Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy

Okładka książki Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy autora Peter A. Levine, 9788380150348
Okładka książki Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy
Peter A. Levine Wydawnictwo: Czarna Owca nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
HEALING TRAUMA. A Pioneering Program for Restoring the Wisdom of Your Body
2015-02-01
2015-02-01
Zenon Mazurczak

Kup Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy

Czym jest trauma? W jaki sposób możemy ją opisać? Jakie są jej rodzaje? W jaki sposób reagujemy na traumatyczne wydarzenie? W jaki sposób nasz organizm broni się przed tak trudnym doświadczeniem?

Autor w niezwykle przystępny, ale i wnikliwy sposób odpowiada na powyższe pytania, uwzględniając osobisty aspekt traumy (pewien subiektywizm w odczuciu danego wydarzenia przez każdego z nas).

Pisze on m.in. o nadmiernym pobudzeniu, dysocjacji czy też zaprzeczeniu. Niezwykle ciekawym fragmentem książki jest ten o przymusie powtarzania określonych działań, o ściąganiu na siebie określonego typu zdarzenia (o reinscenizacji). I tu pojawia się opowieść
- o mężczyźnie, który napadł na bank bez broni w ręku, odtwarzając w ten sposób schemat z przeszłości;
- o żeglarzu, który spowodował wypadek podświadomie, przywołując zdarzenie z dzieciństwa
- o możliwym losie kobiet po głębokim naruszeniu ich granic...

Autor przywołuje też obserwacje z życia zwierząt, wyjaśnia reakcje machania łapami przez niedźwiedzia (jakby ten kończył ucieczkę przez napastnikiem) czy też sytuację "zamrożenia się" przez antylopę, której zagraża np. gepard. Wyjaśnia, w jaki sposób zwierzęta pozbywają się nagromadzonej energii i powracają do równowagi.

Następnie proponuje bardzo dużo ćwiczeń związanych z odzyskaniem czucia swojego ciała, stanem relaksu i odprężenia, kształtowaniem uważności na tu i teraz...

I choć pewnie owe ćwiczenia łatwiej jest wykonywać na warsztatach, to jednak cała pozycja jest niezmiernie ciekawa. Ważnym fragmentem książki jest też ten o traktowaniu osoby po przebytej traumie, a dodatkową wartością - nadzieja, że trauma może zostać przekształcona, a sam "proces leczenia może być katalizatorem głębokiego przebudzenia - bramą wiodącą do autentycznej transformacji emocjonalnej i duchowej" :) Ciekawe!

Samodzielnie trudno przez to przejść. Jak doświadczacie trudnych objawów to już trzeba iść do specjalisty SE. Ta książka jest dość skrótowa.
Jeśli chcecie zrozumieć więcej, to przeczytajcie „Obudzić tygrysa” - to warto.

Jeśli chcecie zrozumieć więcej, to przeczytajcie „Obudzić tygrysa” - to warto.

Krótka ale bardzo treściwa książka. Jest to typowy poradnik przekazujący konkretne działania, jakie pacjenci mają wykonywać. Nie znajdziemy więc w nim teorii stojącej za genezą traum czy uzasadniającej, dlaczego podane metody mają prawo zadziałać. Skierowana stricte do pacjentów, napisana w przystępnej, krótkiej formie. Plusem jest także dodatek na płycie CD - ćwiczenia zawsze łatwiej wykonuje się gdy słyszymy polecenia dyktowane w tle, niż gdy musimy czytać je w książce i tym samym skupiać się na tekście a nie swoim ciele

260 użytkowników ma tytuł Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy na półkach dodatkowych

6 filarów poczucia własnej wartości Nathaniel Branden
6 filarów poczucia własnej wartości
Nathaniel Branden
Książka z tych życiowych, poruszających swoją zawartością. Autor podzielił książkę na wewnętrzne źródła poczucia wartości oraz zewnętrzne. Nie ukrywam, że te wewnętrzne poruszyły mnie bardziej. Wśród sześciu filarów poczucia wartości wyróżnione zostały: praktyka świadomego życia praktyka samoakceptacji praktyka odpowiedzialności za siebie praktyka asertywności praktyka życia celowego. Słowo praktyka oznacza tu dyscyplinę, sposób regularnego postępowania, sposób bycia. Jako ćwiczenia w budowaniu poczucia własnej wartości autor stosuje metodę dokańczania zdań. Większość z tych zdań ma zwiększyć naszą samo świadomość, albo pobudzić nas samych do samo uzdrowienia, do zmiany sposobu postrzegania siebie. Ciekawe było stwierdzenie autora, że tylko psychoterapeuta, który sam odbudowywał swoje poczucie wartości jest w stanie przeprowadzić innych przez ten proces, którego sam doświadczył i zrozumiał. Nathaniel Branden uświadomił mi w tej książce jak bardzo jesteśmy odpowiedzialni za swoje myśli, budowanie szczęścia, życia i samoświadomości. Czy pozwolimy by czyjaś opinia o nas lub decyzja życiowa miała druzgocący wpływ na nas, nasze samopoczucie, szczęście czy przyszłość? To jak zareagujemy w danym momencie często wypływa z naszego poczucia wartości i samoświadomości. Poczucie własnej wartości musimy znaleźć w sobie a nie szukać go w opiniach innych. Miłość męża czy żony nie sprawi, że sam będę kochać siebie. Autor stwierdza, że nie można mieć za wysokiej samo oceny, tak samo jak nie można być zbyt zdrowym. Zdrowe poczucie własnej wartości ułatwia nam podejmowanie życiowych wyzwań i wychodzenie z życiowych problemów. Osoba o niskiej samoocenie bardziej przeżywa porażki i rzadziej stawia sobie ambitne cele lub wyzwania. Często staje się bierna. Na drodze do odbudowania poczucia własnej wartości staje lenistwo i unikanie dyskomfortu. Wysiłek i niewygoda sprzyjają budowaniu naszej siły i tym samym dobrej opinii o sobie. Ciężko streścić 478 stron wiedzy m.in o asertywności, wyznaczaniu celów, niezależności, moralności, życiu z zasadami, czy braku systemu edukacji, który uczyłby ludzi myślenia a nie przystosowywania się do reguł i otoczenia (zabijania kreatywności). Nie ukrywam, że ta książka w wielu aspektach była o mnie. O moim wewnętrznym dziecku, wiecznie pod krytyką z powodu wyglądu, zamkniętym w sobie, cichym, grzecznym, przynoszącym dobre oceny, ale w środku smutnym, samotnym i nie wychylającym się. Kimś kto nie wierzył, że szczęście jeszcze przyjdzie. Lektura rozwinęła moją samoświadomość. Cytaty: "Jeśli nie zasługuję na miłość jest mi trudniej uwierzyć, że ktoś inny mnie pokocha" "Kto nie kocha samego siebie, nie potrafi pokochać innych"
Ewa - awatar Ewa
oceniła na1026 dni temu
Bądź sobą. Wylecz swoje 5 ran Bourbeau Lise
Bądź sobą. Wylecz swoje 5 ran
Bourbeau Lise
Książka ciekawa, kojąca. Autorka przedstawia swoją koncepcję tego, co powoduje ludzkie cierpienie i bolączki. Przedstawione tezy są bardziej metafizyczne, humanistyczne, aniżeli naukowe. Z tego powodu przechodziłam przez treść ze sceptycznym nastawieniem. W żadnych źródłach nie ma informacji potwierdzających, jakoby autorka miała być psychologiem, psychiatrą czy chociaż naukowcem bazującym na wiedzy rzetelnie potwierdzonej. Jest to raczej obraz tego, jak autorka rozumie powody przeżywanych cierpień i nazywa je ranami, którym odpowiadają kolejne zakładane maski. Rozważania te mają niewątpliwą wartość humanistyczną, towarzyszą rozważaniom czytelnika i wyraźnie koją zranione serce. Niemniej jednak podłoże powstawania tych ran jest naukowo dość jasno wyjaśnione, a przedstawione w książce powody brzmią "twoja dusza szukała rodziny, w której urzeczywistni swój ból" - tak jakby cierpienie istniało przed poczęciem i losowało, w którym dziecku się zrealizuje. :) Do tego teorie o tym, jak człowiek wygląda fizycznie, gdy cierpi na jakąś ranę - tu znowu stek bzdur, który przypomina archaiczne twierdzenia (np. kraniologia Galla, teoria Sheldona czy Kretschmera),które nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości. To były dawne, naiwne próby zrozumienia natury człowieka. Autorka urodziła się w 1941 roku, w którym to żył jeszcze Sheldon i być może słyszała o jego wynurzeniach i wzięła je na serio. Różne podejścia różnie widzą dane rzeczy, czasami są one spójne, czasami operujemy opiniami i w treści tej książki właśnie mamy do czynienia z opiniami autorki. Mimo tego książka ma sporą wartość duchową i zdecydowanie kojącą. Poza tym napisana niestety bardzo chaotycznie, w mojej ocenie dla przejrzystości powinna być zachowana struktura, że każdy rozdział to jedna rana w całości, a nie że po 5 rozdziałach o ranach jest kolejny który mówi o wszystkich pięciu i to powoduje odczucie dużego chaosu (skoro każda rana dostała swój rozdział, to niech zajmie go z wszystkimi informacjami, a nie że część z nich jest na doklejkę wrzucona w innym rozdziale, jakby zamiast zredagowania zostały dorzucone osobno, po napisaniu wcześniejszych części; korekta w tej książce na pewno nie istniała). Dla tych, co chcą porozkminiać swoje życie i innych - polecam.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy

Peter A. Levine Uleczyć traumę. 12-stopniowy program wychodzenia z traumy Zobacz więcej