Wojenna Odyseja Antka Srebrnego - 9 - W matni

44 str. 44 min.
- komiksy
- Wojenna odyseja Antka Srebrnego (tom 9)
- 2017-01-01
- 2017-01-01
- 44 min.
Dziewiąta część „Wojennej odysei Antka Srebrnego 1939‒1946” opisuje ostatni fragment przygód głównego bohatera i jego przyjaciela Romana. Po wyrwaniu się z zasadzki NKWD w Gdańsku nawiązują kontakt z działaczami Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”. Z rozkazu ppłk. „Lotnego” biorą udział w niebezpiecznej misji ukrycia organizacyjnego archiwum, a następnie w przerzucie do ONZ memoriału opisującego zbrodnie sowieckie na terenie Polski. Wciąż ścigają się z czasem i tropiącym ich bez wytchnienia Timurem.
Kup Wojenna Odyseja Antka Srebrnego - 9 - W matni w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojenna Odyseja Antka Srebrnego - 9 - W matni
36 użytkowników ma tytuł Wojenna Odyseja Antka Srebrnego - 9 - W matni na półkach głównych- Przeczytane 26
- Komiksy 5
- Komiks 2
- Historia - lata 1945-56 1
- Mlodziezowe 1
- 2020 1
- Filia 17 Kleks 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojenna Odyseja Antka Srebrnego - 9 - W matni
Wojenna odyseja Antka Srebrnego. W matni to ten moment w serii, kiedy widać już wyraźnie, że wojna skończyła się na papierze, a w życiu bohaterów trwa dalej, tylko zmieniła barwy, mundury i logotypy na czapkach. Antek i Romek nie biegają już po frontach Europy, tylko kręcą się po powojennej Polsce, w której ruiny, przesiedlenia i nowa władza tworzą układ równie groźny jak front sprzed kilku lat. Pojawia się Zrzeszenie Wolność i Niezawisłość, jest archiwum do uratowania, jest memoriał o zbrodniach sowieckich, który trzeba przepchnąć do świata zewnętrznego, i od razu czuć, że autor opiera się na prawdziwych historiach, na konkretnych postaciach i strukturach, a nie na abstrakcyjnej wizji podziemia.
Fajnie wypada prowadzenie bohaterów przez różne miejsca, w poprzednich częściach też było to widać, tutaj znów pojawiają się inne miasta, inny krajobraz, znów czuć wędrówkę zamiast siedzenia w jednym lesie. Relacja Antka z Piromanem pozostaje wiarygodna, trochę kumplowskie docinki, trochę partnerska odpowiedzialność, w sam raz, żeby młodszy czytelnik miał z kim iść przez tę opowieść. Wplecenie prawdziwych nazwisk i realnych formacji podziemia sprawia, że z tyłu głowy zostaje czytelny komunikat, że za komiksową kreską stoją prawdziwe życiorysy, które można kiedyś doczytać w książkach albo w materiałach IPN.
Słabiej wygląda sam motyw pościgu. Ściganie dwóch zwykłych żołnierzy, nawet jeśli zahartowanych w boju, przez oficera, który jeździ za nimi praktycznie po całej Polsce, jest już mocno naciągnięte. Bardziej przypomina filmowy schemat z jednym złym po drugiej stronie niż realia pracy sowieckich służb, które miały trochę inne priorytety niż osobista vendetta za wszelką cenę. Z perspektywy dorosłego czytelnika ta gonitwa zaczyna ocierać się o groteskę, choć dla młodszego odbiorcy jasny, konkretny przeciwnik może być atrakcyjny i ułatwia lekturę.
Warto też zaznaczyć, że to dziewiąty tom cyklu, ale jednocześnie zamknięcie przygód Antka. Później seria jeszcze ciągnie się dalej, jednak historia tego konkretnego bohatera kończy się tutaj i spokojnie mogłaby pełnić rolę tomu dwunastego, finałowego. Mamy domknięcie wątku, wyprowadzkę z komunistycznej Polski, poczucie, że ta droga, która zaczęła się we wrześniu trzydziestego dziewiątego, wreszcie znajduje jakieś wyjście, nawet jeśli nie jest to rozwiązanie proste ani w pełni satysfakcjonujące.
Jako komiks historyczny dla dzieciaków i młodszej młodzieży W matni spełnia zadanie: opowiada o powojennym podziemiu, pokazuje, że po zakończeniu działań zbrojnych wcale nie wszyscy mogli po prostu wrócić do domu, a przy tym zachowuje tę samą prostotę i przystępność, którą miały poprzednie części. Dla wymagającego dorosłego odbiorcy będzie tu za mało niuansów, za dużo uproszczeń, jednak jako punkt startowy do rozmowy o losach żołnierzy po wojnie komiks się obroni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść, w której przygody Antka Srebrnego dobiegają końca. Jest już po wojnie, ale wędrówka głównego bohatera i jego ziomali wciąż trwa. Tym razem nieliczni członkowie oddziału "AS" odbywają swoją tułaczkę po zniszczonej powojennej Polsce. Miłym akcentem jest tutaj pojawienie się takich lokalizacji jak Wrocław czy Karkonosze.
Sama historia kończy się bez zaskoczenia i to niewątpliwie słabszy punkt komiksu - przewidywalność. Ponadto ten pościg enkawudzisty za Antkiem i Romkiem po całej Polsce jest nieco groteskowy, bo chce na siłę pokazać, że główni bohaterowie opowieści to jacyś najwięksi wrogowie Polski komunistycznej. A to li tylko zwykli żołnierze. Minusem jest również pomyłka w posłowiu - autor pisze o Czechach w kontekście roku 1946, a nie jest tajemnicą, że wówczas takiego państwa nie było - istniała bowiem Czechosłowacja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama historia kończy się bez zaskoczenia i to...