Najnowsze artykuły
Polecamy
Noc kapłanów

- 2007-01-01
- 2007-01-01
Broszura zawierająca obszerne fragmenty i będąca jednocześnie zapowiedzią serii książek: KAPŁAN, MODLITWA DO BOGA ZŁEGO oraz CZAS CZARNYCH LUSTER. Ksiądz Krzysztof Lorent od kilku tygodni jest pacjentem szpitala psychiatrycznego w Warszawie. Twierdzi, że... przeżył całą historię świata: był m.in. rzymskim żołnierzem, wikingiem i pułkownikiem Władysława IV. Nagle zaczął też mówić w kilkudziesięciu językach i stał się fenomenalnym karateką. Gdy jego przypadkiem zaczynają interesować się tajemniczy i groźni ludzie z zewnątrz, ksiądz postanawia uciec ze szpitala...
Kup Noc kapłanów w ulubionej księgarnii
Oceny książki Noc kapłanów
217 użytkowników ma tytuł Noc kapłanów na półkach głównych- Przeczytane 135
- 2014 3
- E-book 2
- Ebooki 2
- 52/2015 1
- Przeczytane 2014 1

Krzysztof Kotowski
Polski pisarz, scenarzysta, dziennikarz telewizyjny i radiowy. Z wykształcenia psycholog. Pracował jako prowadzący i DJ w Radiu "Solidarność", "ESKA", Radiu "Zet". W latach 90. był wydawcą, producentem i prowadzącym w TVP między innymi takich programów jak "Kawa czy Herbata", "Żyć Bezpieczniej", "Rhytmiks". Od 2003 roku poświęcił się wyłącznie pisarstwu. Jest autorem książek sensacyjnych i thrillerów z pogranicza polityki, psychologii i fantastyki. Napisał powieści political fiction: Zygzak (2003),Marika (2005),thriller z elementami science fiction - Japońskie Cięcie (2004),sensacyjno - psychologiczny Serwal (2006). W 2008 roku powstał Kapłan (wyd. luty 2008) - odważna, pierwsza na polskim rynku próba połączenia tzw. hipotetycznego science- fiction ze współczesną prozą sensacyjną. Na początku 2009 roku autor wydał Obławę (2009) - powieść wyraźnie odwołującą się do czasów rządów Lecha i Jarosława Kaczyńskich w Polsce. Mimo, iż w "posłowiu" czytamy, że książkę należy traktować jako fikcję literacką, Obława wyraźnie poddaje pod dyskusję metody polityczne wówczas stosowane, na zmianę krytykując je, wyśmiewając, a czasem traktując jako pretekst do tworzenia atrakcyjnych fabularnie wątków. W październiku 2009 roku została opublikowana Niepamięć (2009) - najbardziej ezoteryczna, a jednocześnie eklektyczna gatunkowo powieść autora. W tym psychologicznym thrillerze pisarz podejmuje temat relatywizmu w myśleniu na temat okrucieństwa, zabijania, „dobrych” lub „złych” śmierci,a także egzystencjalnych lęków, poczucia sensu i codziennych motywacji bądź ich braku. Łatwo rozpoznawalny styl Kotowskiego łączy w sobie szacunek do tradycji mistrzów thrillera (John Grisham),powieści fantastycznej (Philip K. Dick),political fiction (Tom Clancy) z nowoczesną, pełną dystansu, autoironii i poczucia humoru próbą przewrotnego połączenia wszystkich tych gatunków w nowy typ powieści rozrywkowej. Sam autor, uprawiany przez siebie gatunek nazywa - thrillerem hipotetycznym i tak to wyjaśnia: "Nasza historia - ta najdawniejsza, ale i także czasy współczesne - mają czarne dziury, o których mało lub w ogóle nic nie wiemy. Wypełniam je teorią, która wydaje mi się najbardziej prawdopodobna i opowiadam czytelnikowi tę historię". Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Dwukrotnie nominowany do Nagrody Wielkiego Kalibru.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Noc kapłanów
Spodziewałem się czegoś innego po przeczytaniu opisu książki. Niestety na niekorzyść. Ale czyta się nieźle koniec jest przewidywalny jak to, że dr House w końcu wyleczy pacjenta w kolejnym odcinku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłody ksiądz Krzysztof Lorent zapada na tajemniczą bardzo chorobę,w wyniku,której w zagadkowy sposób do jego świadomości trafia to ogromna,jednocześnie niesamowita wiedza sprzed setek lat.
Kapłan musiał uciekać przed wysłannikami tajnego,istniejącego bractwa.
Gdzie członkowie znają jego tajemnicę.
Z pomocą pomaga Lorentowi opiekująca się księdzem lekarka fachową opiekę i troskę ma od niej.
Historia dramatyczna,opowiedziana na faktach,zaskakuje,wciąga...porusza książka.
Zachwycona jestem książką i zaskoczona.Tą bardzo wzruszającą,wspaniałą literaturą pełno w niej emocji,uczuć, towarzyszy smutek...bardzo mi się podobała z wielką przyjemnością przeczytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOn został uznany za niepoczytalnego,zamknięty w szpitalu psychiatrycznym,powoli uświadamia sobie,kim naprawdę się stał.Nie był tam sam.
Kapłan musiał uciekać przed wysłannikami...
Na poczatku fajne, ale brak pomysłu na fajne zakończenie
Na poczatku fajne, ale brak pomysłu na fajne zakończenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozaczynam lubić pana Kotowskiego :)
zaczynam lubić pana Kotowskiego :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW środku - jak zwykle u Kotowskiego świetny tekst, na zewnątrz fatalna okładka w dodatku to przecież nie książka a tylko 200-stronicowa reklamówka książki KAPŁAN. Czytałam, że wydawnictwo rzuciło to na rynek w pośpiechu, bo całość nie była skończona. A autor nie uważa tego za za swoją książkę i we wszelkich katalogach, nawet w Wikipedii ta broszura jest pomijana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzyznaje ze Kotowski znów mnie zaskoczył. książka jest inna niż poprzednio przez mnie czytane, trochę inna tematyka, ale pomimo tego zaskoczył mnie. pomysłem, akcją, no i zakończeniem.
zwykły polski ksiądz, od którego zależy przyszłość świata?
naprawdę ciekawe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozwykły polski ksiądz, od którego zależy przyszłość świata?
naprawdę ciekawe