Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r.

- komiksy
- Wojenna odyseja Antka Srebrnego (tom 5)
- 2017-01-24
- 2017-01-24
- 48 min.
W piątym albumie zatytułowanym Kocioł Falaise Antek żegna się definitywnie ze współtowarzyszami broni z 2. Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa (także z kapralem Wojtkiem – misiem). Nie oznacza to jednak końca jego wojennej odysei. Trafia na dopiero co utworzony przez aliantów drugi front we Francji, gdzie po udanym lądowaniu w Normandii od wielu tygodni trwają zacięte walki z Niemcami pod Caen. Działając w ramach 1. Dywizji Pancernej, dowodzonej przez słynnego gen. Stanisława Maczka (zwanego „Bacą”),Antek ma teraz za zadanie rozpoznać siły nieprzyjaciela przed decydującym atakiem. Jego przyjaciele – „Piroman” i Janka – przechodzą zaś pod komendą kpr. Puzona przyspieszony kurs pancerniacki. Ich ścieżki krzyżują się podczas jednej z najważniejszych bitew 1944 r. we Francji – pod Falaise.
Czy uda im się sprowadzić pomoc dla broniących się resztkami sił oddziałów polskich na Mont Ormel? Czy Antkowi uda się poskromić tygrysa?
Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w piątym zeszycie Wojennej odysei Antka Srebrnego 1939–1944.
Kup Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r. w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r.
39 użytkowników ma tytuł Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r. na półkach głównych- Przeczytane 27
- Komiksy 7
- Filia 17 Kleks 1
- Mlodziezowe 1
- 18. SERIE 1
- Komiksy_2017 1
- 25. HISTORIA 1
- Komiksowo 1
Tagi i tematy do książki Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r.
Cytaty z książki Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r.
Dodaj cytat z książki Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r.
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojenna odyseja Antka Srebrnego - 5 - Kocioł Falaise 1944 r.
„Wojenna odyseja Antka Srebrnego. Kocioł Falaise 1944 r.” to krótki, prosty komiks, który bardziej zaznacza obecność pewnego epizodu historii niż go szczegółowo rozkłada na części, ale właśnie dzięki temu da się go podsunąć młodszemu czytelnikowi bez ryzyka, że utonie w nazwach jednostek i mapkach natarcia. Antek przenosi się spod Monte Cassino do Normandii, żegna się z Andersem i Wojtkiem, trafia do dywizji pancernej generała Maczka, a świat nagle zawęża się do stalowego pudełka czołgu, rozpoznania, błota, krótkich rozkazów i tego charakterystycznego napięcia przed atakiem. Sceny szkolenia na czołgu są tu najmocniejsze: trochę chaosu, trochę komizmu sytuacyjnego, trochę „uczenia się na żywym żelastwie”, dzięki czemu bohaterowie przestają być tylko figurkami do ilustrowania historii i choć na moment stają się ekipą, którą można sobie wyobrazić w prawdziwej załodze. Czołgi narysowano wyraźnie i z szacunkiem do detalu, Tygrys ma tu swój moment jako przeciwnik budzący respekt, Maczek dostaje kilka kadrów, które ustawiają go jako dowódcę szanowanego, spokojnego, ale stanowczego, nawet jeśli to raczej uproszczony portret niż pełny charakter.
Fabuła biegnie szybko, bez przystanków na dłuższe rozmowy czy rozterki, wyraźnie podporządkowana temu, żeby czytelnik złapał podstawowe fakty: gdzie to było, kto walczył, o co toczył się bój. Dla dorosłego odbiorcy przyzwyczajonego do bardziej złożonych narracji całość może wydać się zbyt grzeczna, momentami przewidywalna, bez prawdziwej grozy pola bitwy, ale jeśli potraktować ten tom jako wprowadzenie, pierwszy kontakt z tematem Falaise, Normandii, dywizji Maczka, to spełnia rolę zarysu, który zostawia w głowie kilka nazw i obrazów. To komiks do szybkiego przeczytania, do pokazania młodszemu czytelnikowi, że polskich żołnierzy można szukać nie tylko pod Monte Cassino, lecz także wśród czołgów we Francji, a dopiero potem sięgać po bardziej wymagające książki o tym samym fragmencie wojny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toten fragment z nauka jazdy BAJKA
ten fragment z nauka jazdy BAJKA
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHumor pierwsza klasa w tym numerze. Ładnie wyeksponowane czołgi, na czele z Tygrysem. Plus również za przedstawienie Stanisława Maczka jako charyzmatycznego generała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny komiks. Szybko się czyta.
Fajny komiks. Szybko się czyta.