Nurt

- 2021-01-13
- 2021-01-13
- 2019-01-22
- Karolina Iwaszkiewicz
Niesamowita nowa powieść autora światowego bestsellera "W dół".
Kiedy dwie młode kobiety opuszczają kampus uczelni w środku zimy i jadą ponad tysiąc kilometrów na północ do Minnesoty, nagle – dosłownie kilka kilometrów od domu – muszą walczyć o życie w lodowatych wodach rzeki Black Root. Jednej udaje się przeżyć. Śmierć drugiej – a właściwie morderstwo – jak obuchem uderza w mieszkańców małego miasteczka, przypominając o innej młodej kobiecie, która straciła życie w tej samej rzece dziesięć lat wcześniej i której niewykryty zabójca wciąż może mieszkać wśród nich.
Jeden ojciec jest zmuszony ponownie przeżywać swoją agonię, podczas gdy największym pragnieniem innego staje się postawienie zabójcy przed sądem. Dziewczyna, która przeżyła lodowatą kipiel, nie może uwolnić się od poczucia, że wiąże ją tą wcześniej nierozwiązaną sprawą coś więcej niż tylko rzeką.
Wkrótce zostaje zmuszona podjąć własne dochodzenie. Przy tej okazji wyjdą na wierzch dawno skrywane sekrety i powróci przemoc, która od dawna kłębi się tuż pod powierzchnią miasta. Upiory zamrożone w czasie, duchy i demony, oskarżeni i winni, wszyscy budzą się do życia w tym skutym śniegiem i lodem północnym mieście, gdzie nie można czuć się bezpiecznie.
Świetnie nakreślona, trzymająca w napięciu i znakomicie napisana opowieść o tym, jak przeszłość trzyma klucz do przyszłości, a także trzyma teraźniejszość w szachu.
Kup Nurt w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Nurt
Przeciętna. Dłuży się. Nudzi. Grzebanie w przeszłości. Dwie śmierci w rwącej rzece oddzielone latami. Podobne do siebie. Czy popełniła je ta sama osoba? Kto jest winny? Podejrzenia się mnożą. Potwierdzają. Wykluczają. Pojawiają nowe poszlaki. Dowody, które niekoniecznie nimi są. Omawia się wszystko dokładnie i szczegółowo. W tekście ból po stracie i analiza jego wpływu na poszczególne osoby. Znowu zabrałam się za smutną lekturę. Pech. Do tego fabuła jest bardzo powolna. Książka nie chciała się skończyć a nie mogłam jej tak po prostu porzucić. Dokończyłam i odetchnęłam z ulgą. Czas na coś bardziej dynamicznego od ślimaka winniczka.
Oceny książki Nurt
467 użytkowników ma tytuł Nurt na półkach głównych- Przeczytane 242
- 2021 23
- 2024 6
- Legimi 5
- Przeczytane 2021 4
- 2023 3
- Na czytniku 3
Tagi i tematy do książki Nurt
Cytaty z książki Nurt
- Może dlatego, że po każdym mrozie przychodzi odwilź, jak mawiał mój dziadek.
- To znaczy?
- To znaczy, że nie da się zostawi...
- Szaleństwo ma to do siebie, że się rozprzestrzenia, Gordon. Mam nadzieję, że starczy ci rozsądku, żeby nie być jednym z tych, którzy je sz...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nurt
Książka od początku do końca trzyma w napięciu i skutecznie budzi ciekawość. Choć początkowo czytało się ją dość ciężko, z czasem wciąga coraz bardziej, zostawiając lekki niedosyt i chęć poznania dalszego rozwoju wydarzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezbyt wciągająca historia. napisana bardzo egzaltowanym językiem, dziwacznie teatralnym i melodramatycznym. Trudno było mi się skupić, ale postacie częściej rozmawiały o tym co się wydarzyło niż robiły coś nowego, więc nie traciłam wątku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Nie można jej traktować jako typowy kryminał, bo wtedy może mocno rozczarować.
Autor wchodzi w głowy bohaterów i próbuje pokazać czytelnikowi co myśleli, myślą teraz i dlaczego postępują tak, a nie inaczej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja toczy się dwutorowo - współcześnie, po wypadku bohaterki oraz przeplatana jest wspomnieniami i wydarzeniami sprzed 10 lat. Przez podobieństwo zdarzeń „demony” budzą się ze snu, odżywają wątpliwości i pytania.
Autor wchodzi w głowy bohaterów i próbuje pokazać...
Spójna zamknięta historia, co stanowi pewnego rodzaju satysfakcję, gdyż niejednokrotnie zdarza się, że książki kończą się w momencie rozwiązania sprawy. Tu autor daje nam całkiem rozbudowane domknięcie wątku. Z drugiej strony jednak zabrakło mi choćby symbolicznego zakończenia nawet w epilogu wątku dziewczyn, który wielokrotnie pojawiał się w dialogach.
Z pewnością czytało się dobrze, rozdziały też nie są rozbudowane, co popycha fabułę naprzód.
Przyznam jednak, że na początku było dosyć nieintuicyjne przeskakiwanie w czasie, w żaden sposób nieoznaczone, przez co mogło wprowadzać w lekką dezorientację. Trochę szkoda, że sprawca jest dosyć oczywisty. Zabrakło być może sugestii wskazujących na inne osoby, żeby zbudować większe napięcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pewnością czytało...
Na początku był chaos... Nie mogłem się powstrzymać. Naprawdę... Bo na początku... Nieważne... Na początku szło ciężko. Szło ciężko, bo napisane to było dużo, dużo za dobrze, ładnym językiem, bez zbędnych upiększaczy kamuflujących braki literackie, więc nie mogłem jednym okiem czytać, a drugim gapić się bezdusznie w telefon. Musiałem poświęcić uwagę w pełni, a ostatnio jest to nie lada wyzwanie. Co więcej - historia dwóch koleżanek ze studiów, z których szybko robi się jedna zaskakuje o tyle, że nie jest główną osią fabuły (czego się mocna spodziewałem),a jedynie pretekstem do opisania czegoś większego i dużo ciekawszego (i nie mam na myśli szpiegostwa przemysłowego, czy innego zabijania na zlecenie, bo jak już wspominałem, to jest dobrze napisane, tak?). Co jednak w tym wszystkim najlepsze, "Nurt" jednocześnie jest i nie jest kryminałem, to taki kryminał Schrödingera. I bogowie, jak się go doskonale czyta1
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż raz poznałam kunsztu pióra Tima Johnstona i odtąd szukałam czegoś podobnego. Decydując sie na lekturę tej powieści, wiedziałam, że raczej się nie zawiodę. I tak też jest.
Zauważyłam pewne podobieństwa do powieści Nurt - postaci, pies, śmierć jakiegoś bohatera z racji wieku, ucieczkę czyjegoś syna do innego stanu i parę innych. Mimo to wszystko inne było świeże.
Śledztwo było prowadzone w dość ciekawy sposób, mianowicie kontynuowane na własną rękę po śmierci szeryfa przez ofiarę wypadku i jednocześnie jego córkę.
Momentami zdarzenia były nieco przewidywalne, ale końca nie byłam nigdy pewna.
Sprawa nadużyć dziewczyn była oburzająca i właśnie to napędzało chęć poznania zakończenia.
Generalnie bardzo dobra książka, trochę przeciągana ale w dobry sposób. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSposób opisywania rzeczywistości przez autora mnie zaczarował, a amerykański klimat został idealnie odwzorowany.
Mocno nużąca książka. Bohaterowie bez polotu, akcja się wlecze, a narracja momentami irytująca i pogmatwana. Sam zamysł miał spory potencjał, finalnie spore rozczarowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie nie jest to wciągająca lektura. Założenia co do treści trochę mnie przekonują i chyba dlatego przeczytałam. Brakowało mi dynamiki i tego czegoś co powinien mieć dobry kryminał. Tego czegoś czego nie umiem nazwać, ale co by mnie porwało. Czasem i takie mniej wciągające lektury trzeba przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie przyjaciółki , studentki udają się w podróż do oddalonej Minnesoty. Ojciec Audrey , były szeryf, ma ostatnie stadium raka. Po drodze skręcają na stację benzynowa i Audrey zostaje zaatakowana przez dwóch młodych mężczyzn. Caroline udaje się uratować przyjaciółkę i uciekają samochodem. Niestety na pobliskim moście wpadają w poślizg i auto staje tuz nad rzeką. Samochód, który nadjeżdża wpycha ich auto do rzeki na lód . Dziewczyny razem z pojazdem wpadają do zimnej, nie do końca zamarzniętej rzeki. Ratuje się tylko Audrey. W tej samej rzece dziesięć lat temu zginęła inna dziewczyna. Do dziś nie znaleziono sprawcy, który potrąconą przez samochód dziewczynę wrzucił do rzeki powodując jej śmierć. Śledztwo przed laty prowadził szeryf, ojciec Audrey. Powraca stara sprawa. Audrey prowadzi prywatne dochodzenie. Powracają dawne sprawy, złamane życiorysy, niesprawdzone podejrzenia, przemoc. Ciekawa sprawa, narracja prowadzona jak w poprzedniej książce autora, powoli stopniuje napięcie.
Dwie przyjaciółki , studentki udają się w podróż do oddalonej Minnesoty. Ojciec Audrey , były szeryf, ma ostatnie stadium raka. Po drodze skręcają na stację benzynowa i Audrey zostaje zaatakowana przez dwóch młodych mężczyzn. Caroline udaje się uratować przyjaciółkę i uciekają samochodem. Niestety na pobliskim moście wpadają w poślizg i auto staje tuz nad rzeką. Samochód,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza książka o niebo lepsza. Specyficzna nararcja, którą się lubi lub nie. Wolna toczy się akcją, duszną senna atmosfera. Dwa utobiecia w jednej rzece oddzielone latami. Próba dojechałam do prawdy. Wątki, poszlaki. Opis żałoby i radzenia sobie ze stratą. Jednak wszystko to było bardzo rozwleczone do granic możliwości a z zakończenia nic nie wynika.