Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia

- militaria, wojskowość
- Panorama techniki wojskowej
- 2016-07-25
- 2016-07-25
- 9788370206369
- Grzegorz Siwek
Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia to bogato ilustrowane i szczegółowe kompendium wiedzy o różnych typach wozów bojowych od 1914 roku do dnia dzisiejszego. Książka zawiera historię rozwoju, opisy techniczne, zdjęcia i rysunki czołgów, bojowych wozów piechoty, dział samobieżnych, samochodów pancernych, transporterów opancerzonych, pojazdów saperskich i specjalnych. Szczegółowo opisano najbardziej znane typy wozów pancernych, takie jak Panzerkampfwagen VI Tiger, M4 Sherman, Mk VIII Cromwell, SdKfz. 173, Jagdpanther, SdKfz. 234/2 Puma, Leopard 1A4, M60A1, Challenger 1, M 113, Ratel, M706 Commando, Fv 101 Scorpion, M41 Walker Bulldog, M551 Sheridan, T-72, M1 Abrams oraz wiele innych.
Kup Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia w ulubionej księgarni
Oceny książki Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia
17 użytkowników ma tytuł Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia na półkach głównych- Chcę przeczytać 12
- Militaria 2
- MIlitaria 1
Cytaty z książki Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia
Dodaj cytat z książki Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia
,,Czołgi i pojazdy opancerzone. Ilustrowana encyklopedia. " Chris Chant. Alma-Press 2016, seria Panorama techniki wojskowej.
Twarda oprawa, większy rozmiar, typowe wydanie,,prezentowe". Niemal 250 stron tekstu okraszonych licznymi fotografiami i ilustracjami. Od samochód pancernych (np. samochód pancerny Rolls-Royce z 1914 roku, strona 46) po czołgi (np. M1 Abrams, strony 225-227). Od dnia początków broni pancernej (np. pierwszy Mk I z 1916 roku, strona 49) po dzień dzisiejszy (np. Leopard 2, strona 211).
W pozycji znajdziemy maszyny z całego świata, min z USA (np. transporter opancerzony M113, strony 168-169),Wielkiej Brytanii (np. czołg Challenfer 2, strona 215),Francji (np. pojazd rozpoznawczy Panhard VBL, strona 192),Włoch (np. niszczycie czołgów Semovente M 41M da 90/53, strony 110-111),Niemiec (np. samochód pancerny SdKfz. 222, strony 124-125),Szwecji (np. czołg Strv 103, strona 156),ZSRR/Rosji (np. czołg T-72, strony 219-222),Izraela (np. czołg Merkawa Mk 3, strona 213),Chin (np. czołg Typ 85, strony 208-209),Japonii (np. czołg Typ 95, strony 96-97).
Jakie rodzaje pojazdów bojowych przedstawia autor? Samochody pancerne (np. SdKfz. 234, strony 127-129),czołgi (np. T-34, strony 90-91),niszczyciele czołgów (np. Hetzer, strona 104),transportery opancerzone (np. M3, strona 135),pojazdy rozpoznawcze (np. Lynx, strony 200-201),bojowe wozy piechoty (np. BMP-1, strony 163-164) pojazdy inżynieryjne (np. Husky, strony 248-249). Trochę szkoda, że zabrakło miejsca dla samobieżnej artylerii (sowieckich dział pancernych z II wojny światowej oraz opancerzonych działek przeciwlotniczych i haubic z całego świata, tak z czasów wspomnianego konfliktu jak i zimnej wojny).
Każda zamieszczona maszyna z skróconą historią powstania i użytkowania oraz podstawowymi danymi technicznymi, ,,okraszona" zdjęciem lub ilustracją (często jednym i drugim, kilka maszyn ukazanych również w przekroju). Dodatkowo kilka podrozdziałów o zagnieniach z zakresu wykorzystania broni pancernej wczoraj i dziś (np. Blitzkrieg, radziecka taktyka zimnej wojny, wojna wietnamska, Zatoka Perska, rozwój armat czołgowych, systemu kierowania ogniem itd.).
Podsumowując, pozycja to zgrabny przewodnik-kompendium po temacie pojazdów pancernych dla ich miłośników i dla tych, których chcą wiedzieć jak wyglądało kiedyś i jak wygląda współczesne i niestety niezbyt odległe (myślę oczywiście o Ukrainie gdzie stary i nowy sprzęt pancerny sieje spustoszenie) pancerne pole walki.
Dla kogo jeszcze? Dla początkujących z tematem idealny przewodnik. Dla znawców tematu jednotomowe streszczenie, które dostarczy i im sporo ciekawostek (kilka egzotycznych / zapomnianych maszyn). Dla lubiących militarne leksykony-przewodniki. Dla tych, którzy w jednej pozycji chcą mieć ewolucję broni pancernej. Dla... Dla wielu.
Co do mnie, pozycja bezsprzecznie zasługuje na miejsce na mojej półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda oprawa, większy rozmiar, typowe wydanie,,prezentowe". Niemal 250 stron tekstu okraszonych licznymi fotografiami i ilustracjami. Od samochód pancernych (np. samochód pancerny Rolls-Royce z 1914 roku, strona 46) po czołgi (np. M1 Abrams, strony...
Opancerzone wozy bojowe, a więc pierwsze „rombowe” czołgi i kołowe samochody pancerne wyjechały na pola bitew prawie równo 100 lat temu. Od tamtej pory wyewoluowały ze słabo opancerzonych, powolnych i prymitywnych wozów do potężnych, szybkich i wszechstronnych machin wojennych. Ich rozwój nadal trwa, pomimo sceptycznych głosów wskazujących na lotnictwo jako przyszłość wojen XXI wieku. Książka Chrisa Chanta zabiera czytelnika w bogato ilustrowany świat setek modeli wozów bojowych od okresu I wojny światowej po początki obecnego stulecia. Jest to świat pojazdów wagi naprawdę ciężkiej...
Pełna recenzja tutaj: http://www.nowastrategia.org.pl/chris-chant-czolgi-i-pojazdy-opancerzone-ilustrowana-encyklopedia-recenzja/