Kot, który zgubił dom

Okładka książki Kot, który zgubił dom
Ewa Nowak Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Poczytaj ze mną literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
Poczytaj ze mną
2016-05-18
2016-05-18
48 min.

Kup Kot, który zgubił dom w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kot, który zgubił dom

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kot, który zgubił dom

Jestem miłośniczką kotów, literatury faktu i książek dla dzieci. Zauroczyło mnie to combo. Proszę o więcej :)

Historia oparta na faktach, piękna i wzruszająca. Uczy empatii i tolerancji. Pokazuje trudny świat wojny w sposób niebrutalny. Dobra forma dla młodszych dzieci.

Od zawsze wiadomo, że najbardziej niesamowite historie życie pisze. To one poprzez fakt, że wydarzyły się naprawdę, najbardziej poruszają, wstrząsają i dają do myślenia stając się doskonałym materiałem do przeniesienia na zadrukowane karty. Gatunkiem literackim, który doskonale nadaje się do prezentacji prawdziwych wydarzeń, jest ten znajdujący się na pograniczu publicystyki, literatury faktu i literatury pięknej, a który czytelnik w wieku od 3 do 7 lat ma możliwość poznać poprzez tekst autorstwa Ewy Nowak „Kot, który zgubił dom”: reportaż.
Opowieść o nieprawdopodobnej przygodzie Kunkusha, białego kota rasy van turecki weszła do cyklu „Poczytaj ze mną”, którego celem jest zapoznanie młodych czytelników z różnymi rodzajami i gatunkami literackimi, by mogli, poprzez wiedzę dotyczącą różnorodności literatury, wybrać tę jej część, która najbardziej trafia w ich gusta. „Kot, który zgubił dom” w interesujący i niezwykle prosty zarazem sposób pokazuje dzieciom, czym jest reportaż. Przed tekstem właściwym autorka pokrótce charakteryzuje ten niezwykły gatunek literacki, który powinien: poruszać aktualny temat, być autentyczny, trzymać się faktów oraz wzbudzać w czytelniku emocje, następnie za pomocą krótkich, posiadających tytuły rozdziałów, opisuje to, co spotkało Kunkusha i jego irańską rodzinę. Tekst jest stosunkowo krótki i pięknie zilustrowany przez Adama Pękalskiego, w końcu jest skierowany do małego odbiorcy, ale bardzo treściwy i poruszający: nie epatując przemocą opisuje tragizm wojny, która zmusza ludzi do porzucenia całego swojego świata i wyruszenie w nieznane oraz bardzo często rozdziela rodziny. Choć został zainspirowany wydarzeniami, które miały miejsce kilka lat temu, przez obecną sytuację w Europie jest i nadal aktualny, i wyjaśniający dzieciom, dlaczego w jego otoczeniu pojawia się coraz więcej obcokrajowców. Do tego przynosi nadzieję, bo pokazuje szczęśliwe i niezwykle nieprawdopodobne zakończenie: skoro kot, istota, która nie potrafi powiedzieć jak się nazywa, skąd pochodzi i kto jest jego opiekunem, po czterech miesiącach, przy pomocy dobrych ludzi i Internetu, trafia do swojej, mieszkającej w zupełnie innym miejscu rodziny, wszystko może zakończyć się w pozytywny sposób.
„Kot, który zgubił dom” w prosty, interesujący i krzepiący sposób pokazuje, czym powinien charakteryzować się dobry reportaż: opowiada o prawdziwych i aktualnych w czasie swojego powstania wydarzeniach oraz niesamowicie wzrusza i krzepi. Dzieci i ich rodzice będą nim oczarowani.

180 użytkowników ma tytuł Kot, który zgubił dom na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Kot, który zgubił dom na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kot, który zgubił dom

Okładka książki Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński
Ewa Nowak
Ewa Nowak
Książka Ewy Nowak „Pierwsze koty” została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii literatura młodzieżowa. Autorka felietonów, opowiadań oraz powieści dla dzieci i młodzieży. Jej twórczość podpowiada, jak sobie radzić w domu i w szkole, w dobrych i złych chwilach, z przyjaciółmi i z rodzicami. Odnosi się do takich wartości, jak uczciwość, szczerość wobec siebie i innych, przyjaźń, miłość i szacunek dla drugiego człowieka. Zadebiutowała w 1997 roku w „Filipince” tekstem dotyczącym zdawania egzaminów ustnych pt. „100% skuteczności”. Współpracuje z pismami: „Cogito”, „Victor Gimnazjalista”, „Victor Junior”, „Trzynastka”, „Witch”, „Edukacja Twojego Dziecka”, „Twój Styl”, „Przyjaciółka”, „Filipinka”.

Okładka książki O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu Orianne Lallemand, Éléonore Thuillier
O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu Orianne Lallemand, Éléonore Thuillier
Okładka książki Ostatnie piętro Irena Landau, Joanna Rusinek
Ostatnie piętro Irena Landau, Joanna Rusinek
Okładka książki Asiunia Joanna Papuzińska, Maciej Szymanowicz
Asiunia Joanna Papuzińska, Maciej Szymanowicz
Okładka książki Basia i piłka nożna Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i piłka nożna Marianna Oklejak, Zofia Stanecka

Cytaty z książki Kot, który zgubił dom

Dodaj cytat z książki Kot, który zgubił dom