Wyszedł z siebie i nie wrócił

Okładka książki Wyszedł z siebie i nie wrócił autora Tomasz Jastrun, 9788380157545
Okładka książki Wyszedł z siebie i nie wrócił
Tomasz Jastrun Wydawnictwo: Czarna Owca literatura piękna
2017-05-10
2017-05-10

Kup Wyszedł z siebie i nie wrócił w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyszedł z siebie i nie wrócił

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyszedł z siebie i nie wrócił

Niestety nie byłam w stanie przeczytać jej do końca. Historia miała być o mężczyźnie będącym malarzem, który postrzega swoją codzienność pryzmatem starości i minionych lat. Niestety gdy doszłam do momentu, w którym autor opisuje 8 letnią dziewczynkę widzianą oczami postaci w sposób budzący niepokój (gdzie wcześniejszy rozdział opowiadał nam o tym jak został prawie posądzony o pedo***) ani to śmieszne ani smaczne.

Mimo tego, że w dużej mierze książka bawiła mnie (chociaż chyba nie taki był zamiar autora),to nie prowadzi ona do niczego. Niestety zgadzam się z większością negatywnych komentarzy, książka "taka se". Nie była bardzo zła, ale nie dała mi wiele emocji. Szkoda, bo dobrze się zapowiadała.
5,5 gwiazdki.

5,5 gwiazdki.

Piękna okładka i obiecujący tytuł. Na obiecankach się jednak skończyło. Miałam wrażenie, że autor chce tu stworzyć drugi „Dzień świra”, ale nie coś nie pykło. Główny bohater jest niezwykle negatywny, irytujący i męczący. Co by się nie działo, Franciszek jest na nie. Niestety wg mnie autor nie potrafi w ironię i czarny humor, więc wyszło po prostu wybitnie słabo.

361 użytkowników ma tytuł Wyszedł z siebie i nie wrócił na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Wyszedł z siebie i nie wrócił na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyszedł z siebie i nie wrócił

Tomasz Jastrun
Tomasz Jastrun
Syn poety Mieczysława Jastruna i poetki Mieczysławy Buczkówny. Był stałym felietonistą paryskiej "Kultury", gdzie publikował pod pseudonimami Witold Charłamp i Smecz. Na jej łamach, pod pseudonimem Smecz, rozpoczął serię felietonów "Z ukosa", które następnie kontynuował w "Rzeczpospolitej" i "Newsweeku" (od czerwca 2007). Pracował także w redakcji "Tygodnika Kulturalnego". Współpracował z Twoim Stylem (felietony "Notatnik erotyczny"). Obecnie (marzec 2009) pracuje w redakcji "Zwierciadła", gdzie publikuje felietony "Czułym okiem" oraz współpracuje z tygodnikiem "Newsweek". Należał do "Solidarności". W stanie wojennym ukrywał się przez rok. Był internowany. Redagował w drugim obiegu pismo literackie "Wezwanie" (1982-1988). W latach 1990-1994 był dyrektorem Instytutu Polskiego w Sztokholmie oraz attache kulturalnym w Szwecji. Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Jest jednym z inicjatorów protestu przeciwko budowie w Warszawie pomnika ofiar rzezi wołyńskiej dokonanej na polskiej ludności cywilnej przez ukraińskich nacjonalistów z UPA.

Cytaty z książki Wyszedł z siebie i nie wrócił

Tomasz Jastrun Wyszedł z siebie i nie wrócił Zobacz więcej
Tomasz Jastrun Wyszedł z siebie i nie wrócił Zobacz więcej