Moja Lady Jane
- 2016-06-06
- Maciej Pawlak
- Ekranizacje:
- Moja lady Jane (2024)
- fantasy dla młodzieży historia alternatywna humor miłość walka o władzę
- Inne
Prześmieszna, fantastyczna, romantyczna i (niezupełnie) prawdziwa historia Lady Jane Grey. Książka Moja Lady Jane autorstwa Cynthii Hand, Brodi Ashton i Jodi Meadows to jedyna w swoim rodzaju opowieść fantasy osadzona w tradycji ustanowionej przez Narzeczoną dla księcia Williama Goldmana, której bohaterami są król niespecjalnie garnący się do królowania, jeszcze mniej garnąca się królowa i szlachetny rumak, a która nie grzeszy przesadnie nabożnym szacunkiem dla źródeł historycznych. Bo czasem nawet historii trzeba nieco pomóc.
Szesnastoletnia Lady Jane Grey, mająca niebawem wyjść za zupełnie obcego mężczyznę, wplątuje się w konspirację, celem której jest obalenie jej kuzyna, króla Edwarda. Ale Jane nie zawraca sobie głowy takimi błahostkami, skoro ma niebawem zostać królową Anglii.
Nagrodźmy tę znakomicie napisaną, błazeńską i pełną przygód historyczną fantasy gromkim hip, hip, hura! Miłośnicy inteligentnego humoru, barwnej fantastyki i lekkiego romansu będą oczarowani każdą stronicą. (Voice of Youth Advocates)
Tudorowie spotykają Monty Pythona. Przygotujcie się na salwy śmiechu, tylko pereł nie pogubcie. (Tahereh Mafi, autorka bestsellera "New York Timesa", cyklu "Dotyku Julii")
Oficjalne recenzje
Koń by się uśmiał!
„Co to za mało pomysłowy tytuł recenzji! Jego autorka mogła być bardziej pomysłowa!” - wiem, to pewnie pierwsza myśl niektórych z Was na samym początku czytania tego tekstu. Ale specjalnie wybrałam to powiedzenie, ponieważ idealnie oddaje zawartość oraz odbiór książki „Moja lady Jane” oraz emocje, jakie towarzyszą jej lekturze. Tak, koń i śmiech mają dużo wspólnego z dynastią Tudorów – zwłaszcza, kiedy za opowiedzenie ich historii biorą się trzy autorki, które uwielbiają wyzwania: Cynthia Hand, Brodi Ashton i Jodi Meadows.
Lady Jane Grey przeszła do historii Anglii jako „dziewięciodniowa królowa” - jej króciutkie panowanie (o ile można tak to nazwać) miało miejsce tuż po śmierci Edwarda VI Tudora, a na moment przed objęciem tronu przez Marię I Tudor. Koronacja Jane była wynikiem intrygi jej teścia, Johna Dudleya, który chciał umocnić swoją pozycję rodziny w kraju. Jane zmarła w wieku 17 lat, skazana na śmierć (razem z mężem i teściem) przez Krwawą Marię. Sama byłam zaskoczona, że w czasie panowania Tudorów taki epizod miał miejsce, ponieważ gdyby nie książka „Moja lady Jane”, nigdy bym się nie dowiedziała o istnieniu takiej postaci oraz roli, jaką odegrała w tych burzliwych czasach w Wielkiej Brytanii.
Fabuła książki opiera się właśnie na tym wydarzeniu – mamy młodziutką, inteligentną lady Jane Grey, kuzynkę Edwarda VI, chorego na gruźlicę króla Anglii. Jane, na skutek planu Johna Dudleya, poślubia jego syna Guildforda, a potem zostaje koronowana na królową kraju. Jednak cała intryga szybko zostaje ujawniona, a na tronie zasiada Maria Tudor, która nie zamierza tak łatwo i łagodnie obejść się ze zdrajcami... Opis wydaje się nudny? Jakby żywcem skopiowany z podręcznika do historii? Nic bardziej mylnego!
Autorki „Moja lady Jane” poszły o wiele dalej: napisały powieść, gdzie do fabuły znanej z kart historii powszechnej umiejętnie wplątały fantastykę, elementy romansu, parodii powieści o dojrzewaniu nastolatków oraz humoru sytuacyjnego. Aha, a sama historia „królowej dziewięciu dni” została bardzo luźno potraktowana przez trójkę pisarek – niektóre fakty zgadzają się z podręcznikami, inne są wręcz wyssane z palca, stanowią tylko wymysł autorek. Według mnie taki misz-masz wyszedł całej powieści na dobre. W ten sposób powstała pozycja, której nie powstydziliby się nawet członkowie grupy Monty Python, którzy przecież w swoich filmach też wyśmiewali się ze znanych schematów i pokazywali coś pozornie pozbawionego najmniejszego sensu, ale niezwykle zabawnego - dla wielbicieli angielskiego humoru, oczywiście. „Moja lady Jane” nasycona jest właśnie tego rodzaju humorem, dzięki czemu czytelnik oddaje się lekturze tej powieści, a uśmiech nie schodzi mu z twarzy. Sama byłam pozytywnie zaskoczona tym, jak bardzo pasuje fantastyka do historii dynastii Tudorów. A na czym polegają te elementy fantastyczne? Napiszę tylko to: przemiany, przemiany i jeszcze raz przemiany. I tu właśnie pojawia się koń, ale żeby dokładnie wiedzieć, o co chodzi, polecam przeczytać „Moją lady Jane”.
Co dostaniecie w zamian za zapoznanie się ze zmodyfikowaną wersją opowieści o Jane Grey? Niezwykłą fantasy historyczną, pełną zwrotów akcji, śmiechu oraz zaskoczeń. O ile, oczywiście, klimaty rodem z Monty Pythona nie są wam obce, a nawet jeżeli nie przepadacie za takim typem humoru, to polecam „Moją lady Jane” nawet dla zobaczenia, że nawet najdziwniejsze epizody w historii danego kraju można przedstawić z ogromnym przymrużeniem oka. I dystansem. Jak już wspomniałam w tytule recenzji, koń z całą pewnością by się uśmiał.
Anna Wolak
- 1 581
- 1 355
Książka dobra...ale chyba po raz pierwszy to serial na jej podstawie jest lepszy <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLady Jane Grey, znana jako dziewięciodniowa królowa, to jedna z tragiczniejszych postaci w historii Anglii. Wykorzystana jako polityczne narzędzie została proklamowana królową po śmierci swego kuzyna Edwarda VI (syna Henryka VIII i Jane Seymour). Jednakże intryga się nie powiodła, władza została młodej Jane odebrana, a jej następczyni, Maria, kazała skrócić ją o głowę. Smutny to zaiste los i w ramach swoistego katharsis autorki Cynthia Hand, Brodi Ashton i Jodi Meadows dodają do znanej historii kostium fantasy i zadają pytanie: co by było, gdyby?
To ciekawy koncept, a sama książka jest napisana dowcipnym i niewulgarnym językiem. Przyznam, że lubię takie opowieści zaklinające rzeczywistość i oddające sprawiedliwość tym, którzy w życiu nie mogli na nią liczyć. Nawet jeżeli dobrze wiem, że to fikcja i w życiu było zgoła inaczej.
Powieść niedawno doczekała się ekranizacji na Amazon Prime i... została po miesiącu skasowana. Planowałam obejrzeć serial po skończeniu lektury, ale raczej tego nie zrobię, gdyż nie jestem zwolenniczką robienia "race swap", zwłaszcza postaci historycznych. Ja wiem, że w prawdziwym życiu Edward VI nie zmieniał się w ptaka, ale nie był też czarnoskóry.
Lady Jane Grey, znana jako dziewięciodniowa królowa, to jedna z tragiczniejszych postaci w historii Anglii. Wykorzystana jako polityczne narzędzie została proklamowana królową po śmierci swego kuzyna Edwarda VI (syna Henryka VIII i Jane Seymour). Jednakże intryga się nie powiodła, władza została młodej Jane odebrana, a jej następczyni, Maria, kazała skrócić ją o głowę....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam po obejrzeniu serialu. Niestety w moim odczuciu się do niego nie umywa. Dobrze się ją czytało, sam pomysł też mi się podobał, ale nie była to książka która zostanie mi w głowie na długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokochane słodnie niunie z gifforda i edwarda i jane i gracie omg
kochane słodnie niunie z gifforda i edwarda i jane i gracie omg
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Moja lady Jane". Najpierw obejrzałam serial. Zakochałam się całkowicie i nie mogłam myśleć o niczym innym, więc wzięłam się za czytanie książki.
Po pierwsze książka jest przezabawna. Zazwyczaj tyle się nie śmieję na książkach. Jane książkara, ale taka ogromna książkara 😍
W książce nasz Guilford zamienił się w Gifforda, który wolał być nazywany G. To mi trochę nie grało, nie lubię tego skrótu. Jane była książkarą, a Gifford stał się poetą, strasznie urocze.
Z minusów, minusików drobnych, to wydaje mi się, że nasza para miała więcej chemii i interakcji w serialu, w książce trochę mi tego brakowało i czułam niedosyt, bo razem byli ŚWIETNI. Chcę więcej!
Nie lubię też książkowego Edwarda, czytanie jego perspektywy było najmniej interesujące dla mnie.
Ale ogólnie, czytajcie/oglądajcie "Moja lady Jane"! Jest to świetna historia z humorem i dużą dawką pięknej miłości 🥹💖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerial i książka, to twory bardzo różne. Powiedziałabym, że pomysł ten sam, ale reszta całkiem odmienna. I podobało mi się to, obie wersje na swój sposób były świetne.
Po pierwsze książka jest przezabawna. Zazwyczaj tyle się...
Koszmarnie napisana. Infaltylna, irytująca narracja Pań autorek.
Koszmarnie napisana. Infaltylna, irytująca narracja Pań autorek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam serial, bo jakimś cudem i ogromnym wysiłkiem scenarzystów wyjęli z tej książki jedyną ciekawą rzecz - czyli pomysł na główny motyw. Zmienili język narracji, dodali humor, podrasowali postacie i sprawili, że są bardziej dojrzałe , wiarygodne i nie tak irytująco płytkie jak w książce.
Sięgnęłam po tę książkę, ponieważ jestem zachwycona serialem. Kostiumy, elementy świata fantasy, świetna chemia między głównymi bohaterami, idealnie zagrane postacie na drugim planie, cięte riposty i przezabawny humor. Taka jest ekranizacja, materiał źródłowy nie ma nawet ułamka tego wszystkiego. W serialu wszystko było w punkt, w książce nijakość i nuda. Więc jeśli ktoś po obejrzeniu serialu zastanawia się nad lekturą - odradzam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsta, pogodna i zabawna fabuła. Polecam.
Prosta, pogodna i zabawna fabuła. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno się nie śmiałam w głos czytając książkę. Połączenie starych Angielskich czasów i Monty Pythona - dosłownie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba wszyscy znają tę historię.
Lecz w tym miejscu jej historia wcale się nie kończy.
Bynajmniej, dopiero się zaczyna!
W świecie, gdzie pełno jest magii, trucizn i ludzi zmieniających się w zwierzęta, pełno jest też innych możliwości.
Jak inaczej mogłyby potoczyć się losy Jane Grey?
Włączyłam "Moją Lady Jane" w wersji audio i oczekiwałam od niej przede wszystkim rozrywki. Chciałam, żeby była czymś przyjemnym do posłuchania, kiedy ja będę zajęta czymś innym. I tym właśnie się okazała.
Nie jest specjalnie wyszukana, ale nie sądzę, by taką chciały uczynić ją autorki. Oparły swoją książkę na znanej (i tragicznej) historii Lady Jane Grey, dziesięciodniowej królowej, co chyba kwalifikuje ją do miana historii alternatywnej. Opowiedziały ją z pomysłem, wykorzystały język momentami stylizowany na snute przed laty opowiastkami, momentami uwspółcześniany, chociażby w dialogach. Widać i czuć, że napisały ją w celach rozrywkowych, by czytelnik dobrze się bawił podczas lektury, a nie zachwycał kwiecistą warstwą językową, zawiłą fabułą czy skomplikowaną psychologią bohaterów. Doświadczymy tu raczej skąpej ekspozycji świata, przedstawionej w dość bajarski sposób, pełnej rozległych, choć płytkich i powierzchownych opisów. Chyba najbardziej raziło mnie to przy bohaterach, którzy wydali mi się aż nadto płascy, jednowymiarowi, po prostu papierowi (na przykład Jane wprawdzie punktuje u mnie swoją miłością do książek, ale wydaje się to jej jedyną wyraźną cechą. Oczywiście nie licząc typowego dla protagonistek uporu).
Wstawki ze strony autorek bywały całkiem zabawne, jednak w finale strasznie rozpraszały i (według mnie trochę niepotrzebnie) rozciągały akcję. Spodziewałam się po niej czegoś innego, więc moje lekkie rozczarowanie kładzie cień na ocenie, niemniej nie uważam "Mojej Lady Jane" za złą książkę. W mój gust nie do końca się wpisała, ale z pewnością jest warta uwagi.
Chyba wszyscy znają tę historię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzesnastoletnia Jane Grey wychodzi za mąż za zupełnie jej obcego Guildforda Dudleya, a niedługo potem umiera jej kuzyn Edward, czyniąc Jane władczynią Anglii. Posadzona na tronie dziesięciodniowa królowa prędko zostaje z niego straconą i w wyniku spisku skazana na śmierć.
Lecz w tym miejscu jej historia wcale się nie kończy.
Bynajmniej,...