Clones

- fantasy, science fiction
- Galaxy of Fear (tom 11)
- Star Wars
- 1998-08-01
- 1998-08-01
- angielski
In the Ruins of an abandoned Jedi Fortress on the remote planet Dantooine, Tash Arranda stands, all alone. At least, she thinks she's alone. She senses something in the ruins — Something Dark.
The darkness is stronger than Tash, and Against her will, she reaches out to it. It makes her feel powerful. And it frightens her. Tash doesn't know that this is only the beginning of a terrifying journey into an evil world, where she'll be forced to fight her own brother and uncle .... to the death!
Kup Clones w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Clones
Jedenasta część Galaktyki Strachu, tym razem ‘rodzinka’ Arrandów ląduje na Dantooine. Jest to zacofana planeta, gdzie mieszkają wędrowne plemiona Dantari. Arrandowie przyłaczają się do jednego takiego. Hoole spisuje ich obyczaje, a dzieciaki odpoczywają. W tym plemieniu jest niejaki Maga, który od razu ma problem z młodziakami. Tash wykazuje coraz większe zdolności Jedi, potrafi już poruszać przedmioty umysłem, ale udaje jej się to tylko wtedy gdy jest zła. Podczas jednej z wędrówek zauważają jakieś budynki. Wyruszają tam Tash, Zak i Maga. Na miejscu Tash się oddziela i spotyka jakiegoś osobnika Eyala, dołącza do nich też Hoole. Eyal twierdzi, że jest Rebeliantem i prowadzi ich do obozu. Tam rebelianci zachowują się dziwnie, nie wiedzą jak tam trafili, próbują zbudować rakietę z drzewa i trawy, aby opuścić planetę. Spostrzegają też, że niektóre osobniki się powtarzają. Potem Tash natyka się na własna kopię, która próbuje ją zabić. Tash udaje się uciec. Jednak jedyna droga to do obozu Dantari. Tam okazuje się, że nikogo nie ma. Tylko Maga który oskarża ją, że przybyła do obozu z czarnoskórym człowiekiem bez twarzy (Vader?) i zabrała wszystkich do niewoli. Tash twierdzi, że to nie ona. Potem zaczyna się jazda bez trzymanki. Tash wraca do ruin i natyka się co chwilę na klony różnych osób. Jest nawet klon Vadera. Tash odnajduje przypadkiem wejście do podziemi, gdzie roboty pobierają materiał genetyczny i tworzą klony. Nie wiadomo tylko czemu tak szybko dojrzewają. Wszystko się miesza - nie wiadomo, kto jest prawdziwy a kto klonem. Zjawia się prawdziwy Vader i zaczyna walczyć ze swoim klonem. Trójka umyka korzystając z chaosu.
Nawet ciekawa część, na początku te tajemnice, byłem ciekaw co się stanie dalej.