The Rainbow

- Brangwen Family (tom 1)
- 2007-03-29
- 2007-03-29
- angielski
Set in the rural Midlands of England, The Rainbow (1915) revolves around three generations of the Brangwens, a strong, vigorous family, deeply involved with the land. When Tom Brangwen marries a Polish widow,Lydia Lensky, and adopts her daughter Anna as his own, he is unprepared for the conflict and passion that erupts between them. All are seeking individual fulfilment, but it is Ursula, Anna's spirited daughter, who, in search for self-knowledge, rejects the conventional role of womanhood.
Kup The Rainbow w ulubionej księgarni
Oceny książki The Rainbow
43 użytkowników ma tytuł The Rainbow na półkach głównych- Chcę przeczytać 33
- 1001 książek 2
- XX wiek 1
- 2020 1
- 🏆 Modern Library 100 Best Novels of the Century 1
- British 1
- 1001 książek które trzeba przeczytać 1
- Literatura angielska 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Rainbow
Ocena lekko zawyżona - z sentymentu. Powieść dobra, świetnie przedstawia trudne realcje damsko-męskie, zarówno między żoną, a mężem, jak i ojcem, a córką. Momentami sprawia, że chce się rozszarpać męskich bohaterów, ale to jeszcze bardziej wzmacnia utożsamianie się z żeńskimi bohaterkami. Na ciekawy wątek lesbijski nie ma co liczyć, trwa zaledwie kilka stron i to bez fajerwerków. Szkoda, bo po lekturze "Zakochanych Kobiet" wiem, że autora stać na więcej, jeśli chodzi o opisywanie niestandardowych związków międzyludzkich w subtelny i chwytający za serce sposób. Czapki z głów za wykreowanie bohatera, którego nienawidziłam z całego serca przez cały okres czytania - ojca Ursuli. Mimo swoich wad i czasem monotonnego prowadzenia narracji i tak stanowi warty przeczytania wstęp do dalszych przeżyć sióstr Brangwen.