Piekielna dzielnica

Okładka książki Piekielna dzielnica autora Jeffery Deaver, 9788374701730
Okładka książki Piekielna dzielnica
Jeffery Deaver Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller Cykl: John Pellam (tom 3) Seria: Seria z Puzzlami kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
John Pellam (tom 3)
Seria z Puzzlami
Hell's Kitchen
2009-01-01
2009-01-01
Aleksandra Wolnicka

Kup Piekielna dzielnica w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piekielna dzielnica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piekielna dzielnica

Nie jest to moja ulubiona powieść tego autora,ale czyta się szybko i na pewno dała mi sporo przyjemności.

Dobrze napisana i skonstruowana powieść o podejrzanych pożarach w dzielnicy Nowego Jorku Helle's Kitchen, pełnej przemocy, nędzy, walki gangów, narkomanów i bezdomnych. W roli głównej dokumentalista filmowy John Pellam broniący niesłusznie oskarżoną o zlecenie pożaru Ettie Waszyngton. Szybka akcja, ciekawe postaci i zaskakujące zakończenie. A tak nawiasem mówiąc to już kolejna książka, której przeczytanie skłania mnie do wniosku, że nie rozumiem Polaków, którzy tak bardzo chcą wyemigrować do Stanów. Może Polska to skromniejszy kraj, ale nigdy nie musiałam się bać wychodzenia na ulicę, a o takich slumsach jak w Ameryce to się nam nawet w komunie nie śniło.

Fantazje piromana

Miejsca o niezwyklej historii zawsze dostarczają wielu pomysłów, z których korzystają autorzy przeróżnych gatunków literackich. Niektóre ze względu na swe piękno sprawdzą się w literaturze obyczajowej, romantycznej, czy też poezji. Inne ze względu na walory historyczne pozwalają autorom odkrywać tajemnice przeszłości lub zabierać czytelników w podróż wstecz. Z kolei takie, które nasączone są krwią, niewinnymi ofiarami oraz zbrodnią oprócz wcześniejszych doskonale sprawdzą się w kryminałach oraz thrillerach. Jednak powieść nie może funkcjonować jedynie opisem miejsc oraz specyficznym klimatem, lecz również fabułą, odpowiednio nakreślonymi bohaterami oraz intrygującym zakończeniem, co jest wręcz niezbędne w przypadku powieści sensacyjnych.

Jeffery Deaver już dawno ugruntował sobie miejsce w dziedzinie thrillera, zwłaszcza za sprawą przełomowej w jego karierze powieści, czyli „Kolekcjonera kości”. Zanim doszedł do tworzenia skomplikowanych, pełnych intryg, ślepych tropów, analitycznego myślenia, niezwykłych bohaterów, stworzył wcześniej dwie trylogie, które przygotowywały poletko pod jego przyszły wydawniczy sukces. Zarówno pierwszą, w której bohaterką jest samozwańcza dziennikarka Rune oraz drugą trylogię z udziałem filmowca oraz byłego kaskadera Johna Pellama łączy oprócz przypadkowego wplatania się głównych bohaterów w kłopoty, również nijaki ich poziom. Nie ma co ukrywać – trylogia Rune oraz trylogia z udziałem Pellama nie należą do wybitnych, wręcz można być zdziwionym, że wyszły spod ręki Jeffery’ego Deavera. Cóż, nie każdy autor miał imponujące początki. „Piekielna dzielnica” nie odbiega poziomem od swych poprzedniczek, więc sięgną po nią albo stali czytelnicy Deavera, by mieć pełny obraz jego twórczości, albo osoby, które dla zabicia czasu będą miały pod ręką jedynie tą powieść.

John Pellam postanawia nakręcić film dokumentalny o historii Hell's Kitchen - okrytej niesławą dzielnicy gangów nowojorskich. Te gangi to już historia, ale ciągle jeszcze żyją tacy, którzy pamiętają tamte czasy. Jak Ettie Washington, która okazała się kopalnią wiedzy dla Pellama. Jednak w kamienicy dochodzi do wybuchu pożaru a oskarżoną zostaje Ettie. Tymczasem w okolicy dochodzi do kolejnych pożarów. John Pellam musi wkroczyć w świat gangów, deweloperów oraz bezwzględnych biznesmenów, by móc rozwikłać tajemnicę podpaleń. Po mieście krąży groźny podpalacz, który nie cofnie się przed niczym, aby uzmysłowić wszystkim prawdziwe znaczenie Piekielnej Kuchni.

Początek „Piekielnej dzielnicy” mógł zmylić czytelników co do kierunku w jakim podąży powieść. Niesławna dzielnica Hell’s Kitchen, gdzie zbrodnia kryje się na każdym rogu a półświatek ma się dobrze. Dzielnica, gdzie korzenie gangów sięgają przełomu XIX i XX wieku. Również podpalenia, będące chorą fantazją piromana mogły sugerować bardziej sensacyjny wymiar powieści. Jednak im dalej w las tym ciemniej. Deaver po początkowym zaintrygowaniu, później wypada mało przekonująco. Chociażby szybkie oskarżenie Ettie oraz logika organów ścigania wydają się jedną wielką kpiną. Jedynie sceny z udziałem podpalacza nadają żywszy ogień powieści. Poniekąd są pierwszymi próbami wniknięcia w umysł zbrodniarza, co często czytelnicy mogli doświadczyć w późniejszych powieściach autora.

Deaver nie przykłada się do dokładnego wprowadzenia nowych postaci fabularnych, przez co czytelnicy doświadczą chaosu oraz ogólnego zdezorientowania co do roli danej postaci. O ile w świecie gangów da się zrozumieć kolejne powiązania to w świecie biznesmenów trudno będzie ustalić kto jest kim, oprócz dwóch wiodących graczy. W powieści na pierwszy rzut oka sensacyjnej, zabrakło … sensacji. Skupienie się na nic nie wnoszących opisach oraz wątkach sprawia, że dynamika powieści znacznie spada. Jednym słowem bohaterowie dużo podróżują, dużo rozmawiają i nic praktycznie z tego nie wynika. Jeszcze te nieudolne sceny obyczajowe dotyczące życia osobistego Pellam są przysłowiowym gwoździem do trumny.

W miarę zbliżania się do finału z tego literackiego chaosu zaczyna się wyłaniać jakiś ład. Całe szczęście, że pierwsze zakończenie dotyczące sprawy podpalacza okazuje się zmyłką, bo inaczej byłoby nie do przyjęcia. Choć Deaver i tak drażni się z naszym poczuciem logiki. Zastanówmy się, czy włamywacza działającego na naszą niekorzyść zaprosilibyśmy na spokojną rozmowę? Mimo, że autor wykorzystuje stary motyw chciwości to finałowe sceny mają w sobie cechy zaskoczenia, co do sprawcy całej tej historii. Nawet punkt kulminacyjny starcia z podpalaczem ma znamiona wybuchowej sensacji. Gdyby autor poprzestał na takim zakończeniu to całość byłaby nawet do przełknięcia. Jednak Deaver brnie dalej wyjaśniając wszelkie wątki w sposób nie tyle mało rozgarnięty, ile śmieszny. Natomiast wątek osobisty dotyczący Pellama pachnie aż z daleka tanią telenowelą.

Podsumowując, krótko – Deaver wzniecił iskrę zainteresowania, na krótko wybuchł pożar intrygi, zgasł pod wpływem natłoku miałkich wątków a po „Piekielnej dzielnicy” pozostał swąd niewykorzystanego potencjału.

Fantazje piromana

311 użytkowników ma tytuł Piekielna dzielnica na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Piekielna dzielnica na półkach dodatkowych

Jeffery Deaver
Jeffery Deaver
Amerykański pisarz, cieszący się międzynarodową sławą autor bestsellerowych thrillerów, sprzedawanych w 150 krajach i tłumaczonych na ponad 30 języków. Urodził się pod Chicago, skończył dziennikarstwo na Uniwersytecie Missouri i prawo na Fordham. Był dziennikarzem, śpiewakiem folkowym i adwokatem. Napisał kilkadziesiąt powieści, trzy zbiory opowiadań i poradnik z dziedziny prawa. Jego powieść Porzucone ofiary została w 2009 roku uznana przez International Thriller Writers za książkę roku. Zdobył też Nagrodę Stalowego Sztyletu, a także Nagrodę Sztyletu za krótkie opowiadanie (obie są przyznawane przez British Crime Writers’ Association i Nero Wolfe). Wkroczył nawet do świata Jamesa Bonda jako autor wybrany przez spadkobierców Iana Flemminga do napisania Carte Blanche (2011 rok),książki, która stała się światowym bestsellerem. Jego powieść Panieński grób została sfilmowana przez HBO z udziałem Jamesa Garnera i Marlee Matlin, a na podstawie Kolekcjonera kości powstał film kinowy z Denzelem Washingtonem i Angeliną Jolie. Na podstawie książki Łzy diabła nakręcono pełnometrażowy film dla Lifetime Network. Deaver ma też na swoim koncie występ aktorski – zagrał skorumpowanego reportera w swojej ulubionej operze mydlanej As The World Turns.

Cytaty z książki Piekielna dzielnica

Dodaj cytat z książki Piekielna dzielnica