Kuchnia polska

Okładka książki Kuchnia polska autorstwa praca zbiorowa
Okładka książki Kuchnia polska autorstwa praca zbiorowa
praca zbiorowa Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2000-01-01
1957-01-01
9788320815566
Kuchnia polska PWE jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia ale także wiadomości na temat zasad:
racjonalnego żywienia,
nakrywania do stołu,
podawania potraw,
zachowania przy stole,
żywienia dietetycznego (wraz z przepisami!).

Kup Kuchnia polska w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Kuchnia polska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kuchnia polska

dobra fabuła

dobra fabuła

Przepis na zupę... Jedna mała marchewka, jedna mała pietruszka, mały kawałek selera. Dla kogo to przepisy dla krasnoludków? Rozdział o alkoholu napisany przez przedszkolaków, zero wiedzy. Śmiech w rozdziale jak jeść rzodkiewkę, dżem pić herbatę... Masakra

Bez tej książki nie ma mojego kulinarnego życia! Jeśli w kuchni nachodzi mnie panika, a Babcia akurat nie odbiera telefonu, to ta książka zawsze ratuje mi tyłek (a raczej niejedną moją potrawę ;) ). Jest to moje osobiste kompendium wiedzy.

106 użytkowników ma tytuł Kuchnia polska na półkach głównych
67 użytkowników ma tytuł Kuchnia polska na półkach dodatkowych

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Kuchnia polska według Karola Okrasy Karol Okrasa
Kuchnia polska według Karola Okrasy
Karol Okrasa
"Kuchnia polska według Karola Okrasy" to czwarta już książka kucharska wydana nakładem sieci popularnych marketów spożywczych Lidl. Po dotychczasowych sukcesach takich tytułów jak "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego", "Pascal kontra Okrasa" czy "Ryby są super" przyszła kolej na kuchnię polską. Pięknie wydana, wzbogacona klimatycznymi zdjęciami i grafikami pozycja przypadnie zapewne do gustu nie tylko miłośnikom talentu kulinarnego Karola Okrasy, choć to właśnie on jest głównym autorem zawartych w książce przepisów. Jednak aby mogła powstać ta niezwykle inspirująca książka kucharska połączyli swe siły niekwestionowani znawcy polskiej tradycji kulinarnej: - Gieno Mientkiewicz - nazywany "odkrywcą polskiego serowarstwa", autor bloga "Polskie sery zagrodowe", - Maia Sobczak - autorka bloga "Qmam Kasze" i książki pod tym samym tytułem, - Grzegorz Russak - dr nauk rolniczych, miłośnik kuchni staropolskiej i myśliwskiej, znany doskonale wszystkim smakoszom domowych wędzonek, - Grażyna Wyrwas - propagatorka kuchni kaszubskiej i Dorota Wellman, dziennikarka i prezenterka lubianych programów telewizyjnych. Niemal 80 prezentowanych w książce receptur na słone polskie potrawy zostało pogrupowanych wg dominujących w przepisie produktów. Nie znajdziecie więc tutaj typowego podziału na zupy, dania główne, sałatki czy desery. W zamian za to otrzymacie między innymi takie kategorie jak: ziemniaki, nowalijki, mięso, leśne skarby, kasze i zboża, święta. Całość uzupełniają bardzo osobiste wspomnienia autorów oraz ciekawostki dotyczące poszczególnych produktów. Praktycznie każdy miłośnik kuchni polskiej, niezależnie od stopnia zaawansowania, znajdzie tutaj coś dla siebie. Tradycjonalistów ucieszą przepisy na duszoną młodą kapustę czy zabielany barszcz na wędzonce. Zwolennicy nowoczesnego podejścia do polskiej sztuki kulinarnej wypróbują pewnie przepisy na tosty z chałki z kozim serem i orzechami, wątróbki drobiowe w miodzie pitnym albo polędwicę wołowa z pesto paprykowym. Niewątpliwą zaletą książki jest to, że zdecydowana większość produktów jest łatwo dostępna i niezbyt droga, choć zdarzają się wyjątki jak np. przepis na tatar z jelenia z sosem grzybowym. Myślę jednak, że tak jak w przypadku większości przepisów kulinarnych, także i tutaj można wprowadzać modyfikacje. Wczoraj przygotowywałam np. "placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką", tyle tylko, że zamiast śmietany użyłam labnehu (link do przepisu na ten doskonały ser znajdziecie poniżej),a zamiast blachy żeliwnej, której nie mam, użyłam patelni z grubym dnem. Podobnie, jak w przypadku poprzednich, wydanych przez Lidl książek, także i tej nie kupicie w księgarniach. Można ją otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania do 30 listopada 6 naklejek (1 naklejka za zakupy o wartości 50 pln) Link do przepisu na labneh (arabski ser jogurtowy) http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/search/label/Labneh
Saudyjskie-Wielbłądy Czytają - awatar Saudyjskie-Wielbłądy Czytają
173 specjały siostry Anastazji Anastazja Pustelnik FDC
173 specjały siostry Anastazji
Anastazja Pustelnik FDC
Specjały Siostry Anastazji cieszą się uznaniem od wielu lat wśród czytelników. Czytelnicy cenią sobie przepisy za to, że są one sprawdzone, proste do wykonania i bogate w smaku. W słowie wstępnym ks. Stanisław Groń SJ uważa, że Siostra Anastazja posiada dar kulinarny i każde dzieło kulinarne wykonuje z pasją. Jak również wspomina we wstępie o zupach: grzybowej, cebulowej, ciasta zwykłe i drożdżowe, kruchym placku z owocami, makowcu lub babie wielkanocnej. Zachęca czytelników na łamach wydanej przez Wydawnictwo WAM, aby każdy z nich wykonał przepis tutaj zawarty. Siostra Anastazja udziela rad czytelnikom dotyczące specjałów. Zamieszczone w książce pt. ''173 Specjały Siostry Anastazji'' są następującej treści: Ananasy z cukinii, Babeczki kruche, Befsztyk po angielsku, Bigos z kapusty kiszonej, Bigos z kapusty kiszonej z grzybami, Biszkopt z agrestem, z budyniem, Ciastka pierniczki, Ciasto orzechowe, Ciasto piernikowo-jabłkowe, Ciasto toffi, Ciasto trzepane, Ciasto z truskawkami, Delicja, Gołąbki z ryżem i grzybami, Gołąbki z ryżem i mięsem, Gołąbki z suchym mięsem, Grzyby marynowane, Grzyby mrożone, Gulasz, Gulasz po węgiersku, Jabłecznik z kisielem, Jabłka w cieście biszkoptowym, Knedle ze śliwkami I, II Kokosanki, Kocie oczka, Kotlety schabowe gotowane, Kotlety schabowe z ananasem i żółtym serem, Kotlety schabowe zawijane z pieczarkami, Kotlety schabowe z szynką i żółtym serem, Kotlety z ziemniaków, Krajanka orzechowa, Kremówka orzechowa, Kruche ciastka I, II, Pierogi z kapustą i grzybami, Placek kokosowo- orzechowy, Placek orzechowy, Placek serowy, Placek z ptasim mleczkiem, Placki ziemniaczane, Plewy, Przecier pomidorowy, Przystawka z jajek, Pyszna legumina (starowiejska),Racuchy drożdżowe, Racuchy z jabłkami, Racuchy z kwaśnego mleka, Sałatka z brokułami, z buraczków I, II, III, IV, z kurczakiem, z marchewki, z oliwkami, z pieczarek I, II, III, z pieczonym schabem, z żółtym serem z selera I, II, z szynką i grejpfrutem. Podane przez Siostrę Anastazję przepis to uczta dla każdego, kto lubi dobrą i smaczną polską kuchnię w tym specjały. Specjałem, którym warto się zapoznać to wszelkiego rodzaju sałatki, surówki, ciasta. Wykonywałam wiele z nich, oczywiście korzystając z rad zamieszczonych po słowie wstępu Siostry Anastazji przy ich przyrządzaniu. Sprawdzone przepisy ciast, sałatek i surówek są łatwe do wykonania. Świat kulinarny przedstawiony w tej książce jest wart poznania. Twarda oprawa. Zdjęcia specjałów są umiejscowione na każdej ze stron. Książka wydana przez Wydawnictwo WAM. Polecam zapoznać się z tą książką.
Anna - awatar Anna
oceniła na109 lat temu
15 minut w kuchni Jamie Oliver
15 minut w kuchni
Jamie Oliver
Jamie Oliver prowadził różne programy kulinarne za granicą. Obecnie jest autorem,, Jamie Oliver's Food Revolution”. Byłam bardzo ciekawa jego książki ,,15 minut w kuchni”, gdyż wcześniej nie miałam większej styczności z jego osobą. Mój blog z założenia miał zawierać przepisy proste, szybkie i niedrogie w przygotowaniu. Nie inaczej ma być z ksiązką Jamiego Oliviera, który rozumiejąc zabieganych ludzi na bazie wielu prób i błędów wraz z całym zespołem przygotował książkę. W początkowej części znajduje się lista sprzętów niezbędnych do korzystania z kuchni, a następnie lista składników, która w spiżarni nigdy nie zginie, a okaże się nieraz potrzebna. Ja sama wolę mieć więcej produktów w domu, niż chwilę przed pędzić do sklepu, bo mi czegoś brakuje. Książka została podzielona na kilka kategorii. Pierwszą z nich jest Kurczak. Pomyślicie, kurczak, jak kurczak, co można z niego przygotować w 15 minut? A jak widać można. Znajdziemy tutaj przepisy na Kurczaka Tikka, Pikatnego kurczaka po cajuńsku, Nieprzytomnie pyszną sałatkę z kurczakiem, czy Niesamowitego kurczaka. Do niektórych z nich są także podane przepisy na dodatki, jak np. sałatka z arbuza, rzodkiewki i makaronu. Z pewnością wypróbuję przepis na Sałatkę cesarską chrupiącym kurczakiem w polencie. Następnym rodzajem mięsa jest Wołowina. Co w tej kategorii przygotował dla nas Jamie Oliver? Od razu rzucają się w oczy Pyszne klopsiki Chili Con Carne z Bulgurem. Smakoszy mięsa zachwyci także Wołowina Chimichurri, ziemniaczki i chrupiąca sałatka. Nie przejdziecie także z pewnością obojętnie obok Szwedzkich klopsików, ryżu z selerem i szpinakiem. Czy są tutaj fani Wieprzowiny? W takim razie z przyjemnością skosztują Medalionów z szynką, cukinię z miętą i brązowy ryż, a także Tacos z boczkiem, czarną fasolę i sałatkę z awokado. Jeżeli nie lubicie Wieprzowiny to być może Jagnięcina przypadnie Wam do gustu? Wspaniale prezentuje się Ryż z groszkiem, jako dodatek do Kotletów jagnięcych z kostką. Nie lada gratką powinny być także Placki tureckie, surówka z Fetą i ziołami. Warto jeść ryby, dlatego działu z nimi także nie mogło zabraknąć. Znajdziemy tutaj przepis na Krewetki Cajun, puree z batatów i świętą trójcę warzyw. Wędzony łosoś z pewnością także zachwyci nawet tych najbardziej wymagających. Kolejny dział to moje ulubione Makarony. Mogłabym je jeść i jeść, więc z ciekawością zaglądam, co też Jamie Oliver proponuje swoim czytelnikom. I już widzę Bolognese z krabem, Carbonarę z chorizo i już jestem głodna. A to jeszcze nie koniec, lecę dalej i trafiam na Proste spaghetti, a także Makaron z brokułami. Zupy i kanapki to również coś dla mnie. Kto z Was także ma ochotę na Meksykańską zupę pomidorową, Krem z dyni, a może jednak wolicie Bułeczki z rybą? Wege staje się coraz bardziej popularne, dlatego autor proponuje np. Warzywne chili, sałatkę z tortillami i awokado, Sałatkę grecką na nowo, czy Sałatkę z cukinii. Wiosenna frittata będzie smakowała nie tylko w marcu, czy kwietniu. Po przebudzeniu warto coś zjeść, więc Śniadania to must have. Tym bardziej, gdy na stole lądują Naleśniki z kukurydzą, pancettą i syropem klonowym, Wyśmienita ścierana sałatka owocowa, czy Pyszne koktajle na 4 sposoby. Na końcu znajdują się dania, a wraz z nimi podane kalorie, tłuszcze, cukier, tłuszcze nasycone oraz strona, na której zamieszczono przepis. Ostatnie strony to spis treści, który z pewnością pomoże jeszcze lepiej odnaleźć się w tej pozycji. Jak widzicie znajduje się w tej pozycji naprawdę wiele propozycji, które powinny zadowolić naprawdę najbardziej wymagającego czytelnika. Zdjęcia są kolorowe, jedne bardziej zachęcające do jedzenia, inne mniej, jednak raczej jestem pozytywnie zaskoczona ,,15 minutami w kuchni”. Jest dobra, jak dla mnie czegoś jej delikatnie braknie, jednak naprawdę warto poświęcić jej swój czas. Moja ocena : 8/10
Paulina Kwiatkowska - awatar Paulina Kwiatkowska
oceniła na812 lat temu

Cytaty z książki Kuchnia polska

Dodaj cytat z książki Kuchnia polska