- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2016-01-01
- 2016-01-01
Niniejsza książka jest pogłębioną analizą przyczyn i skutków regulacji prawnych w przedmiocie reform rolnych w Polsce z czasu przed drugą wojną światową oraz po niej. Problematyka ta w omawianych okresach miała bardzo duże znaczenie. Od wieków niezałatwiona kwestia „głodu ziemi" na wsi nie tylko stanowiła poważny problem społeczny, ale także miała niezwykle ważny wymiar polityczny. Nie bez powodu jedną z reform rolnych w okresie międzywojennym uchwalono, gdy u granic Rzeczypospolitej stały wojska sowieckie. Po wojnie zaś pretendujący do pełni władzy komuniści obwołali się obrońcami uciemiężonych chłopów bezrolnych i małorolnych. Autor rozważa obie te perspektywy w bardzo wnikliwy sposób, zauważając także wpływ owych regulacji na ustrój rolny we współczesnej Polsce. Dogłębne spojrzenie na całość omawianej problematyki stanowi o wartości tej publikacji.
Z recenzji dr hab. Izabeli Lewandowskiej-Malec
Kup Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku w ulubionej księgarni
Oceny książki Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku
4 użytkowników ma tytuł Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku na półkach głównych- Przeczytane 4
Tagi i tematy do książki Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku
Cytaty z książki Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku
Dodaj cytat z książki Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wywłaszczenie i nacjonalizacja nieruchomości na tle reform rolnych w Polsce po 1918 roku
bardzo dobra książka, polecam gorąco każdemu prawnikowi!
bardzo dobra książka, polecam gorąco każdemu prawnikowi!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor podjął bardzo ciekawy temat, w dodatku znakomicie sobie z nim poradził. Książka wiele wnosi do polskiej nauki!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita ksiazka, nie to co brednie niektórych innych historyków prawa
Znakomita ksiazka, nie to co brednie niektórych innych historyków prawa