Ślady i tropy zwierząt

- Tierspuren und Fährten in Feld und Wald
- 1997-01-01
- 1997-01-01
- Barbara Żybura
Kieszonkowy atlas tropów i śladów najczęściej spotykanych w lesie i okolicach zwierząt. Od kopytnych po owady.
Kup Ślady i tropy zwierząt w ulubionej księgarni
Oceny książki Ślady i tropy zwierząt
18 użytkowników ma tytuł Ślady i tropy zwierząt na półkach głównych- Chcę przeczytać 12
- W domu 1
- Książki młodości 1
- Biologia 1
- Biologia, Zoologia, Botanika 1
- Tropienie 1
- O zwierzętach 1
- Leśnictwo i łowiectwo 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ślady i tropy zwierząt
Bardzo ładnie wydany przewodnik opisujący wygląd stworzeń żyjących w naszej części świata, wraz ze śladami wskazującymi na ich obecność - są na przykład skorupki jajek, gniazda, ale też wypluwki czy odchody - wszystko w formie graficznej i bardzo przystępnej. Jako dziecko zachwyciłem się tą pozycją. Dla każdego początkującego tropiciela zwierząt - lektura obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepiej zilustrowana książka spośród tych jakie czytałem o tropieniu. Wypełniają ją czytelne, dokładne i kolorowe rysunki wykonane jak przypuszczam w technice akwareli. Nie ucierpiał na tym tekst. Zakres rodzai opisywanych śladów i tropów zwierząt jest bardzo szeroki (w tym owadów, co się rzadko spotyka). Jedynym minusem tej książki jest jej format a właściwiej pisząc jego proporcje, co utrudnia wertowanie, szukanie informacji.
Zapraszam na mojego bloga.
Najlepiej zilustrowana książka spośród tych jakie czytałem o tropieniu. Wypełniają ją czytelne, dokładne i kolorowe rysunki wykonane jak przypuszczam w technice akwareli. Nie ucierpiał na tym tekst. Zakres rodzai opisywanych śladów i tropów zwierząt jest bardzo szeroki (w tym owadów, co się rzadko spotyka). Jedynym minusem tej książki jest jej format a właściwiej pisząc...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka składa się z dwóch części: kolorowej z ilustracjami śladów oraz schematycznie narysowanych zwierząt oraz tekstowej ze skrótowymi opisami gatunków zawierającymi cechy wyglądu oraz typowe zachowania, które można pośrednio obserwować dzięki pozostawionym śladom. Bogate ilustracje dzielą się na kilka działów obejmujących m.in. tropy, ślady żerowania, odchody i gniazda. Niektóre rysunki przedstawiają ślady w szerszym kontekście siedliska.
Polecam na wycieczki do lasu wszystkim chcącym poobcować bliżej z przyrodą.
Książka składa się z dwóch części: kolorowej z ilustracjami śladów oraz schematycznie narysowanych zwierząt oraz tekstowej ze skrótowymi opisami gatunków zawierającymi cechy wyglądu oraz typowe zachowania, które można pośrednio obserwować dzięki pozostawionym śladom. Bogate ilustracje dzielą się na kilka działów obejmujących m.in. tropy, ślady żerowania, odchody i gniazda....