ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Zapisane w wodzie

- Into the water
- 2017-05-10
- 2017-05-10
- 2017-05-02
- Jan Kraśko
„Julio, to ja. Musisz oddzwonić. Oddzwoń. Proszę. To ważne. Oddzwoń, jak tylko będziesz mogła, dobrze? Chcę… To ważne“.
Kilka dni przed śmiercią Nel Abbott dzwoni do swojej siostry.
Jules nie odbiera, ignorując jej prośbę o pomoc.
Nel umiera. Mieszkańcy miasteczka mówią, że „skoczyła“. A Jules musi wrócić do miejsca, z którego kiedyś uciekła – miała nadzieję, że na dobre – aby zaopiekować się swoją piętnastoletnią siostrzenicą.
Julia się boi. Tak bardzo się boi. Dawno pogrzebanych wspomnień, starego młyna, świadomości, że Nel nigdy by tego nie zrobiła.
A najbardziej boi się wody i zakola rzeki, które miejscowi nazywają Topieliskiem.
W tym samym dynamicznym stylu i z tym samym dogłębnym zrozumieniem kierujących człowiekiem instynktów, jakie pochłonęły miliony czytelników jej debiutanckiej powieści, Paula Hawkins przedstawia nowy porywający thriller, w którego tle czają się historie z przeszłości i drzemie siła, z jaką potrafią one zniszczyć ludzkie życie.
Kup Zapisane w wodzie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Zapisane w wodzie
"Chciałaś mi coś powiedzieć, prawda? Chyba próbowałaś. Czuję tak, jakbym już dawno przestała cię słuchać." "Dziewczynę z pociągu" pochłonęłam w kilka godzin. Nie mogłam się nadziwić wielkiej umiejętności wykreowania postaci przez nikomu nieznana debiutantkę. To właśnie dzięki fenomenalnemu portretowi psychologicznemu licznych postaci, tak mocno pokochałam jej prozę. Czekałam na jej najnowszą powieść, niczym dziecko na nadchodzącą Gwiazdkę. Czy słusznie? WODA, KTÓRA POCHŁANIA WSZYSTKO Jules obiecała sobie, że już nigdy nie wróci do rodzinnego miasteczka. Po głębokiej traumie, śmierci rodziców i złej relacji z siostrą mocno trzyma się swojego przyrzeczenia. Wszystko się zmienia, gdy dowiaduje się o śmierci Nell - swojej znienawidzonej, starszej siostry. Jules nie wierzy w samobójstwo swojej siostry. Owszem, Nell miała obsesję na punkcie wody, ale nie zostawiłaby swojego dziecka. Prawda? Na miejscu okazuje się, że w tym samym roku samobójstwo popełniła nastoletnia Katie. Śmierć Nell była na rękę wielu mieszkańcom. A sama domniemana samobójczyni była oskarżana o śmierć Katie. "Nie rozumiałam cię, ale jeśli wtedy byłaś dziwna, teraz jesteś dla mnie zupełnie obca. Siedzę w twoim domu, pośród twoich rzeczy i znam ten dom, a ciebie nie. Przestałam cię znać już jako nastolatka, kiedy ty miałaś siedemnaście, a ja trzynaście lat. Tamtej nocy, kiedy niczym topór rozłupujący kawał drewna rozdzieliły nas okoliczności, pozostawiając po sobie głęboką szczelinę." "Zapisane w wodzie" jest niebywale smutną powieścią. Hawkins skupiła dużą uwagę na bohaterach i ich uczuciach. W tej historii możemy poznać myśli nie tylko głównych bohaterów, ale wszystkich postaci. Powieść bardzo szybko się czyta, świetnie napisana, do tego realnie nakreślone tło wydarzeń i uczucia jakie towarzyszą bohaterom. Sama historia jest bardzo ciekawie przedstawiona, emocjonująca i smutna. Pomimo, iż uważam, że łatwo można wszystko przewidzieć (nic nie było dla mnie zaskoczeniem),to uważam, że warto zapoznać się z tą książką. "Zawsze trochę się ciebie bałam. Wiedziałaś o tym, bawił cię mój strach, cieszyłaś się władzą, jaką ci dawał."
Oceny książki Zapisane w wodzie
14523 użytkowników ma tytuł Zapisane w wodzie na półkach głównych- Przeczytane 10 922
- Chcę przeczytać 3 338
- Posiadam 2 672
- 2018 242
- 2017 135
- 2019 97
- Kryminał 53
Tagi i tematy do książki Zapisane w wodzie

Czytelnicy Zapisane w wodzie przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Zapisane w wodzie

Powieści, które wkrótce doczekają się ekranizacji
Cytaty z książki Zapisane w wodzie
Nie pamiętam tego, co chcę pamiętać, a to, o czym chcę zapomnieć, wciąż do mnie wraca.
-Nie rozumiem cię - powiedziała zimno Lena. -Nie rozumiem takich ludzi jak ty, takich, którzy zawsze zwalają winę na kobietę. Jeśli dwie osoby zrobią coś złego i jedną z nich jest dziewczyna, to musi być jej wina, tak?
-Nie, Leno...
-Tak! Jak ktoś ma romans, dlaczego żona zawsze nienawidzi kochanki? Dlaczego mąż zawsze jest cacy? Przecież to on zdradził, to on przysięgał kochać ją i być wierny aż do śmierci. Dlaczego to nie jego spychają potem z tej zasranej skały?
Rozwiń ZwińPotworności ożywione przez umysł są zawsze gorsze niż rzeczywistość.
Potworności ożywione przez umysł są zawsze gorsze niż rzeczywistość.

Opinie i dyskusje o książce Zapisane w wodzie
Lubię książki tej autorki. Do końca trzyma w napięciu i niepewności.
Lubię książki tej autorki. Do końca trzyma w napięciu i niepewności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo, druga książka tej autorki o wiele lepsza niż "Dziewczyna z pociągu", która wynudziła mnie okrutnie. Przede wszystkim więcej dialogów, przemyśleń różnych bohaterów. To się nie nudzi. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne zakończenie na plus.
Na minus zbyt wiele postaci zmieniających się co kilka stron.
Wprowadza to chaos i nieznajomość ich. Nie mogłem ich do końca poznać.
Fajne zakończenie na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa minus zbyt wiele postaci zmieniających się co kilka stron.
Wprowadza to chaos i nieznajomość ich. Nie mogłem ich do końca poznać.
Czytało się w miarę, ale moim zdaniem historia raczej sztampowa: mała miejscowość, lokalni dziwacy, konflikty i oczywiście tajemnice. Mnóstwo tajemnic jak na tak małą mieścinę. No i zdecydowanie za dużo punktów widzenia. Zwłaszcza na początku trudno mi się było połapać. Nie bardzo też rozumiem, czemu miał służyć zabieg polegający na różnym sposobie prowadzenia narracji przy różnych bohaterach (raz w 1, raz w 3 osobie, a w którymś rozdziale z Nickie oba pomieszane). Niektóre wątki zbędne lub udziwnione. Psychologia miejscami również wydawała mi się trochę naciągana, choć oczywiście mogę się mylić, bo opisywane sytuacje są jednak ekstremalne.
Podsumowując - można przeczytać, ale szału nie ma.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabe za dużo nie potrzebnych wątków nic nie wnoszących do fabuły
Słabe za dużo nie potrzebnych wątków nic nie wnoszących do fabuły
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnużyły mnie przeskoki od bohatera do bohatera, ich nadmierna liczba. Sorki, ale nie będę robić "ściągawki" kto jest kim, spisu postaci - czytając czyjąś książkę. Czasami robię pisząc własne prozy :) Parę razy niemal przerwałem lekturę. Ostatecznie, umordowany, odpuściłem tę kotłowaninę na 203. stronie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę pożyczył mi znajomy do przeczytania a w zasadzie mi ją wcisnął a nie byłam przekonana do jej przeczytania ale było mi głupio i to zrobiłam i nie żałuję. Książka mnie bardzo wciągnęła. Tajemniczy klimat który robi największą robotę. Na początku było dużo bohaterów i trochę mi się mylili ale po 100 stronach się połapałam. Minusem jest to że parę wątków nie zostało rozwiązanych i parę pytań nie dostało odpowiedzi ale i tak polecam przeczytać.
Książkę pożyczył mi znajomy do przeczytania a w zasadzie mi ją wcisnął a nie byłam przekonana do jej przeczytania ale było mi głupio i to zrobiłam i nie żałuję. Książka mnie bardzo wciągnęła. Tajemniczy klimat który robi największą robotę. Na początku było dużo bohaterów i trochę mi się mylili ale po 100 stronach się połapałam. Minusem jest to że parę wątków nie zostało...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytacie czasem tą samą książkę ze znajomymi?
Świetnie się bawiłam rozwiązując razem z nią sprawę Nel Abbott i wszystkiego co działo się na topielisku.
Z początku było główkowanie jak zginęła. Przewijało się sporo postaci, przez co tworzyło się też sporo podejrzanych. Gdzie się nie obróciło, tam widziało się winnego. Jednak do czasu... Gdy na scenę wchodzi niby nic nie znacząca postać. Wtedy moje podejrzenia padły właśnie na tą osobę. Chociaż tak na prawdę to wszystkie postacie tam występujące są dziwne, to ta była wyjątkowo odklejona od rzeczywistości🤔
Siostra Nel miała uraz do niej za sprawy z przeszłości. Wydarzyło się coś co normalnie wydarzyć się nie powinno. Juls źle zrozumiała siostrę i nie odzywała się do niej od lat mimo iż ta druga cały czas próbowała. To była moja pierwsza podejrzana, którą jednak szybko skreśliłam. Czy słusznie to wam nie zdradzę😋🤫
Mamy jeszcze Katie, która przed śmiercią Nel popełniła samobójstwo. Od razu nasuwa się pytanie "czy to jest ze sobą powiązane?"
Przez większość książki się nad tym zastanawiałam. Nie mogę wam jednak zdradzić za wiele bo jeśli zabierzecie się za tą książkę to stracicie całą zabawę ze śledztwa🧐
Mogę wam jednak powiedzieć, że czułam się jak prawdziwy detektyw rozwiązujący sprawę. Mamy pokazane perspektywy różnych postaci... Ich myśli, czyny, rozmowy. Ale to i tak brzmiało tak, jakby każdy chciał coś ukryć także przed czytelnikiem... Dlatego nie ufałam nikomu. Stopniowo wykreślałam tylko kto mógł to zrobić. Ale tak na prawdę każdy ma coś za uszami. Mój główny podejrzany jednak sie nie zmieniał🤫
Podsumowując to thriller, który zmusza czytelnika do myślenia i tworzenia teorii.
Także jeśli chcecie się poczuć jak prawdziwy detektyw, to ta książka wam w tym pomoże❤🤫
Tytuł: Zapisane w wodzie
Autor: Paula Hawkins
Wydawnictwo: @wydawnictwo_swiatksiazki
Ocena: 5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Zdjęcie bierze udział w akcji czytelniczej #zapomnianeksiążki
@zapomniana.strona
Czytacie czasem tą samą książkę ze znajomymi?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa "zapisane w wodzie" czytałam z moją przyjaciółką. Była to nasza książka miesiąca na styczeń😊
Od tej książki zacząłem czytanie, przyjemna. Duży sentyment 😃
Od tej książki zacząłem czytanie, przyjemna. Duży sentyment 😃