No i co teraz zrobimy?

Okładka książki No i co teraz zrobimy? autora Doris Dörrie, 8372001618
Okładka książki No i co teraz zrobimy?
Doris Dörrie Wydawnictwo: Muza Seria: Galeria literatura piękna
Galeria
Was machen wir jetzt?
2005-01-01
2005-01-01
8372001618
Anna Kryczyńska

Kup No i co teraz zrobimy? w ulubionej księgarnii

Oceny książki No i co teraz zrobimy?

OPINIE i DYSKUSJE o książce No i co teraz zrobimy?

Czasami, a każdy miłośnik książek zna tę sytuację, na wyprzedaży sięga się po absolutnie nieznanego autora, opierając się w 70% procentach na okładkowym opisie, a w pozostałych 30% na kuszącej obniżonej cenie. (No dobra, proporcje są umowne). W konsekwencji czasami trafia się na rzecz bezbrzeżnie pomyłkową, czasem zaś - na prawdziwą perełkę. Jednakże zdarza się i tak, że można trafić na zwyczajną powieść, która żadną Wielką Literaturą nawet nie próbuje być. Stanowi po prostu dobrą lekturę. I, jak zapewne można się domyślać, tak rzecz wygląda z "No i co teraz zrobimy?" Doris Doerrie.
Może to kwestia szeroko rozumianego czasu, w którym przeczytałem tę powieść autorstwa niemieckiej scenarzystki, ale została ona napisana w taki sposób, że ją... połknąłem. Wszedłem w zaproponowany świat, problemy w niej przedstawione nie wydały mi się wydumane, a co gorsza - rzecz pobudziła mnie do refleksji.
Chwila! Opis okładkowy sugerował powieść z gatunku "rozrywkowa, zabawna"!
Cóż - za bardzo do śmiechu to miejsca nie ma, ale lekkość z jak autorka podaje perypetie głównego bohatera - Freda Kaufmanna - sprawiła, że pomimo raczej poważnej tematyki, czytając "No i co teraz zrobimy?" najzwyczajniej w świecie się... odstresowałem.
Możliwe, że nie każdy odnajdzie się w tematyce powieści Doerrie. Ale i zwyczajne książki nie muszą być dla każdego. A napisać historię kpiącą z europejskiego podejścia do buddyzmu, a jednocześnie bardzo buddyjską w duchu, nie mędrkującą ani trochę - to pewne wyzwanie. Któremu autorka zdecydowanie podołała.

71 użytkowników ma tytuł No i co teraz zrobimy? na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł No i co teraz zrobimy? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki No i co teraz zrobimy?

Okładka książki Ladies of Crime Joan Aiken, Agatha Christie, Doris Dörrie, Celia Fremlin, Patricia Highsmith, P.D. James, Donna Leon, Margaret Millar, Ingrid Noll, Ruth Rendell, Fred Vargas

Cytaty z książki No i co teraz zrobimy?

Dodaj cytat z książki No i co teraz zrobimy?