Złap mnie, jeśli potrafisz

- 2016-07-14
- 2003-01-01
- 2000-08-01
- Wojciech Szypuła
Niewiarygodna, ale prawdziwa historia najmłodszego, najgenialniejszego i najbardziej poszukiwanego kanciarza w dziejach, od lat doradcy FBI.
Ekranizacja z Leonardo DiCaprio i Tomem Hanksem sfilmowany przez Stevena Spielberga.
Ukradłem każdego centa i przepuściłem wszystko na eleganckie ciuchy, komfortowe chaty, superpanienki i zabawę. Imprezowałem we wszystkich europejskich stolicach, opalałem się na wszystkich najsłynniejszych plażach świata.
Frank W. Abagnale
FRANK W. ABAGNALE, znany też jako Frank Williams, Robert Conrad, Frank Adams i Robert Monjo, był jednym z najbardziej bezczelnych i pomysłowych oszustów i fałszerzy w historii. Podczas krótkiej, lecz efektownej „kariery” siedział za sterami pasażerskiego odrzutowca w przebraniu pilota, udawał lekarza w szpitalu, uprawiał zawód adwokata bez żadnych uprawnień, wykładał na uniwersytecie jako profesor socjologii i posługując się fałszywymi czekami, zgarnął ponad 2,5 miliona dolarów (dziś byłoby to kilkadziesiąt milionów!).
Wszystko to osiągnął, zanim skończył 21 lat. Znany policji 26 krajów i 50 stanów USA Abagnale wiódł wystawne życie – do czasu gdy dosięgła go sprawiedliwość. Dziś pracuje dla FBI jako wybitny ekspert od zabezpieczeń czeków i oszustw finansowych.
Niewiarygodna relacja Franka Abagnale’a o jego śmiałych wyczynach, światowych eskapadach i niezwykłych ucieczkach – nawet z samolotu! – stała się światowym bestsellerem.
Frank W. Abagnale
Kup Złap mnie, jeśli potrafisz w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Złap mnie, jeśli potrafisz
1846 użytkowników ma tytuł Złap mnie, jeśli potrafisz na półkach głównych- Przeczytane 1 102
- 2018 9
- Audiobooki 9
- 2019 8
Tagi i tematy do książki Złap mnie, jeśli potrafisz
Czytelnicy Złap mnie, jeśli potrafisz przeczytali również
Cytaty z książki Złap mnie, jeśli potrafisz
Doszedłem do wniosku, że ja już nie żyję, ale jedynie usiłuję przetrwać.
-Zobaczysz Frank, że kiedy jesteś na szczycie otaczają Cię setki ludzi, którzy podają się za Twoich przyjaciół. Kiedy przegrasz to będziesz ...
Rozwiń Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce Złap mnie, jeśli potrafisz
Jedyna ksiazka, jaką przeczytałam, która była gorsza od filmu.
Jedyna ksiazka, jaką przeczytałam, która była gorsza od filmu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorię Franka Abagnale poznałem najpierw w filmie. Z chęcią sięgnąłem po "oryginał". Warto było i polecam każdemu, kto chciałby bliżej poznać tą historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię książek pisanych w pierwszej osobie. W tym przypadku na dodatek wszystko brzmiało jak przechwałki co też nie pomagało w lekturze. Sporo różnic w porównaniu z filmem, sprawnie się czytało ale przez sposób narracji taka a nie inna ocena, i tak ciut wyższa że względu na zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Złap mnie jeśli potrafisz" to jedna z książek, którą czyta się z nocami, z zapartym tchem śledząc rozwój wydarzeń. Spryt, zuchwałość i kreatywność Franka Abagnale są zadziwiające, natomiast refleksje na temat relacji z ludźmi czy osiągania swoich celów dają do myślenia. Historia przedstawiona w książce została lekko ubarwiona, jednak wciąż jest warta uwagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor ksiazki jak przystalo na kogos z aspiracjami ma baaardzo bujna wyobraznie. Dla mnie to fikcja i tak tez traktuje ta ksiazke. Przyjemna lektura i tyle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Złap mnie, jeśli potrafisz” autorstwa Franka W. Abagnale’a, to wyjątkowa książka, będąca nie tylko fascynującą opowieścią o najbardziej znanym oszuście swoich czasów, ale również interesującym spojrzeniem na ewolucję tego niebanalnego bohatera – od brawurowego złodzieja po cennego współpracownika rządu. Książka, pełna szczegółowych opisów nieprawdopodobnych przygód Franka, ukazuje, jak dzięki sprytowi, inteligencji i odwadze Abagnale potrafił wielokrotnie oszukiwać system, podróżować po świecie i wcielać się w różne role zawodowe – od pilota, przez lekarza, aż po prawnika.
Choć sama książka stanowi wciągające źródło wiedzy na temat jego poczynań, to trudno nie porównać jej z filmem w reżyserii Stevena Spielberga, w którym rolę Franka zagrał Leonardo DiCaprio. Film, ze znakomitym scenariuszem i charyzmatycznymi występami DiCaprio oraz Toma Hanksa, posiada tempo, które szybko wciąga widza, podkręcając jednocześnie wszystkie emocje, jakie mogą towarzyszyć tej nietuzinkowej historii. Spielberg przedstawił historię Abagnale'a jako widowiskowy, pełen dynamiki spektakl, który łączy komedię z dramatem, zachwycając wizualnie oraz narracyjnie. Choć książka posiada ogromną wartość jako dokument pełen detali i szczerych refleksji autora, to film niewątpliwie lepiej oddaje tempo i napięcie jego przygód, czyniąc je bardziej przystępnymi i emocjonującymi dla szerszej publiczności.
Książka, będąc napisana w formie quasi-autobiograficznej, pozwala wejść głębiej w psychikę Abagnale'a, odsłaniając, co nim kierowało, jakie miał lęki, a także jak niektóre z jego działań wpływały na innych. W porównaniu do filmu, książka wyciąga na światło dzienne więcej szczegółów i ukazuje Franka nie tylko jako chłodnego geniusza oszustwa, ale też osobę z zaskakująco rozwiniętym poczuciem odpowiedzialności i refleksji nad swoimi czynami. W ten sposób książka staje się świetnym uzupełnieniem ekranizacji, pozwalając odbiorcy na dogłębniejsze zrozumienie, dlaczego Abagnale przeszedł na stronę prawa, oraz jak jego współpraca z rządem wpłynęła na światowy system zabezpieczeń.
„Złap mnie, jeśli potrafisz” to książka, która ukazuje, że historia Franka Abagnale'a jest czymś więcej niż zestawem ciekawostek o oszustwach i życiowych zawirowaniach. Stanowi pełne refleksji spojrzenie na naturę ludzkiego geniuszu i przestępstwa, ale także na drugą szansę i wartość rehabilitacji. Dla osób, które fascynują się psychologią oszustów lub pragną głębszego wglądu w życie człowieka, który oszukał cały świat, książka ta jest lekturą obowiązkową i cennym dodatkiem do filmu, który – choć znakomity – nie oddaje pełni tej złożonej postaci.
„Złap mnie, jeśli potrafisz” autorstwa Franka W. Abagnale’a, to wyjątkowa książka, będąca nie tylko fascynującą opowieścią o najbardziej znanym oszuście swoich czasów, ale również interesującym spojrzeniem na ewolucję tego niebanalnego bohatera – od brawurowego złodzieja po cennego współpracownika rządu. Książka, pełna szczegółowych opisów nieprawdopodobnych przygód Franka,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się bardzo przyjemnie ale książka aż emanuje bujną wyobraźnia autora, który sam przyznał w późniejszym czasie od jej wydani , że została podkoloryzowana. I to się po prostu czuję czytając.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększym przekrętem Franka było nabranie nas, że ta książka opisuje jego historię. Podczas gdy udowodniono, że jego przestępstwa nie były ani wysublimowane, a zamiast banków obrabiał głównie niewinnych ludzi. Daleko też mu było do mistrza zbrodni, a większość z opisanych szwindli nigdy się nie wydarzyła.
Bez wątpienia udało mu się opowiedzieć historię, która spisana przez Stana Reddinga, pomogła mu otworzyć opłacalny biznes jako doradca do przeciwdziałania oszustwom.
Jeśli jednak przymrużyć oczy na prawdę, można wpaść w wir barwnej opowieści.
Kłamstwa i ubarwianie nie są dla mnie największymi wadami tej książki. Brak jakiekolwiek warstwy emocjonalnej i rozwoju bohatera przeszkadzają. Do tego jego widoczne problemy z kobietami i postrzeganie ich jako jedynie przedmiotów pożądania, również nie przypadło mi do gustu.
Ostatecznie jednak myślę, że to dość szkodliwa książka, która pochwala pójście na skróty, brak jakiejkolwiek autorefleksji, a mimo utrzymywania, że jest to prawdziwa historia, wydaje się, że głównie mówi prawdę o nadnaturalnym ego Franka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez wątpienia udało mu się opowiedzieć historię, która spisana...
Przyjemna, lekka książka. Bardzo dobrze mi się ją czytało, chociaż mam wrażenie, że autor troszkę ubarwił swoją historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria niewątpliwie niewiarygodna. Zasiadając do lektury byłam w pełni świadoma, że jest to autobiografia. Dopiero po przeczytaniu książki doczytałam, że autor sam przyznał, że wiele historii swojego życia ubarwił. Mimo wszystko nadal jest to przyjemna i lekka książka o charyzmatycznym i bezczelnym bohaterze, który dzięki inteligencji potrafi wykorzystać skostniały system finansowy i społeczny Stanów Zjednoczonych z lat 60-tych. Wciąż jest to książka napisana przez głównego bohatera, więc z pewnością manipuluje swoim czytelnikiem by pokazać się w jak najlepszym świetle i zataić ciemniejsze strony historii. Pod tą całą zabawną i lekką mgiełką, wciąż czai się człowiek, który jest złodziejem, manipulatorem i który pozostawił za sobą wielu złamanych i skrzywdzonych ludzi. Książka dobra, ale odmawiam postrzegania Franka jako dobrego człowieka.
Historia niewątpliwie niewiarygodna. Zasiadając do lektury byłam w pełni świadoma, że jest to autobiografia. Dopiero po przeczytaniu książki doczytałam, że autor sam przyznał, że wiele historii swojego życia ubarwił. Mimo wszystko nadal jest to przyjemna i lekka książka o charyzmatycznym i bezczelnym bohaterze, który dzięki inteligencji potrafi wykorzystać skostniały system...