam zmodyfikowanej wersji proponowanych w książce trzech kroków. 1. Zwrócić się do wnętrza (poszukiwać dobrostanu wewnątrz samego siebie) 2. Nauczyć się żyć bez obciążeń (umieć wyrzec się wszystkiego) tutaj modyfikacja w zależności od danych sytuacji;-) 3. Doceniać to, co nas otacza (nauczyć się pasjonować życiem) Łatwe, prawda? :) Funkcjonowanie w trybie wabi-sabi jest możliwe dzięki autoterapii kognitywnej i dla chętnych do popracowania nad swoim dobrostanem ta pozycja może być dobrym wstępem. Ale żeby nie było, że jestem aż tak przychylna...kilka rzeczy nie podoba mi się wcale w tej pozycji. Np. wieczne "podpieranie" się osobami niepełnosprawnymi. Tak jakby autor krzyczał - "patrz! on jeździ na wózku, a ile ma w sobie optymizmu! doceniaj, że jesteś zdrowy a nie marudzisz!" Kurcze.. nie tak to działa. A już "wizualizacja na wózku" wymyślona przez Rafaela to szczyt głupoty. I wydaje mi się, że większość osób niepełnosprawnych również nie chce takiego porównywania i wczuwania się w ich indywidualne tragedie. Oni musieli przejść swoją trudną drogę akceptacji i pocieszanie się na ich krzywdzie nie jest w porządku. Wystarczy mówić sobie - mam dwie nogi, dwie ręce, jestem sprawny, mogę pracować itd.itp doceniam to! Wdzięczność bez wytykania innym, że mają gorzej. Nie podobają mi się też niektóre przykłady i fakt, że jest ich za dużo. Promowanie antydepresantów, oraz leków przeciwlękowych mija się z celem tej książki. Albo pracujesz intensywnie nad zmianami w myśleniu, postrzeganiu, albo idziesz na łatwiznę i łykasz "znieczulacze". Jako osoba powiązana z psychologią mówię stanowczo - wdrożenie leków na samym końcu, jak nic nie zadziała tylko i wyłącznie! Jednak nawet z najbardziej czarnych otchłani da się wyjść o własnych siłach. Droga jest wtedy dłuższa, nie na skróty, ale jak już dotrzesz do miejsca docelowego, to mała szansa, że wrócisz do punktu wyjścia, a w gratisie dostaniesz jeszcze wielką, a wręcz ogromną dumę z siebie. Podziękujesz sobie za wytrwałość i siłę, a nie lekom za skuteczność. I ta siła będzie preludium do twojego nowego "ja".
pasjonatka - awatar pasjonatka
oceniła na72 miesiące temu
Bądź pewna siebie Joanna Godecka
Bądź pewna siebie
Joanna Godecka
Bądź pewna siebie" autorstwa Joanny Godeckiej to inspirująca i pełna praktycznych wskazówek książka, która ma na celu pomóc kobietom w budowaniu pewności siebie. Autorka, jako psycholog i coach, dzieli się z nami swoim doświadczeniem oraz wiedzą, by wspierać swoje czytelniczki w dążeniu do osobistego rozwoju. Książka składa się z kilku części, które krok po kroku prowadzą nas przez różne aspekty budowania pewności siebie. Autorka porusza tematy takie jak akceptacja samej siebie, radzenie sobie z krytyką czy wyznaczanie celów. Każdy rozdział zawiera praktyczne ćwiczenia oraz zadania, które zachęcają do refleksji i wdrażania zdobytej wiedzy w życie. Jednym z największych atutów "Bądź pewna siebie" jest sposób, w jaki autorka łączy teorię z praktyką. Możemy czerpać z jej doświadczeń, a także z inspirujących historii innych kobiet, które znalazły w sobie siłę do zmiany. Autorka motywuje do działania i pokazuje, że pewność siebie to umiejętność, którą można rozwijać. 🌱 "Bądź pewna siebie" to książka, która może stać się wartościowym wsparciem dla każdej kobiety pragnącej odkryć swój potencjał i zbudować silną, pewną siebie wersję samej siebie 🪷 Joanna Godecka oferuje nie tylko narzędzia do pracy nad sobą, ale także nadzieję na pozytywne zmiany w życiu osobistym i zawodowym. To książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce i regularnie do niej wracać.
Positive_mind - awatar Positive_mind
Mów własnym głosem. 50 lekcji jak głosić swoją prawdę Regina Brett
Mów własnym głosem. 50 lekcji jak głosić swoją prawdę
Regina Brett
Czas na recenzję książki dla mnie bardzo ważnej, jak zresztą każda książka tej autorki. To jedna z jej najlepszych, a zarazem najgorszych książek, które czytałam. Zdziwieni tym paradoksem? W końcu dałam jej dziesięć na dziesięć, więc skąd taka opinia? Widzicie były w tej książce lekcje, które najzwyczajniej w świecie mnie nudziły i mi się niemiłosiernie dłużyły. Ale były też takie lekcje, które były najlepsze ze wszystkich jej książek, które udało mi się przeczytać. Wyciskały ze mnie łzy (a każda osoba, która mnie zna wie jak trudne to jest),łamały moje serce na miliony kawałków. Ta książka ukazuje w bardzo dobry sposób, jaki wpływ ma nasz głos, a nawet nasze milczenie, ponieważ właśnie często przez to, że milczymy nie podejmujemy żadnych działań dzieją się tragedię na świecie. Najbardziej oczywistym przykładem jest wojna, ale i w życiu codziennym nie jest wcale tak różowo. Lekcje ukazują także współwinnych, którzy po prostu milczeli, nie reagowali na to, że ktoś był wyśmiewany, poniżany. Pokazuje nam także dobry przykład tego, że powinniśmy mówić głośno o tym, co przeszliśmy, ponieważ duszę w sobie tego wcale nie pomaga. Nie powinniśmy się tego wstydzić, dajmy przykład dla innych kobiet, które także milczą. Niekiedy możemy tym bardzo pomóc, ponieważ wtedy taka osoba nie czuje się sama z tym problem. Ponadto znajdziemy tutaj rozdziały, które mają nam pomóc w przeprowadzeniu wywiadu, wypowiedzeniu się na forum publicznym oraz pisaniu. Wzmianki o Polsce w książkach Reginy nie są nowością, ale w tej książce są to niekiedy całe lekcje lub o wiele większe fragmenty. Mówi się w nich głównie o czasach wojny, ale i nie tylko. Ta książka zawiera "ciężkie" lekcje, o wiele mniej wesołe, optymistyczne od tych, które możemy znaleźć w pozostałych książkach, ale właśnie to mnie w niej urzekło. Nie pokazuje ona, że życie jest zawsze kolorowe. Można się z niej naprawdę wiele nauczyć, wynieść naprawdę dobrze, życiowe lekcje. Nie wiem co mogłabym jeszcze napisać, oprócz tego, że pokochałam tę książkę i zajęła szczególne miejsce w moim sercu.
Sarcastic Books - awatar Sarcastic Books
Rozmyślnik Jacek Walkiewicz
Rozmyślnik
Jacek Walkiewicz
"ROZMYŚLNIK" autorstwa Pana Jacka Walkiewicza tak mnie wciągnął, że podczas obowiązków domowych przełączyłam się na audiobooka żeby kontynuować. Część ROZMYŚLNIKA przeczytałam zatem w fotelu z kawą i ołówkiem w dłoni, a część odsłuchałam gotując obiad. Czy miało to dla mnie jakieś znaczenie w odbiorze treści? Otóż nie - tak bardzo lubię słuchać lub czytać teksty Pana Jacka Walkiewcza, że forma zdobywania wiedzy od niego nie ma już znaczenia - liczy się tylko TREŚĆ. Mogę opisać każdy rozdział z tej książki i dodać jakie wrażenie na mnie zrobił, ale napisze tylko o jednym. Rozdział nr 16 "Zmień swoje słownictwo" Dlaczego ten tak bardzo utkwił mi w głowie? Od jakiegoś czas promuję dewizę i wszystkich uczulam, że ❤️"SŁOWA MAJĄ MOC"❤️ W tym rozdziale Pan Jacek właśnie przekazuje idę tej słownej mocy, cyt.: „Słowa służą mi nie tylko do komunikacji ze światem, ale przede wszystkim do komunikacji z samym sobą.” Warto być świadomym mocy słów, nawet tych wypowiadanych w myślach w rozmowie z samym sobą. Rozmyślnik ten służy rozmyślaniu, zatem nie będę tutaj Wam go streszczać, ale polecam UWADZE tę wyjątkową pozycję. Mam ogromną przyjemność czytać czy słuchać słowa Pana Jacka już jakiś czas i za każdym razem otwierają one w moje głowie coś NOWEGO. Poprzednia biała styczniowa książka zostawiła we mnie motto na ten rok - Autentyczność. Rozmyślnik Pana Jacka Walkiewicza obudził we mnie nowe motto, które dodaje do autentyczności, a jest to "CHCĘ i NIECHCĘ" Zabieram to zatem ze sobą i idę w ten Nowy 2026 rok. A Wy lubicie rozmyślać? Rozmawiać z samym sobą? Pozdrawiam Zaczytana Joana
ZaczytanaJoana BOOKIECIARNIA - awatar ZaczytanaJoana BOOKIECIARNIA
oceniła na103 miesiące temu
Życie jest wolnością Beata Pawlikowska
Życie jest wolnością
Beata Pawlikowska
Albert Camus, ; Wolność to nie ejst nic innego jak szansa na lepsze życie. ; To perspektywa która nadaje sens wysiłkom i poświęceniom. Z kolei Vaclav Havel trafnie ujął: ; Wolność to najpiękniejszy dar, jaki możemy mieć. ; Są takie chwile w życiu człowieka kiedy potrzebuje spauzować, zatrzymać się, wsłuchać w siebie i odpocząć, do tego dużo nie potrzeba, chwila relaksu u boku autorki Beaty Pawlikowskiej, wydawnictwa Edipresse, by nastroić się pozytywnie, nabrać wiatr w żagle, zaobserwować otaczający mnie, nas świat, usiąść i podumać nad sensem. A po cóż takie melancholie nasycać i wpuszczać w siebie, zdać sobie sprawę jak prędko i z jaką niesamowitą gracją pędzą te nasze dni, mijają jedna od drugiej z prędkością światła, kartki z kalendarza jedynie pozostawiają trwały ślad we wspomnieniach, czy należy o tym pamiętać i doceniać tą ulotność kiedy czujemy jej utratę? Czy pęd życia to przestroga przed zmarnowaniem czasu na niezdrowe nawyki, złą dietę, zaniedbanie siebie w zdrowiu, czy pęd zmuszą nas tylko do rywalizacji, do chęci posiadania więcej, szybciej, uczy braku cierpliwości bo ten nasz trud w zdobywaniu góry naszych pragnień ma być nagrodą za wyrzeczenia, a przecież czy to poświęcenie nie jest ilorazem wyrzeczeń, zmarnowanych marzeń, odłożonych planów, rozczarowań, smutku, łez, do trumny nie weźmiemy naszych dóbr materialnych, nie zaspokoimy rządzę i apetyt osób nam bliskich, nie dogodzimy nikomu, a nasze życie odłożone na kiedyś i później zostanie pogrzebane, zapomniane, bo jeśli jeszcze będziemy mieli troszkę sił to czy będzie nam się chciało cokolwiek zrobić, pojechać, pozwiedzać, zobaczyć, dać się ponieść emocjom, fantazji, a może stwierdzimy że już nam się nie chce. Autorka zwraca wiele uwag dotyczących spraw codziennych, trosk, obaw, włącza w swoje zdanie jako własne doświadczenie, przeto czasem jest zabawnie, śmiesznie, a niekiedy metaforycznie i refleksyjnie. Skupia swą uwagę na pytaniu, czy życie jest wolnością i dla kogo i czym ona jest? co kto przez to rozumie? Czy to tylko brak zewnętrznych ograniczeń, pozbawionych zasad, kagańców moralnych, co nas trzyma w ryzach że nie możemy fruwać, spełniać swoich pasji? Czego się obawiamy, przecież nie na próżno mówi się ze strach ma wielkie oczy. A przecież wolność to stan umysłu, ponoć wszystko jest możliwe i do zdobycia wystarczy chcieć. Beata opowiada o sobie tak ciekawie i płynnie że z wielką radością zanurzam się w słowo pisane, widzę ją jako małą beztroską dziewczynkę i potem.
zaczytana_kartka - awatar zaczytana_kartka
oceniła na65 miesięcy temu

Cytaty z książki Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!

Dodaj cytat z książki Wszystko zaczyna się w głowie. Planuj, działaj, nie marudź!