Do zobaczenia nigdy

2017-05-24
2017-05-24
2015-12-01
Dorota Malina

Kup Do zobaczenia nigdy w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Do zobaczenia nigdyi

Można być ślepym i „ślepym”

680 276 59

Oceny książki Do zobaczenia nigdy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Do zobaczenia nigdy

Parker ma 16 lat, a już kilka życiowych dramatów za sobą. Straciła matkę w wypadku samochodowym, wskutek którego sama dziewczyna utraciła wzrok. Kilka lat później zmarł również jej ojciec (nie wiadomo, czy celowo przedawkował tabletki nasenne, czy był to jednak nieszczęśliwy zbieg okoliczności),a Parker trafiła pod opiekę wujostwa. Do tego jeszcze dojdzie spotkanie z chłopakiem, z którym przez wiele lat łączyła ją bliska przyjaźń, a potem miłość, a który naruszył jedną z nienaruszalnych Reguł, przez co dziewczyna całkowicie zerwała z nim kontakt.

Parker będzie musiała zrewidować swoje podejście do życia, do ludzi wokół, ale przede wszystkim - do samej siebie i do własnych, często tłumionych emocji. Przekona się, jak łatwo jest kogoś źle osądzić, źle interpretować czyjeś zachowanie. Jak łatwo się wobec kogoś pomylić...

To historia typowo młodzieżowa, dlatego początkowo nie mogłam się w jej treść wkręcić. Przyznam też, że kreacja głównej bohaterki nieco mnie irytowała, jakoś nie mogłam jej polubić. Dopiero mniej więcej w połowie, kiedy zaczęły się wyjaśniać pewne historie z przeszłości Parker, opowieść mnie wciągnęła.

No i zdecydowanym plusem, jak dla mnie, jest fakt, że ta historia nie ma nic wspólnego z ckliwymi historiami miłosnymi (czego się trochę na początku obawiałam).

Według mnie ta książka mimo iż należy do literatury młodzieżowej , jest bardzo dobra i ważna .
Główna bohaterka traci tatę , a do tego parę lat wcześniej straciła wzrok w wypadku , w którym zginęła jej mama . Na szczęście Parker ma wspaniałych przyjaciół , którzy zawsze są przy niej i , na których pomoc w życiu codziennym zawsze może liczyć . Na szczególną uwagę zasługuje Sarah , z którą przyjaźni się odkąd pamięta oraz Molly , która zostaje w nowym roku szkolnym jej przewodniczką w szkole i przyszłą przyjaciółką .
Parker pomimo trudnych przeżyć i swojej niepełnosprawność stara się być jak najbardziej niezależna od przyjaciół i wziąść się w garść pomimo iż w środku sobie nie radzi . Stara się nie okazywać jak bardzo przeżywa stratę taty i nie okazywać emocji takich jak strach oraz nie płakać publicznie . W końcu zaczyna rozumieć , że jej przyjaciele zawsze ją wysłuchałają i okazywanie uczuć nie jest czymś złym .
Parker nie jest też bohaterką , która mimo oczywistych trudności jakie niesie za sobą bycie niewidomą , nie jest damą którą trzeba ciągle ratować . Pokazuje , że może sobie radzić na codzień choćby licząc kroki dzielące ją od danego punktu oraz przez zbieranie informacji na temat otaczającego ją świata .
W książce pojawia się też na prawdę dobry wątek romantyczny , choć główna bohaterka ma złamane serce . Scott , bo tak nazywa się jej były chłopak , wciąż ją kocha i chce ją chronić przed światem zewnętrznym za wszelką cenę . Również wciąż ją kocha , a Parker choć przed samą sobą nie chce się do tego przyznać odwzajemnia te uczucia . Tu trzeba zaznaczyć , że oni rozmawiają o swoich uczuciach , a nie unikają się w nieskończoność jak większość bohaterów książek młodzieżowych . Jest to relacja według mnie bardzo urocza i można było ją bardziej rozwinąć , choć książka kończy się tak , że można sobie dopowiedzieć szczęśliwe dla nich zakończenie .
Podsumowując jest to książka na prawdę dobra i warta przeczytania .

Zawsze lubiłam czytać książki o ludziach poszkodowanych przez los, może dlatego, że ten frajer mnie też trochę uszkodził. Dlatego też zdecydowałam się poznać historię Parker, niewidomej dziewczyny, która wcale nie przypadła mi do gustu. Debiutujący Lindstorm chce w swojej książce pokazać problemy osób niewidomych. Dlatego też pokazuje, że Parker to zwykła nastolatka, która ma przyjaciół i pasję, którą jest bieganie. Nie ma za to swojej rodziny, bo matka zginęła w wypadku, a ojciec się zabił. Z Parker mieszka ciotka ze swoją rodziną. I jest jeszcze Scott, były chłopak, którego Parker nienawidzi, ale okazuje się, że jeszcze go kocha. Na stronach tej książki widzimy, jak wygląda codzienność Parker, jak biega, jak się uczy, jak spędza wolny czas i... Jak oszukuje samą siebie tworząc reguły, które bardzo utrudniają jej życie... W końcu dochodzi jednak do wniosku, że te wszystkie ustalenia są bez sensu i postanawia zdać się na los... Jest to książka ciekawa, bo porusza bardzo ważny temat. Temat niepełnosprawności. W dwudziestym pierwszym wieku widać ją wszędzie. Więc może czas zmienić swoje nastawienie i zacząć traktować osoby niepełnosprawne jako... Równorzędnych partnerów do życia? Temat ciekawy, ale jego wcielenie w książkę trochę nudne.

1485 użytkowników ma tytuł Do zobaczenia nigdy na półkach głównych
216 użytkowników ma tytuł Do zobaczenia nigdy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Do zobaczenia nigdy