- reportaż
- 2017-10-09
- 2017-10-09
- 1996-04-01
- Jacek Konieczny
Wejść w umysł myśliwego. To moja rola. Kiedy patrzę na tłum ludzi w galerii handlowej, wypatruję ofiary. Próbuję rozpoznać, kogo będzie najłatwiej schwytać. Muszę poczuć dreszczyk emocji, który odczuwa polująca bestia. Tylko tak będę mógł ją złapać.
"Mindhunter" – mroczna książka Johna Douglasa – jednego z najwybitniejszych profilerów w dziejach FBI. Douglas badał miejsca zbrodni dokonywanych przez najgroźniejszych psychopatów, próbował przewidzieć kolejne ruchy seryjnych morderców i stawał z nimi oko w oko. Stał się pierwowzorem postaci agenta Jacka Crawforda z filmów o Hannibalu Lecterze. Teraz dzieli się opowieściami o swoich najsłynniejszych śledztwach i ryzykownych próbach wniknięcia w najmroczniejsze zakamarki umysłów psychopatów.
Żeby złapać seryjnego mordercę, musisz spojrzeć na świat jego oczami. Musisz zacząć myśleć jak bestia.
Kup Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI zajmującej się ściganiem seryjnych przestępców w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI zajmującej się ściganiem seryjnych przestępców
Polowanie na łowcę
Czasem zastanawiam się, jak to wszystko funkcjonuje? Konkretnie chodzi mi o nasz organizm. Co prawda dowiadujemy się coraz więcej i stan naszej wiedzy wciąż wzrasta, ale istnieją rejony, które nie tyle skryte są za mgłą, co spowite ciemnością. Mózg na ten przykład, którego wykorzystujemy ułamki możliwości. Sama psychika, tak zawiła i nieodgadniona, więcej chowająca niż wystawiają na światło dzienne. Na ten przykład, dlaczego niektórzy zabijają innych?
Jest w tym temacie coś makabrycznego, ale fascynującego zarazem. Nie bez powodu za wielką wodą seryjni mordercy wytwarzają wokół siebie coś na podobieństwo kultu. Nie trzeba siedzieć w temacie, by znać takie osobistości jak Zodiak czy Ted Bundy. Z rodzimej rzeczywistości można przytoczyć Zdzisława Marchwickiego czy Tadeusza Kwaśniaka. Co sprawia, że są w stanie skrzywdzić drugiego człowieka, a nawet go uśmiercić?
Po części na to pytanie odpowiada „Mindhunter”, czyli pozycja, w której możemy się przekonać na czym polega profilowanie nieznanego sprawcy. Kto miał do czynienia z prozą Thomasa Harrisa czy jego ekranizacjami w wydaniu choćby Milczenia owiec, ten może domyślać się, o co chodzi. W telegraficznym skrócie polega to wszystko na stworzeniu profilu osobnika odpowiedzialnego za zabójstwo. Na podstawie zdjęć z miejsca zbrodni, sposobu w jaki pozbyto się ofiary czy pozbawiono ją życia. To kawałki puzzli, które taki ktoś jak John Douglas układa w obraz nieznanego jeszcze napastnika.
Wspomniany powyżej autor w swojej książce dotyka w zasadzie trzech tematów. Pierwszym z nich jest jego droga zawodowa, która doprowadziła go do profilowania sprawców. I przyznam, że już tutaj, na swoistej przystawce, mój apetyt był po części zaspokajany. Wszystko dzięki temu, że droga Douglasa była cokolwiek wyboista. Począwszy od mniej udanych szczebli edukacji, po zmieniające perspektywę wojsko i późniejszą karuzelę zajęć, które w końcu zaowocowało trafieniem do FBI. To nie facet idealny i wymuskany od początku. Swoje błędy popełnił, ale po części go ukształtowały, dzięki czemu mógł pokazać, że nigdy nie jest za późno, a chcieć to móc.
Drugi poruszany aspekt, to sama tematyka wspomnianego już problemu, czyli zajęcia naszego profilera. Składania w całość rozsypanej układanki, analizy wszystkiego co ma do dyspozycji i przybliżenie tego, z kim mogą mieć do czynienia policjanci. Może to być podany w dość ścisłych widełkach wiek, stan cywilny, samochód jakim się porusza, sytuacja zawodowo-rodzinna, nakreślenie pewnych cech osobowości. Brzmi to trochę jak science-fiction, ale bez obaw, prędko można przekonać się jak wiele w tym sensu.
Wszystko dzięki trzeciej części, w której John dzieli się swoimi najsłynniejszymi sprawami. Opowiada o ich przebiegu, tym jak one się zaczęły i w którym momencie do nich dołączył. Opisuje na przykład sposób w jaki dana osoba została zamordowana i na tej podstawie przytacza wnioski, jakie można z tego wyciągnąć. To rzecz jasna jeden przykład z wielu, bo czynniki bywają także inne, ale dobrze pokazuje, jak to mniej więcej funkcjonuje.
Jeśli sam zamysł tej lektury mnie zaintrygował, to jej przebieg rozpalił moją ciekawość. John Douglas znakomicie wprowadza w meandry swojego zawodu. Swoją drogą, że uczestniczył w wielu medialnych i interesujących przypadkach. Najistotniejsze jest, jak o tym wszystkim opowiada. Tworzy coś w rodzaju wciągającej metodyki, dzięki której można poczuć się jak jeden z pobocznych, ale jednak stróżów prawa, przyglądających się rozwojowi wypadków z bliskiej odległości..
Jako fan powieści z Hannibalem Lecterem w roli głównej, chyba nie mogłem lepiej trafić. „Mindhunter” to pozycja równie fascynująca, co Zodiak Roberta Graysmitha. Odkrywa mroczne zakamarki ludzkiej natury i dokonuje swoistej sekcji na motywacjach sprawców. Pozwala przyjrzeć się całej metodologii z innej, pociągającej strony. Wszystko to zostaje opakowane w sugestywną i tętniącą od świetnych zwrotów narrację, której nie sposób się oprzeć. Nie dziwi mnie, że David Fincher nakręcił na jej podstawie serial dla Netflixa. Jeśli jego wizja dorówna tej książkowej, czeka nas prawdziwa behawiorystyczna uczta.
Patryk Rzemyszkiewicz
Opinia społeczności książki Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI zajmującej się ściganiem seryjnych przestępców
„ABY POZNAĆ SPRAWCĘ, TRZEBA PRZYJRZEĆ SIĘ ZBRODNI” Autor, zasłużony dla amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości profiler, wykładowca w akademii FBI w Quantico, przybliża sylwetki charakterologiczne najbardziej znanych seryjnych morderców z którymi osobiście rozmawiał podczas gromadzenia bazy danych. Na podstawie między innymi uzyskanych od nich informacji pokazuje czytelnikowi jak przebiegają badania nad umysłami i motywacjami przestępców, do jakich wniosków dochodzi profiler po analizie miejsca zbrodni pod kątem wskazówek behawioralnych i ostatecznie jak powstaje profil psychologiczny sprawcy, który następnie ułatwia albo wręcz wskazuje policji mordercę. Uprzedzam: Już na samym początku zostajemy poinformowani, ze to nie jest „podręcznik zbrodni” a tylko „kronika rozwoju podejścia behawioralnego w opracowywaniu profili psychologicznych przestępców i analizie kryminalistycznej” W skrócie: Doświadczony profiler opowiada o samym procesie tworzenia profili jak i o historii tej początkowo niezbyt poważanej w policyjnym środowisku profesji. Dla wielbicieli kryminałów czy thrillerów książka ta stanowi interesujące dopełnienie bibliografii oraz pozwala spojrzeć na przeczytane lektury z całkowicie innej perspektywy. „PODRÓŻ DO UMYSŁU SPRAWCY BRUTALNYCH PRZESTĘPSTW TRWA NIEPRERWALNIE. SERYJNI MORDERCY UCZĄ SIĘ NA WŁASNYCH DOŚWIADCZENIACH. NASZYM ZADANIEM JEST UCZYĆ SIĘ SZYBCIEJ NIŻ ONI”
Oceny książki Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI zajmującej się ściganiem seryjnych przestępców
6587 użytkowników ma tytuł Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI zajmującej się ściganiem seryjnych przestępców na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 356
- Przeczytane 3 087
- 2018 129
- 2019 57
- Literatura faktu 30
- 2020 28

Opinie i dyskusje o książce Mindhunter. Tajemnice elitarnej jednostki FBI zajmującej się ściganiem seryjnych przestępców
Zaskakująco dobra - nie jestem fanem tej tematyki, a jednak wciągnęła mnie na dobre.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo doceniam pracę, jaką włożył John Douglas w profilowanie seryjnych zabójców, natomiast nigdy nie chciałabym poznać go osobiście. Wręcz żałuję, że nie poprzestałam na serialu, tylko sięgnęłam po książkę.
Ogólnie, wszystkie informacje i szczegóły nt. zbrodni i śledztw były wciągające i wywarły na mnie ogromne wrażenie, stąd ocena 4. Z kolei sam autor... seksista, zakochany w sobie egocentryk, który cały rozdział poświęcił na anegdoty o tym, jaki to był szalony i jajcarski w trakcie studiów. Gdy tylko ma okazję, opisuje, jak to nie dawał pstryczków w nos ludziom, którzy myśleli inaczej niż on. Ciężko mi się to czytało i nie polecam nawet fanom true-crime. Z serialu dowiecie się więcej niż z tej auto-laurki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie, wszystkie informacje i szczegóły nt. zbrodni i śledztw były wciągające i wywarły na mnie ogromne wrażenie, stąd ocena 4. Z kolei sam autor... seksista,...
Gdyby nie popularny serial, to pies z kulawą nogą nie zainteresowałby się tą książką, bowiem oprócz chwytliwego tematu nie reprezentuje ona sobą nic ciekawego. Przede wszystkim to staroć napisany dawno temu (książka wydana w 1995 roku) przez człowieka minionej epoki, który bezkrytycznie patrzy na swoje osiągnięcia. Wiele "dziaderskich" anegdot, seksistowksich żartów, opisów ofiar (wszystkie to śliczne, miłe dziewczyny) prawdopodobnie już nie znalazło by się w książce, gdyby pisana była ona w dzisiejszch czasach. Autor uważa się za nieomylnego, a profiling traktuje jak coś, dzięki czemu bez problemu można rozwiązać dowolną sprawę. No i najgorszy zarzut: historii brakuje kompletnie tego, co ma serial, mianowicie napięcia i atmosfery grozy. To raczej taka laurka, którą wystawia sobie autor, chwaląc swoją pracę i opowiadając się za surowym karaniem każdego dewianta. Historie kryminalne, śledztwa, opowiedziane są tu bardzo niechlujnie, a myślę, że głównym powodem jest to, że autorzy nie umieją dobrze pisać. Lepiej nie tracić czasu na lekturę tej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla koneserów dobrze napisana.
Dla koneserów dobrze napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerial moim zdaniem wyszedł dużo lepiej niż książka.
Serial moim zdaniem wyszedł dużo lepiej niż książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość często słucham podcastów "true crime" więc nie sądziłam, że książkę będę musiała sobie dawkować. Czułam się przytłoczona ilością opisywanych morderstw. Myślę, że byłabym bardziej wdzięczna za zmniejszoną ilość przypadków na rzecz opisu analizy psychologicznej. Wnioski do których dochodził John, były momentami niepojęte dla szaraczka i chętnie dogłębniej poznałabym jego proces myślowy.
Dość często słucham podcastów "true crime" więc nie sądziłam, że książkę będę musiała sobie dawkować. Czułam się przytłoczona ilością opisywanych morderstw. Myślę, że byłabym bardziej wdzięczna za zmniejszoną ilość przypadków na rzecz opisu analizy psychologicznej. Wnioski do których dochodził John, były momentami niepojęte dla szaraczka i chętnie dogłębniej poznałabym jego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako fanka takich klimatów, muszę przyznać, że ta pozycja mnie trochę zawiodła.
Jako fanka takich klimatów, muszę przyznać, że ta pozycja mnie trochę zawiodła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety poddałam się . Może byłoby ciekawsze,gdyby nie wychwalanie własnego geniusza przez autora. Odniosłam wrażenie ,że gdyby nie on to przestępczość by nas przygniotła . Nie cierpię takiego zadufania i dałam sobie luzu z czytaniem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle intrygująca, wciągająca z domieszką humoru książka pokazująca nam jak powstało profilowanie, dzięki któremu można było szybciej złapać seryjnych morderców. Sięgnęłam po nią dopiero kilka lat po wielokrotnym obejrzeniu serialu o tym samym tytule od Davida Finchera. Książka nie zawiodła, dodała jeszcze więcej do tego, co już wiedziałam, przyprawiając mnie o dreszcze. Sięgnę na pewno po kolejne książki Douglasa z ciekawości co jeszcze ma nam do przekazania.
Niezwykle intrygująca, wciągająca z domieszką humoru książka pokazująca nam jak powstało profilowanie, dzięki któremu można było szybciej złapać seryjnych morderców. Sięgnęłam po nią dopiero kilka lat po wielokrotnym obejrzeniu serialu o tym samym tytule od Davida Finchera. Książka nie zawiodła, dodała jeszcze więcej do tego, co już wiedziałam, przyprawiając mnie o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moglaby byc niesamowita opowiesc, a byla przecietna… autor troche upaja sie soba, troche opowiada o ciekawych przestepstwach, „wszystkiego jest „troche”- pokazuje swoje celne profile przestpcow, ale nie tlumaczy, jak do nich doszedl.