Warto być przyzwoitym

Okładka książki Warto być przyzwoitym autora Władysław Bartoszewski, 9788370335458
Okładka książki Warto być przyzwoitym
Władysław Bartoszewski Wydawnictwo: W drodze biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2005-01-01
2005-01-01

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Warto być przyzwoitym w ulubionej księgarnii

Oceny książki Warto być przyzwoitym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warto być przyzwoitym

Książka przedstawia losy świadka i uczestnika historii XX wieku – polskiego inteligenta, żołnierza Armii Krajowej, działacza "Żegoty", więźnia politycznego PRL, dysydenta, który pozostał wierny swoim wartościom. Bartoszewski był więziony w Auschwitz, brał udział w powstaniu warszawskim, pełnił ważną rolę w antykomunistycznej opozycji. W wolnej Polsce działał na rzecz polsko-niemieckiego pojednania.

Tytuł tej książki wszedł do języka potocznego i funkcjonuje, często w oderwaniu od osoby autora i jego tekstu, jak przysłowie lub przykazanie. Podobny los spotkał powiedzenie Antoniego Słonimskiego, ironiczne "minimum moralne": - Jeśli nie wiesz, jak się zachować, na wszelki wypadek zachowaj się przyzwoicie...

Tekst w atrakcyjny sposób łączy w sobie elementy pamiętnika, eseju historycznego oraz refleksji etycznej. To zajmująca opowieść o Polsce i Polakach na przestrzeni burzliwych dekad XX wieku.

[na podstawie www.culture.pl]

Książka, której przesłanie należy znać i wprowadzać w życie w każdym obszarze i przez każdego z nas. Zasady i ich zrozumienie aktualne przed prawie wiekiem, przez lata wszelkiej okupacji, ale również i teraz, w dobie narastających konfliktów światowych i tych lokalnych, wewnątrzpaństwowych.
Bardzo polecam wszystkim myślącym i pragnącym pokoju na świecie, tak samo jak w państwie, społeczności i rodzinie.

Przedstawienie historii Polski to jedno ale chyba ważniejsze jak może i jak powinien się zachowywać człowiek wobec nacisków i ofert różnych ludzi czy "wiatrów historii".

866 użytkowników ma tytuł Warto być przyzwoitym na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Warto być przyzwoitym na półkach dodatkowych

Władysław Bartoszewski
Władysław Bartoszewski
Polski polityk, dziennikarz, pisarz, działacz społeczny i historyk. Były więzień hitlerowskiego obozu zagłady KL Auschwitz. Uczestnik powstania warszawskiego, żołnierz Armii Krajowej oraz działacz Polskiego Państwa Podziemnego. Autor blisko 40 książek i prawie 1500 artykułów, głównie na temat okupacji niemieckiej. Dyplomata, odznaczony Orderem Orła białego oraz honorowy obywatel państwa Izrael.

Cytaty z książki Warto być przyzwoitym

Władysław Bartoszewski Warto być przyzwoitym Zobacz więcej
Władysław Bartoszewski Warto być przyzwoitym. Teksty osobiste i nieosobiste Zobacz więcej