Chłopak na zastępstwo

2016-07-06
2016-07-06
2015-05-05
Jarosław Irzykowski
Przez całe liceum Gia była typem szkolnej gwiazdy. A teraz miała jeszcze fajnego, starszego od siebie chłopaka, o którym tyle opowiadała znajomym, i wszyscy wreszcie mieli go poznać. Ale tuż przed balem maturalnym, podczas którego miała nastąpić prezentacja, już na parkingu, Bradley z nią zerwał. Jak on mógł? Jak mógł postawić ją w takiej sytuacji?! I co tu zrobić, żeby wyjść z twarzą?

Nagle Gia wypatruje w jednym z samochodów nieznajomego, a w jej głowie rodzi się sprytny plan. Przecież nikt nie będzie wiedział, że to nie Bradley, a ona nie okaże się kłamczuchą, która tak bardzo chciała mieć chłopaka, że go sobie wymyśliła…
Co jednak, jeśli przedsięwzięcie wymknie się spod kontroli? W końcu pomysł jest dość ryzykowny…

Kup Chłopak na zastępstwo w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Chłopak na zastępstwo

Oceny książki Chłopak na zastępstwo

Opinie i dyskusje o książce Chłopak na zastępstwo

Gia to główna bohaterka książki, która przez całe liceum była popularna i bardzo zależało jej na opinii innych. Kiedy tuż przed balem maturalnym jej chłopak Bradley z nią zrywa, dziewczyna wpada w panikę i podejmuje spontaniczną decyzję, by udawać, że nieznajomy chłopak z parkingu jest jej partnerem. Ten obcy chłopak okazuje się spokojny, uprzejmy i zupełnie inny niż powierzchowny świat Gii, co sprawia, że dziewczyna zaczyna się zmieniać i zastanawiać nad swoim zachowaniem. Bradley, choć pojawia się tylko na początku, pokazuje, jak bardzo Gia była skupiona na pozorach i na tym, co myślą inni. Jego zerwanie staje się punktem wyjścia dla całej historii i powoduje lawinę wydarzeń.

Nieznajomy chłopak, który zgadza się pomóc Gii, wprowadza do książki więcej autentyczności i szczerości. Dzięki niemu bohaterka poznaje inny sposób patrzenia na relacje i przyjaźń. W trakcie rozwoju fabuły Gia musi zmierzyć się z konsekwencjami swojego kłamstwa, które zaczyna się komplikować. Poznaje też nowych ludzi i zaczyna zauważać, że popularność nie jest najważniejsza. Relacje między bohaterami rozwijają się stopniowo, a sytuacja, która miała być tylko chwilowym rozwiązaniem, przeradza się w coś bardziej skomplikowanego i emocjonalnego.

Styl autorki jest lekki i przyjemny, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z zainteresowaniem. Okładka książki jest kolorowa i przyciąga uwagę, dobrze oddając lekki, romantyczny charakter. Historia porusza temat dojrzewania, szczerości oraz tego, jak łatwo można zgubić się w świecie pozorów. Autorka dobrze pokazuje przemianę głównej bohaterki i buduje realistyczne dialogi. Całość ma młodzieżowy klimat i niesie pozytywne przesłanie o byciu sobą oraz o wartości prawdziwych relacji. Fabuła jest prosta, ale jednocześnie bardzo ciekawa, dlatego łatwo się w nią wciągnąć i śledzić dalsze losy bohaterów. Podczas czytania można odczuwać różne emocje od stresu, kiedy kłamstwo Gii zaczyna się komplikować, po radość i wzruszenie w momentach jej przemiany. Historia bardzo mi się podobała, ponieważ była lekka, przyjemna i jednocześnie dawała do myślenia. Czytało się ją szybko i z dużym zainteresowaniem, a zakończenie pozostawia pozytywne wrażenie. Uważam, że to udana i wartościowa książka, którą mogę polecić innym czytelnikom, szczególnie młodzieży, która czasami uważa, że nie można być sobą i że ważniejsze jest to, co się posiada i na co nas stać, niż własne „ja”.

teoretycznie to dzisiaj zaczęłam i dzisiaj skończyłam i muszę przyznać, że książki kasie west bardzo dobrze potrafią mnie odprężyć i odpędzić moje zdenerwowanie

Niestety, ciężko mi całkowicie odciąć się od słabych pozycji, z którymi miałam do czynienia w ciągu ostatnich paru tygodni, więc mogę być odrobinę zbyt pobłażliwa w stosunku do tej. Jednak fakty są takie, że bawiłam się przy niej świetnie.
Na wstępie chciałabym odnotować, że autorka ambitnie nie poszła w schemat „kujonka / outsiderka + badboy / sportowiec”, a jej bohaterka to zasadniczo ta popularna, powszechnie lubiana dziewczyna. Gia (o zgrozo) potrafi też w small talk. Ale żarty na bok, bo im bardziej zagłębiałam się w historię, tym spójniejszy obraz Gii rysował mi się w głowie. Przemiana postaci już sama w sobie była dla mnie interesującym wątkiem – chociaż z ręką na sercu zaznaczam, że nie potrafię spojrzeć z boku na problemy, z którymi sama się mierzę. W każdym razie absolutnie wiarygodny charakter z krwi i kości, co jest wręcz zbawienne w przypadku narratora.
Z kolei zastępczy Bradley (imiona są ważne, nie można ich ot tak zdradzać) to chłopak, o którego nie prosiłam, ale go potrzebowałam. Chociaż wolałabym, żeby było inaczej, okrutna prawda wygląda tak, że ciągnie mnie do literackich patusów, dlatego sięgam po… ekhm, specyficznego rodzaju książki. Tym razem jednak trafiłam na bardzo porządnego młodego dżentelmena, który urzekł mnie swoją naturalnością i pozbawioną przemocy charyzmą. Odświeżające.
Bardzo często spotykam się z kartonowymi bohaterami pobocznymi (o nie, chyba naprawdę powinnam zacząć czytać lepsze powieści, prawda?),dlatego potrafię docenić dobrą kreację postaci, a to bez dwóch zdań się West udało. Ta babka naprawdę rozumie ludzi. Nawet przypadkowi statyści wydają się… no cóż, po prostu istnieć, a nie materializować na chwilę na potrzeby danej sceny. Najbardziej polubiłam Bec, która wciela się w rolę ironicznego komentatora wydarzeń, jednak duże wrażenie robili na mnie również rodzice głównej bohaterki, natomiast jej przyjaciółki zbyt łatwo powodowały irytację.
Dużo pochwaliłam, to teraz trochę powiem o tym, dlaczego nie 10/10. Najwięcej mankamentów zauważyłam w fabule, która nie powaliła mnie pomysłowością ani pościgami i wybuchami. Hm, zasadniczo to akcji poza licealnymi dramami (jak ktoś lubi takie klimaty, to gorąco polecam) się tu nie uświadczy. I moim zdaniem książka nie jest przez to nudna – w zasadzie miałam problem, żeby się od niej oderwać – ale ja to ja, preferuję ciekawe charaktery oraz wiarygodnie zbudowane światy niż trzymające w napięciu albo zaskakujące historie. Krótko mówiąc, ta powieść to przyjemne czytadło nie dla kogoś, kto potrzebuje skomplikowanej opowieści, by się zaangażować.

5238 użytkowników ma tytuł Chłopak na zastępstwo na półkach głównych
866 użytkowników ma tytuł Chłopak na zastępstwo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chłopak na zastępstwo

Kasie West
Autorka powieści młodzieżowych. Fanka Junior Mints. Napisała m.in. "Chłopaka na zastępstwo".

Czytelnicy Chłopak na zastępstwo przeczytali również

P.S. I Like You Kasie West
P.S. I Like You
Kasie West
Kto nie chciałby wymieniać się listami ze swoim tajemniczym wielbicielem? Opis książki: Lily po prostu zapisała wers z ukochanego utworu na ławce. Niczego nie oczekiwała, a jednak następnego dnia zobaczyła, że ktoś dopisał kolejne zdanie. Ktoś, kto najwyraźniej zna tekst tej piosenki. Jak to możliwe, że w tej nudnej szkole ktoś także kocha alternatywne zespoły? Moja opinia: Z wszystkimi wadami tej książki (a jest ich bardzo dużo) uwielbiam tę historię. Zaczniemy od wad czy pozytywów? Może od wad. Okropny styl pisania i tłumaczenie. Na początku myślałam, że powinnam powiedzieć: okropny styl pisani lub tłumaczenie, ale zdecydowanie odpowiedni będzie tu spójnik i. Autorka bardzo chce być młodzieżowa, ale widać, że znajduje się w przedziale wiekowym 40+ i nie ma najmniejszego pojęcia jak młodzi ludzie się wypowiadają. Może to też być ślad czasu, wydaje mi się, że książka nie należy do najnowszych, ale jestem prawie pewna, że gdym czytała ją zaraz po premierze miałabym podobne odczucia. Poza tym tłumaczenie jeszcze podbija ten sztuczny styl pisania. Kolejna wada: główna bohaterka. Lili jest głupia jak but, niczego nie umie się domyśleć, jest denerwująca, bezpodstawnie chamska i nie mam pojęcia jak można ją lubić. W pewnym sensie mogłabym się z nią utożsamiać, zamknięta w tekstach dziewczyna, która jest uważana za dziwadło, ale Chryste, jak można robić z siebie taką ofiarę, będąc w tym samym momencie oprawcą. Następnie: brak komunikacji między bohaterami. Moja ulubiona część to ostatnie piętnaście procent kiedy bohaterowie odkrywają kto jest autorem listów. Cały wcześniejszy etap był niemiłosiernie nudny i denerwujący, bo była masa sytuacji, w których prawda mogła wyjść na jaw, a moja kochana Lili postanawiała obracać kota ogonem i nie wyznawać prawdy. Wiem, że to częsty błąd w książkach, szczególnie młodzieżowych romansach, ale nie uważam, że możemy przymykać na to oko, i nie mówić o tym głośno. A teraz pozytyw. Ta historia jest słodka, śmieszna, rozczulająca i dała mi masę zabawy. Tak jak już mówiłam, szczególnie ostatnie piętnaście procent. Ten moment kiedy bohaterowie już dowiadują się o sobie prawdy, zaczynają wchodzić w relacje miłosną, ostatnią akcja z tekstem piosenki, te momenty na tarasie i w szczególności ostatnia scena 😍. Tak, zdecydowanie warto było się męczyć tyle stron, żeby móc przeczytać tę końcówkę. Poza tym podoba mi się wątek z listami, kręcą mnie takie rzeczy. Wątek muzyki również jest świetny, bardzo nietypowy i dużo bardziej mi leży niż w ,,Eleonorze & Park”. Ogółem: czy polecam? Tak. Czy możecie oczekiwać cudów nie widów? Nie. Czy było słodko? Tak. Czy ta książka ma masę wad, które męczą podczas lektury? Tak. Czy mi to przeszkadza? Nie. ,,-Nas? Podoba mi się to nas.” P.S I like you
zapisanawoceanie noname - awatar zapisanawoceanie noname
Coś o tobie i coś o mnie Julie Buxbaum
Coś o tobie i coś o mnie
Julie Buxbaum
Jassie Holmes, glowna bohaterka, to inteligentna, oczytana nastolatka, ktorej swiat nagle staje do gory nogami. Jej ojciec zeni sie ponownie, z bogata, dystyngowana kobieta z wyzszych sfer i Jessi przeprowadza sie na drugi koniec kraju, zaczyna nauke w prestizowym liceum, do ktorego jej styl bycia nijak pasuje. Jessi czuje, ze odstaje od reszty, ciagle jest ofiara kpin i wyzwisk. Sprawy nie polepsza fakt, ze jej relacje z ojcem psuja sie, macoche ledwo zna, a jej przyszywany brat to totalny palant. Jessi teskni za dawnym zyciem, przyjaciolmi, przezywa smierc mamy. W krytycznym momencie pojawia sie On, tajemniczy Ktos, wirtualny Przyjaciel, ktory wyciaga ku niej pomocna reke, wprowadza w zwariowany swiat szkoly. Bohaterowie zasypuja sie mailowa korespondencja, niezobowiazujace rozmowy szybko przeradzaja sie w przyjazn, a kolezenstwo w platoniczne uczucie. Tajemniczy ktos, wie o Jessi wszystko, kim jest, jak wyglada, jak sie zachowuje. Jessi o nowym przyjacielu nie wie nic, mimo tego szybko obdarza go sympatia. Jessi z czasem znajduje sojusznikow, zaprzyjaznia sie z kilkoma osobami, i ma nadzieje ze szosty zmysl podpowie jej tozsamosc wirtualnego ukochanego. Ale, przed nia daleka, wyboista droga, wiele smiesznych peryperii i wylanych lez. Czy Jessi odnajdzie sie w nowym swiecie posh? Czy zaprzyjazni sie z przyszywanym bratem i macocha? Czy uda jej sie pojednac z ojcem? I w koncu, czy odkryje tozsamosc "Ktos Nikt"? Siegnijcie po ksiazke, przekonacie sie. Mimo, ze jest schematyczna, przemyca wiele wartosci.
Andzik1988 - awatar Andzik1988
Wyśnione miejsca Brenna Yovanoff
Wyśnione miejsca
Brenna Yovanoff
Powiem szczerze, że nie pamiętam już skąd mam tę książkę i jak długo czekała ona na przeczytanie, mimo że opis bardzo mnie zachęcał. Historia nastolatków, którzy spotykają się w snach, gdzie mogą zrzucić maski, które zakładają na codzień... Czyż to nie brzmi ciekawie? Jak dla mnie brzmiało. Problem polega na tym, że opis nie do końca przedstawia to co faktycznie dzieje się w książce. Bohaterowie wcale nie spotykają się w snach, bo śpi tylko Waverly, a Marshall ma jakieś halucynacje na jawie czy coś w tym rodzaju Moim zdaniem jest to bardzo dziwny zabieg. Dodatkowo sami bohaterowie są trochę absurdalni. Waverly powinna w trybie natychmiastowym iść na terapię, bo sama nie wie czego chce, a jak już wie to robi wszystko dokładnie na odwrót Marshall to typowy wrażliwy nastolatek w okresie buntu, który pije, pali olewa szkołę, ale właściwie z dnia na dzień potrafi to wszystko zmienić. Przyjaciółka głównej bohaterki jest tak toksyczna, że aż szkoda gadać. Jedyną postacią którą faktycznie polubiłam jest Autumn, chociaż i ona ma swoje za uszami. Dodatkowo styl pisania autorki jakoś mnie nie porwał. Jak na książkę dla młodzieży jest w niej zdecydowanie za dużo "poetyckiego" bełkotu" o niczym. Jest to typowy przykład zmarnowanego potencjału, bo sam pomysł był naprawdę dobry, ale wykonanie niestety już nie do końca. Mimo wszystko nie była to bardzo zła książka. Raczej coś z gatunku "zrelaksuj się i nie myśl"
Aga - awatar Aga
oceniła na615 dni temu
Sprawy do zapomnienia Courtney C. Stevens
Sprawy do zapomnienia
Courtney C. Stevens
Naprawdę jest to świetna, lekka i fantastycznie napisana powieść, która wzruszyła mnie i wywołała wiele emocji. To lektura dla młodzieży ale sprawi wiele radości także i starszemu czytelnikowi. Autorka napisała w tej książce o przyjaźni, przebaczaniu, lęku przed wzrokiem ludzi i miłości. Opowiada realistycznie o prawdziwym życiu, opisując cierpienia i rozterki nastolatków, którzy przeżyli tragiczny wypadek. Kilka razy wzruszyłam się do łez i przeżywałam ból bohaterki. Wciągnęłam się w czytanie i pochłonęłam ją w jeden wieczór. Sadie to siedemnastolatka, która przeżyła rok wcześniej wypadek samochodowy. Pozostały jej po tym wydarzeniu blizny na twarzy i ciele, których bardzo się wstydzi. Stara się je maskować i ukrywać przed wzrokiem wszystkich ludzi. Dziewczyna straciła w tej katastrofie najlepszego przyjaciela Trenta a jego brat Max wraz z rodzicami wyjechał bardzo daleko. Na szczęście nastolatkowie utrzymują ze sobą kontakt mailowy. Sadie odsunęła od siebie wszystkich znajomych i przyjaciół. Przestała chodzić do szkoły i ma ataki paniki. Wszystko się zmienia, gdy powraca brat Trenta z rodzicami. Nastolatka dziwi się, że Max patrzy na nią i nie przeszkadzają mu jej szpetne blizny. Chłopak staje się wielkim oparciem dla bohaterki, rozumie jej lęki i stara się ją wspierać. Dziewczyna zaczyna na nowo cieszyć się życiem, akceptuje swój wygląd, a jej rozdarte serce zaczyna się zabliźniać i otwierać na miłość. Autorka fantastycznie rozbudowała postaci. Przedstawiła je w interesujący, przystępny sposób. Fabuła jest wartka, ciekawa i zawiera tajemnicze momenty. Uważam, że warto sięgnąć po tę lekturę i będę Was do tego namawiała. Jak zaczniecie czytać to ciężko będzie oderwać Was od tej książki.
Izzi - awatar Izzi
Daj mi odpowiedź Sandy Hall
Daj mi odpowiedź
Sandy Hall
Książka jest bardzo dobra, moim zdaniem jedna z tych lepszych, porusza ważny temat jakim jest szczerość w relacjach między ludzkich oraz postrzeganie samego siebie. Decydowanie za kogoś co ma robić i co będzie robił jest złe, ponieważ każdy sam powinien odnaleźć drogę do tego co by chciał robić w przyszłości wywieranie presji jak robiła to mama naszej głównej bohaterki jest bardzo złe, ponieważ nie każdy chce być naukowcem a spełnianie zachcianek kogokolwiek może powodować, że człowiek stanie się nieszczęśliwy a kwestie decyzji będą ciążyły do końca jego życia. Drugą ważną sprawą jest ukrywanie ważnych kwestii przed naszymi bliskimi w obawie o to co powiedzą rodzice, jak zareagują, czy mnie wydziedziczą sprawia, że tajemnice zaczynają ciążyć a z wbrew pozoru błahej sprawy może zrobić się naprawdę ogromna afera, tak jak w przypadku naszych bohaterów, którzy przejechali pół kraju w poszukiwaniu ojca jednego z nich a wystarczyło aby matka Teo, po prostu usiadła z nim któregoś dnia i porozmawiała tak po prostu szczerze od serca, bez tajemnic i przez ogródek, może wtedy lepiej dogadywałby się z Buckiem i nie czułby tak okropnego odosobnienia. Książka ma nas uczyć szczerości oraz tego by zawsze robić to co się chce i dążyć do tego, aby spełniać swoje marzenia i swoje pragnienia a nie pragnienia i marzenia kogoś innego. Nikt nie przeżyje za nas naszego życia.
Zaczytana - awatar Zaczytana
oceniła na73 lata temu
Czy wspominałam, że Cię kocham? Estelle Maskame
Czy wspominałam, że Cię kocham?
Estelle Maskame
Co znajdziemy w środku? 🤍 Ciepło i wakacje Eden z deszczowego Portland wyjeżdża do Kalifornii żeby zamieszkać ze swoim ojcem, macochą i trzema braćmi. A jak wiadomo Kalifornia kojarzy się tylko z dobrą zabawą i słońcem i Eden właśnie z tego korzystała. Przed nami kilka miesięcy zimna, a ta książka chociaż na chwilę otuli nas ciepłem i poczujemy klimat lata. Jeśli będziecie mieli dość zimy to wiecie po jaką książkę sięgnąć 🤍Przybrane rodzeństwo Dla niektórych może za bardzo kontrowersyjne, ale ja uwielbiam ten motyw. Zaznaczę, że pierwszy raz czytałam tę książkę jakoś w wieku czternastu lat i wtedy poraz pierwszy dla niej przepadłam, później wracałam do niej raz na jakiś czas. I może, gdy byłam młodsza bardziej przeżywałam każdy pocałunek, każdą rozmowę i każdą ich wspólnie spędzoną minute. Nie zmienia to faktu, że to nadal jedna z moich ulubionych historii, ma w sobie wszystko co uwielbiam; Słoneczny klimat, zakazana miłość, przyziemne problemy. A jeśli dodamy do tego, zakochanego najlepszego przyjaciela, psycholkę, która jednocześnie jest twoją przyjaciółką i fajerwerki? To mamy prawdziwą bombę! ------ Nie będę wiele mówić, po prostu musicie przeczytać tę książkę, a zaraz po niej sięgnąć po trzy kolejne! Ja właśnie mam taki zamiar. Gdy zdecydowałam się na nią kilka dni temu, bałam się, że zabiję dobre wspomnienia o tej historii. No wiecie, kilka lat temu podobało mi się co innego, ale moje obawy poszły w niepamięć już po kilku rozdziałach i cieszę się, że postanowiłam znów ją przeczytać.
Pozeraczka Ksiazek - awatar Pozeraczka Ksiazek

Cytaty z książki Chłopak na zastępstwo

Starałam się dzisiaj być lepszym człowiekiem, ale świat nie współpracuje.

Starałam się dzisiaj być lepszym człowiekiem, ale świat nie współpracuje.

Kasie West Chłopak na zastępstwo Zobacz więcej

Nie jesteśmy doskonali i wcale nie powinniśmy tacy być.

Nie jesteśmy doskonali i wcale nie powinniśmy tacy być.

Kasie West Chłopak na zastępstwo Zobacz więcej

Jak mierzymy dziś naszą wartość? Liczbą lajków, które otrzymał nasz post, tym, jak wielu mamy znajomych czy ile zebraliśmy retweetów? Czy w ogóle wiemy, co tak naprawdę myślimy, dopóki nie przedstawimy naszych myśli w sieci i nie dowiemy się od innych, ile ich zdaniem są warte?

Rozwiń