- flora i fauna
- Tierspuren Europas: Spuren und Zeichen bestimmen und interpretieren. Mit Spuren und Zeichen von Säugetieren, Vögeln, Reptilien, Amphibien und Wirbellosen
- 2025-05-27
- 2025-05-27
- Krzysztof Rochmiński
"Tropy i ślady zwierząt Europy" to bardzo rzetelne opracowanie pod względem merytorycznym, dydaktycznym i faktograficznym, zawierające ponad 1600 znakomitych fotografii i rysunków. Dzięki tej książce możemy podpatrywać tajemniczy, niepoznany dotąd świat dzikich mieszkańców naszego kontynentu. To wręcz sztandarowa pozycja przygotowująca do rozpoznawania gatunków zwierząt na podstawie pozostawionych przez nie tropów i śladów, a możliwość porównania danych tabelarycznych z faktyczną wielkością tropów ptaków i ssaków pozwoli uniknąć wielu pomyłek i jest wręcz nieoceniona. W identyfikacji spotkanych w naturalnym środowisku odcisków kończyn, śladów żerowania i gniazdowania, kryjówek, miejsc rozrodu ssaków, ptaków, płazów czy innych zwierząt pomogą znakomite fotografie oraz rysunki tropów i śladów omawianych zwierząt. Towarzyszące ilustracjom opisy zostały uzupełnione informacjami z zakresu biologii, ekologii oraz areału i zasięgu występowania danego gatunku.
Kup Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta w ulubionej księgarni
Oceny książki Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta
43 użytkowników ma tytuł Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta na półkach głównych- Chcę przeczytać 35
- W domowej bibliotece 1
- Tropienie 1
- Motyla noga 1
- Zwierzęta 1
- Ptaki 1
- Jeszcze nie mam 1
- Chcę mieć 1
Tagi i tematy do książki Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta
Cytaty z książki Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta
Dodaj cytat z książki Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tropy i ślady zwierząt Europy. Jak interpretować znaki pozostawiane przez zwierzęta
Najobszerniejszy ze znanych mi wydanych w Polsce podręczników dla tropicieli zwierząt występujących w Europie. Niestety niektórych zwierząt i ich znaków nie znajdziemy w nim. Zawiera bardzo precyzyjne; metodologię i nazewnictwo (również wielojęzyczne) opisu tropów i śladów, stosowanych w tej publikacji. Książka gromadzi bardzo wiele fotografii, jak i dokładne rysunki powstałe jak przypuszczam przy pomocy komputera. Jeśli Ktoś zawodowo zajmuje się tropieniem to ta pozycja wydawnicza musi znaleźć się w jego biblioteczce. Ze względu na wagę książki, nie nadaje się ona do zabrania na łono natury, ale w domu może doskonale służyć w interpretacji wcześniej zebranych w przyrodzie danych. Mam tu na myśli własne zdjęcia i rysunki oraz dane metryczne.
Zapraszam na mojego bloga.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor zbliża się do perfekcji.
Nie, wilka strasznego też nie ma - ale to Ameryki i Colossal Biosciences.
Lemingi - nie ma tropów. Ślepców też nie - bo pod ziemią ?
Mnóstwo zdjęć - 950 ?
Każde dotknięcie pozostawia ślad.
Zapach, ślady żerowania, mocz, łajno, ślina, wypluwki, oznakowanie terenu. Wydeptane ścieżki, nory, wokalizacje, oraz inne znaki dźwiękowe i wizualne.
Dobry pomysł z certyfikacją tropicieli - jak FGASA -The Field Guides Association of Southern Africa, Louisa Liebenberga (tropiciel, nie doradca prezydenta Zumy).
Chętnie poczytałbym o tropach i śladach zwierząt z innych kontynentów.
W sumie fajnie jest mieć coś takiego w domu.
Autor zbliża się do perfekcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle ... jednak się przyczepię. Nie ma np. węgierskiego wilka trzcinowego, norki europejskiej, tchórza stepowego czy kotolisa korsykańskiego. Aksis też nie. Konik polski nie. Rosomak jest ! Polatuchy nie ma. Wychuchola nie ma.
Nie, wilka strasznego też nie ma - ale to Ameryki i Colossal Biosciences.
Lemingi - nie ma tropów. Ślepców też nie -...