W dół

2016-03-16
2016-03-16
2015-12-01
Karolina Iwaszkiewicz

Kup W dół w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki W dół i

Przeczytane 931 Opinie 55 Oficjalne recenzje 94

Opinia społeczności książki W dółi

Książki 1869 Opinie 671

Oceny książki W dół

OPINIE i DYSKUSJE o książce W dół

Świetnie się czytało! Chociaż nie była jakaś wybitną lekturą.

Świetnie się czytało! Chociaż nie była jakaś wybitną lekturą.

Trochę naciągana ta 7, bo jak na nauczyciela kreatywnego pisania tej kreatywności w książce raczej się nie uświadczy. Niestety, jest sztampowo i, to chyba nie będzie, ani spoiler ani zaskoczenie, z happy endem. A mimo to podobała mi się, głównie ze względu na powolne tempo i pozorne nicniedzianie. Najlepsze są sekwencje z punktu widzenia Granta i przede wszystkim Seana. Angela pojawia się i znika, chyba zabrakło pomysłu na jej postać. No i Caitlin. Oddanie jej głosu miałoby sens gdyby finalnie jej nie znaleźli, ale to chyba dla Johnstona (lub wydawcy) było za bardzo pod prąd i nie po amerykańsku. Szkoda, ale mimo wszystko polecam.

Na okładce wielkimi literami stoi - wciągający thriller wszech czasów, a w środku historia powoli rozpadającej się rodziny i ich dramaty życia codziennego. Serio??? To po co ten nagłówek.? I rozwiązanie zagadki mordercy z dupy! Omg. Nie polecam.

1740 użytkowników ma tytuł W dół na półkach głównych
291 użytkowników ma tytuł W dół na półkach dodatkowych

Tim Johnston
Tim Johnston
Amerykański pisarz i nauczyciel kreatywnego pisania. Oprócz tytułu "W dół" napisał powieść dla młodzieży Never So Green (2002) i zbiór opowiadań Irish Girl (2009). Tytułowe opowiadanie z Irish Girl zostało wyróżnione O. Henry Prize, New Letters Award for Writers i Gival Press Short Story Award, a cały zbiór nagrodzono Katherine Anne Porter Prize in Short Fiction. Opowiadania Johnstona ukazywały się także w „New England Review”, „New Letters”, „The Iowa Review”, „The Missouri Review”, „Double Take”, „Best Life Magazine” i „Narrative Magazine”.

Ostatnia noc w Tremore Beach Mikel Santiago
Ostatnia noc w Tremore Beach
Mikel Santiago
Kompozytor, który po rozwodzie przeżywa niemoc twórczą, szuka odludnego miejsca do zamieszkania. Trafia na Tremore Beach, do jednego z dwóch znajdujących się tam domków, które okazują się właśnie taką samotną ostoją, jakiej potrzebował. Miejsce to słynie z intensywnych wiatrów i niszczycielskich burz. Podczas jednej z tych nawałnic Petera trafia piorun i choć nic groźnego mu się nie stało, to od tego czasu towarzyszą mu nasilające się bóle głowy, a wraz z nimi przerażające wizje. Ukazują one przyszłość, w której jego bliskim dzieje się krzywda. Nie jest to typowy thriller, pełen dynamicznej akcji, który ma straszyć i trzymać w napięciu. Historia bardziej opiera się na tajemnicy podsycającej niepewność oraz na wizjach głównego bohatera. Pomysł na fabułę jest naprawdę ciekawy, a styl autora sprawia, że przez książkę płynie się bardzo przyjemnie. Oprócz realistycznych opisów znajdziemy tu pięknie przedstawioną relację ojca z dziećmi oraz subtelny wątek romatyczny. Przez cały czas obserwujemy też, jak Peter radzi sobie z nową rzeczywistością: z utratą żony, brakiem weny do komponowania oraz zupełnie nowym środowiskiem, w którym przyszło mu mieszkać. Dla mnie była to świetna odskocznia od intensywniejszych książek, które czytałam w ostatnim czasie. Dała mi chwilę wytchnienia i refleksji. Bardzo zżyłam się z bohaterami i do samego końca nie miałam pojęcia jak ta historia się zakończy. Najbardziej jednak urzekł mnie klimat tej powieści. Dzięki niemu z łatwością mogłam poczuć się tak, jakbym naprawdę tam była i odczuwała każdy podmuch wiatru oraz każdą kroplę deszczu.
ksiazkowagatka - awatar ksiazkowagatka
oceniła na81 miesiąc temu
Barwa ciszy Rosamund Lupton
Barwa ciszy
Rosamund Lupton
Proza Rosamund Lupton elektryzuje. Tytułowa cisza pojawia się w tej książce w co najmniej kilku symbolicznych znaczeniach. Trzy są nad wyraz czytelne. To cisza dzikiej przyrody Północy, w której bicie serca oznacza najważniejszy przejaw życia, a płakać nie można, gdyż łzy zamarzają. Druga stwarza świat głuchoniemej Ruby, która podąża z matką, by odszukać ojca gdzieś na Alasce. Ruby utknęła w ciszy, ale jest w stanie rozpoznawać dźwięki i słowa. Co więcej – dotyka ich i je smakuje. Przebywa często w wirtualnym świecie, w którym ciszy przeciwstawione są napisane wyrazy. Trzecia interpretacja odnosi się do skomplikowanego związku Yasmin i Matta. Związku, o który zdesperowana kobieta będzie walczyć w surowych warunkach atmosferycznych. To ta przestrzeń niedopowiedzenia, niewyrażonych emocji i słów. Lodowata cisza między małżonkami, którzy kruszą lód, by ponownie do siebie dotrzeć – w sensie symbolicznym i tym dosłownym. „Barwa ciszy” zawiera elementy thrillera i pogłębionej prozy psychologicznej. To powieść drogi z wyraźnie zaznaczonymi proekologicznymi inklinacjami. Świetnie skonstruowana rzecz, podczas lektury której wciąż zadajemy pytanie o granice zdrowego rozsądku i z niedowierzaniem przyglądając się motywacjom do działania Yasmin, podążamy za nią całymi sobą. To bowiem opowieść, w której potęga dzikiej natury zmierzy się z potęgą ludzkiej miłości i przywiązania. Niesamowita historia o tym, jak wiele oblicz może mieć strach w otoczeniu aury koła podbiegunowego.
Malgorzata Zelazna - awatar Malgorzata Zelazna
oceniła na61 rok temu
Dziewięć dni Gilly Macmillan
Dziewięć dni
Gilly Macmillan
Rachel Jenner niedawno rozwiodła się z mężem i od tamtej pory samotnie wychowuje syna, ośmioletniego Bena. Któregoś jesiennego dnia wybierają się z psem na spacer do lasu pod miastem. Chłopiec biegnie sam do przodu – i znika. Szybko staje się jasne, że to nie żart płatany przez chłopca. Czy Ben się zgubił? A może spełnia się właśnie najczarniejszy scenariusz rodziców i dziecko zostało porwane? Jak wskazuje tytuł, powieść (poza prologiem i epilogiem) opisuje dziewięć dni po zniknięciu Bena. Dziewięć nieskończenie długich dni… Głównym narratorem powieści jest Rachel. Matka Bena opisuje jego zaginięcie z pewnej perspektywy czasowej, zwracając się bezpośrednio do czytelnika, co pozwala zmniejszyć dystans między nim a opisywanymi wydarzeniami i niemal boleśnie poczuć to, co czuje matka po zaginięciu dziecka. Jej wyrzuty sumienia, targające nią emocje, strach tak silny, że uniemożliwia jej panowanie nad sobą – to wszystko znajdziemy we fragmentach opisujących wydarzenia z perspektywy Rachel. Dopełniają je wspomnienia inspektora Clemo, który prowadził śledztwo w sprawie zaginięcia chłopca, i stenogramy z jego późniejszych sesji terapeutycznych. Niemal każdy z opisywanych dziewięciu dni rozpoczynają fragmenty internetowych artykułów dotyczących tej sprawy; uzupełniają one obraz wydarzeń niejako „z zewnątrz”, z perspektywy osób niezaangażowanych w sprawę (i pokazują, jak łatwo ludziom przychodzi ferowanie wyroków, często niesprawiedliwych). „Dziewięć dni” to spokojna, a jednak na swój sposób wciągająca książka....polecam.
Malgorzata Zelazna - awatar Malgorzata Zelazna
oceniła na85 miesięcy temu