Niezwykły świat grzybów

- Fantastic Fungi
- 2025-04-28
- 2025-04-28
- Marek Czekański
Zespół wybitnych mykologów, artystów, dietetyków, ekologów, lekarzy i eksploratorów – profesjonalistów i amatorów – wspólnie z mistrzem filmowej techniki poklatkowej Louie Schwartzbergiem – stworzyli nadzwyczajne w swej afirmacji form życia dzieło filmowe Niezwykły świat grzybów poświęcone grzybom oraz ich tajemniczym, splatanym, podziemnym sieciom włókien zwanym grzybniami. Kreacja ta, zmieniająca radykalnie ludzkie sposoby myślenia, może uratować naszą planetę.
Zachwycająca materiałem ilustracyjnym książka pod redakcją wybitnego mykologa Paula Stametsa poszerza w wieloraki sposób materiał filmowy poprzez rozszerzone transkrypcje oraz nowe artykuły i wywiady, poszerzając wiedzę Czytelnika o nieznane dotąd fakty z fascynującej dziedziny mykologii. Zaprezentowano w niej świat niewiarygodnie złożonych i skutecznych sieci biologicznej łączności leżących dosłownie pod naszymi stopami, zdolnych do rekonstrukcji ziemskich ekosystemów, poprawy ludzkiego zdrowia i przywrócenia naszej symbiotycznej więzi z przyrodą.
Niezwykły świat grzybów sytuuje się na pierwszej linii grzybowej rewolucji. Autorzy tej książki zachęcają Czytelników do aktywnego udziału w zmianach społecznej świadomości koniecznych dla rekonstrukcji naszej planety.
Kup Niezwykły świat grzybów w ulubionej księgarni
Oceny książki Niezwykły świat grzybów
56 użytkowników ma tytuł Niezwykły świat grzybów na półkach głównych- Chcę przeczytać 49
- Popularnonaukowe 2
- Przyroda 2
- Adam 1
- Ekologia 1
- Niedostępne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niezwykły świat grzybów
Bardzo chciałam przeczytać książkę o tak szalenie ciekawych grzybach i ucieszyłam się, że trafiłam na coś, co zapowiadało się na interesującą przygodę. Och, jak się rozczarowałam, gdy okazało się, że ta książką jest o wszystkim, ale nie o grzybach.
Wydaje się, że żaden z autorów rozdziałów/felietonów nie został poinformowany, że do publikacji zaproszono też innych ekspertów, więc w efekcie mamy same powtórzenia myśli na kolejnych stronach.
Ogromnym problemem jest mocno nachalne wciskanie ideologii przez autorów. I naprawdę, ja wiem, że mamy zmiany klimatu i coraz trudniej nam będzie przywrócić ekosystemy do odpowiednich warunków. Jestem tym zatroskana, interesują mnie badania na ten temat, ale – na litość boską! – no nie można czytelnikowi wpychać cały czas, w każdym akapicie tego, że „ludzie niszczą planetę”, „niebawem dojdzie do zagłady ziemi”, „przez kapitalizm zniszczyliśmy środowisko” itd. Naprawdę, jest masa książek na ten temat, znacznie lepiej napisanych, a „Niezwykły świat grzybów” jest przy tym strasznie panikarski i natarczywy, co bardzo źle rzutuje na całą pozostałą treść.
A treści merytorycznej, zgodnej z tytułem książki, i ciekawej, niestety, jest tu tyle, co kot napłakał. Albo w trakcie wywodu ktoś wspomina narodziny swojego dziecka, albo zaczyna wykład o rewolucji przemysłowej. Ludzie, czy wam się aż tak nie chciało pisać? Narzucono jakiś odgórny limit znaków, tak trudny do osiągnięcia, że wypchany pierdołami?
Nie warto polecać tej książki, bo ani ona nie jest o grzybach, ani nie jest ciekawa na żaden inny temat. Jest do tego kiepsko napisana i w chaotyczny sposób, natrętny w swej myśli przewodniej.
Możecie za to popatrzeć sobie na ładne zdjęcia w środku. Tylko w sumie w internecie też je znajdziecie…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje się, że żaden z autorów rozdziałów/felietonów nie został poinformowany, że do publikacji zaproszono też innych...