Raport pelikana

- 2008-01-01
- Marek Mastalerz
- Ekranizacje:
- Raport Pelikana (1994)
Dwa równoczesne zabójstwa sędziów Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych. Ameryka jest wstrząśnięta. FBI i CIA są bardzo bezradne. Śledztwo stoi w miejscu. Na trop sprawców wpada studentka prawa z Nowego Orleanu. Swoje pozornie absurdalne podejrzenia przedstawia w specjalnym raporcie. Wtedy staje się celem płatnych morderców i służb specjalnych...
Kup Raport pelikana w ulubionej księgarni
Oceny książki Raport pelikana
6513 użytkowników ma tytuł Raport pelikana na półkach głównych- Przeczytane 4 769
- Chcę przeczytać 1 694
- Posiadam 1 180
- John Grisham 48
- Literatura amerykańska 23
- Kryminał 18
- Thriller/sensacja/kryminał 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce Raport pelikana
Trochę mnie rozczarowała. Pomysł ciekawy, ale dość szablonowe postacie i w niektórych miejscach małe nielogiczności. Pewne fragmenty i decyzje autora pokazują, że swoją książkę kierował w kierunku męskiego odbiorcy. Krok wstecz względem Firmy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka gatunku. Wciąga bardziej niż film, który z resztą również świetny. Julia to wypisz-wymaluj Darby Shaw, ale Denzel mi - przy całym szacunku do tego genialnego aktora - jakoś nie pasował do roli Graya.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla koneserów. Jeżeli ktoś sądzi, ze bezie się lekko czytać to się myli. Jednak film nie oddaje tego wszystkiego co książka - przeczytałem ją dla konfrontacji z filmem. Muszę przyznać, że mimo wszystko scenarzysta i reżyser przyłożyli się do sfilmowania tego thrillera politycznego a właściwie korporacyjnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem najlepsza powieść Grishama. Bez słabych punktów.
Moim zdaniem najlepsza powieść Grishama. Bez słabych punktów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę mnie niepokoi, czego Grisham doświadczył jako prawnik.
Trochę mnie niepokoi, czego Grisham doświadczył jako prawnik.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka ideał.
Ksiazka ideał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra.
Bardzo dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła jest dobra, jednak nie jest opisana w zbyt ciekawy sposób. Szczególnie, że książka do krótkich nie należy, więc można się wynudzić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajny kryminał, trzymający w napięciu i zaskakujący do ostatnich stron.
Jedyny minus to końcowy, wymuszony wątek miłosny i lekko zbyt duża obsesja autora na punkcie stóp głównej postaci damskiej, zamiast na jej charakterze. Naprawdę, ambitna, zdolna studentka miałaby lepsze plany niż romans ze starszym dziennikarzem, egzystencja w domu na plaży... i nie zapominajmy też o tym, że to jednak ciut ważniejsze niż wniosek, że w czasie pościgu i stresie, jej paznokcie u stóp po dwóch tygodniach wciąż były idealnie przycięte, pomalowane na odcień czerwieni i bez odrostów.
Bardzo fajny kryminał, trzymający w napięciu i zaskakujący do ostatnich stron.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny minus to końcowy, wymuszony wątek miłosny i lekko zbyt duża obsesja autora na punkcie stóp głównej postaci damskiej, zamiast na jej charakterze. Naprawdę, ambitna, zdolna studentka miałaby lepsze plany niż romans ze starszym dziennikarzem, egzystencja w domu na plaży... i nie zapominajmy...