ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11

- 2017-09-27
- 2017-09-27
- 2007-01-01
- Halina Thylwe
Szwecja, lata 70. Kilkuletnia Åsa mieszka wraz z ojcem Leifem, który jest dla niej bohaterem i najważniejszą osobą w życiu. Jednak w miarę upływu czasu dziewczynka coraz wyraźniej widzi, że w rzeczywistości Leif to nieudacznik zagubiony w coraz szybciej rozwijającym się społeczeństwie.
Znakomity, poruszający do głębi opis relacji między ojcem i córką, a także wstrząsający portret Szwecji, daleki od wygładzonych streotypów. Literatura na najwyższym światowym poziomie.
Kup Nikt mnie nie ma w ulubionej księgarnii
Nikt mnie nie ma
Napisana depresyjnym, ponurym językiem, który ukazywał rzeczywistość jako ciągłą szarość, nawet przy pozytywnych chwilach. Ale to właśnie mnie i innych czytelników najbardziej wciągnęło. Życie nie zawsze jest kolorowe, tak jak Szwecja nie jest tak wspaniała jak to opisują. Jest też klasa robotnicza, samotni ojcowie wychowujący swoje pociechy. Brak pieniędzy na jedzenie czy problem alkoholizmu. To jest wszędzie. Mama Åsy po odejściu od jej ojca, dała mu najcenniejszą rzecz na świecie – swoją ukochaną córkę. Przepiękna relacja ojca z córką. Kiedy możesz jeść co chcesz, spać ile chcesz i rozmawiać z dorosłymi tak jak z równymi tobie. Nie liczyło się mycie zębów czy ubrania w jakich chodziła – wystarczyło, że ojciec był przy niej, a ona była jego najjaśniejszym promyczkiem. Jednakże każda historia ma też gorsze fragmenty. Okres dorastania, alkoholizm ojca i tak Åsa przeprowadza się do mamy, ku wielkiej rozpaczy ojca, który przepija nawet swoją łódkę nazwaną na cześć córki. Jak potoczą się losy tej rodziny? Czy wyjdą na prostą? Piękna, prawdziwa i poruszająca. Polecam!
Oceny książki Nikt mnie nie ma
556 użytkowników ma tytuł Nikt mnie nie ma na półkach głównych- Chcę przeczytać 302
- 2018 16
- Literatura skandynawska 6
- 2019 6
- 2021 5
- E-book 5
- Biblioteka 4
Tagi i tematy do książki Nikt mnie nie ma
Inne materiały dotyczące książki Nikt mnie nie ma

Cytaty z książki Nikt mnie nie ma
Kiedy tata pił, świat nie nabierał pięknych barw, a ludzie nie zyskiwali na atrakcyjności. Przeciwnie. Świat stawał się brzydszy i zaludniali go idioci. Tata miał tylko jeden sposób na leczenie tej beznadziei. Pić jeszcze więcej.
Rozwiń ZwińBogu pewnie o coś chodziło, ale o co, licho wie.
Bogu pewnie o coś chodziło, ale o co, licho wie.
Człowiek rodzi się robotnikiem, mówił tata, tego się nie wybiera.
Człowiek rodzi się robotnikiem, mówił tata, tego się nie wybiera.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikt mnie nie ma
"Nikt mnie nie ma" Åsy Linderborg to autobiograficzny książka, która wywołuje emocje na wielu poziomach, łącząc w sobie osobistą historię z szerszym kontekstem społecznym. Już od pierwszych stron czujemy ciężar, który spoczywa na małych barkach głównej bohaterki. Åsa, jako kilkuletnia dziewczynka, z całych sił próbuje zrozumieć świat wokół siebie, w którym jej ukochany ojciec staje się zarówno źródłem poczucia bezpieczeństwa, jak i bólu.
Relacja między Åsą a jej ojcem została przedstawiona w sposób niezwykle autentyczny. Z jednej strony mamy tu ciepło dziecięcej miłości, idealizację ojca, który staje się dla niej bohaterem. Z drugiej odczucie strachu i zagubienia, które jej towarzyszy. Z biegiem czasu odkrywa, że ojciec jest nieudacznikiem, uzależnionym od alkoholu i niezdolnym do funkcjonowania w coraz bardziej skomplikowanej rzeczywistości lat 70 w Szwecji. Ten rozłam między wizją idealnego ojca a brutalną rzeczywistością jest wyjątkowo poruszający.
Autorka w mistrzowski sposób ilustruje nie tylko osobistą tragedię, ale także szerszy obraz społeczeństwa, które staje w obliczu szybkich zmian. Szwecja tamtych lat, opisana przez pryzmat patologicznej relacji ojca i córki, jawi się jako miejsce pełne kontrastów.
Przez całą książkę towarzyszy nam poczucie bezsilności i smutku. Nie byłam w stanie uniknąć emocjonalnego zaangażowania w historię Åsy. Czułam jej ból, kiedy uświadamia sobie, że jej ojciec nie jest tym, kim sądziła. To uczucie zdrady, która przychodzi z dorastaniem, jest pięknie, choć tragicznie.
"Nikt mnie nie ma" to nie tylko opowieść o trudnej relacji rodzinnej, ale także refleksja nad utratą, nadzieją i procesem dorastania w świecie, który nie zawsze jest przyjazny. To historia, która zmusza do myślenia. Linderborg pisze o trudnych sprawach w sposób przystępny, ale głęboki, co sprawia, że ta książka pozostaje w pamięci na długo po jej zakończeniu. To poruszająca lektura, która zostawia nas z wieloma pytaniami i refleksjami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie napisana i poruszająca.
...No i nie mogę wybaczyć, że nie zaprosiła taty na przyjecie po doktoracie...
Pięknie napisana i poruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to...choć jest to jednak nadzwyczajny ekshibicjonizm emocjonalny... Książka autobiograficzna, w której Autorka występuje pod własnym imieniem i nazwiskiem...
...No i nie mogę wybaczyć, że nie zaprosiła taty na przyjecie po doktoracie...
Poruszający obraz życia ojca i jego córki w dawnym szwedzkim klimacie. Patologiczna relacja między dzieckiem, a rodzicem alkoholikiem. Mała Asa musi szybko dorosnąć i mimo, że sama potrzebuje opieki, to przejmuje rolę dorosłego w tej smutnej relacji. Co dziwne, jako dziecko nie widzi niedoskonałości ojca, ich biedy, braku rodzicielskiej troski... Głęboko jednak chowa w pamięci wszystkie szczęśliwe chwile z ojcem. Z biegiem czasu dopiero zaczyna dostrzegać jego żenujące zachowanie, a poczucie wstydu za niego otwiera jej oczy na rzeczywistość. Niewesoła, a zarazem niezwykle prawdziwa historia, jakich pewnie wiele na świecie. Naprawdę dobra powieść, polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się. Jest na swój sposób piękna, urokliwa. Smutna i pełna ciepła. Jest i cierpienie i miłość. Autorka pisze o ojcu z duża dozą delikatności, poprzez przykrości, których doświadczyła dostrzegając mimo wszystko nieporadnego dorosłego, który jednak starał się jak tylko mógł - bo bardzo ją kochał. Cudna pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka mocno przeskakuje z chronologią. W pewnych momentach akcja przyspiesza o wiele lat a następnie najdrobniejsza myśl autorki rozpisywana jest na pół strony. Do tego poza swoją historią napisała również swoją hagiografię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam ją tylko do 155 strony i nie zachwyciła mnie.
Może za jakiś czas zrobię do niej drugie podejście.
Przeczytałam ją tylko do 155 strony i nie zachwyciła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże za jakiś czas zrobię do niej drugie podejście.
Jak dla mnie najpiękniejsza, najbardziej autentyczna i wzruszająca książka jaką kiedykolwiek przeczytałam. Smutna, to fakt, ale warto ją przeczytać. Zapamiętam ją na długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo smutna książka.
Bardzo smutna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo piękna , mądra , życiowa oraz wzruszająca książka jaką przeczytałem. Jestem pod wrażeniem. Warto przeczytać.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Wzruszająca. Mądra. Elegia- pożegnanie z ojcem, z dzieciństwem, z sobą samą sprzed lat, ze światem mistrza hartownika...