Warto być przyzwoitym

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2005-01-01
- 2005-01-01
Warto być przyzwoitym to wspomnienia Władysława Bartoszewskiego zebrane przez niemieckiego wydawcę K. Lehmanna. Pierwsze polskie oficjalne wydanie książki miało miejsce w 1990 roku w Wydawnictwie W drodze. Obecna edycja została dodatkowo wzbogacona o publikacje, wykłady i przemówienia autora z lat jego działalności w okresie PRL, a także z czasu jego służby dyplomatycznej w III RP.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Warto być przyzwoitym w ulubionej księgarni
Oceny książki Warto być przyzwoitym
866 użytkowników ma tytuł Warto być przyzwoitym na półkach głównych- Chcę przeczytać 459
- Historia 6
- historia 5
- Biografie 4
- Audiobooki 3
Cytaty z książki Warto być przyzwoitym
... hańbą jest żyć za wszelką cenę. Życie za wszelką cenę to walka o byt, o dobór naturalny, to silniejszy, który dławi słabszego. I słabszy...
RozwińMuszę uczciwie powiedzieć: gdybym na przykład przyswoił sobie to wszystko, co słyszałem na temat Żydów w szkole i w kościele - stałbym się a...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warto być przyzwoitym
Książka przedstawia losy świadka i uczestnika historii XX wieku – polskiego inteligenta, żołnierza Armii Krajowej, działacza "Żegoty", więźnia politycznego PRL, dysydenta, który pozostał wierny swoim wartościom. Bartoszewski był więziony w Auschwitz, brał udział w powstaniu warszawskim, pełnił ważną rolę w antykomunistycznej opozycji. W wolnej Polsce działał na rzecz polsko-niemieckiego pojednania.
Tytuł tej książki wszedł do języka potocznego i funkcjonuje, często w oderwaniu od osoby autora i jego tekstu, jak przysłowie lub przykazanie. Podobny los spotkał powiedzenie Antoniego Słonimskiego, ironiczne "minimum moralne": - Jeśli nie wiesz, jak się zachować, na wszelki wypadek zachowaj się przyzwoicie...
Tekst w atrakcyjny sposób łączy w sobie elementy pamiętnika, eseju historycznego oraz refleksji etycznej. To zajmująca opowieść o Polsce i Polakach na przestrzeni burzliwych dekad XX wieku.
[na podstawie www.culture.pl]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, której przesłanie należy znać i wprowadzać w życie w każdym obszarze i przez każdego z nas. Zasady i ich zrozumienie aktualne przed prawie wiekiem, przez lata wszelkiej okupacji, ale również i teraz, w dobie narastających konfliktów światowych i tych lokalnych, wewnątrzpaństwowych.
Bardzo polecam wszystkim myślącym i pragnącym pokoju na świecie, tak samo jak w państwie, społeczności i rodzinie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam wszystkim myślącym i pragnącym pokoju na świecie, tak samo jak w...
Przedstawienie historii Polski to jedno ale chyba ważniejsze jak może i jak powinien się zachowywać człowiek wobec nacisków i ofert różnych ludzi czy "wiatrów historii".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawda wcale nie leży pośrodku, a tam, gdzie leży.
- Władysław Bartoszewski
Prawda wcale nie leży pośrodku, a tam, gdzie leży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Władysław Bartoszewski
Władysław Bartoszewski, postać ciekawa, owiana nutką tajemnicy. Nie do końca wiadomo co w jego życiu wydarzyło się naprawdę, a co jest wytworem jego wyobraźni, stworzonym na potrzeby szerokiej publiczności. Książka niezbyt porywająca, przypomina dysertację, a nie biografię. Po połowie zrezygnowałam z czytania, niestety dalej czytać nie dałam rady.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNierówna, ale miejscami fascynująca lektura. Zlepek powstałych w różnym okresie wspomnień, wykładów, publikacji i przemówień. AK-owiec, działacz społeczny, publicysta, historyk, nauczyciel akademicki, polityk. Każda z tych „twarzy” autora znajduje reprezentację w tej książce, ale mam wrażenie, że teksty można było skompilować z większą starannością.
Na szczęście erudycja i charyzma autora sprawiają, że każdy z jego tekstów czyta się lepiej niż wstęp autorstwa o. Macieja Zięby i szkic biograficzny pióra prof. Andrzeja Friszke. To chyba najlepiej świadczy o kalibrze autora. Odkrywanie nieznanych szerzej publikacji przynosi największą frajdę. Wszak trzeba mieć cojones, aby przemawiając przed niemieckimi politykami wspomnieć, w kontekście starań o niemiecko-polskie pojednanie, o Deutsch-Französische Gesellschaft i jej bliźniaczej Comité France-Allemagne, czyli organizacjach działających w latach 30-tych XX wieku na rzecz pojednania niemiecko-francuskiego i przyszłej integracji europejskiej. W rzeczywistości były to twory propagujące narodowy-socjalizm, a jeden z ich szefów, Otto Abetz, został ambasadorem III Rzeszy i doradcą rządu Vichy we wdrażaniu na jej terenach „ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej”.
Z drugiej strony zasmucające jest odkrywanie, jak w ciągu ostatniej dekady strybalizowała się polska polityka. Czy obecnie prominentny polityk opozycji (a wszak Bartoszewski był podsekretarzem stanu w rządach Tuska i Kopacz) powiedziałby: „Poziom demoralizacji wymiaru sprawiedliwości jest wręcz niewyobrażalny”? Chyba prof. Bartoszewski nie czułby się dzisiaj dobrze, musząc przedkładać lojalność wobec „przekazów dnia” nad zdrowy rozsądek i wolność słowa. Można było się z nim nie zgadzać, ale bardzo brakuje ludzi tego kalibru w dzisiejszych czasach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa szczęście erudycja...
Bardzo ważna pozycja niezwykle ważnego autora. Zbiór tekstów, wywiadów, przemówień i wypowiedzi Władysława Bartoszewskiego, z którego wyłania się obraz jego przeżyć, poglądów i doświadczeń. Wstęp i szkic portretu, które otwierają książkę przybliża nam postać autora, a kolejne części kreślą nam świat wojenny i powojenny z perspektywy autora. Wartościowa, momentami niełatwa książka napisana przez niekwestionowany autorytet. Warto po niego sięgnąć. Warto być przyzwoitym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto."
Warto czytać takie historie.
Żarliwy Humanista.
Humanista z definicji odbiegającej od używanej obecnie przez wielu.
Wykręcającej się brakiem chęci uczenia matematyki.
Liczą się Ludzie.
Każdy Jeden Człowiek.
Historia jaką znać się powinno.
Czy tego uczą już w szkole?
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto czytać takie historie.
Żarliwy Humanista.
Humanista z definicji odbiegającej od używanej obecnie przez wielu.
Wykręcającej się brakiem chęci uczenia matematyki.
Liczą się Ludzie.
Każdy Jeden Człowiek.
Historia jaką znać się powinno.
Czy tego uczą już w...
Bardzo dobrze napisana książka. Która mówi o uniwersalnej wartości jaką jest przyzwoitość zarówno obecnie jak również w niełatwych czasach II wojny światowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakich ludzi nikt nie może zastąpić, pozostawiają po sobie puste miejsce....
Takich ludzi nikt nie może zastąpić, pozostawiają po sobie puste miejsce....