Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu
Autor książki, Edward Lipiński, był przez długie lata profesorem języków semickich i religii semickich na Katolickim Uniwersytecie w Leuven (Lovanium) w Belgii. Jest jednym z najwybitniejszych światowych znawców i badaczy kultury starożytnego Wschodu.Publikacja przez niego przygotowana stanowi kompendium wiedzy dotyczącej starożytnego Bliskiego Wschodu, a zagadnienia są uporządkowane według poszczególnych regionów: Ugarytu i Fenicji, Mezopotamii, Egiptu, Izraela, Aramu, Transjordanii i Arabii. W odniesieniu do każdego z tych regionów znajdujemy w książce erudycyjne i oryginalne analizy dotyczące mitologii, rozwoju wierzeń, języka i charakterystykę ówczesnych społeczeństw.Analizy opierają się nie tylko na materiałach źródłowych, ale także na własnych badaniach autora, które stanowią oryginalny wkład do kilku dziedzin wiedzy: historii, archeologii, filologii orientalnej i klasycznej, a także językoznawstwa i kulturoznawstwa.Recenzenci zgodnie podkreślają, że mamy do czynienia z dziełem wybitnym, przekazującym obraz dziejów i kultury omawianego
Kup Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu w ulubionej księgarni
Oceny książki Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu
19 użytkowników ma tytuł Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu na półkach głównych- Chcę przeczytać 13
- Historia 3
- Jest 1
Cytaty z książki Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu
Dodaj cytat z książki Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Studia z dziejów i kultury starożytnego Bliskiego Wschodu
Prosto mówiąc - solidna pozycja. Zdecydowanie prezentuje wysoki poziom i erudycję autora, który zagłębia się w wiele kwestii dotyczących starożytnego bliskiego wschodu. Książka składa się z trzech części "Ugaryt i Fenicja", "Świat Biblii" oraz "Arabia w starożytności". Każda z części składa się z niejako artykułów, prezentacji danego tematu od strony źródłowej i badawczej. Sporo treści wypełnione jest akapitami o odkryciach archeologicznych oraz języku. Ten drugi przede wszystkim stanowi ważny element wykładu, gdyż to na jego bazie autor stara się ukazać nam, jak wysoce oddziaływały na siebie wszystkie kultury Bliskiego Wschodu. Książka trudna, ale dla wprawnego czytelnika do zgryzienia, przyznam, niektóre tematy mnie nudziły, stąd musiałem ją sobie dozować. Oczywiście nie stanowi to wady, a wręcz przeciwnie, da się zauważyć, że Lipiński to historyk z krwi i kości i mimo, że książka ta nie będzie stać w moim panteonie ulubionych książek, na pewno przyda się jeszcze w przyszłości. Tematy dotyczące wyrobu purpury z Tyru, ideologii władzy w Egipcie, Mezopotamii i Izraelu czy też stosunki Fenicjan z innymi ludźmi bliskiego wschodu, to tematy, które najbardziej mnie urzekły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProfesor Lipiński prowadzi nas przez historię Bliskiego Wschodu, szczególnie wieków XX p.n.e - V p.n.e. z właściwą sobie swadą i genialną wprost wiedzą historyczną lecz przede wszystkim lingwistyczną. Uwielbiam gdy Autor znęca się nad swymi mniej ogarniętymi akademickimi kolegami, wykazując im błędy w tłumaczeniach w językach: akadyjskim, południowoarabskim, aramejskim, protokanaanejskim, ugaryckim czy dialekcie moabickim, nie mówiąc o banalnych hebrajskim czy arabskim. Pracodawcy Autora z katolickiego uniwersytetu w Leuven, nie dają jednak o sobie zapomnieć, z czego wychodzą takie profesorskie fikołki jak uznanie biblijnego (wyłącznie ) Salomona teściem (jak najbardziej historycznego) faraona Szeszonka I, który w X w. p.n.e. złupił dobry kawał ziem opisywanych w książce. Dla mnie wspaniała zabawa intelektualna. Polecam.
Profesor Lipiński prowadzi nas przez historię Bliskiego Wschodu, szczególnie wieków XX p.n.e - V p.n.e. z właściwą sobie swadą i genialną wprost wiedzą historyczną lecz przede wszystkim lingwistyczną. Uwielbiam gdy Autor znęca się nad swymi mniej ogarniętymi akademickimi kolegami, wykazując im błędy w tłumaczeniach w językach: akadyjskim, południowoarabskim, aramejskim,...