Wszystko, co w tobie kocham

Okładka książki Wszystko, co w tobie kocham autora Samantha Young, 9788380532229
Okładka książki Wszystko, co w tobie kocham
Samantha Young Wydawnictwo: Burda Publishing Polska Cykl: Hart's Boardwalk (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Hart's Boardwalk (tom 2)
Every Little Thing
2017-06-14
2017-06-14
Ewa Górczyńska

Kup Wszystko, co w tobie kocham w ulubionej księgarnii

Wszystko, co w tobie kocham

Oceny książki Wszystko, co w tobie kocham

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko, co w tobie kocham

Na półkach: , , , ,

Reread po jakichś pięciu latach. Fajnie było spojrzeć na tę historię jeszcze raz, chociaż już z innym punktem widzenia. Bardzo lubię wracać do romansów autorki - mają w sobie coś, dzięki czemu czytanie ich jest prawdziwą przyjemnością. Przez książkę się płynie - cudowne opisy, które pozwalają zaangażować się z historię i poczuć się, jakby towarzyszyło się bohaterom na każdym kroku.
Jednak książki Samanthy Young mają kilka problemów. Po pierwsze - zawsze oparte są na jednym, tym samym schemacie, który po przeczytaniu kilku książek już zaczyna nużyć i męczyć. Po drugie - autorka, używając motywu enemies to lovers, wymyśla absurdalne i nierealne powody nienawiści między bohaterami. Ponadto, gdy pojawia się wątek, który ma w pewnym momencie poróżnić bohaterów, jest on również niekiedy nierealny i powiedziałabym nawet, że dziecinny.
Drugi tom serii Hart's Boardwalk jest zdecydowanie moim ulubionym, chociaż nie jest bez wad. Zawiera kilka błędów logicznych i nieścisłości, niekiedy irytuję się postawą i dziecinnością postaci - a wystarczyłoby, gdyby tylko chcieli ze sobą porozmawiać jak dorośli ludzie!
Jednak tło głównych wydarzeń jest naprawdę świetne - czuć klimat miasteczka, czuć klimat zżytej grupki przyjaciół, czuć charakter każdej z postaci pierwszo- i drugoplanowej. Czy niektóre dialogi i opisy są przesłodzone na maksa i w prawdziwym życiu raczej takich rozmów się nie doświadczy? Być może, ale mimo wszystko romanse Samanthy Young są wysoko na mojej liście romansów i trudno sięgać mi po inne w obawie przed tym, że już żadna inna książka nie dorówna moim oczekiwaniom.

Słyszałam wiele dobrego o twórczości autorki, dlatego postanowiłam sprawdzić, co w trawie piszczy. Akcja książki rozgrywa się w Hartwell, małym nadmorskim miasteczku, w którym Bailey prowadzi swój pensjonat. Z pozoru jej życie wydaje się idealne. Ma grono przyjaciół i wieloletniego partnera.

Jednak ich związek od dziesięciu lat pozostaje bez zmian. Wkrada się do niego rutyna, która z czasem zaczyna prowadzić do znudzenia. W życiu Bailey pojawia się niepokój w postaci Vaughna, bogatego biznesmena, który sprawia wrażenie osoby patrzącej na innych z góry. Z czasem jednak, gdy doświadcza zdrady, odkrywa, że jest on całkiem przyzwoitym mężczyzną.

Vaughn podziwia Bailey za jej fantazję, niezależność i lojalność. Im bardziej go do siebie przyciąga, tym częściej dochodzi między nimi do konfliktów. Jego doświadczenia z przeszłości sprawiają jednak, że się wycofuje, obawiając się, że ją zrani. Bailey również, wbrew swojej naturze, rezygnuje z walki.

Z czasem Vaughn uświadamia sobie, że popełnił ogromny błąd i postanawia zrobić wszystko, aby ją odzyskać. Ta książka okazała się dla mnie miłą odmianą od cięższej tematyki, po którą zazwyczaj sięgam. Dała mi poczucie relaksu i chwilę wytchnienia, a w ostatnim, dość szalonym czasie, bardzo tego potrzebowałam.

Fabuła opiera się na motywie enemies to lovers. Między bohaterami pojawia się wiele nieporozumień i napięć, jednak silna więź cały czas ich do siebie przyciąga. W książce występuje również wątek zdrady, który dla niektórych czytelników może być trudny, jednak nie jest on tu głównym motywem. Został przedstawiony w sposób informacyjny i ma duży wpływ na rozwój fabuły.

Historia pokazuje walkę Bailey o odbudowanie zaufania oraz o samą siebie. Bohaterowie niosą ze sobą bagaż doświadczeń i lęk przed zaangażowaniem, jednak w obliczu tak silnego uczucia walka staje się konieczna. Motyw tej jednej, wyjątkowej miłości zawsze mnie porusza, bo wierzę, że gdzieś na świecie istnieje osoba idealnie do nas dopasowana.

To drugi tom serii i właśnie od niego zaczęłam swoją przygodę z twórczością autorki. Z perspektywy czasu trochę tego żałuję i na pewno sięgnę po pierwszy tom, aby lepiej poznać mieszkańców miasteczka.

To była przyjemna i niewymagająca książka, która idealnie spełniła rolę lekkiego czytadła. Podeszłam do niej z niewielkimi oczekiwaniami, a książka zdecydowanie je przewyższyła.

Nadmorski, małomiasteczkowy klimat, enemies to lovers i gorący romans, który miał mi towarzyszyć podczas jesiennych, deszczowych wieczorów. Niestety, oczekiwania lekko minęły się z rzeczywistością.

„To za co cię kocham” urzekło mnie w pierwszej kolejności tytułem. Brzmi poetycko, i jakoś tak ładnie. No i kojarzy mi się z moją ukochaną serią Knockemount.
W tej historii poznajemy Bailey miejscową dziewczynę, prowadzącą mały pensjonat oraz Vaughna bogatego przedsiębiorcę i właściciela hotelu. Niechęć bohaterów do siebie sięga kilka lat wstecz kiedy to mężczyzna pojawił się w miasteczku z planami na budowę. To wtedy Bailey zaczęła z nim batalię. Tyle, że Vaughn nie okazał się wcale taki zły, a miejscowi go polubili.

W tym miejscu miałam pierwszy problem. Powód nienawiści Bailey do Vaughna jest bezsensowny. Ona nie lubi go „bo tak”. On za to skrycie o niej marzy, ale myśli, że na nią nie zasługuje.
Ubolewam nad tym, że przez pierwszą połowę książki interakcje bohaterów ze sobą są praktycznie zerowe. Kilka (może cztery) rozmowy, ograniczające się do kilku zdań i kłótni o nic. Niestety przez to książka mocno mi się dłużyła, a ja traciłam zainteresowanie.

Jest moment, kiedy Bailey twierdzi, że Vaughn to ten jedyny, jednak nie przekonuje mnie to z jednego powodu - za szybko. Rano go nienawidziła, a wieczorem zmienia zdanie w tym temacie.
Sam bohater za to jest mistrzem ucieczki. Kiedy zdobywa kobietę swoich marzeń, stwierdza, że pora się zmyć, a my dostajemy duży przeskok czasowy.
Ciężko uwierzyć mi w tę relację.
Do tego sprawy nie ułatwia narracja. Rozdziały z punktu widzenia kobiety są pisane w pierwszej osobie, a mężczyzny w trzeciej. Te przeskoki były dość męczące.

Z plusów, to małomiasteczkowy klimat. Dużo wścibskich osób, każdy każdego zna i mamy intrygę w tle. Do tego paczka przyjaciół jest niesamowicie zgrana i mogą na siebie liczyć, co było cudowne! Jestem też pod wrażeniem tego ile dla Bailey znaczy rodzinne miasto i jak bardzo jest pracowita.

Mnie ta historia nie urzekła, ale wierzę w to, że na pewno znajdzie swoich fanów.

W tej historii...

2990 użytkowników ma tytuł Wszystko, co w tobie kocham na półkach głównych
444 użytkowników ma tytuł Wszystko, co w tobie kocham na półkach dodatkowych

Samantha Young
Samantha Young to autorka poczytnej serii On Dublin Street, zawierającej m.in. takie powieści jak: W poświacie księżyca, Cofnąć czas, Ostatnia szansa. Jest niedościgłym wzorem w kreowaniu scen miłosnych. Urzekające pary i wciągające historie ich związków sprawiają, że czytelniczki kochają jej książki. Nazwisko Samanthy Young często trafia na listy bestsellerów „New York Timesa” i „USA Today”. Mieszka w Szkocji. Ostatnio w Polsce ukazały się: Żyj szybko, kochaj głęboko, Tylko ty mnie zrozumiesz, Wszystko przed nami, Ostrożnie z miłością, a także pierwsze tomy nowego cyklu: To, co najważniejsze oraz Wszystko, co w Tobie kocham.

Tylko ty mnie zrozumiesz Samantha Young
Tylko ty mnie zrozumiesz
Samantha Young
Główna bohaterka, Charley Redford, to młoda kobieta, która po przejściach stara się ułożyć swoje życie na nowo. Z jednej strony wciąż dźwiga ciężar wydarzeń z przeszłości i własnych decyzji, z drugiej — próbuje odnaleźć siebie poza związkiem, który kiedyś ją zdefiniował. Charley wraca z dala od swojego dawnych problemów, podejmuje się studiów i stara się odbudować poczucie niezależności, ale równocześnie wciąż zmaga się z wyrzutami sumienia i pytaniem, czy miłość, której kiedyś doświadczała, może być wystarczająca. Autorka ukazuje ją jako bohaterkę pełną sprzeczności — silną i jednocześnie zagubioną, gotową walczyć o siebie, ale także bojącą się efektywnego otworzenia się na uczucia. Akcja powieści skupia się na relacji Charley i Jake Caplin, którzy po burzliwym rozstaniu próbują odnaleźć wspólny język i odpowiedzieć na pytanie, czy może istnieć życie „po” traumie i wyrzucie. Jake nie pogodził się z odejściem Charley — dzwoni, walczy, stara się zrozumieć, co tak naprawdę się wydarzyło. Charley natomiast dla dobra swoich najbliższych i własnego spokoju decyduje się na krok w tył: wycofuje się z kontaktu, zmienia otoczenie i stara się zerwać z przeszłością. Jednak mimo zmiany miejsca i planów, jej serce wciąż reaguje na każdy impuls od Jake’a, co stawia przed obojgiem nowe wyzwania: odbudować zaufanie, zmierzyć się z błędami i zdecydować, czy wspólna przyszłość jest możliwa. Autorka prowadzi fabułę w taki sposób, że czytelnik niemal fizycznie odczuwa napięcie między potrzebą bliskości a lękiem przed popełnieniem nowego błędu. Podsumowując — styl Samanthy Young jest lekki i pełen emocji, co sprawia, że „Tylko ty mnie zrozumiesz” czyta się sprawnie i z zaangażowaniem. Autorka nie unika trudniejszych tematów — poczucia winy, traumy, utraty, potrzeby odbudowy — choć wszystko podane jest w formie romansu, który daje nadzieję. Narracja prowadzona jest blisko bohaterów, co pozwala odczuć ich rozterki i motywacje; momenty słabości mieszają się z momentami determinacji, co czyni postacie bardziej wiarygodnymi. Choć czasami wątek relacyjny może wydawać się przewidywalny, to właśnie autentyczność emocji i dobre tempo sprawiają, że lektura potrafi wciągnąć. Jeśli szukasz powieści romantycznej z głębszym tłem i bohaterką, która zmaga się zarówno z samą sobą, jak i z uczuciem — warto sięgnąć po tę książkę.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
Bezsenność na Manhattanie Sarah Morgan
Bezsenność na Manhattanie
Sarah Morgan
Nie przypuszczałam, że po przeczytaniu jednej książki tak pokocham pióro autorki, iż w najbliższym czasie zakupię inne jej powieści, by pochłonąć je za jednym zamachem. Autorka wciągnęła mnie w swój świat, sprawiła, że polubiłam jej bohaterów, ich życie i z ogromnym zainteresowaniem obserwowałam rozwój wydarzeń. Dzięki przeczytanej historii przez długi czas uśmiech nie schodził mi z twarzy, czułam się, jakbym unosiła się na chmurce i szła przez życie z uniesioną głową. Może i jej fabuły nie są wyszukane i dość przewidywalne, ale idealne na takie dni, by zaszyć się pod kocem z gorącą herbatą i zapomnieć o bożym świecie. Paige ma wspaniałe przyjaciółki, pracę w której się spełnia zawodowo i piękne mieszkanie. Do szczęścia brakuje tylko upragnionego awansu. Niestety zamiast tego ona i jej dwie przyjaciółki zostają wyrzucone z pracy. Marzenia i ambicje przestają mieć teraz jakiekolwiek znaczenie. Wszystko się jednak może zmienić za sprawą Jake'a, który wyciągnie Paige pomocną dłoń. Czy z niej skorzysta? Tak było w przypadku ,,Bezsenność na Manhattanie". Odprężyłam się, uspokoiłam, miło spędziłam czas w tym wspaniałym świecie. Nabrałam energii do działania i wiary w to, że marzenia jednak się spełniają tylko czasami trzeba im trochę pomóc. W opowieści odnaleźć można ogromny pokład miłości. Począwszy od przyjacielskiej, a kończąc na miłości do drugiej połówki. Nie myślcie tylko, że będzie kolorowo, cukierkowo. Tutaj na bohaterów powieści czeka wiele przeszkód, które będą musieli pokonać w drodze do upragnionego szczęścia. Będą nieporozumienia, strach przed nieznanym, obawa, że uczucia szybko się skończą, smutek, rozczarowanie, ale też radość, pożądanie, szczęście. Pióro autorki jest lekkie, przyjemne, a do tego proste, dzięki temu z łatwością odnajdziemy się w historii i zagłębimy się w świecie jakim dla nas pisarka stworzyła. Akcja biegnie w zawrotnym tempie, z czego przez powieść przemierzamy błyskawicznie. I mimo, że domyślamy się jak potoczą się losy bohaterów, to i tak od początku przygody z książką trzymamy za nich kciuki, by odnaleźli wszystko, czego szukają. Podoba mi się również fakt, że fabułę możemy poznać z dwóch perspektyw. Poznawać zarówno jej jak i jego myśli. Co każdy z nich przeżywa, co czuje, czego pragnie. Bohaterowie posiadają ciekawe charaktery, osobowości, nie są sztuczni, fałszywi, lecz prawdziwi, z krwi i kości, którzy jak my muszą się zmagać z przeciwnościami losu i prozą życia. Momentami ich historie zlewały się w jedno, ale nie odbierało mi to przyjemności z zagłębiania się w powieść. Czytając książkę miałam wrażenie, jakbym spotykała się ze starymi znajomymi przy lampce wina i z wielkim zainteresowaniem, zaangażowaniem słuchała tego, co się u nich dzieje. Śmiałam się, wzruszałam, zakochiwałam, raz po raz płakałam, gdy Paige lub inni borykali się z kłodami, jakie pod ich nogi ciskał los i nic nie szło po mojej myśli. Na pewno kiedyś do tej historii powrócę, by przypomnieć sobie ile mi dała radości, nadziei, pozytywnych emocji i wiary w to, że marzenia da się spełnić. Trzeba mieć tylko dobre duszyczki, które pomogą w ich realizowaniu. Gorąco polecam.
Czytamybokochamy - awatar Czytamybokochamy
Making Faces Amy Harmon
Making Faces
Amy Harmon
Tak,kolejna perełka czekająca długie lata aby wziąć ją na tapetę. Wydana w 2017 roku,ale nawet dziś jest jedną z najchętniej polecanych tym, którzy szukają bohaterów (nie) idealnych. "Czasami piękno albo jego brak utrudnia nam prawdziwe poznanie drugiego człowieka." ❤️‍🩹 Historia miłosna z wieloma bohaterami drugoplanowymi wywołała cały wachlarz emocji. Rudowłosa dziewczyna,z aparatem na zębach, opiekująca się kuzynem skazanym na powolną śmierć okazała się siłaczką. Jej ogromne serce przepełniała miłość do wszystkich. Zwłaszcza do Ambrosa Younga,obiektu westchnień,dobrze zapowiadającego się sportowca. Ale wydarzenia z 11 września na zawsze zmieniają tych młodych ludzi. ❤️‍🩹Ambrose wraz z czterema przyjaciółmi wyrusza na wojnę. On wrócił oszpecony,oni polegli... Fern przez czas,kiedy Young walczył zmieniła się w piękną kobietę. Teraz role się odwróciły. Ale czy wygląd jest aż tak ważny? ❤️‍🩹Pomimo głównego wątku Fern i Ambrose'a tak naprawdę dla mnie niezwykle ważną rolę odegrał chory Bailey. Czerpał z życia co tylko mógł. Mając przy sobie wsparcie tak wielu osób czuł się spełniony jako człowiek. Szczerość jest zawsze oceniana po czynach,nie słowach. Mimo, że wiedziałam jaki los go czeka miałam nadzieję na spełnienie ostatniego marzenia. ❤️‍🩹 Piękno nie może być oceniane powierzchownie. Wygląd przyciąga, charakter zatrzymuje( tak mówią😉). Uwielbiam motyw powrotów z wojen więc ta dumnie będzie prezentowała się przy " Weteranie".
Zaczytana - awatar Zaczytana
oceniła na91 rok temu
The Score. Podbój Elle Kennedy
The Score. Podbój
Elle Kennedy
Z ciężkim sercem muszę przyznać, że 𝑻𝒉𝒆 𝑺𝒄𝒐𝒓𝒆. 𝑷𝒐𝒅𝒐𝒃𝒐𝒋 jest dla mnie dobrym średniakiem. Nie wiem, czy to przez wykorzystane w tej książce motywy, czy trochę przez powielanie schematu historii po raz trzeci, ale liczyłam na coś lepszego. Allie to urodzona aktorka. Aktorstwo płynie w jej żyłach. To jej pasja, coś, o czym zawsze marzyła i do czego stale dąży. To osoba, która ma zwyczaj uszczęśliwiania wszystkich dookoła, nawet kosztem swojego szczęścia. Może dlatego jej poprzedni związek był taką sinusoidą. W momencie, kiedy powiedziała dość, trudno było jej wytrwać w tym postanowieniu. Wtedy wkroczył "Tajfun o imieniu Dean" i chcąc nie chcąc pomógł jej w tej sytuacji. Dean kreuje się na pewnego siebie imprezowicza. Wszyscy postrzegają go jako lekkoducha, któremu tylko jedno w głowie. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że jest ambitnym, mądrym chłopakiem, który chce być prawnikiem. Przedstawianie ich relacji nawet przypadło mi do gustu. Ona należy do grupy długodystansowców. Jest członkiem Drużyny Stałych Chłopaków. On nawet nie chce się do tego zbliżać do związków. Należy do Drużyny Jednorazowych Przygód i dobrze mu z tym. Ich relacja zaczęła się od #friendswithbenefis Coś, co miało być poza oczami innych osób, powoli przeradzało się w głębsze uczucia, których oczywiście początkowo nie byli świadomi. Coraz bardziej się do siebie zbliżali. Otwierali przed sobą. Spędzali mnóstwo czasu na wykonywaniu prostych czynności. Podejście Deana do tej więzi podobało mi się dużo bardziej. Allie od zawsze z kimś była. Tworzenie pary nie było dla niej nowością. Dla niego było to trochę jak wyjście poza strefę komfortu. Jego nastoletnie lata ukierunkowały jego podejście do związków, więc momenty, kiedy chciał budować nową bliska relacje, było ciekawsze. Podbój to przyjemna historia, ale nie zapadnie mi w pamięci na długo. Po pierwszym i drugim tomie chyba liczyłam na coś innego. Czy polecam? Tak, oczywiście. To nie jest zła książka. Daleko jej do takiej. Mimo to poprzednie tomy podobały mi się bardziej. Historia Tuckera zapowiada się za to bardzo intrygująco. Czytajcie🩷
miedzy_akapitami - awatar miedzy_akapitami
ocenił na66 dni temu

Cytaty z książki Wszystko, co w tobie kocham