The Dragonet Prophecy

Okładka książki The Dragonet Prophecy autora Tui T. Sutherland, 9780545942157
Okładka książki The Dragonet Prophecy
Tui T. Sutherland Wydawnictwo: Scholastic Cykl: Wings of Fire Graphic Novel (tom 1) komiksy
komiksy
Wings of Fire Graphic Novel (tom 1)
The Dragonet Prophecy (Wings of Fire Graphic Novel #1)
2018-01-02
2018-01-02
angielski

Kup The Dragonet Prophecy w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Dragonet Prophecy

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Dragonet Prophecy

Cudownie widzieć to w formie graficznej. Fajna forma przypomnienia przed przeczytaniem najnowszych tomów <3

Pomysł na stworzenie powieści graficznej jest równie genialny co trudny do zrealizowania w stu procentach. Ale zacznijmy od początku.

Jak wygląda graficznie to jest kwestia gustu. Dla mnie osobiście nie przeszkadza styl, w jakim zostały przedstawione opowieści o smoczętach przeznaczenia, ale przyznam, że można było to lepiej przedstawić graficznie. Przyjemnie było zobaczyć i przemyśleć to jak wiele rzeczy jest podobnych, a jak wiele się różni z tego, co wyobrażałem sobie po przeczytaniu książki.

Co do treści. Listę rzeczy jakie zostały pominięte, zastąpione lub dodane, można przeczytać w opinii znajomego obok ;). Oczywistym jest, że nie zobaczy się wszystkiego identycznie jak w książce. Patrząc na to z drugiej strony mamy okazję by sprawdzić to, ile zapamiętaliśmy z książki.

Osobiście nie polecałbym przeglądania tej powieści graficznej bez wcześniejszego zapoznania się z książką, ponieważ książka opowiada o każdych nawet najmniejszych szczegółach, które podczas przeglądania kolejnych scen tutaj mogą umknąć, lub ich nie być. A co to za przeżywanie historii z książki, jeżeli nie możemy poczuć wszystkiego dokładnie jak bohaterowie? ;)

Na półkach: , , , , , ,

Paskudnie wyglądająca powieść graficzna.

Byłem przekonany, że powieść będzie robiła ta sama osoba co wszystkie ilustracje z reszty serii, czyli Joy Ang.
Ale zamiast niej niestety dostaliśmy Mike Holmesa. Dlaczego to musiał być on ?
Nie mógł to być ktoś, kto robi lepsze ilustracje?
Ze względu na paskudną okładkę miałem sporo obaw jak to będzie wyglądać w środku. Okładka dorównuje środkowi.

Jak bardzo powieść różni się od książki, ile scen zostało, nie pokazanych lub zastąpionych czy dodanych?

A więc po kolei:

- Leksykon Smoków Pyrrii autorstwa Nocoskrzydłych został usunięty.

- Znany ze Smoczego proroctwa prolog został zmieniony na moment wyklucia się naszej 5 bohaterów. Jedni mogą na to narzekać a innym ta zmiana może się podobać. Mi się podoba. Naprawdę fajnie było zobaczyć ten moment.

- Hvitur - smok z prologu książki nie jest ani razu wspomniany.

- Mniej ważną zmianą jest kukła do ćwiczeń przypominającą smoka. Czegoś takiego w książce nie było.

- Blizny po oparzeniach, które Pustułka otrzymała od Groźby, znajdują się po prawej stronie jej pyska a powinny być na łapach.

- Brak sceny w której Tsunami namawia Łupka aby wskoczył do rzeki.

- Morskoskrzydłe mają trzy grzebienie na czole, nie powinny ich mieć.

- Brak królewskiego wzoru Tsunami.

- Muszę przyznać, że scena podczas której smoczęta odgrywają królowe jest super. Ale w książce zostaje ona przerwana przez Pustułkę, tutaj im nie przerywa.

- Wieszccz pojawia się zaraz po tym, jak opiekunowie kończą rozmowę o nim, a nie o poranku.

- Podczas gdy Tsunami śpiewa piosenkę, ponieważ została przywiązana łańcuchem do skały, Barchan mówi do Płetwonoga „I told you not to teach them that horrible song” a powinno być „…..horrible BAR song”

- Brak sceny, w której Tsunami pomaga pozbyć się Łupkowi jakiejś substancji z jego łusek oraz ich późniejszej rozmowy o jej świecących pasach.

- Scena, w której Tsunami spada zaraz po wydostaniu się z góry z powodu wybitego skrzydła a Łupek ją ratuje, została usunięta razem ze sceną, w której Tsunami próbuje wpaść na drzewo, by naprawić skrzydło i sceną, w której Łupek wsuwa kość z powrotem na miejsce. W powieści oboje normalnie lecą i lądują na ziemi.

- Chwile później trafiają na wyskrobka i królową Czerwień. W książce wyskrobek ginie ale w powieści po prostu ucieka.

- Scena w której Łupek odsuwa głaz blokujący wejście do jaskini została skrócona. Między innymi brakuje wywodu Gwiezdnego Lotnika nad tym jakie wspaniałe są Nocoskrzydłe.

- Barchan – Piaskoskrzydły, jeden z 3 strażników smocząt. W książce ma tylko 3 nogi oraz zniszczoną membranę skrzydła, w powieści ma wszystkie nogi oraz praktycznie całe skrzydło.

- Kiedy strażnicy zabierali Tsunami przed obliczę Czerwieni, Tsunami jak to Tsunami trochę ich poturbowała. Lecz w powieści wyglądają na nietkniętych.

- Chwilę przed procesem Pustułki jest pokazany sen Łupka. W książce tego nie było.

- Brak sceny na arenie w której Tsunami i Gwiezdny Lotnik walczą z wyskrobkami.

- Scena w której Nocoskrzydłe zabijają Lodoskrzydłe odbywa się na arenie. W książce Lodoskrzydłe zostają zabite na kamiennych iglicach.

- Scena ucieczki w której smoczętą pomaga Groźba została skrócona. Dodatkowo miejsce w którym Groźba zdradza smoczęta zostało zmienione. W powieści jest to we wieży, w książce w okolicy wodospadu, przy wyjściu z tunelu obok urwiska.

- Brak sceny w której Gloria „znika” i Łupek chce jej szukać.

- Gdy Łupek i Gloria wracają z wioski Błotoskrzydłych Gwiezdny Lotnik już na nich czeka razem z resztą, w książce przylatuje trochę później.

- Miejsce spotkania w epilogu odbywa się w innym miejscu. W książce na wyspie na terytorium Morskoskrzydłych. W powieści przy wulkanie. A jedynym znanym czy może raczej nie znanym jest ten na którym mieszkają Nocoskrzydłe, lecz to nie to miejsce.

- Scena śmierć Pustułki w epilogu została zmieniona. Żagiew powinna przeciąć szponami gardło Pustułki a potem wbić kolej jadowy w serce. W powieści przebija tylko serce (przy okazji robiąc ogromną dziurę). Dodatkowo w książce zostaje zmuszona aby udać się na tą wyspę, w powieści sama tam przylatuje.

Nie mam pojęcia jak wyglądają inne powieści graficzne i nie obchodzi mnie, że to może jest wśród nich standard. Dla mnie to jest paskudne. Chciałbym dostać coś takiego --> https://goo.gl/t1kULg
(Prolog Smoczego proroctwa wykonany przez IgniteTheBlaize | DeviantArt)

P.S Czy tylko mi Morrowseer (Wieszcz) przypomina starą Godzillę?

Paskudnie wyglądająca powieść graficzna.

Ale zamiast niej niestety dostaliśmy Mike Holmesa. Dlaczego to musiał być on ?
Nie mógł to być ktoś, kto robi lepsze ilustracje?

26 użytkowników ma tytuł The Dragonet Prophecy na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł The Dragonet Prophecy na półkach dodatkowych

Tui T. Sutherland
Tui T. Sutherland
Tui T. Sutherland urodziła się w Wenezueli i została nazwana na cześć hałaśliwego ptaka nowozelandzkiego. Następnie rodzina przeniosła się do Paragwaju na Florydę, do Dominikany i wreszcie osiedlili się w New Jersey, gdzie poszła do szkoły średniej. Po ukończeniu studiów przeniosła się do Nowego Jorku i została redaktorem naczelnym wydawnictwa, a wkrótce zaczęła pisać własne powieści.

Okładka książki Predator: Bloodshed #1 Roland Boschi, Ruairi Coleman, Jordan Morris
Predator: Bloodshed #1 Roland Boschi, Ruairi Coleman, Jordan Morris
Okładka książki Green Lantern Corps: New World Rising Jeremy Adams, Morgan Hampton, Fernando Pasarin
Okładka książki Absolute Green Lantern: Without Fear Al Ewing, Jahnoy Lindsay
Absolute Green Lantern: Without Fear Al Ewing, Jahnoy Lindsay
Okładka książki For My Derelict Favorite Kimyong, Kim Seonyu
For My Derelict Favorite Kimyong, Kim Seonyu
Okładka książki Absolute Wonder Woman: As My Mothers Made Me Jordie Bellaire, Matias Bergara, Hayden Sherman, Kelly Thompson
Okładka książki Heaven Officials Blessing, Vol. 1 (STARember) Mo Xiang Tong Xiu, STARember
Heaven Officials Blessing, Vol. 1 (STARember) Mo Xiang Tong Xiu, STARember

Cytaty z książki The Dragonet Prophecy