Nurt

Kup Nurt w ulubionej księgarnii

Nurt

książek na półce przeczytane 2014 napisanych opinii 2014

Oceny książki Nurt

Książka od początku do końca trzyma w napięciu i skutecznie budzi ciekawość. Choć początkowo czytało się ją dość ciężko, z czasem wciąga coraz bardziej, zostawiając lekki niedosyt i chęć poznania dalszego rozwoju wydarzeń.

Niezbyt wciągająca historia. napisana bardzo egzaltowanym językiem, dziwacznie teatralnym i melodramatycznym. Trudno było mi się skupić, ale postacie częściej rozmawiały o tym co się wydarzyło niż robiły coś nowego, więc nie traciłam wątku.

Bardzo mi się podobała. Nie można jej traktować jako typowy kryminał, bo wtedy może mocno rozczarować.
Akcja toczy się dwutorowo - współcześnie, po wypadku bohaterki oraz przeplatana jest wspomnieniami i wydarzeniami sprzed 10 lat. Przez podobieństwo zdarzeń „demony” budzą się ze snu, odżywają wątpliwości i pytania.
Autor wchodzi w głowy bohaterów i próbuje pokazać czytelnikowi co myśleli, myślą teraz i dlaczego postępują tak, a nie inaczej.

Autor wchodzi w głowy bohaterów i próbuje pokazać...

467 użytkowników ma tytuł Nurt na półkach głównych
98 użytkowników ma tytuł Nurt na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nurt

Tim Johnston
Tim Johnston
Amerykański pisarz i nauczyciel kreatywnego pisania. Oprócz tytułu "W dół" napisał powieść dla młodzieży Never So Green (2002) i zbiór opowiadań Irish Girl (2009). Tytułowe opowiadanie z Irish Girl zostało wyróżnione O. Henry Prize, New Letters Award for Writers i Gival Press Short Story Award, a cały zbiór nagrodzono Katherine Anne Porter Prize in Short Fiction. Opowiadania Johnstona ukazywały się także w „New England Review”, „New Letters”, „The Iowa Review”, „The Missouri Review”, „Double Take”, „Best Life Magazine” i „Narrative Magazine”.

Odruch Ashley Audrain
Odruch
Ashley Audrain
Blythe jest szczęśliwa z Foxem i myśli, że znają się na wylot. On robi karierę jako architekt, ona bez sukcesów pisze opowiadania. Gdy Blythe zachodzi w ciążę jest najszczęśliwsza na świecie, jednak macierzyństwo nie jest takie, jakie się jej wydawało. Ma wrażenie, że dziecko przy niej jest niespokojne i jej nienawidzi, a przecież nie tak miało być...Rady, które słyszy też jej nie pomagają. Gdy jej córka zaczyna mieć przejawy agresywnego, a nawet okrutnego zachowania wobec innych (z wyjątkiem ojca),Blythe zaczyna się jej bać i rozpaczliwie chce być ponownie w ciąży, aby dostać jescze jedną szansę na bycie matką. Inną matką niż do tej pory była...I z innym dzieckiem... Lubię książki, które pokazują macierzyństwo nie tylko od tej kolorowej strony. Tutaj dodatkowo mamy przemianę rodziny, bo intuicja matki i jej spostrzeżenia są ignorowane, co ma pośredni wpływ na funkcjonowanie tej rodziny. No właśnie - ale ile w tym, co się z tą rodziną dzieje jest "zasługą" traum przeszłości, a ile z tego, co się dzieje ma przyczynę w teraźniejszości? Czy można mieć dosyć macierzyństwa i chcieć po prostu uciec, tymbardziej jeśli dziecko jest problematyczne? Czy matka czuje, że z jej dzieckiem jest coś nie tak? Czy wszystkie sytuacje, gdy dziecko wydaje się być okrutne dzieją się naprawdę czy może pod naciskiem otoczenia tylko jej się wydaje? I czy to, że dziecko jej mówi, że jej nie kocha to pokłosie złego wychowania czy nieświadomego odtrącenia dziecka z wcześniejszych lat?  Polecam :)
konimall - awatar konimall
ocenił na81 miesiąc temu
Szklane skrzydła motyla Katrine Engberg
Szklane skrzydła motyla
Katrine Engberg
Lubię odkrywać nowych autorów i przynosić w przepastnej torbie z mojej biblioteki, książki pisarzy, z których twórczością nie miałam do tej pory okazji się zetknąć. Z lubością przemierzam półki z kryminałami, których lektura jest dla mnie od zawsze grzeszną przyjemnością (jeśli tak można przetłumaczyć angielski zwrot quilty pleasure). Wybieram, przebieram i po ciężkich i wymagających pozycjach sięgam po książkę, która ma dostarczyć mi rozrywki i oczyścić głowę. Nie oznacza to jednak, że zadawalam się byle jaką literaturą kryminalistyczną. Moje wymagania są naprawdę wysokie. Lubię książki, które nie powielają zgranych schematów, gdzie pierwsze skrzypce gra logika a nie zbiegi okoliczności, a czytelnik może wraz z bohaterami próbować rozwiązać zagadkę i wskazać winnego. Takich niestety jest niewiele ale z pewnością mogę do nich zaliczyć "Szklane skrzydła motyla" autorstwa duńskiej pisarski Katrine Engberg. Historia ta wciągnęła mnie od pierwszych stron, i choć odrobinę wytracała z czasem impet to do końca trzymała mnie w napięciu. Kopenhaga staje się sceną przerażających zbrodni. W różnych punktach miasta przypadkowi przechodnie znajdują zwłoki, które łączy to, iż są pozbawione krwi a na ich nadgarstkach widnieją liczne nacięcia, wykonane nietypowym narzędziem. W trakcie śledztwa okazuje się, że łączy je fakt, że swego czasu pracowały w małym ośrodku terapeutycznym, w którym pacjentami byli młodzi ludzi zmagający się z problemami psychicznymi. Kto stoi za tymi zbrodniami? Czy mają one związek z samobójstwem jednej z młodych pacjentek? Co ukrywa wzięty psychiatra, pod maską profesjonalizmu i obojętności? Czytelnik może próbować sam szukać odpowiedzi na te pytania, choć finał pewnie niejednego zaskoczy. "Szklane skrzydła motyla" to opowieść, która pochyla się nad tematyką zdrowia psychicznego młodzieży. Lubię lektury, które zwracają uwagę na istotne problemy społeczne w sposób pozbawiony dydaktycznego smrodku. Ta sztuka doskonale się autorce udała. Stworzyła nie tylko porywający kryminał ale i opowieść o trudach dojrzewania i wyzwaniach przed którymi stają młodzi ludzie wchodzący dorosłość. Polecam!
Jeżynka - awatar Jeżynka
oceniła na71 rok temu