Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812

Okładka książki Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812 autora Oleg Sokołow, 9788365495990
Okładka książki Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812
Oleg Sokołow Wydawnictwo: Napoleon V Seria: Epoka napoleońska historia
historia
Epoka napoleońska
От национальных государств к единой Европе: проблемы европейской интеграции в XIX-XXI вв.
2016-07-01
2016-07-01
Sławomir Skowronek

Kup Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812

OPINIE i DYSKUSJE o książce Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812

Pomijając to, że Skołow jest amoralnym, zdeprawowanym mordercą młodej kobiety...
... to książkę czytało się dobrze. Aczkolwiek w mej opinii praca została napisana z pronapoleońskiego punktu widzenia autora przy jednocześnie widocznej postawie antybrytyjskiej.

Książka omawia wydarzenia sprzed 1806 i kończy się wraz z rozpoczęciem wojny (oddaniem paszportów dyplomatycznych w ręce ambasadorów obu stron). Przede wszystkim omawia zagadnienie odpowiedzialności za wojnę roku 1812. Staje okoniem "czarnej legendzie" Bonapartego... którą zresztą wymyślili i do dzisiaj rozgłaszają Brytyjczycy (np. film Scotta). Ukazuje złą wolę Aleksandra I, który motywowany własną zazdrością, a do tego jednocześnie wspierany przez posiadaczy ziemskich nie chcących reform rolnych, dążył do konfrontacji z Napolonem. Pomimo tego iż cesarz Francji był pełen dobrej woli i gotowy na szereg ustępstw (rozbiór Turcji, Szwecji czy wreszcie ustępstwa w Polsce).

Zresztą Polsce poświęcono tutaj dużo miejsca ze względu na znaczenie jej terenów, które wcielono do Cesarstwa Rosyjskiego. Z uwzględnieniem listy posiadłości przejętych przez rosyjską arystokrację w latach 1793-1795. Tych, które stracono bądź można było stracić.

Czytelnik może się z tej książki dowiedzieć wielu intrygujących informacji. Najbardziej znaczące (i oparte o źródła, dokumenty z epoki) jest to iż cała ta wojna to przede wszystkim efekt działań Aleksandra I. Rosyjska armia miała być stroną agresywną, a Car pragnął zniszczyć Księstwo Warszawskie i jednocześnie zostać Królem Polski. Stąd choćby misja Czartoryskiego w 1811 oraz koncentracja wojsk, a także plany natarcia (np. Plan Pomorski, połączenie się z Prusami i rozpoczęcie powstania w Niemczech). Chciał wykorzystać osłabienie liczebności wojsk francuskich, która miała miejsce w latach 1810-1811.

Napoleon został o tym uprzedzony m.in. przez Poniatowskiego i Davouta. Dokonał zatem przesunięcia i koncentracji wojsk sprzymierzonych na terytorium Prus i Księstwa Warszawskiego.

Cała wojna 1812 miała się stoczyć w sposób klasyczny, na linii Wisły, w kilku bitwach generalnych. Zgodnie ze schematem obowiązującym do tego roku...

... a Rosjanie, gdy uświadomili sobie ilu żołnierzy ma teraz Napoleon... po prostu zaczęli się cofać. Bez jakiegoś konkretnego planu. Ten istniejący (Falla) został przez Sokołowa omówiony, z osobą niedorzecznego autora włącznie, a na samym końcu przytoczony w aneksie.

I tyle. Nie było żadnego szaleństwa Napoleona bo kampanię zaplanowano na około 1 miesiąca. To co się stało w jej trakcie jest w dużej mierze dziełem improwizacji, przypadku i konieczności. Ani Rosjanie nie wiedzieli, że będą się cofać aż do Moskwy. Ani Francuzi nie sądzili iż będą ścigać ich armię w celu wymuszenia walnego starcia.

Żadnych genialnych planów rosyjskich tylko cholernie dużo szczęścia.

Bez wahania daję 10! To pierwsza książka Sokołowa, którą przeczytałam, ale na pewno nie ostatnia. Jest perłą na półce z dziełami historycznymi i opracowaniami naukowymi. Autor niezwykle obrazowo snuje opowieść tamtych dni, dając poczuć klimat epoki napoleońskiej i pozwalając zrozumieć nastroje tych czasów. Ujmuje jego rzetelność i merytoryczność. Nie opiera się na pogłoskach, ale zarysy psychologiczne postaci tworzy w oparciu o zapoznanie ze źródłami hagiograficznymi. Dużo miejsca poświęca też sprawie polskiej i docenia prace polskich badaczy - szczególnie Kukiela. No po prostu czytało się to z ogromną przyjemnością!

Szerszej publiczności Оле́г Вале́рьевич Соколо́в kojarzy się pewnie z tym co nawywijał w listopadzie 2019 r. w Petersburgu (jak ktoś nie słyszał, to w rosyjskiej czy angielskojęcznej wikipedii znajdzie na ten temat niezłe true crime ze szczegółami) i nie ma co ukrywać, że wtedy o nim usłyszałem, zapamiętując żeby przy okazji zapoznać się z jego pracami. Okazja w końcu nadeszła i muszę przyznać, że żałuje jej tak długiego odkładania.

Sokołow ma wspaniały dar opowiadania, a nie referowania, co pewnie może razić historyków, ale z pewnością nie takich pasjonatów historii jak ja. Autor korzysta z wielu, często dotychczas nieznanych lub pomijanych źródeł. Ich dobór wydaje się jednocześnie intelektualnie uczciwy, pomijający wspomnienia spisywane długo po wydarzeniach opisywanych w „Napoleonie...”, jako obarczonych chęcią brylowania przenikliwością („analiza wsteczna zawsze skuteczna”),a eksponujący dokumenty i pamiętniki spisywane w latach 1810-12. Autor przedstawia klarownie motywacje i przyczyny działań stron nadchodzącego konfliktu. Szczególnie warto zwrócić uwagę na przedstawienie „kwestii polskiej”, widzianej oczami Napoleona, Aleksandra, jak i oczywiście Polaków. Trzeba przyznać, że na tle „konkurencji” jest ona przedstawiona w wyczerpujący, błyskotliwy, a przede wszystkim klarowny sposób.

Nie zdradzając za bardzo tez rosyjskiego historyka, wydaje się, że jego praca jest rewolucyjna w podejściu do przyczyn wojny 1812 r. w podobny sposób, w jaki prace Wiktora Suworowa były nowatorskie w stosunku do opisywania genezy wybuchu i początkowego przebiegu wojny niemiecko-sowieckiej w 1941 r. I z mojej strony jest to komplement.

124 użytkowników ma tytuł Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812 na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812 na półkach dodatkowych

Oleg Sokołow
Oleg Sokołow
Oleg Walerjewicz Sokołow - uzyskał tytuł kandydata nauk historycznych na podstawie rozprawy, przygotowanej pod kierunkiem profesora Władimira Riewunienkowa (ros. Владимир Георгиевич Ревуненков),który był tajnym współpracownikiem NKWD i donosił o zachowaniu wykładowców, w tym swojego kierownika naukowego S. Gorłowskiego (ros. С. С. Горловский). W 2000 nadano Sokołowowi tytuł docenta, oraz piastował stanowisko członka we francuskim Instytucie Nauk Społecznych, Ekonomicznych i Politycznych, a także profesora na Petersburskim Uniwersytecie Państwowym. 9 listopada 2019 został 63-letni Sokołow aresztowany pod zarzutem zabójstwa swojej 24-letniej kochanki Anastazji Jeszczenko i przyznał się do dokonania morderstwa. Jej ciało pociął na kawałki piłą oraz nożem kuchennym i wrzucił do Mojki[6] Zeznał, że najpierw ją udusił, następnie oddał kilka strzałów w jej głowę a następnie pociął na kawałki jej ciało kupioną w pobliskim sklepie piłą. Kolejnego dnia w sąsiednim pokoju świętował ze znajomymi a następnie w nocy po dwóch dniach w czasie wrzucania do rzeki plecaka z jej odciętymi rękami poślizgnął się i wpadł do Mojki, po czym został wyłowiony przez policję wezwaną przez przejeżdżającego tamtędy kierowcę[16], następnie został zatrzymany z plecakiem z odciętymi rękoma[16] i aresztowany. 25 grudnia 2020 r. został skazany na 12,5 roku więzienia w kolonii karnej o zaostrzonym reżimie za zabójstwo i posiadanie broni bez niezbędnych zezwoleń. Wyrok został utrzymany w mocy przez sąd apelacyjny, a skarga kasacyjna w sprawie – oddalona[

Cytaty z książki Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812

Dodaj cytat z książki Napoleon, Aleksander i Europa 1806–1812